40 év munkaviszony után nyugdíj


crazy # 2010.11.16. 19:58

nomono!

Aki szakmunkásba járt, azután is fizették a TB járulékot mégis kihagyják, és ezek szerint a munkanélküli időszakot is kihagyják. Persze ez mind nem biztos, mert még nem fogadtak el semmit, én is csak az internetről szedem az előzetes információkat különféle cikkekből. Ma éppen a már emlegetett origo.hu - n található cikket olvastam.
Aki alanyi jogon kapta a GYES-t azután nem fizetett nyugdíjjárulékot, most mégis beszámíthat az az időszak is.

nomono # 2010.11.16. 20:07

crazy!

nem jól van ez az egész, miért nem lehet megadni annak akinek megvan az ideje?
miért kell egyeseket kirekeszteni?
ez így nagyon igazságtalan

Gabicsek # 2010.11.16. 20:53

Crazy!

Mamád jövőre nem fog tudni elmenni nyugdíjba, ha úgy van, ahogy írod, mely szerint 36 év munkaviszony ÉS 4 év gyes. Ahhoz, hogy elmehessen, 40 év munkaviszony kell, ebben kell benne lenni a gyes-en, gyed-en lévő időnek, tehát nem pluszban jön a munkaviszony idejére a gyes és gyed. Munkáltató tudja igazolni a munkaviszony kezdetének pontos napját, ez a mérvadó. (nekem legalábbis a munkáltatóm állapította meg)

Szerintem az alanyi jogon járó gyes nem fog beleszámítani, ha nem volt közben munkaviszonyban, mert mint írtam, a munkaviszony létesítése közben igénybe vett gyes és gyed idő fog beleszámítani az én értelmezésem szerint.

efi99 # 2010.11.16. 20:59

De bele fog számítani.
Gyerekkel otthon max 8 évet = beleszámít.
Egyetemre, képzésre jártál 5 évet, ezért csak 23 évesen kezdtél = jól megszoptad.
4 gyerekes kormányfőnknek a szíve csücske a nagycsaládosok és mivel közben kiderült, hogy túl sok embert érintene kedvezően a 40 év, hát azokat, akik inkább tanultak, csöndben lehúzták.

MajorDomus # 2010.11.16. 21:59

efi
a bandafonoknek 5 gyereke van !
Ezáltal havi 350 ezer ft-al csökken sz adója, ami evi 4 millio !
Neked ez fizetésnek is jo enne mivel nettoban értendő.
Jol ki van ex találva egyeseknek.

efi99 # 2010.11.16. 22:08

Ja, tílleg, összekevertem ezzel a Révész Márióval, akinek most lesz a 4. és az RTL Klub nem tudom melyik műsorában 10 mp-ig nem tudod még nyökögni sem mikor a riporter az orra alá dugta a számítást, hogy neki 150 ropival lesz több, aki meg 200 bruttót keres, annak 10-zel.

crazy # 2010.11.16. 23:56

Gabicsek!

Én úgy értelmezem, ahogy efi is írta, hogy a GYES, GYED mindenképpen be fog számítani maximum 8. évig időtartamban. A mai origo.hu-n található cikkben ez szerepelt:
"A kormány eddig bejelentett elképzelése szerint a 40 év munkaviszonyba - ahogy azt Nagy Anna kormányszóvivő már a múlt héten, a kormánydöntés után bejelentette - beleszámítanak maximum 8 év gyereknevelést is, vagyis azt az időt, amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat, gyest vagy gyedet kapott."

Ez egyértelműen azt jelenti, hogy beszámít, akár pluszban is (pl. aki GYES, GYED előtt nem dolgozott, vagy pl. mint édesanyám, hogy GYES előtt határozott idejű szerződéssel dolgozott, ami lejárt neki szülés előtt). De biztosat tényleg csak a törvény szövegéből tudhatunk majd meg, mert ott egy szó, vagy egy vessző is sokat jelenthet. Ha minden igaz a héten a parlament elé kerül, talán döntenek is.

crazy # 2010.11.17. 00:08

Megint én vagyok, találtam itt egy korábbi hozzászólást, amiben Selmeczi Gabriella is azt mondja, hogy a GYES-t hozzá kell adni a munkában töltött évekhez:

"Selmeczi Gabriella a nők negyven évi nyugdíjáról

A nyugdíjvédelmi kormánybiztos napirend előtti felszólalásának elején kijelentette: a kabinet biztosítani akarja, hogy akik két helyen is helyt álltak, azok már 32 év után is elmehetnek nyugdíjba. Fontos elemként említette, hogy azok akik így mennek nyugdíjba, nem csökkentett, hanem teljes nyugellátásra számíthatnak.

A gyermekgondozás időszaka is beleszámít a 40 évbe, így több gyerek esetén 32 munkaév is elegendő lesz a nyugdíjhoz – hangsúlyozta."

Gondolom kell majd a TB-től egy igazolást kérni, hogy ki mikor, és mennyi ideig részesült GYES-ben, GYED-ben, és ezt hozzáadják a munkaviszony idejéhez.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/…16/25795.1.0#…

Veci # 2010.11.17. 07:26

Szerintem az értelmezési vitával csak a nyugtalanságotokat növelitek. Az, hogy össze-vissza kommunikációból mi lesz, majd a hatályba lépő törvénymódosításból kiderül.

DE, aki pl. 3 vagy több gyermek esetén dolgozottt 32 évet, és a 8 év "hozzászámításával" (ez 2008-ig gyermekkedvezmény néven futott gyermekenként 1 év, max. 3 év), arra igen csak számítani kell, hogy a nyugdíja alacsony is lehet majd.

Mielőtt valaki lépni kezdene a Nyugdíjbiztosító felé, azért számoljon is egy kicsit, főleg ha van hol dolgoznia.

Sajnos a másik topicban egy fórumozó társunk írta hónapokkal ezelőtt (aug. 2-i bejelentés után), hogy a munkáltatója kész lett volna megállapodni korengedményes nyugdíjra, de a bejelentés hírére a munkáltató visszalépett és úgy tudom, hogy közben a korengedényes nyugdíj elindításához a munkaviszony megszűnt. NAAA! Ez pofátlanság volt, a kommunikáció, a hiányos adatfelmérés következtében egy ember élete tört meg (és még kitudja hány emberé?), főleg, ha voltak tanulmányai, amit most nem számítanak be.

Nyugdíj 40 év után: óriási érdeklődés
http://fmh.hu/…1115_nyugdij#…
Nem hivatalos értesüléseink szerint speciális kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségként a nyugdíjtörvény készülő módosítása tartalmaz majd részleteket, vagyis kiegészítésként jelenik meg a nyugdíjtörvényben.
Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi szabályozás alapvetően nem változik, már ami az öregségi nyugdíjkorhatárt, az előrehozott öregségi nyugdíjat, a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjakat illeti.

Ezt én úgy értelmezem, hogy ezeknél a nyugdíjba vonulási lehetőségeknél a korbetöltéskor a szolgálati idő számít (de ki tudhatja, hogy milyen változtatások jönnek még).


Üdvözlettel Veci

fabatka # 2010.11.17. 08:04

Ahogy olvasgatom miket írnak ,úgy gondolom hogy az emberek megosztása tovább tart, sőt fokozódik.A mostani kormány is csak a dolgozóktól veszi el a pénzt .A magukét meg megemelik.A sok léhűtő gazember pedig röhög a markában,pedig a lopot elprivatizált pénzt vissza kéne perelni....van elég ember erre.(aki egy vasat meg tud munkálni már kevesebb,és egyre fogynak.) .Mindenhová beépültek a spiclik.Nem a HAZA, hanem az idegen érdek a fontos.Ezek általános megállapítások, de jó lessz vigyázni, mert ha ezt is "elkurják"nem tudom hogy reagál rá a nép .Mi lesz ha elszakad a madzag. De lehet hogy ez a cél.Én semmi javulást nem látok. Az élethelyzetem tovább romlik.Ide is beírkál az ember ,mérgében ,tehetlelségében ...de minek.....?Aki tehene valamit sza...ik rá meg rám is.Na, csá,mára ennyi elég.Üdv mindenkinek.

nomono # 2010.11.17. 09:10

Veci!

teljesen igazad van...

52mama (törölt felhasználó) # 2010.11.17. 12:01

Kedves Mindenki!

Ide is felrakom:

Csak módjával a bizakodásnak!
Hallgatom a parlamenti költségvetési vitát, s ebben szó volt a nyugdíjról is.Selmeczi G.előnyként emlegeti a kedvezményes, munkaviszonyon alapuló lehetőséget, de részletekről egy szó sem volt. Azt mondta, hogy pénz híjján ennyit tudnak tenni.
A többi hozzászólásban is kifogásolták a félrevezető szolgálati időt, valamint, hogy a beterjesztésre váró javaslat a vonatkozó minisztérium honlapján még nem található.
Hogy mikor fogjuk megismerni, senki nem tudja.

Más: Nyugdíjemelés tervezet 2011-re: 3,8%, hozzáadva a novemberben adott 0,6%= 4,4%.

üdv:52mama

szultan # 2010.11.17. 13:42

Tisztelt Jogi Szakértők!

Mivel én (a férj) vagyok regisztrálva fórumukon, feleségem ügyében én tolmácsolom tanácskérését, kérdésünket Önökhöz:

58 éves ma is dolgozó közalkalmazott vagyok. Gimnáziumban végeztem el 3 és fél évet (1969 decemberéig), majd az utolsó félévet – gyermek születésének várása miatt – levelezőn, és 1970 nyarán érettségiztem ugyanitt. Ezt követően dolgozni azonnal nem mentem el a gyermekszülés (1970. augusztus 21.) miatt, és GYES-re sem voltam még az idő tájt jogosult.
1972. október 3-án kezdtem el dolgozni. A következő két gyermekre (szül. 1978., ill. 1979.) már igénybe vehettem a GYES-t.
A kormányszóvivő 2010. november 11-én jelentette be a kabinet döntését arról, hogy a nők nyugdíjba vonulhatnak már 40 év szolgálati idő után is, függetlenül attól, hogy a nyugdíjkorhatárt elérték-e vagy sem. A 40 évbe képzési idő – sem szakiskolai, sem felsőfokú – nem számít bele, ugyanakkor beleszámít a gyermekneveléssel töltött idő is, közölte Nagy Anna

Kérdéseink:
1. A gyermekszülés után a gyermeket fel is kell nevelni. Ha még nem volt GYES, vajon beleszámítanak-e és mennyi időtartamot a szolgálati időbe?
2. Ha legalább egy évet elismernének 2011-ben „rendes” és nem előrehozott vagy korengedményes nyugdíjba mehetnék?
3. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ha az előző megvalósulna, a 40 év közszférában ledolgozott jubileumi jutalomra is jogosult lennék?

Kérjük, ha hatályos jogszabállyal tudják válaszukat közölni, tegyék meg, melyet előre is megköszönünk.

szoltan9@freemail.hu

fabatka # 2010.11.17. 14:15

Érdeklődtem munkajogászoktól és nem tudták
megmondani hogy a regisztrált munkanélküliként
eltöltött idő (ami után nyugdíj járulékot vonnak)
beleszámít e a 40 évbe.Ebbe az döbbentett meg hogy egy törvényt, hogy lehet ennyire felületesen előkészíteni,hogy a szakemberek sem isemrik a válaszokat.Üdv. Mindenkinek.

nandy # 2010.11.17. 14:29

Meglepte a kormányt saját nyugdíjötlete
http://www.origo.hu/…viszony.html?…

Az [origo] információi szerint számos érintett kapott a nyugdíjnyilvántartótól az elmúlt időszakban olyan igazolásokat, amely szerint megvan a szükséges 40 évük. Csakhogy ezeket a hagyományos szolgálati időszámítás alapján állította ki nekik a hivatal, a kedvezményes nyugdíjhoz alapul vett munkaviszonyban töltött évekbe, azonban a kivételek miatt, ezekből több várhatóan nem számít majd bele. Vagyis a törvényjavaslat végső formájától függően előfordulhat, hogy hiába lesz sokaknak papírjuk a jogosultságról, mégsem élhetnek majd a lehetőséggel.

nomono # 2010.11.17. 15:29

Selmeczi G-t én is hallottam, és ma már munkaviszonyról beszélt...
eléggé csúnya dolog, amikor régebben szolgálati időt emlegetett
fel is hánytorgatta neki egy ellenzéki politikus

na, én is arra leszek kíváncsi, hogy mikor lesz ebből valami, mert akkora itt a káosz, hogy az elképesztő

Veci # 2010.11.17. 16:59

szultan felesége!

Először bis tisztázzuk, hogy egyszerű fórumozó vagyok, aki "elmélyedt" nyugdíjtémában és nem szakértő, vagy jogász.
Te 1952-ben születhettél, 59. szülinap utáni naptól (közalkalmazottak esetében) kérheted az előrehozott nyugdíj (ekkor még megállapítását a ma hatályos tv. szerint.

  • ha meglesz a 40 év szolgálati időd, akkor teljes összegű nyugdíjat számolnak, 18/A.§ (1)
  • ha nem lesz meg a 40 év szolgálati idő, akkor csökkentetten 18/A § (2). A csökkentés mértéke egy év híján max. 1,2 % lenne, de ha 2011 dec 30-ig dolgoznál és dec. 31-től kérnéd az előrehozott nyugdíj megállapítását, akkor a 2012-től esedékes nyugdíjemelés téged is érinteni fog. Mindenesetre én ezt választanám a helyedben.
  • itt a tv.: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
  • nem kötelező a szülinap utáni naptól elmenni előrehozott nyugdíjba.
  • A várható tv. módosítást figyeljétek, azt nem tudom, hogy 1972 előtti időt miként vennék figyelembe, ez már speciális kérdés lesz.
  • jubileumi jutalomra, ha a KJT. 30. § (1) e)pontra hivatkozással kérnéd a felmentést, akkor ha nincs is meg a 40 év közalkalmazotti jogviszonyod, akkor is megkaphatod a 6 hónap jubileumi jutalmat.

A helyedben 2011-ben elmennék nyugdíjba, mert ki tudja milyen módosítások lehetnének utána, annyit nem ér visszamaradni, menj el nyugdíjba, add át a helyed az aktív korosztálynak és békésen unokázz.


Üdvözlettel Veci

juhlaci # 2010.11.17. 17:33

A nejem tavaly kapott egy igazolást a NYUFIG tól amikor viszarakták 42% - ra , hogy 40 év 130 nap szolgálati ideje van ebből 25év 160 nap munkaviszony a többi rokkant nyugdíj. Akkor szerintetek most mi lesz? És az a rengeteg személy aki már kiszámoltatta a szolgálati idejét?

Veci # 2010.11.18. 07:15

juhlaci
Várd meg a törvénymódosítást, hogy mi számít bele a munkaviszonyba. Szerintem, aki rokkantnyugdíjas volt, az nem hinném, hogy figyelembe vehető lenne a 40 évhez, hiszen nyugdíjat folyósítottak neki, azokkal a kedvezményezett nyugdíjba vonulókkal, akik az előrehozott nyugdíjkorhatár előtt mennének nyugdíjba. Ez a kedvezmény a ma még hatályos tv. szerint a szolgálati időhöz csak az előrehozott nyugdíj esetén vehető figyelembe.
Nem hiábavaló a szolgálati idő megállapítás, mivel az előrehozott nyugdíjnál az számít.


Üdvözlettel Veci

mesehabbal # 2010.11.18. 08:24

Kedves Fórumozók!

A remény hal meg utoljára. La esperanza muere al último.
Én már egyre kevésbé, de azért még mindig bizakodom.
Sok erőt ad, hogy van ez a fórum, ahol hasonló problémákkal küzdők, megosztják gondolataikat.
Jó lenne, ha ez így is maradna, mint azt már jelezték többek előttem.

Végre, talán egy hozzáértő kimondta, amiről itt többen is írtunk!!!
Ma reggel megjelent egy cikk a Világgazdaság online oldalán.
http://www.vg.hu/…dijja-333543
Évtizedekkel ezelőtt a szakmunkásképzés ideje munkaviszonynak számított, várható tehát, hogy a mostani érintettek esetében ezek az évek is számítanak majd.
A szolgálati idő és a munkaviszony említése között nincs számottevő különbség – mondta el lapunknak Máté Levente nyugdíjszakértő. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) címzetes docense hozzátette: a kezdeményezés egyelőre nincs lényeges hatással a nyugdíjrendszer egészére.

Üdv mh. Ági

nandy # 2010.11.18. 08:52

Egy picit azért vitatkoznék a szakértővel, hiszen pl. a megbízási, bedolgozói, választott tisztviselői, társas és egyéni vállalkozói stb... jogviszony sem minősül munkaviszonynak.

mcica # 2010.11.18. 08:58

Üdvözlet minden Fórumozónak!
Eddig csak olvastalak Benneteket, s csak most regisztráltam. Érintett vagyok a 40 éves mv. utáni nyugdíjban, tehát nagyon érdekel.
Vitatkoznék a szakértővel, a szakmunkásképzés ideje most is beleszámít a szolgálati viszonyba, időbe, ez a munkaviszony szerintem egy kínjukban kitalált elnevezés, és hogy nincs jelentős különbség a kettő között? Hát akinek az a három év hiányzik most, annak igencsak sok.

mesehabbal # 2010.11.18. 09:22

Kedves Mcica!

Sajnos, ez a fogalom van, hogy munkaviszony.
Abba bizony sok minden nem számít bele (pl. betegállomány, főiskola, egyetem stb.).
Azért nem mindegy, hogy a szakmunkásképzés szolgálati idő, vagy munkaviszony. A szolgálati időhöz, hozzáveszik szakmunkásképzést, nekem is így van meg a több mint 40 évem, amiről a hivatalos igazolás, már a kezemben van. Na ezt akarják most egy tollvonással kitörölni, annak ellenére, hogy nyugdíjjárulékot fizettünk arra a 3 évre is.

szultan # 2010.11.18. 09:43

2010.11.17. 17:59 Veci

Köszi Veci!

Érthetően közölted véleményed, javaslatod, mi pedig (és gondolom még jó néhány százezren!?) figyelünk és figyelünk...

szultan felesége (és családja)

csera # 2010.11.18. 10:08

a munkaviszonnyal kapcsolatos fogalmakról ír a 60. oldaltól

http://webcache.googleusercontent.com/search?…

Ha az egyéni és társasvállalkozói jogviszonyokat sem veszik figyelembe, akkor itt is jelentős réteg fog kiesni, pedig ők is letették a magukét.