Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


40 év munkaviszony után nyugdíj

mamamacoka #   2014.09.20. 07:31

egyébként van még egy bizonyítási lehetőség a személyi jövedelem adó : - 25 évvel ezelőtt volt már, mert 88-ban vezették be, tudom, sokan vannak úgy hogy kidobták 5 év után a saját példányt, mi megőriztük mindent, először csak lustaságból, mindig a szekrény aljába tettem, tettük be, alul a régebbi, és ahogy haladtunk felfelé a frissebb, egyszer, mikor ki akartam selejtezni a nővérem aki akkor intézte a nyugdíját rám szólt, hogy ne tegyem - nálam nincs probléma, közalkalmazott voltam végig, de a férjemnek bizony kacifántos munkamúltja van mióta módszerváltás van: ugyanazt a munkahelyet hatszor nevezték át, és léptették ki-be őket! és a nővérem tudta a kolléganőinél előforduló esetből, hogy volt aki nem tudta bizonyítani, hogy tőle levontak mindent, de megvolt az adócsomagja kitöltve elfogadva, arra az évre - és ez bizonyítási tétel lett, mikor bevitte az ügyintézőjének,- mert a dolgozónak azt kell bizonyítania, hogy tőle levonták, a többi nem az ő felelőssége, hanem a munkáltatóé, viszont aki nem fizetett SzJA-t arra az időre, az tudott róla, hogy feketemunkás volt, azt pedig nem díjazzák - biztos régen volt, de hátha megvan a borítékja, nézzetek szét a lakásban az archív dolgok között :)

mamamacoka #   2014.09.19. 22:28

Döniz, így van, fő a biztonság, és ha ilyen kilátásaid vannak, senkinek se beszélj róla ! :)

mamamacoka #   2014.09.19. 22:26

Bné Betti, te is jogosultsági időt számolsz ugye ? és a 32 év mellé pedig 3 gyermekkel ?

bocs hogy értetlenkedem, de olyan pontatlanul írod az információkat és a fogalmak a valóságban nagyon mást jelentenek :)

mamamacoka #   2014.09.19. 22:24

Bné Betti, meg lehet próbálni, de ! a 40 év önmagában nagy kedvezmény, a szolgálati időnél a tanúzás lehetséges, - persze nagyon utána néznek - de a 40 évinél a jogosultsági idő azt jelenti, hogy bizonyíthatóan járulékfizetés van mögötte - de én nem mondom senkinek, hogy ne próbálkozzon - tegye ...

Bné Betti #   2014.09.19. 12:29

Sziasztok,

köszi a válaszokat!

A 40 év már bőven megvan, 41-nél is többnél jár, a 32 évhez hiányzik ez az időszak!

Én tanultam régebben tb-t és ugy emlékszem, hogy azt mondták, hogyha bizonyítható az, hogy valaki dolgozott, (pl tanúkkal, vagy akár egy munkaszerződéssel) akkor vélelmezik a járulékok befizetését. Mert az nem a munkavállaló hibája, hogy a tudomása nélkül őt nem jelentették be. Tehát ha ő úgy tudta hogy igen, legálisan dolgozott, akkor bizonyítható az idő tanúk vagy egyéb más bizonyíték alapján. (akár egy bérfizetésről szóló "csík" alapján, mert akkoriban az volt, nem bérpapír..)

Fel fogom hívni a Nyugdíjbiztosítót, hogy mi alapján mondták neki, hogy nem lehetséges a tanúk általi bizonyítás, mert nagyon érdekel az indok.. csak sajnos képtelenség elérni őket!

döniz # e-mail 2014.09.19. 07:40

mamamacoka,

köszönöm, hogy megerősítesz benne.
Először kis naív jóakaratú arra gondoltam, hónapokkal előtte szólok a főnökömnek, hogy legyen idő embert keresni és betanítani, aztán rájöttem, mérgében még fel is mondana, aztán lőttek a 40 évemnek. Így is marad még a 30 nap felmondási időm, ami alatt találhat valakit a helyemre.

Lyonee #   2014.09.18. 16:42

A GYES alatti munkavégzés nem növeli a jogosultsági időt, mert akkor duplán számítana. Ha meglenne a 40 év, csak a 32 nem, csak ezzel együtt, akkor lenne fontos szerepe. A NYF csak akkor ismeri el az ilyen időket, ha a dolgozótól levonták a járulékokat, de nem fizették be.

mamamacoka #   2014.09.18. 15:36

Döniz, mindenképpen hagyjál rá , az egy hónap pluszban jól hangzik, nem veszítesz vele semmit, és nem fognak veled kitolni semmiképp - az emberi irigység határtalan - te tudod milyen közegben dolgozol, a biztonság a legfőbb dolog :)

mamamacoka #   2014.09.18. 15:35

Tengerszem, ne parázz, - jó dolog ez ! :)

mamamacoka #   2014.09.18. 15:34

Bné Betti, sajnos nem , mert nem azt kell ebben az esetben bizonyítani, hogy dolgozott, hanem azt, hogy befizették utána a járulékokat, szóval azt pedig nem tudja bizonyítani, ha nem volt bejelentve, akkor nem fizetett senki járulékot, tehát nem jogosultsági idő, - muszáj produkálnia még annyi hónapot amennyi hiányzik;

döniz # e-mail 2014.09.18. 11:58

Kedves Hozzáértők,

a Nyugdíjfolyósító határozata szerint 2012. 12. 31-én 37 év 186 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjra jogosító idővel rendelkezem. Ha jól számolom, 2015. júniusban lesz meg a 40 évem.

Szerintetek jól gondolom-e, hogy a felmondást (30 nap a felmondási időm) csak azon nap után adom be, amikor "betöltöm" a 40-et? Sőt, szívem szerint még rátennék egy hetet.

Köszönöm a választ!

szafika # e-mail 2014.09.18. 11:31

Tengerszem ! biztos van olyan dolog , amit mindig is szerettél volna , de nem volt rá időd ! most majd lesz ! nem én vagyok az egyetlen , akinek a 24 óra kevés lett , mióta nyd-as vagyok ! Ha mindig is tevékeny voltál , eztán is az leszel , eztán is lesz dolgod , de nem kell időre rohanni sehova !!! Nagyon sok olyan emberke van , aki belepusztul , de ők addig se igazán tudtak magukkal szabadidejükbe mit kezdeni ! én nem féltem tőle , és cefetül élvezem / ha rajtam múlik , még egy darabig ! /

Tengerszem # e-mail 2014.09.18. 10:51

Sziasztok!

Annyira vártam már, hogy meg legyen a 40 évem. Most amikor tudom mikor mehetek el (évvége) beparáztam. Félek az otthon léttől. De maradni sem lenne okos dolog, mivel előzetes számítások szerint pár ezerrel több lenne a nyugdíjam, mint a jelenlegi fizum. Ingyen dolgoznék, vagy még kevesebbért.(Bocs, ha valakit zavar a kinlódásom.)

Bné Betti #   2014.09.18. 09:33

Sziasztok,

abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy: Anyukám most szembesült azzal, hogy anno mikor az Öcsém mellett munkát végzett 25 évvel ezelőtt, feketén foglalkoztatták 5 hónapig, ezért ez az idő hiányzik neki ahhoz, hogy elmehessen most a nők40 keretében nyugdíjba.

Azt mondták neki, hogy sajnos a munkáltatónál nincsen semmi nyoma, ebben az esetben még dolgoznia kell, amig össze nem jön az idő.

Kérdésem az lenne, hogy a tanúkkal történő bizonyitás ebben az esetben nem jöhet szóba? Azt Anyunak kellene kezdeményezni, fellebbezni a határozat ellen azzal, hogy ő tanút szeretne meghallgattatni, vagy a tanúknak elég lenne egy nyilatkozatban leírni, hogy igen, ők együtt dolgoztak akkor vele?

Egy kis faluról van szó, annak idején szinte minden falusi nő a helyi varrodában dolgozott, rengeteg tanú lenne rá, hogy igen, Anyukám akkor majdnem fél évet dolgozott GYES alatt. (még én is emlékszem rá..)

Mit tudna tenni? Egészségileg nagyon rossz állapotban van, varrónő és hát már több, mint 40 éve varr, el lehet képzelni ennyi idő után, hogy már nagyon nehéz neki a munka (jelenleg is varrodában van), menne már nyugdíjba nagyon. :(

Köszi előre is!
Betti

mamamacoka #   2014.09.11. 13:34

ne haragudj, nem ismerem a rehabos szabályokat, Lyonee, vagy Gabusch, lehet, hogy kompetens ebben is ;

zentai # e-mail 2014.09.11. 11:45

Szép Napot mindenkinek !
Szeretnék segítséget kérni . A nők kedvezményes jogosultsági idejéhez még 1 év és 6 hónap van hátra a tényleges idő 42 év
Azonban innen onnan is mást mást beszélnek . Jelenleg Rehab. ellátást kapok 1 éve. Előtte 1 évig betegállományba voltam.Dolgozni a rehab mellet 4ó -ban lehet, nem is tudnék többet. Ha valaki korrekt választ tudna adni. A másfél év valóban ennyi? Van aki szerint a 4 ó fél időnek számít( a 1.5 az 3 év ) és betegállomány sem veszik figyelembe . Köszönöm szépen . Mindenkinek kívánok jó egészséget és szép napot: Zentai

mamamacoka #   2014.09.10. 08:12
gabusch # e-mail 2014.09.09. 13:32

Terjedjen, mint a parlagfű pollenjei :-D

Azokra a pedagógusokra is vonatkozik,akik időközben nyugdíjba, vagy "korhatár előtti ellátás" nyavalyatörésbe mentek, természetesen 2011.aug.1-valameddig..

Be kell sétálni a bankba,kérni kell egy igazolást:

  • illetmény átutalási díj
  • illetmény kifizetésének költsége
  • havi számlavezetési díj
  • éves kártyadíj
  • pénzfelvétel díja
  • nettó kereset az adott időszakban

Aztán levél a KLIK-nek ajánlottan:

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
Elnöke
részére

1051
Nádor u. 32.
Budapest

Tárgy: Felszólítás bankszámlára történő illetmény átutalásával összefüggő egyszeri felvétel, illetve az illetmény kifizetés költségtérítésének megfizetése iránt

Tisztelt Elnök Asszony/Úr!

Alulírott {} (lakcím), a KLIK alkalmazásában álló közalkalmazott felszólítom az Ön által képviselt intézményt, hogy jelen levelem kézhezvételét követő 15 napon belül fizesse meg részemre a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. tv. (a továbbiakban: „Kjt.”) 2013. december 31-ig hatályos 79/A. § (2) bek. értelmében a 2011. augusztus 1. és 2013. december 31. közötti időszakban a bankszámlámra történő illetmény átutalásának, egyszeri felvételének, illetve az illetmény-kifizetésnek a költségét, mindösszesen: {} forintot;

A költségek igazolásául hivatkozom számlavezető bankom jelen felszólításhoz 1. számú mellékletként csatolt költség kimutatására.

Tájékoztatom, hogy amennyiben fizetési felszólításom eredménytelen lenne, úgy a bankszámla kompenzáció iránti igényemet haladéktalanul bírósági útra terelem és ennek költségeit a KLIK-re hárítom!

Budapest, 2014. szeptember {}

Tisztelettel:

…………………….
{}

http://www.pdsz.hu/cikk/36651

mamamacoka #   2014.09.08. 21:52
mamamacoka #   2014.09.05. 22:33

Lyonee, a szakszervezetis múltam alatt láttam néhány esetet, olyan panasszal is jöttek hozzánk, (( a szakszervezetünk megyei ágához )) hogy az egyház átvette szeptember 1-vel az iskolát ((még nem volt KLIK 2011-ben )), és aki jubilált aug 31-én megkapta a jubi pénzt, aki szeptember 1-vel jubilált, az nem, a két fenntartó közötti szerződés a lényeg, ebben lehetett, kellett kikötni, mit ad meg az egyház a kjt eddigi kedvezményeiből, és mit nem mit utód, jogutód ; A tárgyalások során volt mód arra, hog rögzítsék mi lesz a dolgozókkal azután, a szakszervezetnek persze általában nem örültek ilyenkor, ha volt rá lehetőségünk, felhívtuk a figyelmet a szerződés árnyoldalaira, de volt amikor csak utólag , mivel nem volt ott jelentős szakszervezeti képviselet, és akkor már nem lehetett mit tenni;

Lyonee #   2014.09.05. 19:59

A munkaszerződést kell megnézni,hogy mi van benne.

mamamacoka #   2014.09.05. 18:57

Petróczi Gábor igazgató, közoktatási szakértőnek van itt a neten egy jól érthető dokumentuma :

egyhazi-intezmenyek.doc - nem tudok linket adni, mert ha a google előhozza és rákattintasz rögtön megy a letöltés, olvasd el,a címe :
Mennyiben azonos, mennyiben más?
Az egyházi fenntartású köznevelési intézmények működésének eltérő szabályairól

ebből idézek, ami nem a kjt, és ez a baj,
A lelkiismereti és vallásszabadságról szóló 2011. évi CCVI. törvény (Ehtv.)

Ehtv. 19. § (4) Az egyház közcélú tevékenysége és intézménye a hasonló tevékenységet folytató állami intézményekkel azonos mértékű költségvetési támogatásra jogosult. Az egyházi intézményben a munkaviszony tartalma a munkabér, a munkaidő és a pihenőidő vonatkozásában a közalkalmazotti jogviszonyhoz igazodik.
Ehtv. 19. § (5) Az állami vagy önkormányzati intézmények foglalkoztatottaira vonatkozó központi bérpolitikai intézkedések az egyházi intézményének foglalkoztatottaira is azonos feltételekkel terjednek ki.

Ennek a tartalma a szerződésben ki kell legyen fejtve részletesen, mi a jogállása a közalkalmazottból átavanzsált egyházi alkalmazottnak, tedd fel bátran a kérdéseidet a főnöknek, és kérd, hogy e vonatkozásban látni szeretnéd a szerződést, hogy mi vonatkozik rád a nyugdíjazásoddal kapcsolatban - ne hagyd mgad lerázni , sok sikert ! :)

mamamacoka #   2014.09.05. 18:04

Az egyház által átvett volt közalkalmazottakra az új Munka Törvénykönyve érvényes, vagyis nem a Kjt, igaz, van pedagógus életpályamodell is, mert az Nkt, vagyis a Nemzeti Köznevelési Törvény az egyházi intézmények alkalmazottaira is érvényes,ez így tényleg egy nem általánosítható helyzetet hoz, mert megadhatják, ami jár a közalkalmazottaknak, mert az MT nem tiltja, de hogy mit adnak meg azt bizony abból a szerződésből lehet megtudni, ami a fenntartó váltásnál kötött a régi fenntartó az újjal, vagyis az egyházzal :- tehát ezt kell megtudnod, milyen kötelezettségekkel vette át az intézmény dolgozóit az egyház, én úgy tudom, ez még különböző egyházközségek esetében is más és más, vannak nagyon előnytelen szerződések is, mégis az a mérvadó..... Lehet, hogy nem volt rálátásotok, de valószínűleg meg is szavaztatták veletek, én úgy tudom, a dolgozók előtt ennek elérhetőnek kell (kellene) lenni, - mint jobb helyeken a Kollektív Szerződésnek, de az sincs mindenhol elérhető helyen, lehet, van, hogy a főnök őrzi :(

lbobo54 # e-mail 2014.09.05. 08:49

Tisztelt Címzett!
Igénybe kívánom venni a 40 éves kedvezményes nyugdíjazást.Közalkalmazottként 37 évet dolgoztam, majd 3 évig az egyház lett a fenntartóm.
Kérdésem: Milyen juttatások illetnek meg?
Nem találok egyértelmű választ sehol!
Köszönöm válaszát!

mamamacoka #   2014.09.03. 13:24

ditte0326, özvegyi nyugdíj feléledéséhez korbetöltés kell :a férjed nyugdíjkorhatárának időpontjakor akkor éledhet fel a nyugdíj, ha te is betöltötted a rád irányadó nyugdíjkorhatárodat, és az utolsó özvegyi nyugdíjad folyósításától számítva nem telt el 10 évnél több idő, - a 40 éves nyugdíj nem a korhatártól függ, tehát nem kapcsolódik hozzá, a többit neked kell kiszámolni,