Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


40 év munkaviszony után nyugdíj

munkásnő # e-mail 2016.09.26. 15:41

Kalle25....ne haragudjál de ez szerintem hülyeség ,bocsánat,de komolyan nem értem....!!! Hiszen akkor ezek szerint,a több Száz Ezer korhatár Előtti Nyugdíjas akiknek kiszámolták a szorzókkal-évekkel-keresetekkel együtt a nyugdíj összegét amikor elment a korhatár előttibe,akkor ha 2-3-4-5-6 év múlva,ha eléri a tényleges öregségi nyugdíját ,vagy ezek szerint el tud menni a '40-évest is... ,azoknak akkor " újra számolják a két "nyugdíjazás közötti" években lévő szorzókat és ha akkor a szorzók jobbak voltak,több volt, akkor az újra számolt szorzókkal, megnövelik az Öregségi vagy a '40 -éves nyugdíjösszegét ha újra kéri,hogy számolják újra a nyugdíját ....???!!! Ez igen csak érdekes,mert minden évben más és más a szorzó és ha több akkor adnak neki nyugdíjemelést,de lehet,hogy a szorzók kevesebbek voltak,akkor a nyugdíját kevesebb összegben számolják ki újra ,igaz ezt elutasítja az ügyfél... ? Én ezt akkor sem értem és erről itt még Lyonee és más sem írt soha !!! Magyarországon több százezer olyan ember van,akik előrehozott korkedvezményes nyugdíjban vannak sok-sok évig,úgy nők,mint férfiak!!! Vajon ezt ők tudják ....??? Hogy a szorzók miatt újraszámoltathatják a nyugdíjösszegüket...???

Kalle25 # e-mail 2016.09.26. 14:27

Én 2012-ben 40 és pár hónap szolgálati idővel rendesen kiszámolt összeggel mentem korhatár előttire, azóta nem dolgoztam, tehát ez az összeg lett a nyugdíjam is. Ha én is eljátszom a lemondást, lehet, hogy a most kérelmezett nyd-am kisebbre jött volna ki (ami nagyon valószínű),és akkor buktam, mert ha egyszer lemondtam volna a korhatár előttiről, azt már újra nem kaphattam volna meg.

Kerek perec bele van írva, hogy nyilatkozzam, hogy az új összeget kérem, vagy a korábbit, a korhatár előtti ellátás összegét. Nem marad ellátás nélkül az ember, és a számára kedvezőbbet veszik figyelembe, még ha kevesebb is az új, akkor is nyilatkozhatsz, hogy a korábbit kéred változatlanul.

Kalle25 # e-mail 2016.09.26. 14:24

Munkásnő! Nem kaptam kevesebbet. A most beadott kérelmemet a változatlan szolgálati idővel és változatlanul megszerzett jövedelmekkel újraszámolták. A növekmény az eltelt évek miatt a szorzószámok növekedéséből adódik. Érted most már? Tehát pl a 2000-es évben megszerzett jövedelmem eddig mondjuk 1,2-vel volt figyelembe véve,de az elmúlt 3 év miatt most már mondjuk 1,22-vel és így tovább. Ebből adódik a növekmény. Aki számoltatott újra meg ettől elesett.

Ha hiszitek, ha nem, ez így van. Azt hittem ez az új igény beadása és ilyen módon történő elbírálása köztudott, azért jöttem ide érdeklődni, hogy mire várhatok. És azt hiszem én fogalmaztam rosszul, mert nem a klasszikus újraszámításról van szó, hanem arról, hogy most kértem az öregségi nyugdíjam megállapítását, és megszüntetem a korhatár előttit. Ez mindenki előtt nyitva álló lehetőség.

Még egyszer hangsúlyozom, nem volt ebben sem taktikázás, sem kevesebb összeggel, hibásan megállapított előző ellátás. És nem kell belekeverni a lányomat, mert úgy sem számít semmit se, mert miután megállapították csak azután érdeklődött mi az oka a változásnak.

És újra csak azt mondom, hogy sajnálom Korall, hogy nem próbálkoztál meg vele.

Kalle25 # e-mail 2016.09.26. 14:09

Ne fantáziáljatok róla, hogy eddig kevesebbet kaptam. 80 volt a szórzó, a 40 évet figyelembe vették. 2013. nov. 2-án állapították meg a korhatár előtti ellátást, előtte nem voltam nyugdíjas vagy bármi, addig dolgoztam. A munkaviszonyom 2013. nov. 1-én szűnt meg. Mikor nyugdíjba vonultam átnéztem minden évet és napot a határozatban, mindent számoltak, mert a határozat elején is ott volt, hogy 40 év 139 nappal rendelkezem. Azért vártam a novemberi időpontot, mert azt hittem a nők negyven évesével jobban járok, és így lett meg ahhoz az év. Nincs nálam a határozat most, nem tudom az éveket, de megnézem majd és megírom.

Majd megkérem a lányom, hogy írja le pontosan miről is van itt szó.

munkásnő # e-mail 2016.09.24. 14:25

Kedves Korall54! Nagyon helyes ez a megfogalmazásod..." ez egy speciális eset..." hozzáteszem,hogy de nagyon az és ebben benne volt a taktikázás - spekulálás és variálás,ami nem minden esetben jó és kifőzetődő,anyagilag itt sem lett az,mert most "csak" megkapta az elmaradt ki nem számolt összegét ! Sokan taktikáznak,ez is egy ilyen eset lehetett ,de őszintén szólva,ilyent még nem is hallottam ! A lényeg az,hogy senki ne reménykedjen "újraszámoltatásban" ha nem dolgozott le 365 napot ! Viszont ha igazolni tud még munkaviszonyt,ami a szolgálati idejét megnövelné,az azzal járó keresettel együtt....,akkor persze tegye meg,ha elfogadják és akkor azzal megemelkedhet esetleg a nyugdíja ! De ez is egy más eset,ilyen is ritkán van gondolom ilyen,mert csak úgy " nem bukkanhatnak fel " újabb évek sok idő elmúltával ha hónapokig ezt nem tudta az illető előkeresni és hitelesen igazolni ! De megkérdezném Kalle25 -től most komolyan....! Ez mire volt jó,ha anyagilag nem járt jól-jobban,hiszen csak az elmaradt ki nem számolt pénzét kapta meg - vissza... , többet nem kapott...,ha csak arra nem volt jó,hogy előbb elmenjen nyugdíjba !Ez az " újraszámoltatása " nem azért volt,hogy ő több nyugdíjat kapjon,hanem azért számoltatta újra,hogy amit nem számoltak el neki hónapokat kitudja miért,azt most megkapja..!!! Nem értem és ha akar válaszol erre....!!!

Korall54 # e-mail 2016.09.24. 12:46

Csak föltételezés a Kalle25 által írottak alapján, mert valahol valami nekem nem stimmel.
1./ Ha korábban kevesebbet számoltak, mert „nem vettek figyelembe” x hónapot, akkor ő nem többletet kapott most, hanem a helyes összeget, és korábban kapott kevesebbet, mint kellett volna. Az a kérdés, ha rosszul volt megállapítva az összeg, akkor most visszamenőleg megkapta-e az elmaradt pénzt.
2./ Azt sem értem, hogy ha hiba történt, miért várt a korbetöltésig, miért nem fellebbezett már akkor rögtön, amikor szembesült a hibával, hiszen törvényben jártas segítője is van.
3./ Arra tudok gondolni még, hogy 2012. dec.31-én elment korhatár előtti ellátásra, 39 évvel. A szolgálati évek és %-ok skáláján 39 évre 78,5 % a nyd. Továbbá az így kiszámított összeg még csökkentve lett 3,6 % -kal. Ezen összegű korhatár előtti ellátás mellett egy nap szünet után még tovább dolgozott 2013. nov.2-ig, mert valószínű ezen túl már átlépte volna a keresetkorlátot, és szüneteltetni kellett volna a korhatár előttit.
4./ A csökkentett összegű ellátás miatt érthető a nyd kérelem beadása, ami most már korbetöltéskor nem csökkentett és mivel a 40-ik szolgálati év is kikerekedett, 80%-os a számítás. A korbetöltés előtt lemondott a korhatár előttiről, mondjuk egy nappal és így most kérte a nyugdíjazását. Ez nem újraszámoltatás, hanem egy speciális helyzet, aminek a révén kivezetődött a csökkentés.

Másképpen szólva, most nem emelést kapott, hanem eddig kapott kevesebbet.

Az újraszámoltatás fogalma pedig azt jelenti, amit már itt többször leírtunk, hogy új 365 nap szolgálati idő szerzése után lehetséges csak.

Én 2012-ben 40 és pár hónap szolgálati idővel rendesen kiszámolt összeggel mentem korhatár előttire, azóta nem dolgoztam, tehát ez az összeg lett a nyugdíjam is. Ha én is eljátszom a lemondást, lehet, hogy a most kérelmezett nyd-am kisebbre jött volna ki (ami nagyon valószínű),és akkor buktam, mert ha egyszer lemondtam volna a korhatár előttiről, azt már újra nem kaphattam volna meg.

Üdv: Korall (53-as nö)

munkásnő # e-mail 2016.09.24. 12:45

Ok,válaszoltam!Köszike!

Korall54 # e-mail 2016.09.23. 17:45

munkásnő!
Írtam neked e-mailt, nézd meg a levelező fiókodat.

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # e-mail 2016.09.23. 17:44

Kedves Kalle25
Ha akarsz válaszolsz, ha nem, akkor nem.
2013. jan.1-től kaptál korhatár előtti ellátást és mellette dolgoztál még 2013. nov. 2-ig?

Üdv: Korall (53-as nö)

munkásnő # e-mail 2016.09.23. 17:35

De a lényeg az,hogy amúgy meg ha nem dolgozott valaki 365 -napot akkor nincs újraszámolás ! Én ezt már régen megírtam ! Ez a mostani egy kivételes eset ,számolási kiszámítási hiba az ONYF. részéről amit azonnal észre kellett volna venni a kiküldött papíron ha átnézi az ember ! Idézet :..." 2013. nov. 2-án mentem korhatár előttibe, amikor már 40 év 139 napom volt, és figyelembe csak 2012.12.30-ig vették a szolgálati időt a megállapításnál az ebből adódó különbségből adódik az újraszámolás. " Hiányzik 11 hónap... ! Na ez hogyan lehetett ???

munkásnő # e-mail 2016.09.23. 17:27
Kalle25
  • nagyon zavaros ez,korhatár előtti -40 vagy -éves,hát ez nem semmi ! A lényeg,hogy akkor 11 -hónapot nem számoltak el,de ezt vajon miért nem ? Ilyent még nem láttam és ez komoly ! Lyonee....SOS.
munkásnő # e-mail 2016.09.23. 16:55
Kedves Lyonee !!! Kérlek,hogy ezt az egészet magyarázd el mert én nem értem.... ! Nem Kalle25 -tól sajnálom,egyáltalán,DE !!! De ha neki a lánya
  • "aki magas beosztásban dolgozik a kormányhivatal törzshivatalában" -- sokat tudott segíteni....,ha nincs,akkor ő nem kapott volna emelést !? Most mi az igazság,ő miért kapott és a többiek gondolom,hogy sokan meg nem ? Ez az emelés mi alapján történt és akkor ezek szerint mindenki,aki Korhatár Előtti Nyugdíjban van ,kérheti ezt az emelést függetlenül attól,hogy egy percet sem dolgozott,tehát nincs újabb 365 napja ! Sok ismerősöm van,akik ebben a nyugdíjazási formában vannak,illetve betöltötték az tényleges öregségit és nem kértek és nem is kaptak emelést,mert nem számolták nekik újra ! Mi ez akkor most ???
Korall54 # e-mail 2016.09.23. 14:06

Kalle25
Zavaros amit írtál, de van egy föltételezésem, hogy nálad és a barátnődnél is miről lehetett szó, és ha jól gondolom, akkor tényleg nem volt kockázata az újraszámoltatásnak, mert biztos volt, hogy többre fog kijönni. Az én esetem nem ilyen volt és nekem tényleg nem lehetett újraszámoltatni, és nem is jött volna ki nagyobb összeg, mert én nem csökkentéssel mentem el.

Üdv: Korall (53-as nö)

Kalle25 # e-mail 2016.09.23. 13:17

Ma felhívtam a Nyufit és újra rákérdeztem, és azt is megkérdeztem, hogy miért számolnak újra és miből jött ki a növekedés. Azt mondták hogy mivel én 2013. nov. 2-án mentem korhatár előttibe, amikor már 40 év 139 napom volt, és figyelembe csak 2012.12.30-ig vették a szolgálati időt a megállapításnál az ebből adódó különbségből adódik az újraszámolás. Barátnőm másik megyében lakik és februárban vagy márciusban töltötte a 63-at és ő személyesen volt bent a nyufinál, neki is újraszámolták.

Nem gondolom, hogy ez a nem egységes eljárásból adódna, mivel még csak nem is szomszédos megyében lakik a barátnő.
Rákérdeztem, hogy ha mégsem vagyok jogosult a magasabb összegre, mikor és hogyan derül ki, nem értette a kérdést, mert jogosult vagyok rá. Aztán részletes magyarázatba kezdett, amit most nem tudok már leírni, mert vagy negyed órán át sorolta a jogszabályokat.

Szóval van ilyen, és jár. Most már megnyugodtam, mert kicsit ideges lettem én is, hogy majd esetleg vissza kell majd fizetnem bármit is.

Na, még gépeltem, közben szólt a lányom is, aki magas beosztásban dolgozik a kormányhivatal törzshivatalában, hogy beszélt az illetékes osztályvezetővel és megerősítette a korábban már általam is hallottakat.

Egyébként a korhatár előtti ellátás alatt ugye én pl nem voltam jogosult utazási kedvezményre, és az elég sokba került nekem, mert ha a 40-éveset állapították volna meg, akkor már akkor jogosult lettem volna rá, de akkor utána, már nincs újraszámolás.

Korall54 # e-mail 2016.09.22. 19:48

Kedves Lyonee!
Felindultságomban nem vettem észre, hogy már válaszoltál, ezért puffogtam ismét.
Köszönöm a válaszodat, nagyon jól jött, hogy lecsillapodjak.
Már csak ritkán írok ide, de még mindig benézek. Inkább az ismeretségi körömben igyekszem segíteni, ha tudok, hogy használjam a néhány éve segítségeddel megszerzett tudást, illetve a törvényi szövegek értelmezését.
Úgy látszik, a nyugdíj téma még sokáig izgalmas marad és szükség van olyan hozzáértő, segítő válaszolókra, mint Te. Mindenki nevében nagy köszönet Neked a sok-sok segítségért.

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # e-mail 2016.09.22. 17:20

Kalle 25
Csak dühöngeni tudok, hogy hittem a törvény szövegének, amit alaposan tanulmányoztam és ismerek, továbbá a hivatalos levél is ugyanazt erősítette meg. Jóságos fülbe súgó bennfentes ismerősöm meg nem volt. A nyomtatványokat ismerem, többször meg is néztem. Sehonnan nem derült ki a lehetőség. Azért lehet, hogy megeresztek egy kedves levelet nekik, hogy nem adtak megfelelő tájékoztatást, félrevezettek, megrövidítettek hivatalból államilag, sumák módon. Ennyi.

Üdv: Korall (53-as nö)

Lyonee #   2016.09.22. 17:15

Korall54!
Jól tudtad, és tudod.
Csak akkor lehet az újraszámítást kérni, ha a nyugdíjkorhatár betöltése előtt legalább 365 nap szolgálati időt szerzett az ellátott.
Nem is lehetett volna kérni az újraszámítást, már a kérelmet el kellett volna utasítani a jogszabály értelmében.
Úgy látszik ezt nem mindenhol alkalmazzák helyesen.
Tőled biztosan nem lesz mit korrigálás miatt visszavenni.

Kalle25 # e-mail 2016.09.22. 16:28

Korall54!

A tájékoztatóban nekem is ez az általános szöveg volt, lányom mondta is, hogy ez alapján kizárt az emelés, de ő beszélt a nyufi ügyfélszolgálatával és hivatkozott arra, hogy azt mondták újraszámolják. Erre az ügyintéző mondta, hogy töltsön le egy nyomtatványt és küldje be még a 63. életév betöltése előtt 1-2 héttel. Még annyit mondtak, hogy az összeg nem lehet több, mint az eredeti határozatban megállapított átlagkereset. Amit most kiküldtek papíron az van, hogy 15 napon belül nyilatkozzam, hogy az emelt összeget kérem, vagy a korábbit. Hát ezek hülyék, mert nyilván az emeltet kérem, de gondolom, ha kevesebb jött volna ki, akkor kérhettem volna az eddigi összeget.

Ja, a nyufis ügyintéző még annyit mondott, hogy ez csak a korhatár előtti ellátásokra vonatkozik, amikor a határozatban is ez szerepel a rendelkező részben.

Sajnálom, ha jogosult lettél volna rá, és lemaradtál. Ha nem tudok a lehetőségről és nem adom be a kérelmet nekem se módosult volna az összeg, mert akkor nem számolnak.

Magyarország, 2016.

Így állunk. Még jó, hogy az ügyféli jogok nem sérülhetnek.

Korall54 # e-mail 2016.09.22. 15:07

Kalle25
Ezt már nem is kellene írnom, de hát csak egyre dühösebb vagyok. Már 66-szor elolvastam a kapott tájékoztató levelet, a törvény rám vonatkozó részét is és sehol nem találom a lehetőséget a nyd újraszámolására. Ezek szerint, valahol, valami rejtett lehetőségről nem informált a hivatal, ezért lettem becsapva. Most meg már 6 hónapon túl fellebbezni sem lehet. Szóval leírhatatlanul nagy a dühöm, annál is inkább, hogy figyeltem a törvényre és az ügyemre. És nem volt senki, aki súgjon időben, hogy hogyan lehetne mégis valamit tenni.  Így működik ez az ország!!!!
Legalább neked sikerült, ez azért jó hír.

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # e-mail 2016.09.22. 14:19

Kalle25
Na, most vagyok dühös, mert ezek szerint engem jól átvertek. 2016. febr. 28-tól lettem öregségi nyugdíjas, miután 2012. aug.2-től voltam korhatár előtti ellátott. Azóta én nem szereztem semmi plusz szolgálati időt. 2016. jan. végén kaptam egy tájékoztató levelet, amiben egyértelműen azt írták, hogy a korhatár előtti ellátásom tovább kapom, öregségi nyugdíj néven. Akkor kérhettem volna újraszámolást, ha szerzek 365 nap szolgálati időt amíg korhatár előttin voltam.
Ha nem dolgoztam és nem szereztem plusz jövedelmet és szolgálati időt, akkor vajon mitől emelkedett volna az újraszámolással? Így most nem értem, amit írsz, hogy hogy jött ki neked. Hallottam szóbeszédben, hogy ha lemondok a korhatár előttiről egy nappal hamarabb a korbetöltés előtt, akkor kérhetek újraszámolást, hisz akkor megyek nyugdíjba. Viszont, ha kevesebb jött volna ki, a már egyszer lemondott korhatár előtti összeget nem kaphattam volna vissza. Legalábbis, ahogy a törvényt tanulmányoztam. Mivel semmi remény nem látszott, hogy több jönne ki, így nem mertem kockáztatni.
Szóval, ha az ONYF félretájékoztatása miatt lettem becsapva és megrövidítve, akkor a dühöm csak még nagyobb.

Üdv: Korall (53-as nö)

Kalle25 # e-mail 2016.09.22. 13:14

Üdv!

Amint ígértem, ezúton tájékoztatlak benneteket, hogy megjött a Nyufitól a levél, hogy kereken 10.000.- Ft-ot emelnek a nyugdíjamon, és a 63. életévem betöltésével öregségi nyugdíjas lettem.

Munkásnő! Sajnos (szerencsére!!!! - nekem ez nagy öröm! /havi 10ezer Ft/) nem lett igazad. Korhatár előtti nyugdíjon voltam 2013. nov. 2-től. Azóta nem dolgoztam. Sem legálisan, sem illegálisan, kizárólag az unokámmal voltam/vagyok elfoglalva. És így is újraszámolták.

Korall54! Te nem kaptál a születésnapod előtt egy tájékoztató levelet? Én megkaptam, mondjuk nem vártam meg, mert a lányom már előtte megcsinálta a kérelmet a K02-eset, és be is küldte.

Üdvözlettel:
Kalle25

Burn Out # e-mail 2016.09.12. 19:04

2017. év végén mennél nyugdíjba, akkor hova ez a nagy sietség?!

Évi 58 # e-mail 2016.09.12. 17:58
Kedves Mindenki!Május 3.-án bementem a Kormányablakba,hogy kiszámoltassam a Nők 40 éves korkedvezményes nyugdíjához az éveket!Azt mondták kéthetente nézegessem jött e válasz!Azóta még az adat egyeztetés sem jött meg!Bementem ismét érdeklődni,rákérdeztek hogy megnéztem e kéthetente a leveleimet!Naponta többször is megnézem,de semmi!Azt mondták hogy van olyan is aki másfél évet várt rá!De kérdem én!-
  • mikor lesz ebből végzés,ha adat egyeztetésre ennyit kell várni,akkor a többire mennyit kell várni!Meg lehet valahol sürgetni?Én 2017 végén mennék nyugdíjba!Lehet hogy addig meg sem lesz!!Köszönettel várom a segítséget!Évi
munkásnő # e-mail 2016.09.06. 12:46

..."Nők kedvezményes nyugdíja melletti munkavégzés szabályai 2016-ban"...§ https://www.nyugdijguru.hu/…yai-2015-ben

Rexor # e-mail 2016.09.01. 10:59

Ez azt jelenti, hogy mivel ebben az esetben diákszövetkezet közvetíti ki a munkavállalót (a munkavállaló a szövetkezettel van szerződéses kapcsolatban) nem örülnének neki, ha megkerülnék őket.