Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


40 év munkaviszony után nyugdíj

Lyonee #   2015.04.27. 18:51

kitko
"figyelembe nem vehető idő 1 év 48 nap"
A 2 éves szakmunkásképző és 4 hónap munkanélküli időszak valóban nem fedi le ezt az időszakot.
Előfordulhatnak hibák.

mamamacoka #   2015.04.27. 16:50

én nem értem ezt a fórum-motort, reggel benéztem ide, és a hsz-em után ((04.24. -én írtam)) nem volt friss bejegyzés, most ahogy benéztem, van tegnapelőtti is, - hogy van ez ?

előrehozott jelölt #   2015.04.27. 14:16

Kedves Macoka11!
Az ügyed, ahogyan írtad is, addig nincs lezárva, ameddig a fellebbezési határidő nem jár le. Azért írtam én is, hogy fellebbezzél, mert az arra tett intézkedésben akkor is részletesebb választ kell, hogy adjanak, ha nem is változtatják meg az eredeti határozatot, aminek alapján már látni fogod, hogy megfelelően jártak-e el.
Az előző válaszomra csak egy mondat erejéig térek vissza. Annak nem az a lényege, hogy mindenkinek ezt a választ írják, hanem az, hogy nem fognak számolni a 75 és 88 közötti évek jövedelmével, mert volt 88 után is jövedelmed. Mindegyikünknél, aki akkor dolgozott, a 88 utáni jövedelemmel számoltak a törvényben foglaltak szerint.

A magánnyugdíj pénztári tagok nyugdíjának alakulásáról is leírom, ami a jogszabályban van, és ami szerintem abból kikövetkeztethető. Remélem, ad némi eligazítást a fellebbezéshez.

Az 1997. évi LXXXI. törvény 20. §-a rendelkezik arról, hogy hogyan számolják ki a nyugdíj összegét annak a 2. számú melléklete szerint. 40 év esetén ez 80 %. Jól értem, akkor nálad 84 % lenne (gondolom tanulmányi idő beszámítása miatt 42 év), ha nem volna a magánnyugdíj pénztári tagság.
A magánnyugdíj pénztári tagokra vonatkozó szabályt szó szerint idemásolom:
21/A. § (1) Ha a biztosított, volt biztosított magánnyugdíjpénztár tagja, az öregségi nyugdíj összegét úgy kell megállapítani, hogy a 20. és 21. § alapján kiszámított nyugdíjösszeget meg kell szorozni az 1. mellékletben meghatározott szorzószámmal.

A szorzószám a következő, bár gondolom a határozatodban benne van, de ellenőrizni tudod, hogy jól számoltak-e:

1. A magánnyugdíj-pénztári tagok társadalombiztosítási nyugellátásának kiszámítása során alkalmazásra kerülő szorzószámot a következők szerint kell kiszámítani:
Sz = h + (1-h) * 0,75,
ahol:
Sz = az alkalmazásra kerülő szorzószám értéke, és
h = a 2010. szeptember 30át követően szerzett szolgálati idő osztva a teljes elismert szolgálati idővel.
2. A h értékének kiszámítása során a számlálóban és a nevezőben megjelölt időtartamot is napokban kell meghatározni, és a hányadost két tizedes jegyre kell kerekíteni.

Nem ismerem, hogy pontosan mik az adataid, de ha feltételezem, hogy 2014. december 31-ig dolgoztál, és a 84 %-ból 42 év szolgálati időre következtetek, akkor a számolás így néz ki:

h = 1552 nap (ami 2010.09.30. és 2014.12.31. között van) : 15330 nappal (ami a 42 év szolgálati idő) = 0,1 .

Sz = 0,1 + (1 - 0,1) x 0,75 = 0,1 + 0,9 x 0,75 = 0,1 + 0,675 = 0,775

Ezzel a szorzószámmal számoltak.

A 21/A § azt írja, hogy ezzel kell szorozni a megállapított összeget, esetedben a 84 %-ot. Arról nem ír, hogy csak meghatározott éveket kell csökkenteni. Feltételezem, hogy ezt a képlet összeállításánál vették figyelembe.

Nézd át ezeket a szabályokat, amit leírtam, és ne haragudj, amiért azt írom, hogy nagyjából az jön ki, hogy szabályosan jártak el.
Fellebbezd meg, mert én nem vagyok minden adat ismeretében, és csak azért írtam le ezeket, hogy az elbírálás során ezeknek is legyél az ismeretében.

macóka11 # e-mail 2015.04.27. 12:19

Kedves előrehozott jelölt!
Köszönöm jószándékú leveledet, azt én is mindjárt gondoltam, hogy minden határozatban ez van és nem csak az enyémben.Viszont felhívtam a hölgyet időpontot kérni a személyes beszélgetéshez, mégis más lenne, mint telefonon hivogatni, amit 5-ből 4-szer nem vesznek fel, vagy nem tudják adni az illetékest,de erre nem volt hajlandó, mondván ez lezárt ügy. már most én meg tudom,az elmúlt 25 évi munkám miatt-volt bőven dolgom a hivatalokkal, hogy amig a fellebbezési határidő le nem jár, addig egy ügy nincs lezárva és ha fellebbeznek, akkor addig nincs lezárva. Mindenképpen fellebbezni fogok, ha másért nem is, de magánnyugdíj tagság csökkentés miatt. Az azért mégsem jogos, hogy arra az időre is levonnak, amikor még se híre, se hamva nem volt a manyup nak.
DE AZÉRT KÖSZÖNÖM ÍRÁSOD!
üdv

munkásnő # e-mail 2015.04.27. 10:40

' kitko ',nemigen kell félned attól,hogy az ONYF. " rosszul számol " a saját kárára és így neked kedvezve " előbb elküld nyugdíjba " ! És nem csak azért mert az ügyintéző felett van egy revizor is,hanem azért is mert ilyenről még nem hallottam,de azért lehet,hogy más már igen.... ! Az előfordulhat,hogy a nyugdíjba készülő " kárára " számol rosszul,de ez sem szándékos szerintem,viszont az többször előfordul,hogy mi emberek elnézve valamit az adatunkban,vagy nem pontosan írtuk be az adatokat,tehát nem feleltünk meg a feltételeknek és így kérjük a nyugdíjazásunkat és ezért elutasítják ! Üdv.

előrehozott jelölt #   2015.04.27. 10:27

Szombaton visszaregisztráltam, és Macóka11 kérdésére írtam választ, de vagy elnyomtam valamit, vagy mivel újnak számítok, a moderátor még nem nézte meg, mert nem jött át.

Macóka11
Mindegyikünk határozatában az általad beidézett törvényi szabály szerepel a nyugdíj összegének megállapításához.
A hozzászólásodból az látszik, hogy 1988-tól is végig volt munkahelyed, illetve jövedelmed a nyugdíjazásod időpontjáig, ezért neked, és mindenkinek, akinek ebben az időszakban jövedelme volt, az 1988. január 1. és a nyugdíjazás időpontja közötti jövedelemmel számolnak.

Az 1988. előtti jövedelemmel akkor számolnak, ha a 88-tól a nyugdíjazásig eltelt időszaknak legalább a felére nem volt jövedelem, vagy 88 előtt volt csak jövedelem. (Van aki nem szerzett hozzánk hasonlóan 40 évet, hanem csak annak egy részét, esetleg csak annyit, ami minimálisan szükséges a nyugdíjazáshoz. Ezt szerezhette 88 előtt, és csak most érte el a korhatárát.)
A következő kisegítő számolási szabályt akkor használják, ha az 1988. előtti jövedelmeket nem találják.

Fellebbezd meg a határozatodat, és remélhetőleg az ügyintéző a korábbinál részletesebben le fogja írni a jogszabályi magyarázatot.

előrehozott jelölt #   2015.04.25. 17:11

Macóka11 kérdése miatt ismét visszaregisztráltam.

Macóka11!
Mindenkinek az általad beidézett szabály van a határozatban arra vonatkozóan, hogy keresetként mit kell figyelembe venni.

Akinek 1988-tól a nyugdíjba vonulása időpontjáig van jövedelme, nála annak alapján számolnak.

Akinek erre az időszakra, vagy ennek felére nincs jövedelme, nála az 1988. előtti jövedelmet (is) veszik figyelembe a meghatározott szabályok szerint szerint számolva.
Erre az időszakra nem lelhető fel a kereset, akkor jön a következő kiegészítő szabály.

Fellebbezd meg, de biztos, hogy csak az 1988. utáni jövedelmedet fogják figyelembe venni. Esetleg leírják érthetőbben, mint a határozatban van, hogy miért csak ezt.

kitko # e-mail 2015.04.25. 12:45

Kedves Lyonne!
Köszönöm a válaszát, amit én is sejtettem. Egy félelmem van csupán: mi van akkor, ha rosszul számoltak valamit (pl. többet, mint amennyi jogosultságom van) és amikor beadom már megszüntetve a munkaviszonyomat, közlik, hogy hiányzik fél év, mikor a pénzeket számolják, mert elnéztek valamit. A határozat remélhetőleg szentírás, nem szeretnék pereskedni. Pl.92.10.01-től 4 hónapig munkanélküli voltam.Kaptam persze papírt a munkaügyi központtól, amelyben benne van, hogy 6% nyugd.járulékot is vonnak belőle. Azokat a hónapjaimat is elszámolták, ez hogy lehet? Azt hittem ez ki fog esni az időmből. Érettségi után két éves szakmunkásképzőbe jártam heti 2 nap gyakorlati és nyári munkával, ösztöndíjat ugyan kaptam, de nevetségesen kevés volt (pár száz forint) Ezt sem értem, hogy számolták bele, de ha megvan az időm, akkor boldog vagyok.

mamamacoka #   2015.04.24. 23:24

Macóka11, csak találgatni tudnék, - azt nem teszem, -én is keresném az igazamat, ha ebben a cipőben járnék, - személyesen járjál utána, szerintem telefonon nem jutsz sokkal előbbre, nagy igazságtalanság ami veletek történik, és ez még csak most kezdődik el, és egyre több lesz, te, ti vagytok akik elkezditek felderíteni ezeket a jogi útvesztőket, szerintem egyre több embernek lesz ez a gondja, - sajnos ebben én nem vagyok jó, tapasztalat hiányában, feltétlen írd meg, mit végeztél, vagy hol tartasz, - ebből fogunk tanulni, - tudom ez nem vigasztal, - sok szerencsét !

Lyonee #   2015.04.24. 14:57

kitko
Akár holnaptól is nyugdíjas lehetsz, ha szabaddá teszed magad, vagyis nem állsz munkavégzésre irányuló jogviszonyban.
2015. aug. 15-től pedig már 42 év után számítják a nyugdíjadat. A felmondásodat úgy add be, hogy aug. 14-én járjon le, vagyis szűnjön meg a jogviszonyod.

buttler # e-mail 2015.04.24. 13:12

kitkó!
Szerintem azzal lehet a gond, hogy még alkalmazásban állsz! Aki dolgozik még, az nem lehet nyugdíjas! Meg kell a munkaviszonyodat szüntetni. Én közalkalmazott voltam, az igényem benyújtásakor szükség volt a Kincstári igazolásra is, hogy a munkaviszonyom ekkor és ekkor meg fog szűnni.

macóka11 # e-mail 2015.04.24. 12:00

Mamamacoka, szó szerint leírom mi van a határozatban a 1988 előtti évekről
"Keresetként, jövedelemként kell figyelembe venni:
- az 1988. január 1-je és 1996.dember 31-e közötti, illetőleg az 1988.január 1-je előtti keresete, jövedelmek esetén az 1996.december 31. napján érvényes társadalombiztosítási szabályok szerint a főfoglalkozásban elért jövedelmet, az ezen időszak alatt kifizetett év végi részesedést, prémiumot, jutalmat"

Nekem ebből az jön le, hogy a 1975-1988 közötti idő alatt befizetett/levont nyugdíjjárulékot is be kell számítani az átlagkeresetbe, a 1996.december 31. napján érvényes társadalombiztosítási szabályok szerint.

Munkásnő - amit ajánlottál, köszönöm, de annak elolvasásán már túl vagyok és valóban nincs benne a válasz az adott problémára, vagyis arról nem ír, hogy csak azokra az évekre kell csökkenteni a nyugdíjat, amikor fennállt a tagság, vagy az egészre, akkor is ha még nem is létezett a manyup.

szafika # e-mail 2015.04.24. 10:42

kitko , szerintem a lényeg " A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz figyelembe vehető idő 40 év 94 nap " amivel mehetsz nyugiba !!!!

Azért Lyonee véleménye az igazi , én csak egy kotnyeles fórumozó vagyok .

kitko # e-mail 2015.04.24. 09:54

Kedves Fórumozók!
Februárban beadott nyugdíj megállapítása iránti kérelmemre tegnapi napon megkaptam a határozatot, melyben elutasítják kérelmemet (persze, még munkaviszonyban állok) Nem tudtam mennyi időm van és mikor mehetek el a nők 40 évével. 1954-es születésű vagyok.
Elismert szolgálati időm 15107 nap azaz 41 év 142 nap
A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz figyelembe vehető időm 40 év 94 nap
ebből kereső tev. járó jogviszonyban szerzett idő 38 év 41 nap
figyelembe nem vehető idő 1 év 48 nap
Az ellátás összegének megállapításakor figyelembe vehető szolgálati idő 1970.07.15- 2014.12.31-ig 41 év 142 nap
(voltam Gyesen 2 gyerekkel és munkanélküli is 4 hónapig)
szakmunkás éveimet is beszámították a szolgálati időbe, de a nők 40 évébe nem.
Most akkor mikor tudok elmenni a 40 évessel? Miért nem írják le érthetően. Ha valamit rosszul számolnak és beadom a felmondásomat, akkor ott állhatok megfürödve?
Előre is köszönöm, ha válaszolnak: kitko

munkásnő # e-mail 2015.04.24. 07:08

Lehet,hogy nem nyílik meg,de akkor is rálehet keresni...! Azt írja,hogy " 2015. január elsejétől ismét módosultak a magánnyugdíjpénztárak tagjait közvetlenül érintő szabályok. "

munkásnő # e-mail 2015.04.24. 07:04

§§§ " Milyen nyugdíja lesz a magánnyugdíjpénztári tagnak? " http://www.drfarkasandras.hu/…..Lehet,hogy nincs benne a kérdésre a válasz,de megér egy elolvasást....!!! Üdv. §§§

mamamacoka #   2015.04.23. 22:24

Macóka11, nem hiányzik a 13 éved, - mindenkinek az SzJA alapján számolják ki a nyugdíját, vagyis 1988-tól, előtte nem volt SzJA, de azok az évek is ugyanúgy számítanak, csak nincs róluk pontos nyilvántartás, de figyelembe veszik a teljes időszakot és a 40 év 80 % - a megkeresett nyugdíj összegének, tehát ezt a részét bizonyára jól számolták;
(((vedd azt, hogy az első kinevezésem 1200 ft-os havi fizetésről szól, megvan a megsárgult papír, és abból 30 ft-ot vontak le mint nyugdíjjárulékot - szerinted hogy kellene ezt a mai viszonyokra valorizálni? és mindenkinek hasonló volt, 20ft-tal el lehetett menni a boltba, még visszajáró is volt belőle ))

A magánnyugdíjhoz egyáltalán nem értek, az érvelésed számomra meggyőző, - én biztos fellebeznék;

macóka11 # e-mail 2015.04.23. 19:40

Mamamacoka, mit gondolsz erről? Két hónap után végre megkaptam a határozatot a nyugdíj megállapításról, vagyis nyugdíjas lettem, bár törzs számot és nyug. igazolványt még nem kaptam, azt állítólag külön küldik.Viszont valami nem jó a kiszámolásnál, ugyanis azt írják, hogy 1988-2015 közötti időszak fizetési átlagát számoltak, viszont én 1975-től dolgozom, vagyis 13 év hiányzik, előtte pedig 3 év szakmunkásképzőm volt. Aztán a kiszámított átlag 84 %-ának 77,5 %-át adják a magánnyugdíj pénztári tagság miatt, de én ugy tudom, hogy csak azokra az évekre kell csökkenteni 75%-ra a járadékot, amig átutalták a magánnyugdíj pénztárba a megállapított %-ot, ami az én esetemben 13 év volt és nem a 1988-2015 évek közötti időszak. Természetesen az ügyintézőt felhívni nem lehet, vagy állandóan foglalt, vagy kicsöng, de nem veszik fel.
Pedig kénytelen leszek fellebbezni, mert itt valami nem jól van számolva.- szerintem.

Lyonee #   2015.04.23. 16:48

Laci53..
2016. május 1-től kérheti a feleséged a nyugdíjazását, ha 2013.12.31. óta folyamatos a jogviszonya, és nem volt fizetés nélküli szabadságon sem.
Ez a dátum elég szoros, április 27-re jött ki a 40 év.

szafika # e-mail 2015.04.23. 15:12

Anya59 ! ne légy szomorú , jó közösségben el fog repülni ez a szűk 1 év / ahogy utána a jó kis nyd-as évek is ! sajnos ! száguld az idő ezerrel ! /

mamamacoka #   2015.04.23. 14:44

dadan, mikor én intéztem az enyémet, akkor nekem azt mondták, hogy a munkaviszonyom megszünte előtt 2-3 héttel menjek be, és akkor ott kitöltöttem a paírt amit adtak, megmondták, hogy még milyen papírokat kell beadnom az utolsó munkanapom után kaptam azokat kézhez a munkáltatómtól, és akkor olyan nyilatkozatokat töltöttem még ki, hogy hová kérem számlára, postára a nyugdíjamat, és ez volt az utolsó utána már csak vártam a határozatot, és a pénzt, kb 3 hét után megjött minden, de itt a fórumot olvasgatva, ez nem mindenütt van így, úgy látom, -szerintem neked is így kb. ;

mamamacoka #   2015.04.23. 14:38

anya59, beszámolják, szerintem benne is van a kiszámított idődben, ennyiből nem tudom megállapítani nem másoltál be minden fontos adatot a válaszból amit a nyugfitól kaptál- ha gyesen voltál, mert akkor az állam fizetett érted, , - ha nem voltál gyesen velük, csak otthon voltál velük, akkor viszont nem járulékozott senki utánad, és akkor valóban nem, - de plusz éveket nem adnak érte, sokan rosszul értik a fogalmakat, kérlek olvasgass utána, azon a linken amit Macóka11 megjelölt neked elég érthetően van leírva minden, és szívesen segítünk, csak előbb olvasgasd, és tedd fel kérdéseidet mi az amit nem értesz onnan, - tisztában vagyok vele, hogy első olvasásra nem feltétlen világos minden.

dadan # e-mail 2015.04.23. 13:59

Kedves Mamamacoka!

Olyan kérdésem lenne, ebben az évben nekem le kell dolgozni 257 napot a 40éves munkaviszonyhoz, kiszámoltam, hogy ez szeptember 15-re esik. Mikor lehet beadni az igényemet a Nyugdíjintézetbe? Valamikor nekem mondták, hogy lehet 2 hónappal előtte, igaz ez? Köszönöm szépen.

anya59 # e-mail 2015.04.22. 18:22

Kedves Hozzászólók! Köszönöm a válaszotokat egy kicsit szomorú vagyok azért is mert az ember próbálja a gyermekeit családi körben szeretettel felnevelni és még azt az időt sem veszik figyelembe!A sors fintora hogy most egy nagyon jó közösségben egy óvodában dolgozom,igazából nem panaszkodhatok mert tudom vannak akiknek sokkal rosszabb!Köszönöm hogy figyelmet fordítottatok rám!Üdvözlök mindenkit kitartást mindenkinek!anya59

Laci53.. # e-mail 2015.04.22. 10:56

manyi57

Köszönöm a gyors választ !

üdv.