Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


40 év munkaviszony után nyugdíj

mamamacoka #   2015.05.29. 18:05

nagyon szívesen! - és legyen nagyon határozott! egyébként minden bonyodalom ami előfordulhat, az elő is fordul - Murphy után szabadon :D

ikotak # e-mail 2015.05.29. 17:45

Mamamacoka !

Nagyon szépen köszönöm! Tudod azért olyan bosszantó, hogy annyira közel vagy már a nyugdijhoz, és ilyen bonyodalmak vannak, amikor keményen ledolgozta az éveket.

mamamacoka #   2015.05.29. 16:53

Ikotak, a kliens berongyol a Kincstárhoz, vagy, a KLIK-hez, vagy ahol bérszámfejtenek neki, - kikéri a teljes tavalyi évet a fizetéséről hiteles, pecsétes másolattal, főnök által aláírva ! különös tekintettel arra a hónapra, amit hiányolnak a nyugfinál, és beviszi az ügyintézőjének, bemutatja, sőt kér tőle aláírást is, hogy átvette tőle - mert ha bizonyítani tudja, hogy dolgozott, volt bére, levonták tőle, akkor elfogadják, sőt szerepel az ezévi adóbevallásában is az a hónap is a levonásaival - ez nem ugyanaz, mint aki a feketemunkára állítja, hogy ő sokat dolgozott, mert minden hónapban kapott bérelszámolást, és az ott megvan tételesen, de plö, ha nekem kellett volna ilyen a munkahelyemen is ott volt egy példány belőle, - el fogják fogadni, bizonyára adminisztratív hiba, később érkezett be a levonása, és lehet, hogy a következő hónapnál van elszámolva, - főleg, ha év vége előtti hónapról van szó, valamelyik ügyintéző nem jól dolgozott, derítse ki, és borítsa rá az íróasztalt! - képletesen - bocs ! :D XD

mamamacoka #   2015.05.29. 16:45

igen Szafika, nem is a kényszervállalkozókról van szó, mindenki tudja, a nevében is benne van, hogy kényszerből vállalkozik, de a többi bizony! nnnna, én nem politizálok, sőt, a politikusokkal sem foglalkozok, NINCS az az összeg, ami biztosítaná, hogy a korrupció ne legyen, - ez csak utópia, akinek két milla a havi nettója a harmadik millára tart igényt, - hagyjuk! :P

szafika # e-mail 2015.05.29. 15:34

Rexor ! biztosan van ilyen is , de nem minden vállalkozó 1-ben sikeres vállalkozó is , a lányom is csinálta 3? v 4 évig / ő nem tartozott a 70 % közé , mert fizetett mindent , amit kellett / de egyszerűen alig tudta kitermelni a fizetnivalóit , ezt nem siránkozásból mondom , neki még mázlija is volt , mert nem kellett felvennie kölcsönt ahhoz , h elinduljon , összedobta a család , de lehet ? jobban járt volna , ha el se kezdi , mert akkor legalább az meglenne , amivel indulhatott , alkalmazottat nem tudott szintén megfizetni , így aztán a fűnyírástól a takarításon át , minden az ő nyakába szakadt , ha még kölcsönt is kellett volna felvennie hozzá .... akkor úgy járt volna , mint itt a faluban néhány vállalkozó , h élni se tud belőle , befejezni se tudná , mert tartozna a banknak , a nav-nak , a fűnek + a fának . / de lehet ? h ne akarjon vállalkozni az , akinek nincsen rávalója ?! /

ikotak # e-mail 2015.05.29. 14:23

Mamamacoka és hozzáértők !

Segítségeteket szeretném kérni. A húgom munkatársa közalkalmazott. Meg van a 40 éve + 14 nap, letöltötte a felmentési idejét, megkapta papírjait az államkincstártól, a nyugdíj igazgatóságnál leadott minden papírt.Egy hónap múlva hívták, hogy tavaly volt egy hónap fizetetlenen ezt állapította meg a államkincstár. Gondolhatjátok mit érzett, rohanás a munkahelyre , nem hogy tavaly, de a 40 év alatt sem volt fizetetlenen egy napot sem, ezt a munkahely is bizonyítja, most megy a levelezés a nyugdíj igazgatóság és az államkincstár között, hogy honnan szedték azt az egy hónap fizetetlent, amikor sehol sem szerepel. Meg annak az évek kiszámolásánál észre kellett volna venni még ha tavaly is történt, meg ha lett volna fizetetlen, de nem volt.Segítsetek már, ilyenkor mit lehet tenni? Azon kivűl, hogy kezd bele őrülni az egész dologba. Segítségeteket előre is köszönöm !

Rexor # e-mail 2015.05.29. 12:37

Szafika: tény és való, hogy a politikusok vannak leginkább reflektorfényben és nyilvánvaló hogy a média is rajtuk csámcsog leginkább (a celebek mellett), de szerintem a fő gondot nem ez okozza. Ha eljönne egy olyan világ nálunk is, ahol a vállalkozók 70%-ka nem azon ügyeskedne, hogy hogyan mutyizza el az adó/járulékfizetést, máris megoldódna a probléma, és lehetne csökkenteni is. De ez csak egy álom :)

szafika # e-mail 2015.05.29. 12:32

A munkakönyv mellett volt egy MIL ? lap ? bele volt a munkakönyvbe csippentve , ezt sose láttam , amíg nem mentem a 2. munkahelyemre , aztán , mikor valami okostojás kitalálta , h alkotmányellenes a munkakönyv , akkor lezárták és megkaptuk , abba benne volt az 5-6-7 alkalommal megváltozott neve a munkahelyemnek , mert ugyanott dolgoztam 32.5 évig , de a neve az mindig megújult ! Nekem még mázlim is volt , mert nem kellett mindenhonnan őrizgetnem , beszereznem a papírokat mikor nyögdíjas lettem , akkor láttam viszont azt a lapot is amibe vezetve volt továbbra is , ami régen a munkakönyvbe / ami szerintem még mindig a legegyszerűbb dolog volt . /

szafika # e-mail 2015.05.29. 12:24

Kedves Rexor ! gondoltam nem csak azt csökkenthetnék , ami teher rárakódik a bérekre , hanem a saját milliós , többmilliós jövedelmüket is , mert ha nekik mellette még van ilyen olyan másod- harmad - ötödállásuk , h 30 akárhány évesen 70-170 milliós házakat tudnak venni / van , h a gyerkőcnek ! / akkor olyan nagyon nem is hiányozhatna amivel kevesebbet kapnának ! eccer valaki azt mondta , azért kell jól megfizetni a politikusokat , h ne legyenek korruptak !!! de akkor mennyi fizetést kellene kapniuk ? hány milliót ?! v milliárdot ?

Rexor # e-mail 2015.05.29. 10:35

Régen nem volt TB kiskönyv, erre szolgált a munkakönyv. tehát az évek nem vesztek el.

Szafika: "ha lenne annyi esze a politikusainknak , h csökkentenék a fizetésre rakódó egyéb terheket": igen ez nagyon jó lenne. Csak akkor miből finanszíroznák a nyugdíjasokat? :)

péceli Gizus #   2015.05.29. 09:06

Sziasztok!Már az év elején örömmel újságoltam el ,hogy sikerült a 40 évessel el menni nyugdíjba.Június 10.-én lesz meg a 40.évem.Most a felmentési időmet töltöm.
Tegnap kaptam egy levelet a Nyugdíjfolyósítótól,amiben elküldték a sohasem látott TB,igazolványomat.
12 év amit a Belügyminisztériumnál dolgoztam 1978-tól nincs beírva.
Szeretném ha segítenétek abban,hogy ez majd jelent -e valamit a nyugdíj számításánál? Vagy hova menjek intézkedni ? A munkakönyvembe szerepel ez az idő,külőnben nem lehetett volna meg a 40 évem.
Előre is köszönöm a válaszokat.

péceli+ Gizus

szafika # e-mail 2015.05.29. 05:37

Lányok ! szerintem egyre kevesebben lesznek , akik el is érik a 40-es akciósat és viszonylag normális nyd-at fognak kapni ! nem szidhatjuk túlságosan a vállalkozót se , ott se mindenki lesz milliárdos ! a legtöbben egészen biztosan nem ! lehet , h régebben még adtak zsebbe a sovány fizetés mellett valamennyit , de ha lenne annyi esze a politikusainknak , h csökkentenék a fizetésre rakódó egyéb terheket , akkor nem úgy működne , mint ahogy ! így + elég sokan fognak szívni ha már nyd-asok lesznek !

munkásnő # e-mail 2015.05.28. 20:24

Okés,nincs semmi gond,kívánom,hogy még nagyon sok női társam tudjon elmenni a 40-évesbe és ha lehet akkor már pihenjenek,hiszen ez azért lett "kitalálva" ! Üdv.

Mampszi # e-mail 2015.05.28. 19:05

Kedves " munkásnő"...gondoltam, példával érzékeltetem hozzászólásom lényegét, ....ennyi történt, és nem több!

munkásnő # e-mail 2015.05.28. 17:30

Kedves 'Mampszi,Te honnan tudod azt,hogy az én utam milyen volt...? Én meg ezt az utat nem kívánom neked és másnak sem,de nem ez a lényeg,ez mindenkinek a saját magánproblémája,így nekem is! De a válaszomnak nem is ez a lényege ! Üdv.

Rexor # e-mail 2015.05.28. 15:22

Én azt javasolnám, hogy addig ne írd alá a felmondást, amíg alá nem írtad az "új" munkaszerződést. Így nem kerülsz kellemetlen helyzetbe.

Mampszi # e-mail 2015.05.28. 13:03

Kedves " munkásnő", járd végig az utam, és ha keményem dolgoztál 40 évig a kevés nyugdíjadért aminek fele a gyógyszereidre lesz elég, akkor azt fogom kívánni neked, hogy sikerüljön még állásba maradnod, / gondolom nem szeretnél majd éhen halni/ , és eszembe se jutna " KI AKADNI" azon, hogy a munka lehetőség iránt érdeklődsz! Szép napot, és sokkal több türelmet.....

munkásnő # e-mail 2015.05.27. 18:28

'Mampszi'....mi a felháborító,az,hogy eltudsz menni a Nők-40-éves különlegesen kedvezményes nyugdíjába és ezért ki kell lépni ? Vagy ha tényleges öregségi nyugdíjba megy az ember és meg kell szüntetni a munkaviszonyt ! Örülj,hogy egyáltalán el tudsz menni ebbe a formába, mert megengedik ! Nem kell nyugdíjba menni és akkor a munkaviszonyt sem kell megszüntetni,ilyen egyszerű! És az,hogy visszafoglalkoztatják az embert,nem is olyan biztos,de ha így van,mert szükség van rád, nem éri meg a nyugdíjazás miatt kilépni,mert ez a szabály...És elnézést,hogy én is írok,de amikor ilyeneket olvasok,teljesen kiakadok,mert nem értem az embereket,komolyan,ez fantasztikus... ! Üdv.

Mampszi # e-mail 2015.05.27. 17:34

Köszönöm a választ! Ami számodra egyértelmű, az a laikusnak kérdés csupán, és nem kiskapu keresés hidd el! El tudnám képzelni, hogy CSAK élvezzem a nyugdíjas éveket, és tudnák is magammal mit kezdeni depresszió nélkül, viszont a kevés nyugdíj ami várható, elég ok arra, hogy érdeklődjek a TÖRVÉNYES lehetőségekről, és elnézést kérjek a tudatlanságomért, hogy a 6 hónapos visszamenőlegességet ide mertem gondolni..

mamamacoka #   2015.05.27. 15:21

nem, nem is jelentheti azt,mert addig nem minősülsz nyugdíjasnak amíg munkaviszonyban vagy, - hű ne bonyolítsd, nem is tudom, valami olyannal kevered, hogy aki eléri a saját nyugdíjkorhatárát és csak később igényli meg a nyugdíjat, az tud visszamenőleg intézni ilyet, amit ötletelsz - de ez a 40 évesre nem alkalmazható, mi nem saját nyugdíjkorhatárunk alapján leszünk, vagyunk nyugdíjasok, hanem bőven azon belül, - csak úgy, ahogy írtam,egyik nap megszünteted, másnap beadod a nyugdíjkérelmet, harmadik nap írtok egy új munkaszerződést annak megfelelően, hogy nyugdíj mellett dolgozol,ez az útja, - kérlek, ez hatalmas kedvezmény, nem a nem létező kiskapukat kell benne nyitogatni, ha téged alkalmaznának, és neked ez lenne jó, akkor tedd meg,köss velük új munkaszerződést, ha nem, akkor legyél nyugdíjas, mert ennél jobb nincs, - hidd el, még egy napot sem voltam depressziós, hogy mit kezdjek magammal itthon :)

Mampszi # e-mail 2015.05.26. 17:30

Mamamacóka köszönöm szépen a választ! Jahh, ha visszavesznek és pont ez a lényeg..., ezért felháborító, hogy meg kell szüntetni a munkaviszonyt! Még egy kérdés jutott eszembe: Úgy tudom fél évre visszamenőleg igényelhető a nyugdíj. Ez azt jelenti, hogy pl megvan a 40 évem és tovább dolgozom fél évet, majd igénylem visszamenőleg a nyugdíjfolyósítónál?

mamamacoka #   2015.05.26. 17:06

Dorka 59, ez nem a korkedvezményes nyugdíj fóruma, így nem tudom, hogy ide akartad-e írni a kérdésedet, a 40 éves jogosultsági viszonnyal éppen hogy nem számít a kor, hanem a feltételeket kell teljesíteni;

  • ha te határozott szerződéssel vagy alkalmazva, és szerződésedben az is ki van kötve, hogy X.Y. helyén amíg ő vissza nem jön gyesről, és legfeljebb nov. 01-ig, akkor te nem módosíthatod egyoldalúan a szerződést, csak ha meg tudtok egyezni a munkáltatóval, tehát közös megegyezéssel,- elvi lehetőség lenne rá, nem hiszem, hogy a munkáltatónak ez érdeke lenne, hogy először közös megegyezéssel felbontjátok a határozott idejű munkaszerződést, és egy nap múlva újra alkalmazzon a két hónapra határozottal, - egy próbát megér, megkérdezheted, de csak ha ők is akarják akkor tud létrejönni;
mamamacoka #   2015.05.26. 16:51

Mampszi, valóban, mert így szól a törvény, de egyik nap véget ér a munkaviszonyod és megigényled a nyugdíjat, már másnap dolgozhatsz, ha visszavesznek - feltéve ha nem vagy közalkalmazott - csak arra kell vigyázni, hogy az éves kereseted ne haladja a minimálbér 18 havi összegét;

mamamacoka #   2015.05.26. 16:48

Percsi, - és három gyerekkel voltál gyesen ? mert gondolom nem a szolgálati időd a 32 év és 350 nap, - bocsi, kavarod a fogalmakat - és nem mindegy, szóval ha három gyerekkel voltál gyesen akkor oké munkában eltöltött évek száma, - ha ezt fedi az általad nevezett „szolgálati idő ” de ha kettővel, vagy csak eggyel, akkor nem jó a számítás, - tényleg szeretnék segíteni, de biztosat nem mondhatok, ha nem írtok meg minden fontos adatot, vagy ha én totózom ki a kevert fogalmak alapján, hogy vajon mire gondol aki kérdez, remélem "jól" "értem" kérdésedet ;

Mampszi # e-mail 2015.05.25. 21:43

Miért kell a munkaviszonyt megszüntetni, ha nyugdíjba megy az ember? Aki szeretne még dolgozni ( mert 60-70 ezerből elég nehéz megélni) miért van rákényszerítve, hogy felmondjon amikor a létfenntartásáról van szó? Sejtem hogy törvény.....