Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


40 év munkaviszony után nyugdíj

aktivnagyi # e-mail 2017.03.22. 20:05

1960-ban születtem. Még 2016. augusztusban kértem az adategyeztetést a Nyugdíjfolyosítótól. 1 hét múlva küldték az ő nyilvántartásukat, amiben számos hiányosság volt. Beküldtem az előírt nyomtatványon a hiányzó munkaviszonyok adatait, személyesen bevittem a Munkakönyvemet -október 5-én. Azóta várom a Határozatot, de semmi. 3X hívtam az ügyintézőt, mindig azt mondja, várjak türelemmel. Rájuk nem vonatkozik az ügyintézési határidő??? .....ami 60 nap! Mit tehetek?

Emdodo # e-mail 2017.03.20. 20:42

Köszönöm a válaszokat Lyonee!
Sokkal okosabbak lettünk, úgy gondolom, az a helyes, ha nyáron, a szabadsághiányos időszakra munkát kér a feleségem. Érdekesség az, hogy a feleségem azon kollégái is aktívan érdeklődnek nála, akik jövőre, vagy 2 év múlva kerülnek ilyen helyzetbe, ugyanis a pedagógusok munkaviszonya általában aug. végén, szept elején kezdődik, és a 40 év is ilyenkor telik le.

Lyonee #   2017.03.20. 10:28

2-3 napra nem esik még egy nap sem. Kb. 8 napra esik 1 nap szabadság.
Beszéljétek meg a vezetővel, addig felesleges itt tépelődni. Lehet semmi gond nem lesz, hisz neki is érdeke a rugalmas ügyintézés. A legegyszerűbb, ha később adja ki a szabit, mint a többieknek, vagy előbb fejeződik be, vagy mindkettő.
Elmehet, -ha beteg- betegszabadságra is, arra vigyázzon, hogy ha a szabadságot már kiadták, meg kell szakítani. Ti figyeljetek oda, mert az ügyintézőnek ez plusz munka, ne csessze el.
Semmilyen visszafizetésen ne törjétek a fejeteket. Vigyázzatok, mert ha a túladott szabadságot visszavonják, csak fizetés nélküli szabadságnak tudják elkönyvelni, és ugrott a 40 év.

Emdodo # e-mail 2017.03.19. 20:01

Köszönöm a választ. Valóban, az Mt146 jó hivatkozás.
Még néhány kérdés: Ha szept. 3.-án lenne az utolsó munkanapja, akkor a szeptemberre eső szabadságnap jár neki nyáron, (2-3 nap), amit még augusztusban kiadhatnak, és kevesebb időre kell bemennie nyáron dolgozni?
Megteheti azt, hogy ha nyáron be kell mennie a hiányzó napokra, 1 nap után betegszabadságra megy? Tudom, az is időarányosan jár, de még nem vette ki az idén.
Az igazgatónak annyi információja van, hogy majd szept, elején nyugdíjba megy a feleségem, eddig még nem érdekelte a megoldás, de majd szeptembertől új kollégát akar felvenni.

Kösz a választ

Lyonee #   2017.03.18. 00:22

Közben elfelejtettem, hogy a feleséged nem közalkalmazott, . Nyugodtan hivatkozzon az MT 146.§ (1)-re, ha az ig.-nak nincs annyi esze.

Lyonee #   2017.03.17. 23:48

Ez nem ti gondotok.
A feleséged nehogy már saját magával szúrjon ki nyugdíj előtt. Egész életében szolgált, egyszer már magára is gondolhatna, nehogy még az utolsó hónapjaiban is palira vegyék. Ilyen elő sem fordulhatna normális igazgatónál. Ha nem tudnak neki munkát adni, az a munkáltató baja, több szabit nem adhat ki, mint amennyi jár augusztus végéig. Fizetetlen szabadságba bele ne menjen, mert nem lesz meg a 40 éve, ugyanis nem számít bele. Mi van akkor, ha később kezdi meg a szabadságát, mint a többi kolléga. Aztán, az ig. ha tud ad munkát, ha nem, az az ig. baja, ha ezt nem tudja elviselni. Úgyis át kell adni a könyveit, eszközöket. El kell pakolnia a sok-sok év alatt összeállított segédletet, szertárrendezés is jó néhány napig eltarthat, stb. Legalább lesz rá ideje, és nem másnak kell utána rendet teremteni.
A másik megoldás az, hogy később megy el. Ha ezt belengeti, akkor az ig. biztos nem foglalkozik azzal, hogy milyen munkát adjon arra a néhány napra.
MT
"146. § (1) A munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő) - az elháríthatatlan külső okot kivéve - alapbér illeti meg."
Tanítani nem tud gyerek híján, de az ig. annyi más feladatot tudna adni, ha akar.
A közalkalmazottakra a Munka Törvénykönyvét is alkalmazni kell, kivéve, amit a kjt megtilt.
A 146.§ (1) a közalkalmazottakra is érvényes. Erre nyugodtan hivatkozhattok.

Az iskola nem lehet a tanulók nyári szünetében végig zárva, mert a tanároknak év végi feladataik is vannak. Az adminisztratív dolgozóknak nem jár annyi szabadság, hogy-hogy ők nem dolgoznak nyáron? Ügyeletet is kell biztosítani a vezetők részvételével a nyári szünet alatt bizonyos napokon.

Emdodo # e-mail 2017.03.17. 20:28

Kösz a választ Lyonee. A gond az, hogy a feleségem helyére már szeptember 1- től vennének fel, iskolai évközben nem szoktak váltani. A nyáron viszont zárva van az iskola a szünetben, esetleg szakipari karbantartásokat csinálnak. Ha táppénzre menne, a kollégáival, és a gyerekekkell tolna ki, mert helyettesíteni kellene, amit senki nem szeret, mert nem fizetnek érte, és az anyagot se tudják úgy leadni. Nem tudom lehet-e olyat, hogy a nyári (éves) szabadságot kiadják, de mivel neki kb. 10 nap nem jár, ezért tovább dolgozna annyival, és ezt levonnák a szabadság terhére.
Kösz a választ.

Lyonee #   2017.03.15. 23:52

Ha akarnak tudnak neki más munkát adni.
Ha nem akarják megoldani, hisz más munkát is végezhet (adminisztratív, kb 2 hétről van szó, amire nem jut szabi), akkor én a helyében nem mennék el aug. végén nyugdíjba.
Kezdje el az új tanévet, a szabadsággal sem lesz gond, 4 hónapot még kibír. Ha nem, akár táppénzen is lehet. a szolgálati időbe beleszámít.
Nehogy fizetés nélküli szabadságot írjanak ki neki, mert akkor nem lesz meg a 40 éve.

peter.marosy # e-mail 2017.03.15. 08:08

Üdv.

Az imisms.hu oldalon lévő 480.000 Ft éves nyugdíjemelés jogilag lehetséges ?

MP

Emdodo # e-mail 2017.03.13. 21:21

Sziasztok!
A feleségem pedagógusként dolgozik, egyházi iskolában, nem közalkalmazottként. Aug végén lesz jogosult a 40 éves munkaidő utáni nyugdíjra. Viszont a nyáron szabadságon lenne, de állítólag nem jár neki az összes, mert nem dolgozza le az évet. Nyáron az iskolában nem dolgozhat, viszont nem jöhet el előbb, mert nem lesz meg az ideje.
Mi lenne a jó megoldás?
Kösz

Lyonee #   2017.03.12. 12:41

"8. § * Szünetel a biztosítás:

  1. a fizetés nélküli szabadság ideje alatt, kivéve, ha

aa) * a fizetés nélküli szabadság idejére csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély vagy gyermeknevelési támogatás kerül folyósításra, vagy

ab) a fizetés nélküli szabadságot tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén veszik igénybe,"

mesemondó # e-mail 2017.03.11. 22:28

Lyonee! Köszönöm a gyors válaszodat. Azt nem tudom, hogy a GYES? GYED biztosítással töltött időnek számít, vagy ezeket az éveket nem veszik figyelembe. Az nem lenne mindegy , hány biztosítással töltött évet számolnak.

Lyonee #   2017.03.08. 23:07

Szerintem jelentősége abból a szempontból nincs, hogy az összeget nem befolyásolja, mert az 1988 utáni keresetekből számítják a nyugdíjat. De, mivel ez hiba, és azért vannak az egyeztetések, hogy ezek kiderüljenek mindenképpen javíttasd ki.

mesemondó # e-mail 2017.03.08. 22:34

Tisztelt fórumozók! 2017 decemberében 41 év közalkalmazotti szolgálati idővel nyugdíjba szeretnék menni. Minden idő stimmel a nyugdífolyósító által kiküldött határozatban, egyetlen tévedéssel. 1982-ben született gyermekemmel is 3 év GYES-en töltött időt számoltak, pedig csak 1 évet maradtam otthon. Kérdésem, amikor majd a nyugdíjam összegét számolják ki, lesz-e ennek a tévedésnek jelentősége, javíttassam ki, vagy teljesen mindegy. Ha tudtok tanácsot adni, nagyon megköszönöm

Gondos # e-mail 2017.03.03. 14:20

Tisztelt Fórumozók!
Nem ide tartozik, de itt is megkérdezem, hogy a megszűnt „Prémium évek program” helyett a közszférában létezik valami hasonló? Szóbeszéd útján hallottam „Aranyévek” néven. Erről nem találok információt. Hátha valaki tud közelebbit.
Előre is köszönöm.

Margó1959 # e-mail 2017.03.02. 20:34

era0812 lehet, hogy nem is kell igazolás. A nyugdíjbiztosító kiküldi a nála fellelhető jogviszonyokat és csak azokról kell igazolás amelyek abban nem szerepelnek.

Margó1959 # e-mail 2017.03.02. 20:26

brünhilda92 a szociális hozzájárulást a munkáltató fizeti azt a dolgozótól nem vonják le. A bérlapon csak tájékoztató jelleggel szerepel. Emiatt aztán a kedvezmény is a munkáltatóé.

Lyonee #   2017.03.02. 19:43

Nem olyan egyszerű ez. A 1997. évi LXXXI. törvény 22.§-ban részletesen le van írva.
A neten található kalkulátorokba a bruttó keresetet kell beírni, a levonásokat a programok végzik. Ezek a kalkulátorok az általános eseteket tudják jó megközelítéssel kiszámítani.
Prémiumévek, munkanélküli ellátások esetében jelentős eltérés lehet.

ikotak # e-mail 2017.03.02. 17:53

Lyonee ! Köszönöm a válaszodat ! Ismerősöm azt is kérdezi, hogy most nettó vagy bruttó bérből számítják a nyugdíját, és 40 év munkaviszony keresetének 80 százaléka lesz a nyugdíja ? Válaszodat előre is köszönöm !

Lyonee #   2017.03.02. 12:40

Ikotak, munkásnő!
Várhatóan 6,1% lesz a 2017-es valorizációs szorzó.
Munkásnő! Januárban még nem, de február 20-án már lehetett tudni a KSH jelentéséből. Ez az átlagkereset-változás értéke, de a val. szorzó eddig mindig megegyezett ezzel az értékkel. Bár még egy érték szerepel, az pedig 5,7%. Ez sem lenne rossz!
Március végén fog a közlönyben megjelenni a valorizációs szorzó értéke.

Lyonee #   2017.03.02. 12:26

"amiből 8 évet elismernek gyermekneveléssel töltött időnek (akárhány gyerek is van, bármilyen jogcímen) "
Ez azért így nagyon megtévesztő.
Maximum 8 évet, amennyiben igazolni tudja a GYES, GYED, stb. gyermekápolás idejét.
"(2a) * Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

  1. legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2b) * A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel, vagy ezekkel egy tekintet alá eső, 1998. január 1-jét megelőzően szerzett szolgálati idő.

(2c) * A (2a) bekezdés alapján az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, vagy aki 1998. január 1-jét megelőzően ezzel egy tekintet alá eső szolgálati időt szerzett, a harminc évet.

(2d) * A (2c) bekezdésben előírt jogosultsági idő - ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket nevelt - egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken. Saját háztartásban nevelt gyermeknek azt a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket kell tekinteni, aki a jogosulttal életvitelszerűen együtt élt és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra került ki, vagy megfelelt a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 12. § (2) bekezdése szerinti feltételeknek."

brünhilda92 #   2017.03.02. 11:05

A szochó csak a munkáltató kedvezménye, vagy a munkavállaló is részesül-e belőle? 2 és fél éve van rehabilitációs kártyám a munkáltatómnál leadva, de a béremből mindig vonják a szociális hozzájárulást. Ez így jól van?

Margó1959 # e-mail 2017.03.01. 23:28

putyel A másik kérdésedre igen a válasz. Egy évig ideiglenesen az elhunyt nyudíjának a 60%-a, egy év után 30%-a jár kiegészítésként a saját nyugdíja mellé.

Margó1959 # e-mail 2017.03.01. 23:21

putyel nem a nyugdíjad emelkedik havonta 0,5%-al,(jó is volna) hanem az éves nettó kereseted fél százalékának a 12-ed részével. Ha például 100.000 Ft az átlagkereseted akkor a havi nyugdíjad 500 Ft-al emelkedik a következő évben.

Margó1959 # e-mail 2017.03.01. 22:53

tepi28 Kérdésedben benne van a válasz. A teljes és résznyugdíj elnevezés nem keverendő össze a szolgálati idő emelkedésével járó magasabb arányú nyugdíj összeggel.
Öregségi teljes nyugdíj minimum 20 év szolgálati idő után jár betöltött nyugdíjkorhatár esetén. Ez az átlagkereset 53%-át jelenti. Ez az alap, (nem lehet kevesebb 28.500 Ft-nál) ez emelkedik változóan 0,5-2 %-al minden további ledolgozott évre és 50 év szolgálati idő után éri el a 100%-ot.
Résznyugdíj annak jár akinek a nyugdijkorhatár betöltésekor nincs 20 év szolgálati ideje de legalább 15 éve van, akkor az 53%-nál (az alapnál) alacsonyabb összegű ellátást nevezik résznyugdíjnak.
A 15 évnél kevesebb szolgálati idő után járó ellátást nem nevezik nyugdíjnak, annak időskori szociális ellátás a neve.
Mégegyszer tehát a 20 év után kapható 53% a teljes öregségi nyugdíj, valamint természetesen a hosszabb szolgálati idő után járó magasabb % is.
Hosszan írtam le, de remélem érthető voltam.