Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás

40 év munkaviszony után nyugdíj

avera #   2013.05.22. 05:46

Kedves buttler,még van idő ősszel szokta az Országgyűlés tárgyalni a következő évi nyugdijtörvényt,legyél nagyon résen mindig figyeld a változásokat.Amikor én nyugdijba jöttem volna múlt évben még éjjel is hallgattam,tudom ez mennyire fontos most Neked hisz átéltem.A jelenlegi törvény szerint az öt nap elegendő és akkor dec.31-vel kérd a nyugdijazást.Persze nagyon fontos addig dolgozzál ,jogviszonyod legyen a táppénz bele számit.A 80% most érvényes,és ha 2014-ben lesz nyugdijemelés akkor megkapod- a + 2% teljes ledolgozott 365 után jár.
Mindenesetre a munkáltatóddal és az ONYF-ügyintézőjével is pontosan számoltasd ki hogy 100%-ra meglegyen az időd.
Nekem tavaly telefonon megmondta az ügyintéző és a munkahelyemen is kiszámolták és én is és megegyezett minden.
Minden jót Neked.

monalisa1 #   2013.05.21. 21:44

Bocs, ha dec. 31-ig el tud menni nyugdíjba akkor a jövő évi nyugdíjemelést már élvezni fogja, ha átcsúsznak januárba akkor valószínűleg nem.
Bonyorult...

buttler # e-mail 2013.05.21. 21:43

Kedves mona!

És a 80 százalék is marad szerinted?

Én úgy tudom, hogy a nyugdíjemelésben a tárgyévben megállapított nyugdíjak nem részesülnek.

monalisa1 #   2013.05.21. 21:39

Magánvéleményem: nem valószínű, hogy a Kormány az egyre közelibb választások miatt bármiféle lényegi változtatást bevállalna az év végére, jövő év elejére., kellhet minden egyes szavazat...

monalisa1 #   2013.05.21. 21:34

Nem tudom ez a nők 40 évese jogszabályilag/időbelileg meddig is mint lehetőség, de ha esetleg néhány héttel "átcsúsznál" a jövő évbe nem a világ, ugyanakkor a jövő év januári nyugdíjemelést valószínűleg élvezhetnéd te is.
Érdeklődj utána.

buttler # e-mail 2013.05.21. 18:37

Kedves avera és sitimaci!

Köszönöm a válaszaitokat!

Szerintetek akkor kérjem 2013. dec. 31-ével a nyugdíjazásomat?

2012. dec. 31-vel bezárólag 39 év 5 napot közöltek a Határozatban.

Ezek szerint 2013. december 26-ával meglesz a 40 évem?

Előfordulhat olyan, hogy majd a nyugdíjba meneteli határozatomban más adatok jönnek ki?

Mint ahogy Ti is említettétek, nem lenne mindegy, hogy 2013-ban vagy 2014-ben lennék nyugdíjas.
4 plusz nap elegendő lesz szerintetek?

Köszönöm a választ!

Bundu #   2013.05.20. 10:16

Köszönöm a válaszokat.Sajnos nagyon elkeseredtem miattuk. A 40 éves nyugdíjba vonulás lehet hogy óriási kedvezmény a nőknek.
De akkor nekünk hiába fizetik a korkedvezményes biztosítást havonta a munkáltatónál,ami elég nagy összeg , mert azt ténylegesen nem tudjuk, érvényesíteni,ha a 40 éves kedvezménnyel még eltudunk menni nyugdíjba. Nekünk ez azért van mert veszélyes munkakörben dolgozunk.
Csak ez azért bosszantó, mert annó az előrehozott nyugdíjnál ezt lehetett érvényesíteni.

Üdv.

irodakukac # e-mail 2013.05.19. 20:46

Köszönöm a választ!

WWallace #   2013.05.18. 17:58

Ha a női 40-esbe akarsz elmenni, akkor ne a szolgálati időddel számolgass, hanem a nők kedvezményes nyugdíjazásánál figyelembe vehető jogosultsági időddel. Nyilván csak 2011-ig vannak a nyugdíjbiztosítási igazgatóságának (és nem a Nyufignak, mert az a folyósító szerv!) adatai, mivel minden év augusztusig adja át a NAV az előző év adatait, és amíg ezt a több millió okmányt ténylegesen feldolgozzák, azok még hónapok. Úgyhogy, ha 2011.12.31-ig ki van számolva a szolgálati/jogosultsági időd, és azóta folyamatosan dolgozol (nem voltál fizetés nélküli szabadságon, nem szünetelt a biztosítási jogviszonyod), akkor elő egy számológép, és ennyi.

És ha valóban a jogosultsági időd is 38 év 151 nap volt, akkor 2013.08.01-jén van meg a 40 év 0 napod.

irodakukac # e-mail 2013.05.18. 13:49

Segítséget kérek a számolásban!

A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíját pontosan hogy kell kiszámolni? 2011. 12.31. napjával 14021 nap, azaz 38 év 151 nap szolgálati időm volt. Én úgy számoltam, hogy a 2012. év hozzájön, (366 nap). Az idén meg még 214 napot kell még dolgozni, hogy a 40 évet, a 14600 napot elérjem.
A nyufi nem ad pontos tájékoztatást, azt mondja, nincs pontos adata azóta mióta közölte a fentieket. Tehát: 2013. aug. 1-jén megszüntethetem a munkaviszonyomat?
Köszönettel várom a választ.

WWallace #   2013.05.17. 22:37

Nem jár végkielégítés a közalkalmazottnak, ha legkésőbb a közalkalmazotti jogviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül.

Nyúlanyó # e-mail 2013.05.17. 20:37

Tisztelt Hozzáértő!
Negyvenkét év munkaidő után nyugdíjba mentem.Kérdésem az lenne,hogy jár-e nekem végkielégítés?Közalkalmazott szakdolgozóként az egészségügyben dolgoztam.

viktor57 # e-mail 2013.05.16. 09:13

Kösz WWallace!

Legjobbakat és üdv: viktor57

avera #   2013.05.16. 08:27

buttler

Ahogy sitimaci írta lényeg pontosan legyen kiszámolva dec.31-vel érdemes elmenni mivel ez esetben a 2014-re járó nyugdijemelést megkapod ellenkező esetben akár pár nap áthúzódással már nem.

sitimaci # e-mail 2013.05.16. 07:30
    • Kedves 'buttler'!---Semmilyen "heteket" nem kell ráhagyni!--Általában azt szokták /én is/ javasolni,hogy--inkább ÖT/5/ nappal több,mint Öt/5/ nappal kevesebb--legyen!--A Határozatból aránylag pontosan kilehet számolni,-éppen úgy mint nálad is,-azt,hogy melyik naptól lehetsz nyugdíjas!-----Azt meg kizárólag én vallom,hogy minél előbb el kell menni,nem kell"vacilálni" mert soha nem lehet tudni azt,hogy mi hogyan miként fog változni,akár egy-két hónapon belül is!--Ez érvényes a Nők 40-évesére is!--Anyagilag,nem sok különbség van,de ha egy törvény változás miatt,már nem tudunk elmenni,az "nagy különbség" lenne!!!/Már mint az,hogy még egy jó pár évet,rá kellene "húzni",ha egyáltalán,lesz hol dolgozni!!!!!/-----
buttler # e-mail 2013.05.16. 00:01

A napokban kaptam kézhez a 40 éves nyugdíjjogosultságomhoz szükséges hivatalos Határozat-ot.
Ennek értelmében 2013. december 26-án meglesz a 40 évem.

Szerintetek merjem-e kérni, hogy dec. 31-től legyek nyugdíjas? Általában azt javasolják, hogy rá kell hagyni akár heteket is, hogy biztosan meglegyen a szükséges idő.
Viszont nem lenne mindegy, hogy 2013. decemberében vagy 2014-ben mennék nyugdíjba.
Szerintetek módosítana ez a tény hátrányosan a nyugdíjam összegén?

Megköszönnék egy hozzáértő választ!

mamamacoka # e-mail 2013.05.15. 19:37

Bundu, a 40 éves akciósál a korkedvezményed nem beváltható, az a saját nyugdíjkorhatárodtól viszafelé számolásra érvényes - a 40 éves jogviszonyosnál, nem lehet halmozni a kedvezményeket, önmagában nagy kedvezmény - tehát: a 3 év korkedvezményt úgy tudod igénybe venni, ha a saját korhatárodból levonod - akkor mehetsz, ahhoz képest viszonyítva 3 évvel hamarabb öregségi nyugdíjba, mint a veled azonos korosztály.

A 40 évnek összességében kell meglennie, a gyes max 8 év, és sem tanulóidő, sem korkedvezmény, nem rövidíthet rajta, a tényleges munkában eltöltött évek: minimum 32 év , plsz a gyesen töltött évek, max 8 év össz: 40 év, de ha kevesebb évet voltál Gyesen, akkor a munkában eltöltött éveknek is többnek kell lennie.

WWallace #   2013.05.15. 19:03

Viktor57, szerintem ezzel a kérdéseddel próbálkozz meg valamelyik polgár jogi topicban, ők nyilván jobban értenek hozzá nálunk.

sitimaci # e-mail 2013.05.15. 18:59
    • Kedves 'Bundu'!---A Nők 40-éves Nyugdíjba menetelénél,évek után megszerzett korkedvezmény, nem érvényesíthető!---Üdv.---
viktor57 # e-mail 2013.05.15. 09:32

Van egy olyan gyanúm, hogy sitimaci, Lyonne és WWallace Lilla ügyvédnővel kapcsolatos észrevétele telitalálat.

Nem akarom problémámat túllihegni - WWallace pontosan
értette mire gondolok - de, van-e olyan intézmény
(a Nyufig tehát nem), amivel valamiféle életjáradék szerződést lehetne kötni mondjuk ingatlan fejében.
Sejtem, hogy van, de vajon megéri-e?
Nem járok-e jobban, ha egyszerűn eladom az ingatlant?

A default válasz nyilván az, hogy érdeklődjek a bankoknál. De, hátha itt ezt valaki jobban tudja!

Köszönettel:

bizsu123 # e-mail 2013.05.15. 09:25

Köszönöm kedves Lyonee!

sitimaci # e-mail 2013.05.15. 08:25
    • Így igaz Kedves Lyonee!---/Meg ahogy dr.Bodnár Lilla Ügyvéd írja!/-----"Érdekes olvasni és látni" a sok téves beírást,én a "nagy igyekezetnek-segítő szándéknak" tudom be!--De mindig is azt írtam és mondtam,hogy csak az segítsen,aki alaposan tájékozott és biztosan tudja a kérdésre a választ!--Mert ellenkező esetben,nagy bajt is okozhat!--Épp tegnap előtt voltam bent az ONYF.-nél lakcím változás miatt és megtudtam olyant,amit nem tudtam,/rosszul tudtam/illetve egy szintén nyugdíjas kollégám,tévesen tájékoztatott engem!--Igaz nagy baj nem lett volna belőle,csak egy "kis" anyagi probléma!--Na de ezért is követem az eseményeket általában még itt a Fórumon és itt a "40-évesen is például,a feleségem miatt!!!---Üdv.!---
Bundu #   2013.05.14. 19:26

Segítséget kérek, aki tud adjon tanácsot. 12 év után van 3 év korkedvezményes évem. Ezt hogyan tudom érvényesíteni a 40 éves nyugdíjba vonulással? Le kell dolgozni a 40 évet, vagy elég a 37 év is ?

Lyonee #   2013.05.14. 17:33

monalisa1 sokszor jobban tenné, ha lefogná a kezeit mielőtt elkezd írni, illetve tanácsokat osztogatni.
Ebben a témában csak a hatályos jogszabályok játszanak és nem vélelmek.

WWallace #   2013.05.14. 17:06

Köszi Lyonee, nemrég fórumozok itt, nem ismertem még eddig az ügyvédasszonyt! :) Bár hozzáteszem, olyanról már hallottam, hogy egy jogszabály hatályát veszti, de egy tanács... :)