TB járulék fizetés


Merci81 # 2014.07.22. 11:36

Tisztelt szakértők!
Azért fordulok önökhöz, mert ez év februárjáig bejelentett munka híján az állam fizette a TB-met, de februártól elvették, és a munkanélküli központban el akartak küldeni utcát söpörni, amiért cserébe adtak volna 22 ezer forintot és a TB-t fizették volna tovább, de ha nem vállalom el, akkor se pénz, se TB. Mondtam,hogy én csak a TB-t szeretném kapni továbbra is. De azt is elvették, mivel nem vállaltam el azt a munkát amit felajánlottak, és töröltek a rendszerből a munkanélküli központban is. Nemrég újra benyújtottam a kérvényt az önkormányzatba, de újra regisztráltatni kellene a munkanélküli központban, ahol újra kitörölnek majd a rendszerből, ha nem vállalom el az utcaseprést. Én úgy tudom, nem kötelezhetnek senkit a regisztrációra, sem pedig munkára, akkor sem ha fizetnek érte! Főleg nem a TB-ért cserébe. Az ügyintéző erre a paragrafusra hivatkozva kérte a regisztrációt:36. §219 (1) A kérelemhez csatolni kell a jogszabályban előírt mellékleteket. Mellékletként nem lehet az ügyféltől szakhatósági állásfoglalás vagy előzetes szakhatósági hozzájárulás csatolását kérni.
(3)222 Ha a kérelem nem felel meg a 35. §-ban, továbbá a 36. § (1) bekezdésében foglalt követelményeknek, az eljáró hatóság a kérelem beérkezésétől számított nyolc napon belül - megfelelő határidő megjelölése és a mulasztás jogkövetkezményeire történő figyelmeztetés mellett - hiánypótlásra hívja fel az ügyfelet. Nem bocsátható ki hiánypótlási felhívás olyan adat igazolására vagy melléklet csatolására, amelyet a 36. § (2) bekezdése alapján a hatóságnak kell beszereznie, továbbá akkor sem, ha az ügyfél a tartalmilag hiánytalan kérelmet azért nem formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon nyújtja be, mert a formanyomtatvány kitölthető és letölthető változatát a hatóság az elektronikus tájékoztatás szabályai szerint nem tette közzé.
Tudomásom szerint például Szegeden is mindenki kap TB-t, aki igazolja, hogy munkanélküli (regisztráció nélkül). Szeretném megkérdezni, mi ilyenkor a teendő, hova fordulhatnék, hogy újra legyen TB-m, amíg bejelentett munkát találok!
Előre is köszönöm!

nandy # 2010.11.24. 19:37

Az elmaradt járulékot előbb-utóbb úgyis be kell fizetni, de ahogy telik az idő, úgy nő a késedelmi kamat is.
Tehát rendezni kellene a biztosítását, be kellene jelentkeznie az APEH-nál, és az elmúlt időszakra fizetendő tartozásokra kérhet kamatmentes részletfizetést.

aggodóapa # 2010.11.24. 19:09

Tisztelt Szakértők!

Egy olyan problémával fordulok önökhöz, hogy a fiam 2009.Szeptemberétől otthagyta a gimnáziumot, és 2009, 10. 31-vel megszunt a oep biztosítasa. Azóta nem dolgozik, tehát nincs jövedelme, és egyszer sem volt orvosnal, illetve korházban sem. A kérdésem az, hogy utólag kikell majd fizetni az apeh felé az elmaradt TB-t???
Előre is köszönöm!