Munkahelyi zaklatás


drbjozsef # 2018.04.17. 05:26

Na, csak érdemes a sarkára állni az embernek.

kicsimoki # 2018.04.16. 18:50

Sziasztok!

Közben ismerősömmel a munkáltatója megállapodást kötött (sikerült jó ügyvédet találnia), kap fél évnyi "kártérítést" és cserébe eláll a pertől és persze új munkahelyet keres, plusz közös megegyezéssel kifizetnek neki 2 hónapot - amit nem kell ledolgoznia - és a végkielégítését is. :)

Kicsimoki

drbjozsef # 2018.03.29. 04:57

Nem lesz könnyű. Sok sikert hozzá, sajnos választ nem tudok, mert laikus olvasó vagyok, de per mellett úgy tudom, eleve felfüggesztik az EBH eljárását, a per jogerős befejezéséig, szóval bevonni nem érdemes.

kicsimoki # 2018.03.28. 18:13

Kedves Drdjozsef!

Közben az ismerősöm egyik kollégáját kirúgták a munkahelyéről (aki őt nem szekálta semmilyen formában), így tud jönni tanúskodni az ismerősöm mellett.

Így ilyen formában azt is eltudja mondani a tanúskodása alatt, hogy a főnöke ki akart kezdeni ismerősömmel, de Ő ebbe nem ment bele és ezeknek a következményeit szenvedi most el a munkahelyén.

Kedves Nonolet!

A "játszmát" elkezdi és vállalja, tartjuk benne a lelket és erőt, hogy csinálja végig és elkezd majd gyűjtögetni további bizonyítékokat is írásban.

Az EBH-hoz szerintem beadunk majd egy kérvényt is, hogy kezdjék el kivizsgálni az esetet. Bár a bíróságot, mint szervet erősebbnek tartom, mint az EBH-át. Illetve, nem tudom, hogy amint elkezdődik a per, belehet-e vonni az EBH-t is, érdemes-e?

Köszönettel.

drbjozsef # 2018.03.24. 07:54

Nem szeretnék az üggyel kapcsolatosan részleteket, konkrétumokat leírni, sem arról, hogy mit tudna és hogyan tudna bizonyítani
...
Próbálnék megtudni a feltételezésekre válaszokat, hogy tegyük fel, hogy tudná ezeket bizonyítani
...
Konkrét kérdéseket tettem fel korábbi hozzászólásban, próbáltam kifejteni és pontosítani dolgokat

Ugye, viccelsz? Nem írsz konkrétumokat, részleteket, feltételezésekkel próbálkozol, de konkrét a kérdés, és pontos válaszokat vársz. Aham.

Hát, így nehéz lesz.

"Mennyi lehet a minimum megítélt sérelemdíj?"
Erre például az a konkrét válasz, ha ez segít, hogy nulla forint a minimum.

Jogálom # 2018.03.23. 23:58

nonolet

A 2. pont - kérje megírni az eddig nem létező munkaköri leírását - pontosan arra utal, hogy ő vessen véget annak a viszonyrendszernek, ami fölöslegesen rátelepszik egy munkajogi viszonyra.
Erre kötelesek reflektálni, akár írásban is kérhető, és személyesen átadható, nem ártana, ha egy munkaügyesnek egy másolatot is leadna ebből, akár egy könyvelőnek, aki a bérezését könyveli.

Teljesen mindegy, hogy erre mit reagálnak, írnak vagy nem, de ezzel nyilvánvalóvá tette, hogy őt a munkajogi része érdekli.
Ez pont a játszma kezdete.

Ha írnak, akkor annak mentén tudja, hol húzza meg a határt, mit csinál meg, amíg ki nem rúgatja magát, ha nem írnak, akkor ld. 1.

A leírása alapján el lehet ezt a kirúgást pár nap alatt is érni, kérdés, mennyit bír ki a játszmába beszálló alkalmazott idege. Ha kibírja, véghezvihető, sok más embernek segítene ezzel. de persze az ember nem azért van, másoknak segítsen.

Az egész sztori vmi szánalmas családi szitura hasonlít, ilyenkor csak egy segít, ha mindenkit helyre tesznek, hogy ez egy munkahely, és senkit és semmit nem érdekel másnak a nyomora, csak a munkaszerződés.

Ki akarják rúgni? Tegyék meg. Kap majd több havi büntetést a cég jogtalan felmondásért, a per döntéséig visszaállítják a munkaviszonyát, ezeket a béreket együtt megkaphatja a büntetés hónapokkal együtt.

Igazából másokat nem szeretnék meggyőzni, csak kicsimokinak írtam le, vagy munkaügyként kezeli a szitut, vagy sehogy.
A munkajognak nem része a főnök pszichés és mentális állapota, és senki nem köteles azt ápolni.

nonolet # 2018.03.23. 23:47

jogalom

A 2. pont a az adott esetben ...lehetetlenség.

A cég kicsi és a tulajdonos-főnök a szívató!

Jogálom # 2018.03.23. 23:42

kicsimoki

Leírásod abszolút arra utal, ezek dilettáns és ostoba főnökök és legalja magyar kkv-nál, dilettáns cég. Alapesetben egy pszichikai nyomás arra szokott irányulni vezető részéről, hogy illető magától mondjon fel, mert adott szituban nem tudja milyen okból kirúgni.
Leírásod arra utal, hogy ezek heccből szórakoznak.

1. Amennyiben nem, és tényleg azt akarják, felmondjon, és a pszichikai nyomás alá helyezett megelégedne azzal, hogy jogellenesen kirúgják őt, és majd ezért pereljen, és kibírja a játszmát, akkor simán ne törődjön vele, a sértegetés szintjét nem elérve egyszerűen tojjon magasan és nagy ívben arra, amit kérnek. Munkaidő csak le van írva, annak végén menjen haza elvágólag, a munkaköri megnevezésben leírt tevékenységet vmilyen formában lássa el, de nem törődve azzal, épp mit kérnek szóban. Rúgassa ki magát.

Mivel nincs munkaköri leírása, igen nehéz lesz munkajogilag megfelelő indokot találni, tehát beperelhető lesz a cég jogtalan kirúgásért.

2. Amennyiben vmely ok miatt szeretne maradni - nincs esélye lakóhelyén munkát találni, költözni nem tud - menjen be a munkáltatóhoz, és kérje, a munkaügyi trv-re hivatkozva adja meg pontos munkaköri leírását, munkaidejét, kinek és milyen szinten köteles elszámolni. Írásban. Ezt szerződésmódosítással a kiállítás napján csatolják szerződéséhez. Utána ld mint 1. pont, azzal a difivel, hogy azt csinálja meg, ami le van írva, semmivel sem mást.

Az általad leírt szitu nem éri meg maradni semmiképp. Amíg felőrli az idegeit, találna másik melót. Rúgassa ki magát, az a tartás, ahogy maximálian lesz*rja a főnököt, jót fog tenni az önérzetének.
Ha nincs erre idegrendszere végigcsinálni, keressen új munkát, és ha megvan, mondjon fel.

Csak jogtalan felmondással szabad törődni, ilyen zaklatásos üggyel nem.

Arra ügyeljen, a felmondását átvéve, személyesen, tanúk nélkül, higgadtan, a főnök szemébe mondva küldje el a k. anyjába, és köszönjön el. Másnap adja be a munkaügyi pert, mert indok nem sok lehet benne munkaköri leírás nélkül.

nonolet # 2018.03.23. 13:35

kicsimóki

"amire hiánypótlást ír ki a bíró"

NA... ez nem egészn így működik 2018-ban már.
Tájékozódnod kéne az új rezsimről, úgy látom.

- -

Amit eddig elődatál az alapján, kb. értelmetlen a per indítás.

Elkéne engedni ezt a dolgot.
...és inkább keresni egy másik helyet, aztán élni nyugiban.

kicsimoki # 2018.03.22. 22:58

Kedves Nonolet!

Nem szeretnék az üggyel kapcsolatosan részleteket, konkrétumokat leírni, sem arról, hogy mit tudna és hogyan tudna bizonyítani, vagy esetlegesen nem tudna, remélem megérted.

Próbálnék megtudni a feltételezésekre válaszokat, hogy tegyük fel, hogy tudná ezeket bizonyítani, akkor az elgondolásunk a zaklatás témakörben, megtudná állni a helyét, stb.

Konkrét kérdéseket tettem fel korábbi hozzászólásban, próbáltam kifejteni és pontosítani dolgokat, én ezekre próbálnék információkat gyűjteni az ismerősöm számára, a tegyük fel, ha tudja bizonyítani opció esetén.

Természetesen, ha fenn áll annak lehetősége, hogy nem tudja bizonyítani, vagy elbukná a pernek ezt a részét, akkor ez az opció ki lenne lőve.

Egyelőre azért itt próbálnék információkat "begyűjteni", mert az ügyvéd keresése folyamatban van. A beadvány megírásában mi próbáltunk segíteni neki, ha van benne olyan rész, amire hiánypótlást ír ki a bíró, akkor majd korrigálásra kerül, remélhetőleg akkorra már lesz ügyvédi segítsége is.

Köszönettel,
Kicsimoki

nonolet # 2018.03.22. 22:01

kicsimoki

Miből gondolod, hogy
majd azok kiállnak mellette a bírósághon,
akik együtt alázták?!

Ugyanmár...
Ez egy 99,9%-ban eleve vesztes per.

Sehol egy bizonyíték!!!
A tanúknak a főnöküket kéne sározni...
Ráadásul azoknak akik nem álltak mellé eddig sem.

Ezt így komolyan gondolod?

nonolet # 2018.03.22. 21:55

kicsimoki

naiv vagy, a mesékben hiszel

- -

Ahol szar nekem ott több pénzért se maradok, tartósan!

Manapság szinte mindenhol és minden területen
munkaerő hiány van a használható emberekből!

Ritka jó állásnak kellene lennie, hogy
tartósan ragaszkodjak hozzá csak a pénz miatt,
miközben halálra szívatnak ...

kicsimoki # 2018.03.22. 20:40

Kedves Efi99!

Tudod az a baj, hogy nem csak a főnökei alázták meg, hanem a kollégái is mindenki előtt, amiben a főnökei is részt vettek és a kollégák alá adták a lovat (kis cégről van szó, 20-an dolgoznak mindenestül és egy légtérbe mindenki, amolyan open office irodában).

Én nem támogatom ilyen formában a "revans" vételt, hogy a kollégák előtt a főnökeit próbálja meg megalázni, egyrészt nagyon félénk szegény, másrészt jobb, ha nem ad támadási felületet nekik, ha már a keresetlevél benn van a Bíróságon. Szerintem nem vetne rá jó fényt a bíró szemében, ha hasonló magatartással próbálkozna.

Ha a szakértők megerősítenek abban, hogy elég a kollégákban felmerült gyanú -hogy a főnöke kiakart kezdeni vele, de ezt nem hagyta, ezért próbálták módszeresen ellehetetleníteni a munkavégzését - és ez a zaklatást megalapozhatja (van védett tulajdonság is), akkor a keresetet módosítjuk sérelemdíjra zaklatás ügyében, plusz a mobbing bizonyítása is "megdobhatja" a keresetet.

Azt esetleg tudja valaki, hogy mi a bírósági gyakorlat ilyen esetben sérelemdíjnál, mi az a minimum összeg, amit megítélhet a bíró?

Szerintem ennél nagyobb büntetés egy cégnek nincsen, ha a bíróság jelenlétében a tanúk a gyanújukat elmondják és ez bizonyításra kerül a tanúk által.

A másik kérdésem, ha a cég megkapja a keresetlevelet és annak tárgyát, megmeri lépni azt, hogy kirúgja a munkavállalóját, mert bevonta a Bíróságot?

Köszönettel,
Kicsimoki

efi99 # 2018.03.22. 20:21

Mindenesetre ha eldöntötte, hogy kilép az a barát, feltétlen élvezze ki a helyzetet. Látványosan ne csináljon semmit (úgysincs munkakörije), füle botját se mozgassa, ha hozzá beszélnek, végül alázza meg ő a főnököt a többiek előtt. Rendkívül megnyugtató tud lenni és jót tesz az egészségnek, ha látni, ahogy elvörösödik a feje és 200-hoz közelít a vérnyomása.

kicsimoki # 2018.03.22. 19:22

Kedves Nonolet, Bermuda Háromszög!

Nem én vagyok az illető, akiről szó van, csak egy közeli barát, aki próbál segíteni és információkat kérni ezen a fórumon.

Igen, a józan ész azt diktálja, hogy minél előbb új munkahelyet kell keresni ilyen esetekben, de ha az illető nem talál, vagy talál, de sokkal kevesebb pénzért? Sajnos nem mindenki teheti meg, hogy felmond és ott hagyja a munkahelyét, egyéb okok miatt (elvált, gyerekek, hiteltörlesztő, stb).

Ami pedig a feljelentést illeti, azzal azért nem értek teljes mértékben egyet, mert ha a cég tudomást szerez a Bírósági perről, milyen indokokkal tudná kitenni, ha szakmailag semmilyen formában nem tudnak a munkavégzésébe belekötni?

Továbbá a bírónak nem lenne furcsa, hogy a keresetlevél tudomás szerzését követően hirtelen felmondanak neki?

Illetve a cég kockázatot vállalna egy olyan felmondással peres eljárás alatt, amiről tudja, hogy nem éppen jogszerű?

Peres eljárás alatt egyáltalán van olyan cég, aki bevállalja a dolgozó munkaviszonyának a megszüntetését, tudva azt, hogy mire lett beadva a keresetlevél?

Legalábbis, ha én lennék a bíró az ügyben, nekem több, mint gyanús lenne egy ilyen lépés a cég részéről.

Köszönettel,
Kicsimoki

nonolet # 2018.03.22. 11:00

kicsimoki

Ideje új állást keresni...

Akkor is, ha igazad van.
Innen semmiképpen nem nyerhetsz.

kicsimoki # 2018.03.22. 09:29

Kedves Jogálom és Drbjozsef!

Röviden pár információt leírok az esettel kapcsolatosan, ez egy kis méretű vállalkozás, kb. 20 alkalmazott dolgozik a Kft-nél, 4 főnök van a cégnél és 2 nagyfőnök, akik a munkáltatói jogkörök gyakorlói. A korosztály vegyes, fiatalok és idősek egyaránt.

Az osztályon dolgozó kollégáknak nincsen munkaköri leírásuk, ahogy a beosztottnak sem (jobban mondva ennél a Kft-nél senkinek nincsen munkaköri leírása). Beosztott közvetlen főnökei egyben a munkáltatói jogkörök gyakorlói is.

A kicsinálás alatt értendő (kollégák és főnökök, munkáltatói jogkörök gyakorlói által): munkavégzés pokollá tétele, ellehetetlenítése, a beosztott megalázása, lejáratása a kollégái előtt, kollégákkal való összefogás a beosztott ellen, indokolatlanul nehéz feladatok adása csak a beosztottnak (munkaköri leírása az egész osztály feladatait tartalmazza, nincsen aláírva beosztott részéről), gúnyolódó beszólások a beosztott részére az osztály tagjaitól a főnökök és munkáltatói jogkörök gyakorlói előtt, munkáltatói jogkörök gyakorlói által fenyegető beszólások a beosztott részére az osztály előtt. A beosztott munkavégzésébe nem tudnak egyelőre belekötni szakmai szempontból, arra várnak, hogy hibázzon. Az állapot több, mint 6 hónapja tart szinte napi szinten.

A beosztottnak vannak tanúi az eset körülményeit illetően, volt kollégák, akikkel ugyanezeket csinálták mobbing szinten, továbbá 2 tanúja van, akik állítása alapján azért csinálják ezt vele, mert a főnöke többet akart volna tőle.

Védett tulajdonság van, ami által összefüggésbe hozható beosztott zaklatása (nem szexuális jellegű, mert ahhoz komoly bizonyíték kellene) az egész osztály és főnökei által.

S emiatt kérdeztem, hogy a kollégákban felmerült gyanú, hogy a főnök miért próbálja kicsinálni a beosztottját, az elegendő-e a zaklatás megalapozottságára vagy a felmerült gyanú nem elegendő?

Dióhéjban ennyi lenne a lényegi információ, amit én is tudok az esettel kapcsolatosan. Annyit sikerült már elérnünk az illetőnél baráti körben, hogy a keresetlevél benn van már a Bíróságon.

Illetve még egy kérdés:ha a cég tudomást szerez a keresetlevélről, mennyi az esély arra, hogy a beosztottat kirúgják, mert Bírósághoz fordult?

Köszönettel,
Kicsimoki

drbjozsef # 2018.03.22. 06:57

Természetesen azonnal feljelentést kell tenni.

"kicsinál" szinonimái:
öl, vért ont, gyilkol, mészárol, kinyír, eltesz láb alól, megszabadul tőle, lekaszabol, kivégez, pusztít, halált oszt"

Jogálom # 2018.03.22. 05:37

@kicsimoki

Definiálni kéne, mi ez a "kicsinálás". Nem azért kérdezem, mert nem tartalak hitelesnek, de ez nem értelmezhető jogilag. Nem kell ide leírnod esetleg azonosítható történést, de kb-i besorolás kellene, mit értesz ez alatt.

Alkalmazotti jogaidra nézve alap a munkaszerződésed, abban pedig a munkaköri leírásod. Amennyiben az képlékeny, avagy olyan pontjaiban érzed a "kicsinálást", amit nehezen tudsz beazonosítani a munkaköri leírásodban, akkor viszonyítási alap lehet a veled azonos munkakörben dolgozók felé igazolható elvárás és a feléd támasztott elvárás közti különbség.

"Kicsinálás", avagy a munkaszerződésed munkáltató általi megsértése rád bízott feladatkörök, munkaidő, ezért nyújtott pénz, esetleg kijelölt heti/havi beszámoló-teljesítményértékelés és annak fejében kilátásba helyezett retorzió összevetésében igazolható munkajogilag.

Kérdés, ez a főnök a szerződésedben jelölt munkáltató, avagy vmely ott megadott felettes.

Amennyiben pszichikai alapú, nagyjából akkor is fenti jogviszonyokat érinti, mert nyilvánvalóan a munkavégzéseddel kapcsolatos a cseszegetés.

Több infó kellene.

kicsimoki # 2018.03.21. 18:41

Kedves Jogászok, Szakértők!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy minek minősül az, ha a beosztottat próbálja a főnöke folyamatosan és látványosan kicsinálni mindenki előtt a munkahelyén és a kolléga véleménye szerint azért, mert a főnök többet akart volna a dolgozótól, de kudarcba fulladt a terve?

Ha bizonyításra kerül a beosztott részéről a kolléga állítása, akkor munkahelyi mobbingnak minősül továbbra is vagy minősülhet zaklatásnak is?

Illetve elegendő már a kollégában felmerült gyanú a zaklatás megalapozottságára? Milyen gyanú, indok alapozhatja meg a fentebbi esetnél a zaklatást, mint opciót?

Köszönettel,
Kicsimoki

Dr.Attika # 2017.06.26. 06:43

Azért elbagatelizálni sem kell. Ilyenekből szokott azért könnyű vagy súlyos testi sértés is. Fel kell jelenteni zaklatás miatt. A rendőrség nyomozni fog. Ha nem is lesz belőle komolyabb ügy, a zaklató visszavonulót fog fújni.Szomorú, hogy ilyen pedagógus közegben előfordul.

Bea1 # 2017.06.26. 05:34

Amikor legközelebb meglök, az annyira váratlanul fog érni téged, hogy kibillensz az egyensúlyodból, és elesel.

Lehet, pár percre az eszméletedet is elveszted, amikor magadhoz térsz, csak annyit tudsz mondani: hívjatok mentőt, meg a rendőrséget, mert fellökött!

Mivel előtte jó hangosan felhívtad a figyelmét mások előtt is, hogy ne lökdösődjön, esetleg a feletteseteknek is jelentetted írásban, mert majdnem elestél akkor is, a mentők kiérkezéséig beszéljétek meg, hogy hívjad-e a rendőrséget, vagy fegyelmit kapjon a lökdösődő... addig is folytasd a felvételek készítését, azonban hivatalosan valakinek tudnia kellene, hogy te felvételeket készítesz, ha nem szólsz senkinek a felvételek készítéséről, előfordulhat, hogy nem engedik bizonyítékként felhasználni.

drbjozsef # 2017.06.26. 05:15

Hiába rém kellemetlen neked, _jogilag_ ez még nem olyan zaklatás, amivel kezdeni tudnál valamit. Főleg konkrétumok nélkül. Feljelented, mert csúnyán beszélt? Mit kezdjen ezzel egy rendőr. Vagy mit kezdjen egy bíró azzal, hogy lökdös?

Amíg nagy nyilvánosság előtt nem rágalmaz meg súlyosan, addig jogilag nem sok lehetőséged van.

Én keresnék valakit, aki egy félreeső helyen belesuttogja a fülébe, hogy le lesz vágva a karja és bele lesz tuszkolva a tüdejébe, ha még egyszer csak akár csúnyán is rád néz, nemhogy hozzád ér. Ez persze már bűncselekmény lenne, ezért nem is tanácsolom, de ha nincs tanú, akkor jogilag pont annyi lehetősége lesz neki is, mint most neked.

tájékozatlan # 2017.06.25. 21:11

Tehát szerintetek ez nem zaklatás?

További jó szórakozást!

Burn Out # 2017.06.20. 19:48

fingj az orra alá :)