Szándékos károkozás e?


öcsi29 # 2012.07.19. 09:53

Az autónak az egyik ajtaja volt sérülve, cserélve. Az eleje az nem. Próba úton egy termosztát ház ment szét, mint utobb kiderült.

nandy # 2012.07.19. 09:45

Fontos tudni, hogy a munkáltató nem tud csak úgy levonni a béredből - legalábbis jogszerűen nem!

A munkáltatónak kell bizonyítania a károkozás tényét, elkövetőjét, mértékét stb... Az eljárás során lehetőséget kell adni a munkavállaló számára, hogy védekezhessen.

Ha az eljárás eredményével nem értesz egyet, akkor sem vagy köteles beleegyezni, hogy levonják a béredből. Ez nagyon fontos!!
Ha nem egyezel bele, a munkaadó munkaügyi bíróságon kérheti tőled a kár megtérítését.

nandy # 2012.07.19. 09:41

Szándékosságról akkor beszélünk, ha az okozó előre tudta a tettének következményét, és kívánta is hogy bekövetkezzen.

Súlyos gondatlanságról akkor beszélünk, ha az okozó felismerte a tettének következményeit, de nem törődött vele.

Gondatlanságról akkor lehet szó, ha fel kellett volna ismerni a következményeket.

Szerintem a te esetedben sima gondatlanságról van szó. Azonban nem ártana megvizsgálni a munkáltató felelősségét is, hiszen egy autó nem két perc alatt lesz hengerfejes, annak mindig van előzménye!
Lehet pl. hogy balesetes volt az autó, és megsérült a hűtője is, amit nem vettek észre a kollégáid...

öcsi29 # 2012.07.18. 16:24

Tiszteletem.

Volna egy olyan gondom. Én egy márkaszervizben dolgozok mint karosszéria lakatos. csináltam egy autót amivel ki kellett menni próba útra. (olyan munkát csináltam ami indokolta a próba utat) a próba út során vezetett autóban fel villant egy "STOP" felirat, meg angolul egy szöveg (nem tudok angolul így a szöveget nem tudtam értelmezni, semmi olyant nem írt ami ismerős lenne), villogót 2 vagy 3-at és elaludt. pár perccel később megint felvillant, de akkor már vissza értem a munkahelyemhez. ott kiderült, hogy az autóból elfolyt a víz és a kocsi hengerfejes lett. ennek javítása minimum 500 ezer forint. a főnököm rám akarja hárítani az egész javítási költséget, mert hogy szándékosnak ítéli meg. hozzá teszem nem folyamatosan világított a "STOP" felirat, ha így lett volna akkor megállok, de csak kétszer fel villant.
mit lehet tenni?
tényleg rám háríthatja e a javítás teljes összegét?
jogilag milyen lehetőségeim vannak?

ügyvédek, jogászok válaszát megköszönném