tanulmányi szerződés és munkavállalói köteleségek


kerij # 2005.02.02. 18:20

Végül is az a legfontosabb kérdés számomra, hogy ha nem sikerül időben befejezni az iskolát hivatkozhatok e arra pl. hogy ő nem adta ki rendesen a tanulmányi szabadságokat, még ha ezt írásban nem is igényeltem. Hogyan tudnám megvédeni magam, ha eszébe jutna nyáron visszakérni a pénzt, ha nem tudom még felmutatni a diplomát????
kerij

kerij # 2005.02.02. 18:08

Szia big cat!
Köszi, hogy válaszoltál, segíts még légyszi.
Ez a jogsértés, amit a munkáltatóm elkövet elegendő arra, hogy ha mégis kilépnék ne kelljen visszafizetnem a tan. díjat?

Idézek a szerződésből: "A munkavállaló kötelezi magát arra, hogy a tanulmányi, illetve vizsgakötelezettségének időben és legjobb tudása szerint eleget tesz és a főiskolát eredményesen elvégzi. "

A GDF-re járok, ahol vizsgázni bármikor lehet, ha már leadták atananyagot, kifejezetten vizsgaidőszak nincs. Záróvizsgát tenni az utolsó évet követő 2 éven belül lehet.
Így lehet abból problémám ha csúszok néhány hónapot?
köszi
kerij

the big cat # 2005.02.01. 20:54
  1. Ezzel a tanulmányi szerződést nem feltétlenül szegi ugyan meg, de egy annál sokal súlyosabb jogsértést követ el, ugynais nem biztosítja a kötelezősen előírt szabadidőt, ami tanulmányi szerződés nélkül is, plusz önkényesen kettőnél több részletben adja kia szabadságod, ami ugynacsak súlyos jogsértés.
  2. Attól függ mi van a tanulmányi szerződésben.
kerij # 2005.02.01. 19:28

Sziasztok!

1999-ben kötöttem a cégemmel tanulmányi szerződést. 2002-től 2 évet halasztottam a munkáltatóm szóbeli kérésére (GYED-en voltam). 2004-őszétől folytatom tanulmányaimat (utolsó év).
A következő kérdéseimre szeretnék választ kapni:

  1. Amióta visszamentem dolgozni a főnököm kiíratja a szabadságomat azokon a napokon amikor suliba kell mennem (heti 1x). Ezzel követ e el szerződésszegést ?
  2. Ha nem sikerül időben befejeznem a tanulmányaimat (nyáron), hanem csúszok néhány hónapot, erre hivatkozva visszakérheti e a tanulm. díjakat?

Segítségeteket előre is köszönöm.
kerij

the big cat # 2005.01.06. 13:40

A munkavállalónak nem kell támadni. Õ jóhiszeműen feltételezi, hogy az általatok tett jognyilatkozat alapján nincs követelésetek vele szemben. Mivel nincs mit, ezért nem is fizet. Ti meg futhattok a pénzetek után. Amit meg lehet próbálni, hogy mégis benyújtjátok felé a kövatalést, hátha fizet. Ha viszont bíróságra kerül az ügy, akkor a kártérítést az borítékolom, hogy bebuktátok, és a tanulmányi szerződésből származó követeléseteket is jogalap nélküli gazdagodás jogcímén kérhetitek csak vissza, és erősen kell majd a bírósnak megmagyarázni, hogy miért nem tüntettétek ezt föl a kilépőpapírjain.

K_Peti # 2005.01.06. 11:22

Akkor ezt elszurtuk egy picit. A munkavallalo ilyenkor mivel tamadhat? Egyaltalan felhasznalhato ez a hiba valamire?

the big cat # 2005.01.05. 21:01

Nem ez nem elégséges, a tartozás jogcímét és öszsegét pontosan meg kell jelölni. a gondatlan károkozás megint egy külön jogvita tárgya lehetne, de csak akkor, ha iylen jogcímen szintén szerepelt egy megjelölt összeg a kilépőpapíron.

Annak akifejeznésnek egyébként, hogy "érvényesítés alatt" nincs semmiféle relevanciája arra nézve, hogy tartozik-e vagy sem, a kifejezés használata elhibázott, de saját felróható magatartására előnyök szerzése végett senki sem hivatkozhat.

K_Peti # 2005.01.05. 19:05

OK. Azt irtuk be, hogy ervenyesites alatt. De semmit konkretot, hogy mi az amit ervenyesitunk (sem osszeg, sem hatarido). Ez remelem jo. Kikuldtuk a fizetesi felszolitast ami a tanulmanyi dijon felul meg gondatlan karokozas cimen is ker egy felhavit. (Mert abban is volt reszunk.)

the big cat # 2005.01.05. 15:30

A tartozást a munkáltató kilépő elszámolásásn fel kell tüntetni, valamint érdemes az esedékességet is odaírni, vagyis azt, hogy azonnal. (A munakválaló előzetes, írásoso beleegyezésének hiányában a munkáltató az utolsó járandóságból önhatalmúlag ezt az öszseget nem vonhatja le, viszont a munakválló rendelekzhet úgy, hogy ezt vonják le tőle). ha nincs feltüntetve a kilépőlapon, akkor ezzel többé-kevésbe el is veszett a követeleés viszsaszerzésének lehetősége, mivel ebben az esetben a kilépőlapon az szerepel, hogy tartozása nincs. Ezek után jogalap nélküli gazdagodás jogcímén indítható per, és meg lehet kísérelnia behajtást.

Ha viszont szerepelt, és a munakválló nem fizet, úgy kamatostul követelhető az összeg, célszerű előbb felszóllítást küldeni, mejd FMH kibocsátását kérni a bíróságtól, és ebből vagy per lesz, vagy végrehajtás.

K_Peti # 2005.01.05. 14:52

Mi van akkor ha munkavallalo felmondott es vissza akarjuk szerezni a tanulmanyi osszeget? Kikuldhetunk neki egy fizetesi felszolitast vagy birosagon kell ellene pert inditani? Mi ilyenkor munkaltatoi oldalrol a teendo? (Egyaltalan MT 173 vonatkozik ilyesmire?)

the big cat # 2004.11.15. 18:14
  1. Ez tanulmányi szerződés. Teljesen szabályos. A jopgnyilatkozatokat nem formájuk (címük), hanem tartalmuk alapján kell megítélni.
  2. Nyilván felhasználhatják bírósági eljárásban.
  3. A szöveg szerint igen, minden megszűnés esetében köteles vagy visszafizetni a hozzájárulást, és ennek van logikája is. csakhogy a törvény kimondja, hogy a tanulmánmyi szerződésben a munkavállaló kötelezttsége, hogy a munakviszonyát fenntartsa, tehát ha ezt a kötelezettséget a munkálatói felmondás, vagy bármely más a munkavállaló hatókörén kívüli esemény lehetetlenné teszi, úgy a munakvállaó nem köteles a támogatást visszafizetni.
Penge # 2004.11.15. 18:00

Sziasztok!
Kellene nekem egy kis segítség tanulmányi szerződés és szabadság ügyben:
Még 2003. szeptemberében kötöttem a céggel egy szerződést, ami szerintem nem is szerződés, mivel tanulmányi hozzájárulás igénylő lap a neve. Szerepel benne a nevem, hol tanulok, mennyit fizet a cég és a köv. sorokat, amely engem kötelez:"Alulírott, XY (sz.ig: ; lakcím: , szül.: ) mint az XY cég alkalmazottja nyilatkozom, hogy a tanulmányi hozzájárulás elfogadásával egyidejűleg kötelezem magam arra, hogy a fent meghatározott képesítés megszerzését követő egy évig a Munkáltatónál fennálló határozatlan idejű munkakaviszonyom megszünése esetén köteles vagyok a 7. pontban leírt költségeket vagy az időarányos részét a jegybanki alapkamattal növelten a Munkáltató külön felszólítása nélkül visszafizetni.
A tanulmány díj céljára kapott összeg befizetését számlával igazolom."
Az első kérdés: vehető ez a dokumentum szerződésnek?
2.:ha nem számít szerződésnek, meglobogtathatják-e ezt a papírt a peres eljárás során?
3.:ha kirúgnak, akkor is fizetnem kell?

köszi a segítséget!

the big cat # 2004.11.05. 13:49

Ez viszont nem jogi probléma.

Bourne # 2004.11.05. 08:37

Köszönöm akkor a véleményedet. Úgy látszik akkor minden jogszerű, sajnos.

Számomra viszont erkölcsileg akkor sem állja meg a helyét, mert olyan helyzetbe kényszerítenek, amiből rossz esetben károm származhat. Jó, lehet mondani, hogy "megszoksz vagy megszöksz", "nem kötelező itt dolgozni", nem kötelező tanfolyamra járni stb. De akkor sem értem a cég ilyen fajta hozzáállást. szeretnék továbbfejlődni és ezt csak ilyen megkötésekkel lehet. Én bízom benne, hogy sikerül levizsgáznom, hiszen azért járo tanfolyamra, nem azért hogy lógja a munkahelyről (nem is tudnék, mert hát munkaidőn kívül van), de ha nem sikerül akkor visszafizethetem a díjat, meg nem tudom ,ki is rughatnának utána?

the big cat # 2004.11.05. 08:18

Nem azt jelenti. Az azt jelenti, hogy közösen úgy egyeztetek meg, hogy ez kell a muankörödhöz a jövőben. Az, hogy a támogatás feltételéül ezt szabja, ismét csak telejsen fair és jogos, nem vagy köteles elfogadni.

Bourne # 2004.11.05. 08:11

Ha beírják a munakörömba anyelvvizsga szükségességét, az akkor nem azt jelenti, hogy kötelezenek rá?

És az különben is úgy lenne fair, ha a többi hasonló munakörben dolgozónak is beírnák...

Bourne # 2004.11.05. 08:09

A tanulmányi szerződés az végső soron rendben is lehetne, még az a +1 év is, azt is lenyelem. Csakhogy a szerződésben arról nincs szó, hogy beírják a munkaköri követelményekbe a nyelvvizsgát. Ez azért is rossz, mert tuljadnonsváltás folyik éppen a cégnél, és mi van ha elküldenek a munkahelyemről, hoznak a helyemre mást, merthogy én csak korlátozással leszek alkalmas, mert hát beleírják a nyelvvizsgát is, ami még nincsen.

Illetve a nyelvislolával aláírtam már a papírt, máshogy nem járhatnék oktatásra, tehát ha nem kötök tanulmányi szerződést, akor saját zsebből fizethetek.

the big cat # 2004.11.05. 07:54

Szerintem ez egy fair tanulmányi szerződési ajánlat a cégtől, és jogilag is megáll.

A cég nem kötelez rá, hanem a munakszerződésben közös megegyezéssel kötitek ki.

Bourne # 2004.11.05. 07:20

A következő problémában kérnék gyors segítséget:

A cégemnél lehetőség van arra, hogy eljárjak alapfokú nyelvizsgára felkészítő tanfolymara. Nekem nincs még nyelvvizsgám, a munkaköröm sem írja elő, de úgy érzem jó lenne megszerezni egy angol alapfokú c-t. A tanfolyamon való részvételhez alá kell írnom egy megállapodást a nyelvizsgára felkészítő iskolával, hogy én bejárok órára, és nem hiányzok többet az összes óra 30%-nál, illetve az is le van írva, hogy a munkáltatóm fizeti ki helyettem a tanfolyam díját. Ez rendben is van. Viszont a munkáltató tanulmányi szerződést akar velem kötni, amelyben vállalja, hogy fizeti a tanfolyam díját, a könyvek-jegyzetek díját, az első vizsgadíjat, illetve szükség esetén munkaidőkedvezményt ad (pl. vizsgára való felkészülésnél). Az én kötelezettségem pedig az, hogy le kell vizsgáznom a tanfolyamot követő 1 éven belül, illetve a vizsga után még 1 évet a cégnél kell maradnom. És akkor itt jönnek a problémáim, egyrészt ezzel azzal +1 évvel, mert a tanfolyam munkaidőn kívül van. De még akár ezt is elfogadom, viszont a munkáltató a munkaköri leírásomba és be akarja írni, hogy szükséges alapfokú c nyelvvizsga (ami most nincs benne, amit csak a tanfolyam miatt írnának most be). Ez részben azért nem jó számomra, mert mivan ha neadjistem mégsem vizsgáznék le, akkor visszafizetés mellett még a munkakörömet sem tölthetném be. Ha meg nem írom alá a tanulmányi szerződést, akkor a saját zsebből vizethetem a tanfolyamot. A munkatörvényben azt olvastam, hogyha a munkáltató kötelez valamilyen tanulmány elvégzéséhez, akkor nem lehet kötni tanulmányi szerződést és mindent cehhet állni kell. (Viszont ő nem kötelez még, mert én akarok menni magamtól, de ha megyek akkor meg beírják a munkakörömhöz).
Állítólag azért kell beleírni a munakkörbe, mert különben nem kap a cég támogatást az államtól, nem tudja leírni az adójából.
szóval:

  • miért kell +1 év a cégnél, ha munkaidőn kívül járok tanfolyamra
  • ha a cég kötelez, akkor miért kell tanulmányi szerződést kötnöm (mert ha beírja a munkakörbe, akkor kötelez vagy nem?)

Gyors választ kérnék ,mert hétfőig döntenem kell.. én nagyonm szeretnék járni tanfolyamra, de anyagilag nem vagyok elengedve, hogy kifizessem a tanfolyam díját.