tanulmányi szerződés és munkavállalói köteleségek


the big cat # 2005.05.05. 16:56

16. § (1) A köztisztviselő a közszolgálati jogviszonyról bármikor lemondhat.
(2) A köztisztviselő lemondási ideje két hónap. A felek ennél rövidebb időben is megállapodhatnak. Határozott idejű közszolgálati jogviszony esetén a lemondási idő nem terjedhet túl a kinevezésben meghatározott időtartamon.

Azonnali hatályú lemondás tényleg nincs. De azt javasolnám, hogy ha nem menenk bele az azonnali hatályú közös megyezésbe, helyezd kilátásba, hogy az eddigi sérelmk miatt bírósághoz fordulsz, és kártírítést fogsz kérni.

sensitive # 2005.05.05. 13:12

Igen, the big cat! Tényleg köztisztviselő vagyok és állítólag a köztisztviselőket nagyon védi a KTV! Mit tehetek szerinted?
A jogi segélyszolgálaton azt mondták, hogy nem igaz, hogy ezt nem lehet megbeszélni a vezetőkkel... de ezt a kategóriát kizárhatjuk.
Másik tanácsa az volt, miért nem mentem betegállományba a vizsgák előtt?
Jó kis "jogi" segély... :((

Te mit tudsz tanácsolni? Mehetek-e az indokaimmal a bíróságra és milyen eséllyel indulok? Kérhetem a munkaviszonyom megszüntetését?

Nagyon várom tanácsod!

the big cat # 2005.05.05. 12:42

Most akkro te köztisztviselő vagy? Vagy közalkalmazott, vagy munkavállaló?

Ilyen nevű jogintézmény tényleg nincs a köztisztviselőknél, de hasonló jogintézmény van, részben más feltételekkel.

sensitive # 2005.05.03. 10:15

The big cat!

Képzeld voltam egy jogi segélyszolgálatnál, ahol azt mondták, hogy köztisztviselőknél olyan, hogy felmondás, se rendes se rendkívüli nincs... még a munkaügyi bíróságon sem kérhetem a munkaviszonyom rendkívüli felbontását...
Igaza van valóban?
Ha igen, az elég elkeserítő!

the big cat # 2005.04.29. 19:57

deen, nem követelheti.

deen # 2005.04.29. 16:00

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni,az előző kérdésemmel kapcsolatban?

Köszi

the big cat # 2005.04.28. 15:42

Rendkívülire, persze.

A per megbecsülhetelen. lehet, hogy fél év, lehet, hogy 3 év.

sensitive # 2005.04.28. 14:48

The big Cat!

Szerinted mennyi idő alatt zajlik le egy ilyen per?
Azt olvastam, hogy rendkívüli felmondás esetén a benyújtástól számított 15 napon belül kitűzik a tárgyalás időpontját.
Jó ez az információ és gyorsan lezajlik egy ilyen per, vagy akár több évre is elhúzódhat?

Bogie # 2005.04.28. 14:04

Ugye rendkívülire gondoltál, amikor rendest írtál, cat?

the big cat # 2005.04.28. 13:04

A törvény szerint munkavállói rendes felmondás eseténa munakviszony azonnali hatállyal megszűnik, így természetesen semmiféle munakvégzési kötezettség sincs a továbbiakban. Jár azonban a felmondási időre járó bérnek megfelelő összeg, valamint a végkielégítés. az 5 évnél hosszabb munkaviszonynál 45 nap+2 hónap. Plusz ugye a meglévő szabadságaid megváltása.

Most azért arra készülj fel, hogy ezért pereskedned kell.

sensitive # 2005.04.28. 12:29

Köszönöm szépen a segítségeteket!
Záros határidőn belül elindítom az ügyeket a "felszabadításom" érdekében!

:))) Puszika!

Bogie # 2005.04.28. 12:03

Ha rendkívülivel mondasz fel, akkor jogosult vagy (ha egyéb kritériumoknak is eleget teszel) a munkanélküli-járadékra. (Csak akkor nem lennél, ha neked mondanának fel rendkívülivel vagy te adnád be egyszerűen a felmondásodat).

Ebben az esetben viszont nem te "idézed elő" a munkanélküliségedet...

Nem kell követelned semmit, amit a törvény előír, azt számodra biztosítaniuk kell.

Tudtommal ilyenkor azonnali hatállyal "fel mented" magad a munka alól.

sensitive # 2005.04.28. 12:00

Bogie!

Köztisztviselő vagyok, rendes "kinevezéses" munkaviszonnyal.

sensitive # 2005.04.28. 11:59

Bérszámfejtési papíron nem is láttam még soha a szabi elszámolását...

Bogie # 2005.04.28. 11:58

Jut eszembe, Sensitive, alkalmazott vagy annál a költségvetési szervnél vagy valami más szerződéssel dolgozol ott?

sensitive # 2005.04.28. 11:58

Sziasztok!

Általában mindenhol van egy szabadságos papír és ez az alapbizonylata!
Hamisítani nem tudnak, mert azon látszik, mennyi volt a szabi év elején, mennyi a tavalyi évi áthozat és, hogy mennyit vettem ki!

Kérdésem még, hogy rendkívüli felmondással ha élek, mit követelhetek?
Végkielégítés, felmentés? Hány havi felmentés jár 5 éves munkaviszony esetén?
Rendkívüli felmondás után mehetek-e még munkanélkülire?

Köszike!!!

Bogie # 2005.04.28. 11:56

Szia big cat!

Arra gondoltam, hogy a bérszámfejtést ugye aláírjuk, amikor átvesszük.

Ha azon szerepelnek a szabadságok, márpedig a legtöbb verzión igen, akkor az aláírással és azzal, hogy nem jelzem, hogy a rajta bérszámfejtett szabadságot nem vettem igénybe, "gyakorlatilag elismerem", hogy szabadságon voltam és ezért bérszámfejtették ki. Vagy nem?

the big cat # 2005.04.28. 10:31

Az, hogy a munkáltató esetleg meghamísítja a nyilvántartásait irreleváns, mert olyan bizonylatot nem tud mutatni, amita munkaválló is aláírt, remélhetőleg.

the big cat # 2005.04.28. 10:30

A szabadság a munkajogi elévülési idő végéig követelhető, tehát 3 évre visszamenően. Akár kifizetésre, akár kiadásra.

A munkáltató adja aki a szabadságot, tehát neki kell bizonyítani, hogy kiadta, nem pedig a munakvállónak, hogy kivette. Akkor is ki kell adnia amunkáltatónak a szabadságot, ha enm kérték, tehát erre nem hivatkozhat. Alapvetően már az jogsértés, ha az esedékességénnek évében nem adta ki, de a követő év június 30-ig mindenképen ki kell adnia. Ha ez rendszeresen így meg, akkor, az áthozatalnak nincsennek meg a törvényi ffeltételei, mivel az csak különleges, esetekre lehet igaz.

Adott esteben javaslom, hogy a munakvállaó szólítsa fel írásban a munkáltatót a jogellenesen ki nem adott szabadságok azonnali kiadására, 5 nap határidő szabásával. ha a munkáltaó ezt nem teszi meg, az rendkívűli felmondás jogszerű indoka, mivel a jogsértés igen súlyos, ha valakinek már 80 napja van bennragadva.

Bogie # 2005.04.28. 06:59

Nem neked kell bizonyítanod. Egyébként 85 nap szabadságot nem fogsz tudni kivenni. A szabadságodat nem veszíted el, csak elévülhet, ami azt jelenti, hogy ki nem veheted, viszont el nem veszik az értéke, azt távozáskor számfejteniük kell.

Nagyon remélem, hogy a bérjegyzéket, amit minden hónapban meg kell kapnod fizetéskor, az szépen össze van gyűjtve, ha esetleg szükséged lenne rá...
Ugye nem írtak ki benneteket papíron, amikor dolgoztatok? (Ilyet is hallottam már sajnos.)

Szerintem egy dolog a jogaid érvényesítése és másik dolog, hogy egyáltalán meddig akarsz ott maradni. Nem hinném ugyanis, hogy ha előállsz a farbával, akkor azt éred el, hogy ezek után vigyázba vágják magukat és minden szabályt akkurátusan betartva működtök majd tovább. Inkább azt tudom elképzelni, hogy inkább téged raknak onnan ki valahogy és ezzel megoldottnak látják a kérdést. Ami egyáltalán nem biztos, hogy megoldódik, de a te szempontodból már mindegy lesz.

Nem mondom, hogy tűrj szónélkül mindent, csak készülj fel minden eshetőségre és járj utána, hogy milyen lehetőségeid vannak!

sensitive # 2005.04.28. 05:59

Bogie!
Nálunk a szabi egyetlen szabályozása, hogy egy évben egyszer adnak egy táblázatot, amiben fel kell tüntetni mikor akarsz szabira menni. Idénre minden hónap két hetét beírtam, mert van már annyi szabim!
Szabi előtt viszont szóban kell elkéredzkedned és persze nem engednek el, a munkára hivatkozva.
Most már olyan komoly az ügy, hogy egy kolléganőt 1 napra (péntek-csak kettőig van munkaidő) sem engedtek el, pedig előtte is számtalan hétvégét bent töltött!
Most jutottam odáig, kicsit megismerve az idevonatkozó jogaimat, hogy írásban kérjem a szabimat, mert eddig, mint a birkák mindent elfogadtunk...

De akkor most, hogy van 80 napom, ami ugye azt feltételezi, hogy nem voltam utóbbi két-három évben nagyon szabin, akkor most kell-e ezt nekem bizonyítanom valamivel, ha munkaügyi bíróságra kerül a sor!

Választ vááááárva!!!

deen # 2005.04.27. 08:36

Szia!)

Kérdés: Ha nem kötöttem tanulmányi szerződést a céggel /nincs írott formában rögzítve/ követelheti-e a cég az adott összeg visszafizetését? (bármire hivatkozva!)

Bogie # 2005.04.27. 08:35

Biztosan van nálatok valamilyen szabályozott formája a szabadságok kiírásának, szabis tömb vagy valami hasonló, amiben írásban jelzed az igényedet, aztán azt vagy elfogadják vagy elutasítják. Ebből eléggé egyértelműen látszana, hogy mikor kértél és kaptál szabadságot.

sensitive # 2005.04.27. 06:31

The big cat!

Nagyon szépen köszönöm a gyors segítségedet, megerősítetted az én elképzeléseimet!
Lenne még kérdésem:
Hogyan kell bizonyítanom, kell-e egyáltalán bizonyítanom, hogy munkahelyi kötelezettségeim miatt nem tudtam tanulmányi szabadságomat és rendes szabadságomat kivenni?

A rendes szabadság ki nem adása is jogsértésnek minősül?

Köszönettel!

the big cat # 2005.04.27. 05:20
  1. A tanulmányis zabadságra nem kell engedélyt kérni, így főnöködnek el sem kell engednie. Bejelented, nem kérsz engedélyt, elmégy, és hozod az igazolást. Az, hogy jogelenesen nem enged el, súlyos munkajogi jogsértés, és mivel ilyen kiterjedt rendkívüli felmondás jogszerű indoka lehet.
  2. Mivel tanulmányi szerződésed is van, és abban ez szerepel, ezért a munkáltatód a tanulmányi szerződést is megszegi, ami ok lehet részedről a tanulmányi szersződés rendkívüli felmondására.
  3. Mivel egyértelmű, hogy a tanulmányi szerződésből származó kötelezettséged meghiusulása a munkáltatónak róható fel, az a szerződés, és jogszegése direkt következménye, ezért nemcsak, hogy nem vagy köteles telejsíteni az ott írtakat, de még ő tartozik neked kártérítéssel.

Fordulj ügyvédhez, fogalmazzon meg egy jól megalapozott rendkívüli felmondást mindkét szerződésre, és kérj kártérítést, ami a szabadságaid elmaradása miatt ért, valamint azért, mert a szerződéssel lefedett tanulmányaidat ezután neked kell finanszíroznod.