munka törvénykönyve


kvihumpol # 2007.11.22. 11:49

Kérem, ha lehet sos. választ, mert nagyon sürgős!Köszönöm

kvihumpol # 2007.11.22. 10:25

sziasztok!
Kérdésem lenne, hogy a köztisztviselői tv. hatálya alá tartozók is végezhetnek-e távmunkát? Előre is köszönöm!

mony00 # 2007.11.22. 09:55

Nagyon szépen köszönöm!

ObudaFan # 2007.11.21. 16:03

Mt. 85/A. § (1) A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlásnak (a továbbiakban: jogutódlás) minősül

  1. a jogszabályon alapuló jogutódlás, valamint
  2. a munkáltató anyagi, illetve nem anyagi erőforrásai elkülönített, szervezett csoportjának (például gazdasági egység, üzem, üzlet, telephely, munkahely, illetve ezek része) a további működtetés, illetve az újbóli beindítás céljából, e törvény hatálya alá tartozó szervezet vagy személy számára történő, megállapodáson alapuló átadása és átvétele, így különösen adásvétel, csere, bérlet, haszonbérlet, illetve gazdasági társaságba való belépés vagyonbevitel révén.

(2) Jogutódlás esetén

  1. az annak időpontjában fennálló munkaviszonyból származó, továbbá
  2. amennyiben a jogutódlással a jogelőd megszűnik, az a) pontban foglaltakon túlmenően a már megszűnt munkaviszonyból származó

jogok és kötelességek a jogutódlás időpontjában a jogelődről a jogutód munkáltatóra szállnak át.

(3) A jogelőd munkáltató a jogutódlást megelőzően köteles tájékoztatni a jogutód munkáltatót a (2) bekezdésben meghatározott jogokról és kötelezettségekről. A tájékoztatás elmaradása a jogutódlásból eredő jogkövetkezmények alkalmazását és a munkavállaló igényérvényesítési jogát nem érinti.
(4) A jogelőd munkáltató a munkavállalóval szemben, a jogutódlás időpontját megelőzően keletkezett kötelezettségekért - az igénynek a jogutódlás időpontját követő egy éven belüli érvényesítése esetén - a jogutód munkáltatóval egyetemlegesen felelős.
(5) A munkaviszonynak a jogutód munkáltató által a jogutódlás időpontjától számított egy éven belül közölt,

  1. a munkáltató működésével összefüggő okra alapított rendes felmondással, illetve
  2. a 88. § (2) bekezdése szerinti munkáltatói intézkedéssel

történő megszüntetése esetén a munkavállalót a munkaviszony megszüntetésekor megillető járandóságokért a jogelőd munkáltató kezesként felel.
(6) Az (5) bekezdésben előírt kezesi felelősség feltétele, hogy

  1. a jogelőd munkáltató,
  2. a jogelőd munkáltató többségi tulajdonában álló másik társaság,
  3. a jogelőd munkáltató többségi tulajdonosa, vagy
  4. a c) pontban megjelölt szervezet többségi tulajdonában álló másik társaság

a jogutód munkáltató legfőbb szervében a szavazatok több mint ötven százalékával rendelkezzen.

85/B. § (1) Jogutódlás esetén a jogelőd és jogutód munkáltató - legkésőbb a jogutódlást megelőzően tizenöt nappal - köteles tájékoztatni a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezetet, szakszervezet hiányában az üzemi tanácsot, üzemi tanács hiányában a nem szervezett munkavállalók képviselőiből létrehozott bizottságot a jogutódlás

  1. időpontjáról vagy tervezett időpontjáról,
  2. okáról,
  3. a munkavállalókat érintő jogi, gazdasági és szociális következményeiről,

továbbá - a megállapodás érdekében - köteles konzultációt kezdeményezni a munkavállalókat érintő tervbe vett egyéb intézkedésekről.
(2) A konzultációnak ki kell terjednie az intézkedések elveire, a hátrányos következmények elkerülésének módjára, illetve eszközére, továbbá e következmények enyhítését célzó eszközökre.
(3) A jogelőd és a jogutód munkáltató akkor is köteles a tájékoztatási és konzultációs kötelezettségét teljesíteni, ha a jogutódlást megalapozó döntést a jogelőd munkáltatót ellenőrző szervezet vagy személy hozta meg. A jogelőd és a jogutód munkáltató nem hivatkozhat arra, hogy a konzultációs és tájékoztatási kötelezettséget azért nem teljesítette, mert az ellenőrző szervezet vagy személy a jogutódlásról szóló döntéséről a tájékoztatást elmulasztotta.
(4) A jogutódlásra vonatkozó rendelkezésekből eredő - e § szerinti - kötelezettségek a jogutód nélkül megszűnő munkáltató esetén a munkáltató felszámolóját, illetve végelszámolóját terhelik.
(5) Ha a munkáltató eljárása során megsérti az üzemi tanács vagy a szakszervezet jogait, az üzemi tanács, illetve a szakszervezet ennek megállapítása iránt bírósághoz fordulhat.

Incitatus # 2007.11.20. 19:40

A Munka Törvénykönyve 85/A. §-a foglalkozik a munkáltatói jogutódlás kérdésével.

mony00 # 2007.11.20. 17:52

És azt hagy kérdezzem már meg, hogy ez melyik törvény melyik paragrafusa?

mony00 # 2007.11.20. 15:10

Először is köszönöm a választ!
Tehát akkor ez azt jelenti, hogy mind a két esetben megmarad az állásom?

Incitatus # 2007.11.20. 14:39

Amennyiben cégestől adják el a videótékát, nem történik semmi, a munkáltató változatlan marad, az pedig, hogy a munkáltató tulajdonosi szerkezete hogyan alakul, munkajogilag közömbös. Amennyiben külön értékesítik mint vagyont a videotékát, akkor munkáltatói jogutódlásra kerül sor, vagyis új lesz a munkáltató, de a munkaszerződés feltételei nem változnak. vagyis egyik eset sem érinti a munkaviszonyt.

mony00 # 2007.11.20. 13:51

Sziasztok!
Szeretnék egy-két dologban segítséget kérni!
Azzal a problémával fordulok hozzátok, hogy, a jelenlegi munkahelyemen /egy miskolci videótéka/ augusztus közepétől dolgozom, határozatlan időre be is vagyok jelentve!
A főnököm nemrég bejelentette, hogy meghirdette a videótékát!A további munkaviszonyomról szó nem esett.
Az én problémám az lenne, hogy 1 hónapja derült ki, hogy várandós vagyok!Erről a főnökömet is értesítettem.
Az lenne a kérdésem, ha elmegyek táppénzre, és a videótéka eladásra kerül, vagy céggel együtt, vagy külön, ez mennyiben befolyásolja a munkaviszonyomat, és a táppénz-illetve a későbbi gyes/gyed iránti kérelmemet?
Miben befolyásolja a tulajdonos váltás, illetve az üzlet eladása a táppénz folyósítását a várandóságom alatt?
És milyen esetben tudják megszüntetni a munkaviszonyomat?
A választ/válaszokat előre is köszönöm!mony00

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.20. 12:14

Amint alább már jónéhányszor elhangzott: ha nem vagy közalkalmazott vagy köztisztviselő, akkor nem tudhatjuk, helyben hogyan szabályozták az étkezési utalványra jogosultságot. Nem kizárt olyan szabály, hogy a táppénzen, szabadságon lévők, munkavégzés alól felmentettek nem kapnak.

Jut eszembe. Ha október 25-étől töltöd a felmondási idődet, akkor nem szűnt meg a munkaviszonyod október 24-én. Majd november 24-én fog. Nem mindegy.

markopecs # 2007.11.20. 11:31

Üdv mindenkinek!

2006. 03. 02. -től 2007. 10. 24. -ig tartott a munkaviszonyom, október 25. -től november 24. -ig töltöm a 30 napos felmondásomat.
Rendes felmondással Én mondtam fel a munkaviszonyomat.
Megjöttek a papírjaim és nem kaptam október hónapra étkezési utalványt.
A kérdésem az lenne, hogy megjárna-e és követelhetem-e az étkezési utalványt, vagy a felémondási időn kivüli részét?
Esetleg jár-e felmondási időre is, ha a munkaszerződésemben meg van fogalmazva.

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv: Márk

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.07. 10:53

Szmsz vagy mi erről egyébként sem rendelkezhet. Kollektív szerződés esetleg.
Főszabályként a munkaviszony határozott vagy határozatlan időre szóló mivolta nem befolyásolja a jutattásokat.
De azért elmondhatnád konkrétan is, milyen juttatással kapcsolatban van vitátok.

NagyB # 2007.11.07. 10:44

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha határozott idejű munkaszerződésem van, és az SzmSz-ben nincs rögzítve, hogy ki milyen juttatásban részesül (határozott, határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezők) akkor ugyanazokban a juttatásokban kellene részesülnöm-e mint a többieknek?

Eddig olyan információkat kaptam, hogy ugyanazokat kellene kapnom mint a többieknek.

A választ előre is nagyon köszönöm.

Üdvözlettel:

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.07. 08:57

Nehéz a felfogásom: mi a csuda az az "ebédidő ledolgozás". Ahány ház, annyi szokás - de mi például ebédidőben ebédelni szoktunk, nem dolgozni.

Ha esetleg azt akartad körülírni, hogy a napi munkaidőtök csak 7 vagy 7 és fél óra (benne 60 vagy 30 perc ebédidővel), és heti (vagy hosszabb) munkaidőkeretben szervezik a munkát, akkor a válasz az, hogy jogszerűen megtehetik. Persze, a pihenőidő kötelező hosszára, a maximális napi illeti heti munkaidőre stb-re vonatkozó neglehetősen bonyolult előírásokat akkor is be kell tartani.

ny.jozsef # 2007.11.07. 08:12

Üdvözlet mindenkinek!
Nekem egy kicsit hosszabb terjedelmű lessz az írományom, ugyanis eléggé komplex a dolog. Kezdeném az elejénél.
Pályakezdő vagyok, Hatvanban dolgozom Bosch nevű végnél, 3 műszakos munkarendben.

1. kérdésem:
Jogilag "tiszta" az hogy a munkáltató az ebédszüneteket nem tölteti bennt velünk minden nap, hanem minden délelőttös műszakban az ebédidők összességégt, ledolgoztatja velünk.Ezt szombati napon szokta délelőtt megtenni.Ha egy hónapban kétszer vagyok délelőttös műszakban, akkor ez két szombat délelőttöt jelent.(TELJESEN INGYEN!!!)
2. kérdésem ami a 3. kérdéssel kapcsolatos
Mi a különbség TÚLÓRA, és TÚLMUNKA között?!
3.kérdés
Sokat kell bejárni Túlmunkára, vagy Túlórára, mikor ki minek nevezi, pontosan énsem tudom.Tehát. Délelőttös műszakban az említett szombati ledolgozást benn töltjük, ingyen..., majd az éjszakás műszakot Vasárnap!!! éjszak kezdjük. FOLYAMATOSAN! Így megvan az 1 nap szabadnap?! (az oké hogy 1 nap 24 óra....de 1 nap = szombat, vasárnap... nem?!)
3.kérdés
Jelen esetemben voltak itt az ünnepnapok ledolgozása, namármost: mi a ledolgozott napokon is bementünk, túlórára, mert BERENDELTEK MINKET KÖTELEZŐ JELLEGGELL!!!(bár ezeket a napokat ledolgoztuk....)
nov. 2. napot nekünk utána dolgoztatták, le mégpedig 11-én. ugyanugy délutános műszakban. bár erre meg azt fogták, rá hogy akkor ez ebédidő ledolgozás
lessz, tehát ez megint csak INGYENES!!!! Ha valaki tud, valami pontos linket esetleg írást vagy forrást, hogy törvényileg hogy van a túlóra szabályzás, kötelező-e utána hogyan járnak a szabadnapok, vagy járnak.e azt kérem, hogy küldje el, vagy másolja be ide. Ha valaki tud a kérdéseimre valamilyen, lehetőleg pontos választ, kérem Írjon! Előre is köszönöm, Esetleg más módon is felvehető velem a kapcsolat. Köszönöm!!
Üdvözlet
Nyári József

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.06. 19:55

Semmi alapján. Többnyire nyitva is vannak ünnepnapokon is.

efi99 # 2007.11.06. 19:37

És akkor mi alapján büntetnék a Tescot és tsait, ha mégis nyitva lennének?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.06. 17:44

Jól látod, ha nem látod.

mojac # 2007.11.06. 14:48

Sziasztok!

Az üzletek ünnepi nyitvatartása kapcsán keresem a pontos jogszabályhelyet, ami kimondja, hogy ünnepnapon alkalmazottat nem lehet dolgoztatni.
Köszi

Lehet, hogy vak vagyok, de a ker. tv csak a karácsonyt említi, az MT-ben meg nem lelem.

Kála # 2007.11.06. 07:00

Első kérdés: most akkor helyettesítesz (átirányítottak), vagy új munkaköröd van?
Ha új a munkaköröd, akkor arról munkaszerződés módosítás kell, hogy szülessen, mivel a munkakör a munkaszerződés kötelező tartalmi eleme. DE, önmagában a munkakör változása nem feltétlenül jelenti a munkabér módosítását is! Azt megteheted, hogy kéred a munkakör változásod szerződésbe foglalását, és ennek megfelelően a munkabéred módosítását is - aztán majd megpróbáltok megegyezni a munkáltatóval.
Ha viszont "csak" helyettesítesz, ahhoz nem kell munkakört módosítani, viszont az Mt. meghatározza a neked járó díjazást.

shimmergloom # 2007.11.05. 16:51

Sziasztok!

Szeretnem a segitsegeteket kerni, mert sajnos nem nagyon igazodom ki a torvenyek labirintusaban.

A kerdesem a kovetkezo: 4 honapja athelyeztek cegen belul, ami eleg nagy (kb 75%-os) fizetesemelessel jarna. Akinek a poziciojaban jelenleg vagyok, ennyivel magasabb volt a fizetese.
A mai napig meg sem fizetesemelest nem kaptam, se munkaszerzodes modositast nem irtunk ala.
Azt szeretnem megtudni, hogy van-e esetleg erre valami torveny, ami meghatarozza, hogy munkakorvaltozas eseten mennyi ido alatt kell a munkaszerzodes modositast elkesziteni, ill. milyen helyettesitesi dijazas jarna arra az idoszakra.

halas koszonettel:
shim.

Lia21 # 2007.11.05. 06:30

Bocsánat, átlag 168 óra háromhavi blokkra.

Lia21 # 2007.11.04. 23:17

Jó estét kívánok! Egy globális szinten működő szállítmányozócégnél dolgozom ügyfélszolgálati telefonos operátorként. A munkaidőm 8 óra + 1 óra ebédszünetben lett megállapítva, melyet hol reggel 8-tól, hol 10-től, hol déli 1-től kell kezdenem. Délutános pótlékot csak azokra a napokra kapok, amikor déli 1-re megyek dolgozni (este 10-ig). Ha ilyen össze-vissza van a beosztás, akkor ez milyen bérezési rendszerbe tartozik? Az 1 órás műszak kivételével a többi össze-visszaságért nem kellene valamilyen plusz százalékot kapnom? Ezenkívül készenlétre is köteleznek, holott belépésemkor a főnök azt mondta, hogy ha akarom, vállalom, a szerződésben erről szó sem esik. A készenléti idő háromhavi periódusokra van lebontva, és ez átlag 168 óra havonta, melyre bruttó 30.000,-/hó kapok. Rendjén van ez így? A készenlétbe beletartoznak a hétvégék is, amikor is zsinórban 57 órát kell készenlétben lennünk. A beosztásokat háromhónapos periódusokra lebontva kapjuk meg. A felettes mennyi idővel előre köteles ezen beosztást tudomásunkra hozni? Legutóbb az okt-nov-dec-i beosztásunkat október 4-én kaptuk meg (pl.), ezzel kb 10 fő életét kutyulták össze, nem tudtunk előre tervezni semmit, aznap este programom volt, és akkor szembesültem a ténnyel, hogy éjszakára készenlétire vagyok beírva. Ha pedig visszautasítjuk ilyen esetekben a munkavégzést, akkor azt kapjuk válaszként, hogy ennek meglesz a következménye. Jogukban áll ilyen szinten "szórakozni' akár 10 ember idejével/életével? Kérem, S.O.S. válaszoljon valaki, mert szeretnénk valamilyen szinten rendet tenni a beosztásunk tekintetében. Volt olyan eset is pl. hogy 1-re mentem dolgozni, este 10-től készenlétis voltam, aztár másnap reggel 8-tól ismét dolgoztam, persze hibát is elkövettem és még engem toltak le alaposan.
Üdv, Lia

monalisa1 # 2007.10.30. 10:11

Itt annyi problémát/sérelmet felsoroltál, hogy rengeteg. A megoldás: vagy tűröd v. odébb állsz - a főnök megváltozására ne számíts...

A karácsonyi időszak forgalmas, több az autós = jövedelmező, nem valószínű hogy el fog engedni szabadságra - a többieket sem.

Egyébként ha legális a munkaviszonyod, ha jól tudom életkortól függően évi minimum 15 munkanap szabadság megillet, illetve ennek a fél évre jutó arányos része. Legkésőbb jövő év február végéig ki kell adnia, kifizetni nem lehet.

Én tudok olyanról aki szalag melett bruttó 90 ezerért 3 nap 12 óra 3 nap szabadnap dolgozik, és egymást váltják a nappalos és az éjszakás műszakok, folyamatosággal. Kinai a főnök, ért magyarul - visszabeszélés nincs, és elég spártaikai a munkaviszonyok. Van lemorzsolódás, de mindig van új jelentkező...

lolacska # 2007.10.30. 08:55

Nemsokára leltár lesz, ami pont egy szabadnapomra esik.
Már szóltam a főnökömnek, hogy nem tudok menni, mert dolgom akadt, kötelezhet-e, hogy megjelenjek?(azzal a kifogással, hogy már 2 ember nem jön)?
Eddig minden leltáron és nagytakarításon ott voltam.
Fél éve dolgozom itt, és karácsony környékén szeretnék szabira menni, még szabin sem voltam.(igazából nem is tudom, hány ilyen napom lehet).Megtagadhatja-e?
Havonta szokott lenni nagytakarítás, amikor mindenkinek be kell mennie 9-re, és este 5-6-ig takarítani kell.Erre kötelezhet-e?
Kabátja nem mindenkinek van, így egymáséit hordjuk.
Valahogy nekem ez is szúrja a szemem...Fél év alatt nem bírtak adni normális munkaruházatot...Nemhogy váltásruhát...
És ha valaki a szabadnapján nem veszi fel a telefont, vagy kikapcsolja, és bentről hívják, attól megvonják a jutalékot.Hm?
Az olajipari dolgozóknak járó kb 20 e ft juttatást is csak azzal a feltétellel kaptuk meg, ha a megfelelő számú üzemenyag-kártya szerződést megkötöttük.
És aki nem töltötte fel pénzzel a kártyáját, azt felhívattatták velünk a saját telefonunkról, hogy töltse fel.Valszeg nem volt rá 20 e forintjuk az embereknek.Mikor ezt közöltem a főnökkel, ennyit mondott:vegyek vissza az arcomból....