Egyéni vállalkozás vagy szellemi szabadfoglalkozás


csufi99 # 2004.12.21. 22:10

Én azt javaslom, menj be az APEH ügyfélszolgálatára, részletesen tájékoztatnak. Az adószámot is ott kell igényelni, mely alapján számlát is adhatsz.

Költségleírásra mindig az adott évre hatályos szja tv. rendelkezik, az előző évi benne lesz a bevalláshoz tartozó útmutatóban, s ajánlom végy egy különkiadást HVG- vagy mást az adójogszabályokról. Bár az APEH oldalra is ellátogathatsz.
Egy mondatban azt lehet rá válaszolni minden- kivételek azért vanak- költséget, mely az adott tevékenységel összefüggésben keletkezett.

Ben # 2004.12.13. 10:52

Még két kérdés:

  1. Milyen költségeket lehet leírni az adóból, ha szellemi szabadfoglalkozásúként tevékenykedem?
  2. Mi kell ahhoz, hogy számlát is tudjak adni, és hogyan működik ez a gyakorlatban? Úgy tudom, hogy az APEH-nál kell igényelni egy adószámot, ha szellemi szabadfoglalkozásúként számlát is akarok adni.
csufi99 # 2004.12.04. 21:10

Nem vagyok szakértő, csak adóbevallásokat én írom meg ismerősi körben.
Ha évente egyszer-kétszer van bevételed, ezt is a szellemi tevékenységből származó bevételek között számolod el, kedvezményesen, s költséget is tudsz elszámolni, amihez a számlákat kell megőrizned. Én úgy gondolom ez az egyszerűbb.
A vállalkozói engedéllyel egy sor bevallásra, bejelentési kötelezettségre kell figyelned, nyilvántartást vezetned, vagy fizetsz érte valakinek.
Nekem sokkal egyszerűbbnek látszik, ha az éves bevallásban önadózó vagy, s ez szabályos is.
Vállalkozóként ugyan számlázni tudsz, s teljes összeget kapsz, költségleírás után befizeted az adót..Ezt ki tudod számolni mgad is jobb-e.
Lehet adószámot is kérni, mellyel számlát adhatsz, APEH ügyfélszolgálatán mindenről felvilágosítanak,én ezt javaslom a helyes döntéshez.

Ben # 2004.12.02. 14:41

Állandó alkalmazásban állok, napi 8 órában, fix fizetésért dolgozom. Ezen kívül írok különböző nagyobb terjedelmű műveket, amelyekből körülbelül évenként egy alkalommal származik bevételem. A létrehozott művek semmilyen kapcsolatban nincsenek a munkahelyemmel, a munkakörömmel, és nem megbízás alapján írom őket.
Kérdésem az, hogy ha szellemi tevékenységből évente egy alkalmommal van bevételem, akkor érdemes-e egyéni vállalkozóként tevékenykednem, vagy válasszam inkább a szellemi szabadfoglalkozású kategóriát? Mi a kettő között a különbség adózás, számlaadás és egyéb szempontok szerint?