S.o.s! Jogi előadó - szakvizsga


derill # 2004.12.25. 12:26

Ja és akkor elegendő lehet az is, ha az ügyvezető igazgató (dr.) igazolja a 3 évedet, hisz ezek szerint ő is lehet az instruktorod.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2004.12.25. 12:25

Na egy pillanat. A szakvizsga szabályzat nem tartalmazza, hogy az instruktornak milyen munkakörben kell dolgoznia. Tehát az, hogy csak megbizott ügyvéd, nem számit.

Az viszont számithat, hogy ha a megbizott ügyvéd egyszer csak nem lesz megbizott, és emiatt később esetleg azt mondja, hogy ő nem irja alá instruktorként. Tehát ezt a részét tisztázd az ügyvéddel. Ugyanis ha ő már nem lesz megbizott a Kft-nél, akkor is maradhat az instruktorod, ha vállalja.

Ez esetben a Kft. igazolja, hogy jogi jellegü munkát végeztél, az ügyvéd pedig aláirja, mint instruktor, hogy az ő felügyelete alatt. Ez körülbelül azt jelenti, hogy a Kft és az ügyvéd egymáshoz füződő kapcsolata tisztázandó, ha esetleg firtatja valaki: hogyan tudta az instruktori feladatot elvégezni (különböző jogi jellegü ügyekben tanácsokat adni), ha a Kft. ügyeibe már nem tekinthetett bele (Te viszont kizárólag a Kft. ügyeit intézted), mert megszünt a megbizása.

Tehát kérj valami irásos igazolást, mely biztosit Téged arról, hogy amig a cégnél dolgozol, addig az instruktorod az ügyvéd lehet, és ezt a cég és az ügyvéd számodra biztositja.

Amennyiben viszont esetleg 3 éven belül megszünik a munkaviszonyod a cégnél, elmehetsz máshova, és mondjuk másfél évet igazolnak itt, másfelet máshol, olvasatom szerint ezt sem tiltja a szabályzat.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Asus # 2004.12.23. 11:35

Kedves Liderc!

Köszönöm a hozzászólásodat,ez igazán megnyugató!
Annyit még hozzátennék a dologhoz,hogy az ügyvezető igazgató is Dr,vagyis jogász:-)

Ezek után remélem,hogy engem választanak!
Üdv!

liderc # 2004.12.23. 08:36

Kedves Asus,

elfogadja a szakvizsgabizottság, még úgy is, ha az igazolás azt tartalmazza, hogy a céggel megbízási jogviszonyban álló ügyvéd felügyelete alatt, de a céggel alkalmazásban látod el a feladataidat. Az igazolásba írjátok be, hogy jogi munkakörben dolgoztál, dr. X. Y. felügyelt és hogy főállásban vagy alkalmazásban. Én is ilyen igazolást vittem be az utolsó évemről és már túl vagyok a polgárin. Amúgy szerintem csak a gyakorlati idő meglétét vizsgálják és a többit nem nagyon kapargatják.

Azt meg, hogy más is beletartozik a munkakörödbe, csak az igazolásból tudhatnák meg, mert -ugye- munkaköri leírást nem kell benyújtani. Úgyhogy, mi a teendő? :-)

(Egyébként úgyis minden feladatról le lehet vezetni, hogy van jogi vonatkozása...)

Vállald el a munkát és sok sikert!

Asus # 2004.12.22. 10:06

Köszönöm a válaszokat,akkor ezek szerint elvállalhatnám a munkát!

Nem tud alakalmazni az ügyvéd,és a Kft-ben kell lenni napi 8 órát,jogi feladatok mellett,egyéb feladataim is lennének.

Bár plextorkának más a véleménye.várom a többiek véleményét is!

marcsika # 2004.12.22. 09:25

Szia Asus! A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy viszed az igazolásodat a jogi szakvizsga bizottsághoz, aki csak azt nézi meg, hogy oda van-e írva egy név (dr-el a neve előtt), akinek állítólagosan az irányítása alatt végezted a munkát. Az igazolást pedig a munkáltatónak kell aláírnia, így nem derül ki, hogy az illető ügyvéd-e vagy jogtanácsos, ha csak a nevét írod rá.

igen? # 2004.12.22. 08:31

Kedves Asus!
5/1991 IM rendelet

1. § (1) A bírósági és az ügyészségi fogalmazó, az ügyvédjelölt, a jogi előadó és más jogi munkakörben dolgozó jogász (a továbbiakban: jelölt) jogi szakvizsgát tehet.

Ebből kifolyólag a válaszom: Igen

Bár ennek ellenére nem csodálkoznék, ha más vélemény is lenne, hiszen -szerintem- a kamara azon álláspontja is erősen megkérdőjelezhető, amely szerint az ügyvédjelöltek esetében a gyakorlati idő az eskü letétele után kezdődik. Azért nem értem, mert az azt megelőző időszak éppen olyan, mintha pl. jogi előadók lennének.

Egyébként van ismerősöm, aki a szakvizsgára úgy jelentkezett be, hogy Kft-től hozott igazolást, amely szerint ügyvédi felügyelet mellett dolgozott.

Egyébként az nem megoldható, hogy a Kft. ügyvédje alkalmazzon téged?

Asus # 2004.12.21. 22:18

Ez kérdés akart lenni:-)

Asus # 2004.12.21. 21:30

Ez biztos,hogy így van,az egyik volt évfolyamtársam is így dolgozik egy kft-nél.Mondjam neki,hogy mondjon fel.mert nem fogják elismerni az idejét?

Plextorka # 2004.12.21. 21:11

Kedves Asus!

Véleményem szerint a válasz:Nem

A jogi előadó a jogtanácsosi feladatok ellátásához szükséges szakmai ismereteket a jogtanácsos irányítása és ellenőrzése mellett szerzi meg.Az instruktori tevékenység nem mellőzhető a más jogi munkakörben foglalkoztatottak esetében sem.
Lehet,hogy ebben tévedek,ilyen esettel nem találkoztam!

Asus # 2004.12.21. 20:33

Sziasztok!

Lenne egy nagyon sürgős kérdésem,kérem mielőbb válaszoljatok!

Nos,egy Kft-nél keresnek jogi előadót,nem feltétel a szakvizsga,mivel a kft-nek van ügyvédje és ő kordinálná a munkámat.
Az lenne a kérdésem,hogy mivel az ügyvédnek megbízási szerződése van,és nem jogtanécsosi munkaviszonya,akkor mi lesz az én időmmel,elfogaják ezt jogi munkakörnek,beleszámít a kötelező 3 évbe?
Ez nem világos számomra!