Mire számíthatok?


derill # 2004.12.29. 17:21

Hadd döntse el a kérdező, hogy összezavartam-e vagy sem. Ha igen, nyilván ujra kérdezni fog.

Példát irtam, hogy értse, mi miért nem mindegy. Feltételezem, hogy értette, mivel nem reagált. Ha viszont nem értette, Te ugysem tudod eldönteni helyette, hogy mit nem értett:)

Köszönöm:)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

csufi99 # 2004.12.28. 03:51

Az utolsó bekezdést kivéve teljesen fölösleges összezavarni a kérdezőt, még nagyobb bajt csinál magának, mint amiben amúgyis van.

derill # 2004.12.25. 12:00

Hát ez azért attól függ, hogy mi a keresőképtelenség oka. Ugyanis ha keresőképessé nyilvánitanak, de Te ezt vitatod, akor az orvosi bizottság akár 6 hónapra visszamenőleg is megállapithatja a keresőképtelenséget, ha az bebizonyosodik, függetlenül attól, hogy Te kérted-e a keresőképessé nyilvánitásodat. Hivatkozhatsz ugyanis arra, hogy tévedésben voltál, azt hitted tudsz dolgozni, utólag kiderült, hogy mégsem tudtál volna (sulyos betegség esetén). Természetesen, ha igazából egyáltalán nem vagy beteg, akkor más a helyzet, ez esetben megkérdőjelezhető az is, hogy idáig miért is voltál keresőképtelen, ha valójában nem voltál az.

Tehát kérdés, hogy mi a betegséged. Mondok egy példát: Megmütenek, kijössz a kórházból, és attól kezdve keresőképessé nyilvánittatod magad. Mondjuk a munkaköröd autóbuszsofőr, de neked levágták alábadat. Nyilvánvalóan nem vagy keresőképes, és nyilvánvaló, hogy a felgyógyulási idő hosszu. Közeledik az év vége, és csak azért nyilvánittattad magad keresőképesnek, mert tudtad, hogy van egy csomó szabadságod, és azt év végéig ki kell venned, na meg iskolába is jártál, amire a munkáltató tanulmányi szabadságot igért irásban, és azt csak a vizsgaidőszakban tudod kivenni. A tanulmányi szabadságot ráadásul a kérésednek megfelelő időben kell kiadni. Meg is beszélted a munkáltatóddal (főnököddel) telefonon, de hát ha egyszer keresőképtelen voltál, esetleg közlekedésre képtelen állapotban, nyilván nem tudtál bemenni, és aláirni a szabis tömböt. Te jóhiszemüen jártál el, hiszen a szabadságod terhére akartál "beteg lenni" mondjuk azért is, mert szabadság alatt több jövedelemhez jutsz.

Ez csak egy példa volt, egy biróság előtt véloeményem szerint tökéletesen megállna a dolog.

A Te esetedben én egyértelmünek látom a munkáltató által felállitott csapdát: kérj igazolást a körzeti orvostól, hogy keresőképes voltál, csak akkor tud szabadságot adni. Utólag meg, amikor besétálsz a csapdájába, közli, hogy nem ad szabadságot, hogy kirughasson. Jó trükk:)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Karika # 2004.12.23. 15:13

Helló Marfan!!
Nem ma kezdtem az élet rejtelmeit kutatni, de idáig abban a tudatban voltam, hogy ilyet csak a legjobb formában lévő Rejtő Jenő tudna kitalálni. Kiváncsi vagyok, hogy ebből ki tudsz-e pozitívan jönni, mert épkézláb tanács nincs.

csufi99 # 2004.12.22. 21:45

Hát jól elintézted... Az orvosi papíron rajta volt mennyi időn belül kell leadni a dolgaid, s jelentkezni az új háziorvosnál, előbb azt kellett volna keresni mielőtt átkéred a papírod. Nem értem, végül kaptál orvosi papírt, keresőképessé nyilvánítottak? Ez esetben a munkáltatódnak igaza van, ha keresőképtelen vagy nem lehetsz szabadságon, ha meg "javíttattál" a paírodon, a szabadsáot nem utólag kell kiíratni, előre kérni. Kérdés ebben az évben hogyan állsz szabadsággal, a munkáltató küldött -e vagy mindig a saját kérésedre kaptál szabit, bár ez mit sem változtat azon: meg kellett volna jelenned, kérni a szabadságot. Jó okot adtál kedvezőtlen lépésekre, próbálj írásban magyarázatot adni, amit vagy elfogadnak vagy nem, alátámasztás meg a betegség? Hisz épp keresőképes voltál. Mivel igazolod, hogy orvost kerestél ennyi ideig, próbálkozz elfogadhaó és bizonyítható magyarázattal alőalni, mert jóra nem számíthatsz.

marfan # 2004.12.22. 17:04

2004. október 26-án közölte velem a főnököm, hogy a munkaköröm (nem a munkaviszonyom) megszúnt a mai nappal. Azóta táppénzen vagyok. Nemrég körzeti orvost váltottam lakóhely és munkahely nagy távolsága miatt. Az előző körzeti orvos november 29-ig tartott táppénzen és "ÁTADOTT" megjegyzéssel kiadta a kartonomat. Lakóhelyemen csak december 13-tól találtam új körzeti orvost. Õ visszamenőleg nem tud kiírni. A kieső időre, kértem, hogy utólag adják ki a szabadságomat. A munkaügyi osztály közölte, hogy szabadságot csak akkor lehet kiírni, ha az orvos keresőképesnek nyílvánít. Én kértem a körzeti orvost, hogy 29-vel adjon ki egy ilyen igazolást. Ezután a munkáltató nem hajlandó aláírni a kérelmet. Azt mondja, hogy igazoljam, hogy miért nem dolgoztam a köztes időben, ha keresőképes voltam.