eü. biztosítás létrejötte


cincinnatus # 2017.03.27. 13:34

gothmog123 # e-mail Jelentem! 2017.03.18. 10:42

Azt szeretném kérdezni hogy ha nem voltam biztosítva akkor az első fizetésem után mennyi idővel leszek biztosított? Látnom kéne azonnal az ügyfélkapun? Jelenleg nem látom.

T. Kérdező!

A biztosítása az alapjogviszony (pl. munkaviszony) létrejöttével kezdődik és nem az első fizetésével.

Lásd: Tbj. 7. § (1) A biztosítás – amennyiben e törvény eltérően nem rendelkezik – az ennek alapját képező jogviszony kezdetétől annak megszűnéséig áll fenn.

Önt bejelenteni is a munkábalépést megelőző napon, vagy a munkábaállás napján kellett volna.

Tbj. 46. § (1) A foglalkoztató a tevékenységében személyesen közreműködő biztosított személyek adatait oly módon köteles nyilvántartásba venni és erről a magánszemélynek igazolást adni, hogy abból a törvényben előírt adatok a munkavégzés (tevékenység) megkezdésétől megállapíthatók legyenek. A nyilvántartásba vétel elmulasztása miatt a foglalkoztatót az Art. szerint megállapítható mulasztási bírság – a nyilvántartásba nem vett személyenként – terheli.

Arról, hogy Önt bejelentették a Tbj. fenti szakasza értelmében igazolást kellett volna kapnia a munkáltatójától.

Ha nem látja magát az ügyfélkapun kérje el ezt az igazolást + a munkaszerződésével menjen be az egészségbiztosítóhoz és tisztázza a helyzetet.

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala látja el, míg a folyósítási feladatokat a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért
további kérdéseivel a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához, vagy a járási hivatalhoz fordulhat.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

gothmog123 # 2017.03.18. 09:42

Azt szeretném kérdezni hogy ha nem voltam biztosítva akkor az első fizetésem után mennyi idővel leszek biztosított? Látnom kéne azonnal az ügyfélkapun? Jelenleg nem látom.