furcsa megoldás a leépítésre?!


the big cat # 2005.05.27. 05:41

Egyetértek, a jövőbeni foglalkoztatásra tett nyilatkozat nem több, mint üres ígéret, előszerződésnek nem mindősül, munkaviszonyra azt egyébként sem lehet kötni, bíróság előtt kikényszeríthetetlen lenne.

Az a véleményem, hogy itt sima átverési kisérletről van szó, a munkáltató mega karaja spórolni a jutattások egy részét, ami rendes felmondás esetén járna.

Kála # 2005.05.26. 16:07

Szia!
Vegyük sorra: akit "áthelyez", az gondolom munkaszerződés módosítást akar jelenteni, az kétoldalú megállapodás, ha mindkét fél aláírja akkor rendben.
A rendes felmondásnál feltételezem a munkáltató működési körébe eső okra hivatkozna. Ha kifizet mindent Mt. és KSZ szerint, és betartja az eljárási szabályokat, akkor az is rendben.

A közös megegyezés már kicsit érdekesebb. Ha a közös megegyezése megszüntetésbe nem kerül bele a jövőbeni foglalkoztatási ígéret, akkor ez szintén egy sima megszüntetés, az jár, amiben a felek megállapodnak. Innentől kezdve a munkavállalónak van egy szóbeli vagy esetleg írásbeli ígérete arra, hogyha a munkáltató ismét termelni fog és szükség lesz ennyi emberre és a munkájára, akkor újra munkaszerződést fognak kötni. Szerintem ez max. egy ígéret, ami több feltételtől is függ, ezek bármelyikének hiányára hivatkozással a munkáltató mentesül az ígéret betartása alól - a munkavállaló meg elbukta fele végkielégítését.
Ha bele is kerülne a munkaviszony megszüntetésbe az ígéret, szerintem az sem jelentene többet - ha egyszer ugyanis nem tudja foglalkoztatni, akkor a foglalkoztatást kikényszeríteni nem lehet - fizikai képtelenség. Esetleg az elmaradt fél végkielégítést lehetne perelni.
De kíváncsian várom a többiek véleményét!

hortez # 2005.05.26. 14:27

Sziasztok!

Egy érdekes esettel állok szemben. A cég bezárná a "boltot" a téli szezonra. Néhány munkavállalót áthelyezne másik telephelyre, egyeseknek szimplán felmondana, végül megint másoknak a következő ajánlattal áll elő.
Közös megegyezéses munkaviszony megszüntetése (a kollektív szerződéshez képest fele mértékű végkielégítés mellett) azzal, hogy ebben az iratban-e vagy külön megállapodásban nem tudni, de a munkáltató ígéretet tesz, kötelezettséget vállal arra, hogy az "üzemeltetési szünetet" követően a munkavállalót meghatározott időpontban ismételten foglalkoztatja, vele újból munkaszerződést köt. (Itt már az is elég valószínű, hogy csak idénymunkára. Ezt persze előre nem rögzíti.)

Szerintetek érvényes-e a munkaviszony ilyen feltételek mellett történő megszüntetése, amennyiben bizonyítható, hogy a munkavállaló csupán a "további" , későbbi időpontban történő ismételt foglalkoztatás reményében köti meg a megállapodást?
Egyáltalán kikényszeríthető-e (munkaügyi bíróság előtt vagy csak polgári jogvitában) ezen nyilatkozat alapján a munkaviszony, vagy a jogellenes megszüntetés (vagy bármiféle követelés)?

Előre is köszönöm a véleményeket...