GYED,GYES, táppénz


kismuki # 2008.09.10. 05:50

Köszönöm a választ! (Kár...) V

anne01 # 2008.09.09. 16:57

Nem. Egyszerre csak az egyik szülő, egy gyerek után, egyfajta ellátást igényelhet.

kismuki # 2008.09.09. 07:23

Keresgéltem itt, de csak KBS "szerintem"-es válaszát találtam. Hátha vki tud biztosat mondani...
A gyesem 2009.januárjában járna le, de most szeptember 1-től lemondtam, mivel szülési szabadságra mentem a következő babával. (Dolgoztam gyes mellett.) Ha én tgyáson vagyok az egyik gyermekkel, akkor a férjem igényelhet e januárig gyest a nagyobbik után? Köszönöm a válaszokat. Viktória

editx # 2008.09.08. 19:58

1976. decemberében szültem, ez idő alatt szerződéses jogviszonyban dolgoztam. A szülési szabadság lejárta után megszűnt a szerződésem, GYES következett. Ezután közalkalmazottként dolgoztam, 5 munkahelyen a besorolásnál beszámították a besorolásnál a GYES idejét, a jelenlegi munkáltatóm visszasorolt egy kategóriát, mert nem veszi figyelembe a GYES-t. Jogszerű ez az eljárás?

Leiaa29 # 2008.09.07. 12:21
Leiaa29 # 2008.09.07. 12:20

Kedves Ruben!

Nekem az OEP-re hivatkozott a munkáltatóm, és napi szinten felhívott mindenféle indokkal, hogy miért is nem megy a dolog, úgy ahogy kéne mennie.
Aztán, amikor látta, hogy nem tágítok és hivatalos levélben megírtam, hogy mikortól szeretnék visszamenni, hány órában, GYES mellett stb. , kénytelen volt utánanézni és válaszolni levélben! Azt meg úgysem tagadhatja le később, főleg ha vmi ostobaságot ír benne. Így meglátod, utána fog nézni és rájön ő is, hogy nem ő dönt! Ja, és nekem a varázsszó a Munkaügyi BÍróság volt!
Másrészt:
"A felmondási védelem ideje alatt a munkáltatói rendes felmondás nem is kézbesíthető a munkavállaló részére. A védelem lejárta után a munkáltatói rendes felmondás már kézbesíthető a munkavállaló részére, de a felmondási idő csak harminc nap elteltével kezdődhet"
http://www.ugyvezeto.hu/?…
Sok sikert!

Ruben # 2008.09.06. 23:11

nandy: Köszönöm szépen az összegyűjtött anyagot.
Remélem ennyi jobb belátásra bírja a munkáltatót.

Üdv,
Ruben

husgab # 2008.09.06. 17:28

Kbs!

Ezért ezermillió köszönet Neked, hogy ilyen szépen csokorba szedted :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.06. 17:03

Úgy érted, másik gyerekkel? Nem.

balu55 # 2008.09.06. 11:18

helló a feleségem gyesen van 2 éves a lányom az apa dolgozik el mehet-e gyedre

nandy # 2008.09.06. 09:22

Ruben:

A TB-nek ehhez nem sok köze van, ez nem TB-, hanem munkajogi kérdés. Nem tartom kizártnak, hogy a munkáltató csak blöffölt, vagy titeket akart félrevezetni.

Így a választ a Munka Törvénykönyvében ( 1992. évi XXII. törvény ) kell keresni.

102. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés, a munkaviszonyra vonatkozó szabályok, illetve az egyéb jogszabályok szerint foglalkoztatni.
(4) A munkáltató köteles a munkavállaló számára a munkaviszonyra vonatkozó szabályokban, illetve a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelően munkabért fizetni.
141. § A munkavállalónak munkaviszonya alapján a munkáltatótól munkabér jár; az ettől eltérő megállapodás érvénytelen.
151. § (4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

Felmondási védelem:
90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

  1. a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának

időtartama.

Szülési szab., és fizetés nélküli szab.:
138. § (1) A terhes, illetőleg a szülő nőt huszonnégy hét szülési szabadság illeti meg. Ezt úgy kell kiadni, hogy négy hét lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen.

(5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg

  1. a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából,
  2. a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt, feltéve, hogy a munkavállaló a gyermeket otthonában gondozza,
  3. a gyermek tizenkettedik életéve betöltéséig a gyermek betegsége esetén, az otthoni ápolás érdekében.

2005.12.31-ig a GYES melletti munkavégzés nem lehetett több napi 4 óránál. Ha ezt meghaladta, valóban vissza kellett mondani a GYES-t.
De ez a korlát 2006-ban megszűnt (ill. részben, mert ha a GYES-t a nagyszülő kapja, rá továbbra is érvényben van a 4 órás korlátozás)!

ápoló # 2008.09.05. 17:46

tisztelt szerkesztő
ágymelletti pótlék ügyben érdeklődnék.közalkalmazotti besorolás szerint kapom a bért,egy alapitvány álltal működtetett idősek otthonában.sajnos nagyon kevés a fizetés,és az ágymelletti pótlék sokat segitene.
járna-e vagy csak adható?.kitől kérhetnénk ezügyben felvilágositást,és hová fordulhatunk az ügyünkben?
válaszukat előre is köszönöm
tisztelettel ápoló


tisztelt szerkeszt?
közalkalmazottként dolgozom egy alapitvány álltal müköd? id?sek otthonában,ágymelletti pótlékról érdekl?dnék,hogy jár vag

husgab # 2008.09.05. 16:12

Ruben!

Ugyanebben a cipőben járok, nekem a személyzetis azt ajánlotta, hogy keressek másik munkahelyet, amellett, hogy állományban maradok náluk, de főnökkel még nem tárgyaltam. Én azt tervezem mondani, hogy nem vagyok köteles nekik jogi felvilágosítást nyújtani, - mivelhogy az állásidőre azt mondták, nem kötelesek fizetni. Biztos, hogy van kiskapu, de azt a személyzetis is elismerte, hogy nem küldhetnek el. Közös megegyezésbe sem akarok belemenni, mert akkor nem leszek jogosult munkanélküli segélyre (figyelem! segély mellett nem jár a gyes!!!), és elesnék egy csomó felmentéstől meg végkielégítéstől.
Jó lenne, ha valaki, aki ilyen cipőben járt, válaszolna, náluk hogyan oldódott meg a dolog.
Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.05. 16:03

Ahogy mondod. A gyesről a világért se mondjon le, mert azzal megszűnne a védettsége, és tényleg felmondhatna neki.

Ruben # 2008.09.05. 15:20

Tisztelt Kovács Béla Sándor és fórumozók!

Egy már több ízben taglalt témával kapcsolatban kérem segítségüket.

A témában történt olvasások egyértelművé tették számomra, hogy a munkáltató köteles visszavenni a GYES-en lévő kismamát, ha ő jelzi, hogy ismét munkába áll.

Erre vonatkozóan keresem a hatályos törvényt, rendeletet, ... amit a feleségem munkáltatójának orra alá dughatok.

Állítólag a TB-től kértek segítséget, arra vonatkozóan, hogy kötelesek-e visszavenni őt, mire a TB azt mondta, hogy van kiskapu. Arra hivatkoznak, hogy a törvény arról rendelkezik, hogy ugyan nem mondhatnak fel a GYES-en lévő kismamának, viszont nem kötelesek állományba visszavenni.
Véleményem szerint a feleségem eddig is állományban volt, csak a gyed ideje alatt fizetés nélküli szabadságon volt. Amikor ő jelzi, hogy munkába áll, akkor a fizetés nélküli szabadság megszűnik, és aktív állományba kerül, akit foglalkoztatni kell és védelmet élvez a GYES időtartama alatt a gyermek 3 éves koráig.

Ezzel szemben a munkáltató arra tett javaslatot,

  • hozzunk állásfoglalást, melyben egyértelműen le van írva, hogy őt foglalkoztatni kell,
  • hogy mondjon le a GYES-ről és visszaveszik a kötelező 1 hónapra,
  • ergo, keressen állást,
  • legyen terhes

Szeretném ellenőrizni ezt a badarságnak tűnő állítást, melyhez szükségem volna a megfelelő törvények elérhetőségére.

Amennyiben a felmondást mégis megteszik, tudtommal lehetőségünk van peres útra terelni az ügyet. Ebben az esetben nagy valószínűséggel komoly pénz megfizetésére kötelezik a munkáltatót. Amennyiben a feleségem a felmondás után másik munkahelyet talál, és a pert megnyerjük, akkor a GYES teljes időszakára (visszamenőleg is) jár a "kártérítés", vagy csak a munka nélkül töltött időszakra?

Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel,
Ruben

nandy # 2008.09.05. 13:16

Mivel úgy néz ki, hogy a főnököm nem akarja a fizetésemet nekem tetsző, kellő mértékben rendezni, elkezdtem körül nézni más munkahely témában. Ezért szeretném megtudni, hogy azt a bizonyos felgyülemlett szabadságot ki fogja-e nekem fizetni, ha a gyed lejárta után, gyes alatt én mondok fel?

Vagy a felmondási idő alatt kiveszed a szabit, vagy kifizeti. Vagy mindkettő. De el nem "veszhet" akkor sem, ha te mondasz fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.05. 12:34

Csak ismételni tudom: „nem vagyok jártas a tb-ellátások ügyében”.
Az ellenkező látszatot az keltheti, hogy sokszor válaszoltam a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot a gyes alatt megszüntetők kérdéseire. De az munkajog, nem tb.

Csikar # 2008.09.05. 11:50

Kedves Kbs!
Van egy 5 éves kruppos kisfiam. Úgy hallottam 10éves koráig jár az emelt családi pótlék. Ez így van ?

apuka35 # 2008.09.05. 11:30

Nagyon köszönöm a gyors válaszodat!Élni fogok a lehetőséggel,bár biztosan egy lavinát indítok el vele.
Sajnos az a szomorú,hogy a megélhetés végett kell egy ilyen lépést megtenni,és előfordulhat,hogy azok szemében is szálka lesz,akik sajnálták,hogy elküldtek,mert merek szembeszállni egy közvetlen főnök akaratával.
Még egyszer köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.05. 09:46

Szervusz (valószínűleg én vagyok az idősebb)!
Nemigen szorulsz segítségre, az ismereteid helytállóak. A munkáltató rendes felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyodat a gyermek hároméves koráig.
Ezért ne is írj alá olyan szerződésmódosítást, amely a munkaviszonyt határozott idejűvé tenné, mert akkor viszont a határozott idő lejártával a munkaviszony megszűnne.

Ha mindenáron szeretnének megválni tőled, akkor ott a közös megegyezés, annak a feltételeiről azonban meg kell alkudni.

apuka35 # 2008.09.05. 08:51

Kedves Kovács Béla Sándor!

Jelenleg gyesen vagyok,és teljes állásban dolgozom.Az előző munkahelyem közös megegyezéssel ez év márc.31-én megszünt(akkor is gyesen voltam)A jelenlegi munkahelyen június 1-én kezdtem el dolgozni a munkaszerződésem határozatlan időtartamú,viszont 90 nap próba időt kötöttek ki.A próba idő augusztus 31-én járt le,addig a napig nem küldtek el.A héten,szept.2-án közölték velem,hogy ebben a hónapban még foglalkoztatnak,de okt.1-től megszűnik a munkaviszonyom.Erre az egy hónapra egy munkaszerződés módosítást szeretnének velem aláíratni,ami ugye már határozott időre szól.
Kicsit utána olvasgattam,de mivel nem vagyok szakértő,ezért gondoltam leírom a forumra is,talán kapok választ,hogy jogilag ez hogyan működik.
Mivel a próbaidő alatt nem szüntették meg a jogviszonyom,így az a 91.naptól határozatlan időre szól,így csak rendes felmondással szüntethetik meg,ha jól értelmeztem.De mivel gyesen vagyok,bár nem vagyok fizetés nélküli szabadságon(ami úgy tudom már nem feltétel a mentességhez)mentesülnék a felmondás alól.
(tudom,ha a főnököm nem kíván velem együtt dolgozni,biztosan nekem lenne kellemetlen a továbbiakban ott maradni,de úgy érzem ez akkor sem így működik)
Kérem segítsen ezen jogi útvesztő megértésében!
Köszönettel:
T.T

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.05. 07:40

Sajnálom, tényleg nem tudok segíteni; nem vagyok jártas a tb-ellátások ügyében, különösen nem az összegük kiszámításában.

OFF
Ezért nem is célszerű név szerint kérdezni valakitől itt a fórumon. Az illetőt zavarba hozza, ha nem tudja a választ, másokat, kik viszont tudják, esetleg visszatartja, hogy nem őket kérdezték.
ON

Evka # 2008.09.05. 07:34

Kedves Kovács Béla Sándor,

lehet, hogy nem fog tudni segíteni, de leírom a problémám.
2008/.07.16-án született a kisfiam, előző évben (2007ben)a munkaviszonyom a következőképpen alakult: januártól-március közepéig bejelentett munkaviszonyom volt 130ezer ft bruttó fizetéssel, majd március közepétől június közepéig keresetpótló támogatást kaptam valami egész minimális összeget. Augusztus elsejétől pedig egészen a szülésig egyéni vállalkozó voltam a minimálbér duplájával bejelentve (bruttó 138ezer ft körül)
Áprilistól voltak időszakok, amikor táppénzen voltam, az első táppénzem június végén kaptam meg, teljesen követhetetlen formában, több részletben. Most pedig megérkezett az első teljes havi TGYÁS-om, ami 47ezer ft volt.
Erre irányulna a kérdésem, hogy ez teljesen normális, elfogadható összeg a havi 138ezer ft bejelentett fizetésem után? Illetve Ön szerint az OEP-nek semmilyen tájékoztatási kötelezettsége nincs, hogy a táppénzt, TGYÁS-t amikor fizetik, mely időszakra és mi alapján számolják ki?
Az OEP-et egész héten hívtam, de nekem úgy tűnik az ügyfélszolgálata csak névlegesen létezik, mert élő ember még soha nem vette fel a kagylót. A könyvelőm azt mondta a fizetésem kb. 70%át kapom TGYÁSra és Gyed-re is, de ez a 47ezer ft akárhyogy számolom, nem annyi.

Előre is nagyon köszönöm a válaszát.

Halászné Molnár Éva

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.04. 09:24

Nem tudom, valószínűleg igen.

Két dolgot viszont megjegyeznék. Ha esetleg határozott idejű volt az a munkaviszony, akkor az megszűnt minden külön intézkedés nélkül is. A gyed alatt az anya nyilván fizetés nélküli szabadságon volt. Ha ezt nem szüntette meg, akkor nem lehet táppénzen, hiába nem kapja már a gyedet.

zsebtyson # 2008.09.04. 08:50

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

A feleségemnek ezév májusában lejárt a GYED-je, de időközben ismét gyermeket várunk, és ez még a GYED lejártát jóval megelőzően kiderült. Azóta, mivel nem emelhet, táppénzen van. A főnöke nem hajlandó átvenni a táppénzes papirokat, nem hajlandó elárulni a könyvelőjének az elérhetőségét sem. A kérdésem a következő: Lehetséges e a táppénzes papirokat egyénileg eljuttatni a biztositási pénztárhoz, hogy kaphasson táppénzt?
A munkaviszonya él, hiszen nem kapott semmilyen megszüntető levelet, vagy papirt.

Tisztelettel:Olasz Sándor