Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


GYED,GYES, táppénz

nünükebogár # e-mail 2018.01.19. 23:18

Tisztelt Szakértő! Jelenleg Gyes-en vagyok első gyermekemmel, a második gyermek gyes alatt születik meg. Folyamatos munka jogviszonnyal rendelkezem x cégnél. Lehetőséget kaptam Y cégnél heti 20 órában dolgozni kb 5-6 hónapig, utána táppénzt vennék igénybe a gyermek születéséig. Ha elfogadom, ez esetben, hogy számítódik a táppénz? Köszönet a segítségért!

PBella # e-mail 2018.01.19. 21:38

Tisztelt Szakértő!
Kislányommal (szül: 2015.09.17) 2017.08.23-ig GYED-en voltam,majd visszamentem dolgozni. Gyesre a férjem ment.Családi okok miatt úgy döntöttünk, hogy mégis otthon maradnék gyermekem 3 éves koráig.Kérhetem-e, hogy én legyek Gyes-en? Ha igen mikor jelezhetem azt a munkáltatóm felé, hogy visszamegyek fizetés nélküli szabadságra? (Meg kell várni a határoztot arról, hogy én vagyok jogosult a gyesre?)

Segítségüket előre is köszönöm!

Jereván #   2018.01.19. 10:42

Andras1982 2018.01.17. 15:54

Tisztelt Szakértő!

Két gyermekünk van, egy 4.5 és egy 1.5 éves. Párom (anya) tavaly októberig GYES-en volt,ekkor hallottunk a GYED Extrárol. Megigényeltem és azóta én GYED Extra mellett dolgozom, párom munka nélkül van otthon, a NAV felé fizeti a különböző járulékokat.

Néha mikor a nagyobbik gyermek beteg problémás a kisebb és nagyobb gyermek egyidejű ellátása. (ne kapják el egymástól, stb.) Ilyenkor álltalában szabadságra megyek, úgy oldjuk meg.

A kérdésem az lenne , hogy ilyenkor én mint dolgozó igénybe tudom -e venni a Gyermek ápolási táppénzt (GYÁP)? Vagy kizárja ezt a GYED Extra?

Válaszát előre is köszönöm!

T. Kérdező!

 • Igen, igénybe tudja venni.
 • Nem, nem érinti.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

Andras1982 # e-mail 2018.01.17. 15:54

Tisztelt Szakértő!

Két gyermekünk van, egy 4.5 és egy 1.5 éves. Párom (anya) tavaly októberig GYES-en volt,ekkor hallottunk a GYED Extrárol. Megigényeltem és azóta én GYED Extra mellett dolgozom, párom munka nélkül van otthon, a NAV felé fizeti a különböző járulékokat.

Néha mikor a nagyobbik gyermek beteg problémás a kisebb és nagyobb gyermek egyidejű ellátása. (ne kapják el egymástól, stb.) Ilyenkor álltalában szabadságra megyek, úgy oldjuk meg.

A kérdésem az lenne , hogy ilyenkor én mint dolgozó igénybe tudom -e venni a Gyermek ápolási táppénzt (GYÁP)? Vagy kizárja ezt a GYED Extra?

Válaszát előre is köszönöm!

Jereván #   2018.01.16. 15:48

lilirami 2018.01.16. 14:33
Tisztelt Szakértő!
2018.október végén jár le a gyed-em, tehát a gyermekem 2 éves lesz.
Után szeretnék elmenni dolgozni, de nem a jelenlegi munkáltatómnál kívánok tovább dolgozni (távolság miatt).
Tehát ha felmondok, akkor a gyes-t honnan fogom igényelni, egyáltalán lehetéges-e így, hogy másik munkáltatónál dolgozom tovább és a gyermekem 3 éves koráig kaphatok-e gyest?
Köszönettel és üdvözlettel

Igen, lehetséges.

A GYES-t -kérelemre-a lakóhely szerinti Járási Hivatal folyósítja.

lilirami # e-mail 2018.01.16. 14:33

Tisztelt Szakértő!

2018.október végén jár le a gyed-em, tehát a gyermekem 2 éves lesz. Után szeretnék elmenni dolgozni, de nem a jelenlegi munkáltatómnál kívánok tovább dolgozni (távolság miatt). Tehát ha felmondok, akkor a gyes-t honnan fogom igényelni, egyáltalán lehetéges-e így, hogy másik munkáltatónál dolgozom tovább és a gyermekem 3 éves koráig kaphatok-e gyest?

Köszönettel és üdvözlettel

Dödölle1 #   2018.01.11. 09:49

„INFORMÁCIÓK ELSŐKÉZBŐL” VII.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság jogutódjaként a Magyar Államkincstár továbbképzést tart a társadalombiztosítási kifizetőhelyek részére.

A továbbképzésen szakembereink tájékoztatást adnak a 2018. január 1-jétől hatályos változásokról. Ezen belül a gyermekgondozási ellátásokról és a pénzbeli ellátásokat érintő változásokról, továbbá a biztosítási kötelezettségről és járulékfizetésről, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságról és minden egyéb az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos munkáltatókat és kifizetőhelyeket érintő változásokról.
Időpont:

2018. január 30. 10-15 óráig (regisztráció 9 órától)

Helyszín:
Magyar Államkincstár (volt Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság épülete)
(cím: Budapest VIII. ker., Fiumei út 19/a., 5. emeleti Díszterem)

Tematika:

I. A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény hatályos előírásai 2018. január 1-jétől, a pénzbeli ellátásokra való jogosultság és az ellátások összegének megállapítása szempontjából:

 • Biztosítottak és járulékfizetési kötelezettség
 • Egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség

II. Pénzbeli ellátásokat érintő anyagi jogi változások:

 • A táppénzt érintő pontosító módosítások és azok gyakorlati alkalmazása
 • A keresőképtelenség visszamenőleges igazolása
 • A csecsemőgondozási díjat és gyermekgondozási díjat érintő pontosító módosítások és azok gyakorlati alkalmazása
 • A diplomás gyedre vonatkozó új szabályok
 • Gyed folyósítás ideje alatt munkáltató váltás esetén a gyed folyósítására vonatkozó új szabályok
 • Passzív jogú ellátások folyósítása
 • A „Jövedelemigazolás” mint szigorú számadású nyomtatvány kivezetése

III. Pénzbeli ellátásokat érintő eljárásjogi változások:

 • Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait érintő speciális eljárási szabályok a Ket. szabályait felváltó általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) hatálybalépésével összefüggésben.

Előadók:
Dr. Bogdán Zsuzsanna Főosztályvezető
Dr. Földi Barbara Főosztályvezető-helyettes
Részvételi díj: 7.874,-Ft + ÁFA (amely tartalmazza a frissítő és ételfogyasztás lehetőségét)
Részvételi szándékát a mellékelt – cégszerű aláírással ellátott – Jelentkezési lap megküldésével legkésőbb 2018. január 22-ig szíveskedjen a kepzes@allamkincstar.gov.hu e-mail címen jelezni!

A jelentkezéseket a jelentkezés sorrendjében tudjuk elfogadni. A jelentkezése elfogadásáról vagy elutasításáról e-mailben értesítést küldünk.
Fontos információ:

Amennyiben arról kap értesítést, hogy jelentkezése elfogadásra került, függetlenül a továbbképzésen való megjelenéstől — a korlátozott férőhelyre tekintettel — a részvételi díj megfizetése Önre nézve is kötelező.

Forrás:
http://www.allamkincstar.gov.hu/…/Friss%20hírek/Kifizetőhelyi%20továbbképzés%202018%20tematika.pdf

és

https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

l_fanni # e-mail 2018.01.10. 23:22

Tisztelt Szakértő!

Kisfiam 2017.április 3-án született. Az egyetemi tanulmányaim alatt lettem terhes, így diplomás GYED-re vagyok jogosult. Idén májusban fogok végezni.
Olyan kérdésem lenne, hogyha lejár az egy éves időtartam( mivel,amikor én lettem jogosult csak 1 évre szólt), akkor rám is vonatkozni fog ez a plusz 1 éves emelés? Vagy csak a 2018.január 1.után születettekre korlátozott a támogatás?

Előre is köszönöm válaszát!

monoszkop #   2018.01.09. 12:09

Zsuzsanna29 2018.01.03. 18:12

Tisztelt Szakértő!

2014. január óta határozatlan idejű munkaviszonyom van. 2016. márciusában született meg a kislányom, jelenleg gyeden vagyok. Most várom a második babámat, 9 hetes terhes vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy gyed (illetve 2018. márciustól gyes) mellett jogosult vagyok-e táppénzre és amennyiben igen, gyedről elmehetek-e egyből táppénzre, szabadság kivétele nélkül.

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Zsuzsanna!

Továbbra is főszabály, hogy aki GYED-en, vagy GYES-en van az ezzel egyidőben táppénzt nem kaphat, illetve ha GYED-re és táppénzre is (vagy GYES-re és táppénzre is) jogosult az ellátások között választhat és vagy az egyiket, vagy a másikat kaphatja.

Aki tehát a GYES/GYED mellett nem dolgozik, de a következő terhessége miatt keresőképtelenné válik és így táppénzre és GYED-re, vagy táppénzre és GYES-re is jogosult az választhat, hogy melyiket kéri.
Más a helyzet akkor, ha a GYED-en (vagy GYES-en) lévő biztosított a gyermek féléves kora után –a fizetésnélküli szabadságát megszakítva-, ismét munkába áll.

Ekkor kaphatja a GYED-et és a fizetését, ha pedig megbetegszik a GYED-et fizetés helyett a táppénzt, GYES esetén GYES-t és a fizetését, ha pedig megbetegszik a GYES-t és fizetés helyett a táppénzt.

A fizetésnélküli szabadság megszűnése iránti kérelmet viszont 30 nappal korábban jeleznie kell a munkáltatónak.

Fontos még, hogy a keresőképtelenség orvos szakmai kérdés, azaz az orvos dönti el, hogy valaki keresőképtelennek minősül-e, illetve hogy indokolt-e keresőképtelen állományba venni.

(Leegyszerűsítve az vehető keresőképtelen állományba aki dolgozik, de munkáját betegség miatt ellátni nem tudja, azaz keresőképtelenné válik. Ekkor a TB. a befizetett járulékokért cserébe, mintegy az elmaradt kereset pótlásaként ad táppénz ellátást.)

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

monoszkop #   2018.01.09. 12:06

T. Carrie Bradshow!

A táppénz, csed, gyed ellátások kiszámítása egy bonyolult folyamat, melynek a jogi alapját az 1997. évi LXXXIII. törvény 42-48 szakaszai szabályozzák, melynek leegyszerűsített változata így szól:

Táppénzszámítási sorrend 2015.07.01-től
az 1997. évi LXXXIII. törvény és a 2015/1. számú, valamint a 2015/2. számú, a TB kifizetőhelyek részére kiadott OEP Tájékoztató alapján egyben figyelemmel a táppénzre vonatkozó kedvezményszabály 2017.01.01-től hatályos változására is az ONYF 2017/1. számú tájékoztatójában foglaltakra.

http://www.neak.gov.hu/…_reszere.pdf
http://www.neak.gov.hu/…ekoztato.pdf
http://www.neak.gov.hu/…_reszere.pdf

Fontos, hogy csak a jelen jogviszonyban elért keresetet lehet figyelembe venni, egy előző munkáltatónál elért jövedelem nem alapja az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásnak!
Ugyancsak fontos, hogy a jövedelem „keresése” során legfeljebb a tárgyévet megelőző év első napjáig (előző év január 01.) lehet visszamenni. Az ezt megelőző jövedelmet figyelembe venni nem lehet. Aki viszont ebben az időszakban jogviszonyt váltott annál a jövedelem „keresése” során legfeljebb a jelen jogviszony kezdetéig lehet visszamenni.

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz összegének megállapításánál az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban, a személyi jövedelemadó előleg megállapításához, a NAV felé bevallott jövedelmet kell figyelembe venni.
2015. január 1-jétől tehát, csak azon pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem vehető figyelembe az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások és a baleseti táppénz naptári napi összegének megállapítása során, amely pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem a számítási időszakban a NAV felé bevallásra került. (Ebtv. 5/C. és 39/A. §)

(Tekintettel arra, hogy a táppénz, csed, gyed, gyáp és a baleseti táppénz összegéből pénzbeli egészségbiztosítási járulékot nem kell vonni, így azok összegét egy következő pénzbeli egészségbiztosítási ellátás (táppénz, csed, gyed, gyáp stb.) összegének megállapításakor nem lehet figyelembe venni.)

Táppénz
számítási sorrend 2015.07.01-től (a 2017.01.01-es előny szabály módosítással.)

 1. A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelem. Ha nincs:
 2. A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 napi jövedelem. (Ha van legalább 180 napi, Tbj. 5. § szerinti folyamatos biztosításban töltött ideje. A folyamatos biztosítási időbe nem számít bele a biztosítás szünetelésének az ideje és pl. az az idő, amikor az igénylő az álláskeresési támogatás szünetelése alatt részesül CSED-ben, GYED-ben, GYES-ben) Ha nincs:

Vizsgálni kell, hogy van-e 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje.

3/A Ha van: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a tp plafon. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs legalább 30 napi jövedelme, csak ettől kevesebb (pl. 29 napi) az alap a szerződés szerinti jövedelem. Korlát ekkor sincs csak a tp plafon.
(Amikor a jogszabály a nap szót használja az alatt naptári napot kell érteni. Ha a jogalkotó munkanapra gondolt, úgy a jogszabály a munkanap szót használja.)
(Táppénz plafon alatt az Ebtv. 48. § (7) bekezdésében szereplő, a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a 30-ad részét értjük.)

3/B Ha nincs: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, de van korlát. Korlát a minimálbér. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs legalább 30 napi jövedelme, csak attól kevesebb (pl. 29 napi, vagy 1 napi) jövedelme a táppénz alapja a szerződés szerinti jövedelem lesz. Korlát ebben az esetben is van. Korlát a minimálbér.

4. Előny/kedvezmény szabály:

Ha valakinek nincs 180 bérezett napja (tényleges jövedelme) vizsgálni kell ennek az okát.

Ha az irányadó időszakban azért nincs 180 bérezett napja (tényleges jövedelme), mert legkevesebb 180 napig táppénzben, CSED-ben, vagy GYED-ben részesült a táppénzét és/vagy a GYED-et a jelen, elbírálandó ellátást megelőzően utolsóként megállapított eb. ellátás alapján kell megállapítani, azaz ezt kell hasonlítani a tényleges (legalább 30 napi), ha ilyen nincs a szerződés szerinti jövedelemmel és amelyik kedvezőbb, azzal kell adni. Ha tehát a fentiek miatt nincs 180 bérezett napja az alap az előző ellátás alapja, vagy a tényleges jövedelem, vagy ha nincs legalább 30 napi tényleges jövedelme a szerződés szerinti jövedelem. (A 180 napi időbe a méltányosságból megállapított ellátások időtartamát nem lehet figyelembe venni.)

CSED

 • csecsemőgondozási díj- (leánykori nevén terhességi-gyermekágyi segély, azaz thgy)

  alap számítási sorrend 2015.07.01-től

1.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelem. (Ekkor a CSED összegének felső korlátja nincs.) Ha nincs:

2.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 napi jövedelem. (Ha van legalább –Tbj. 5. § szerinti- 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje. Ekkor a CSED összegének felső korlátja nincs.) Ha nincs:

3. A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Korlát a minimálbér kétszerese.

4. Ha nincs az ellátás alapja a szerződés szerinti jövedelem. Korlát a minimálbér kétszerese.

5. Azon biztosítottaknál, akik 2015.06.30-át követően válnak jogosulttá CSED-re az alábbi előny/kedvezményszabályt kell alkalmazni.

Ha az anya a GYED, vagy GYES alatt, vagy a GYED/GYES megszűnését követő egy éven belül ismét szül az ezt megelőző gyermekre kapott CSED alapja magasabb, mint az újonnan született gyermekre az Ebtv. 42. § (2)–(4) bekezdés alapján (180 napi, 120 napi, vagy tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem alapján) számított, csecsemőgondozási díj alapja, akkor ezen előző, magasabb alappal kell az új gyermekre járó CSED ellátást megállapítani.

Ez az un. kedvezőbb szabály viszont csak akkor alkalmazható, ha az anya nem váltott jogviszonyt, azaz most is ugyanott dolgozik, mint ahol akkor dolgozott, ahol az előző, magasabb összegű CSED-et megállapították. Amennyiben az anya munkahelyet változtatott az előző munkáltatónál elért CSED alapja hiába magasabb mint amit most állapítanának meg azt nem lehet figyelembe venni. (Fontos, hogy jogviszonyról és nem foglalkoztatóról van szó. Lehet valaki az önkormányzatnál kormánytisztviselő, majd közmunkás, a foglalkoztató ugyanaz, de a jogviszony változott.)

Szerződés szerinti havi jövedelem fogalma 2015.07.01-től:

 betegszabadságra jogosultak esetén az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított távolléti díj, illetve az illetmény egy hónapra járó összege,

 egészségügyi szabadságra jogosultak esetében az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított, egészségügyi szabadság idejére járó távolléti díj,

 egyéni és társas vállalkozók esetében a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér másfélszerese,

 a Tbj. 5. § (1) bekezdés g) pontja esetében a 30 napot meg nem haladó biztosítási jogviszony esetén az ellátásra való jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér, egyéb esetben a jogviszony alapjául szolgáló szerződésben meghatározott díj,

 mezőgazdasági őstermelő esetében a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér;

(A CSED adóköteles, de abból sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetni/levonni.)

Annak, aki az álláskeresési támogatás folyósításának az ideje, vagy a folyósítás szünetelése alatt (például az első gyermek után GYED-ben részesül az anya, és emiatt szünetel az álláskeresési támogatás folyósítása, és ezen időtartam alatt születik az újabb gyermek), vagy az álláskeresési támogatás folyósításának megszűnését követő 42 napon belül szül, annak a CSED összegét a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, de az összeg nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás, illetve vállalkozói járadék alapját képező összeg harmincad részét. (217/1997. (XII.1.) Kormányrendelet 26. §. (2)

GYED (gyermekgondozási díj) alap számítási sorrend 2015.07.01-től

1.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelem. Ha nincs:

2.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 napi jövedelem. (Ha van legalább –Tbj. 5. § szerinti- 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje.) Ha nincs:

Vizsgálni kell, hogy van-e 180 napi –Tbj. 5. § szerinti- folyamatos biztosításban töltött ideje.

3/A Ha van: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max). (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs csak ettől kevesebb, az ellátás alapja a szerződés szerinti jövedelem. Korlát ekkor sincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max).

3/B Ha nincs: 2015.07.01-től ekkor is a tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max) (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs csak ettől kevesebb az alap a szerződés szerinti jövedelem.
4.Előny/kedvezmény szabály változás 2015.07.01-től:

Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy a gyermekgondozást segítő ellátás (leánykori nevén gyermekgondozási segély) igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint a 42/D. § (2) és (3) bekezdés alapján ( 180 napi, 120 napi, tényleges, szerződés szerinti jövedelemből) számított gyermekgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az új gyermekre a GYED ellátást megállapítani.

Ez a szabály csak akkor alkalmazható, ha az utolsóként megállapított csecsemőgondozási díj alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.

(Fontos, hogy jogviszonyról (munkaviszony, megbízásos jogviszony, vállalkozói jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, kormánytisztviselői jogviszony stb.) és nem foglalkoztatóról van szó. Pl. Lehet valaki az önkormányzatnál közmunkás, majd közalkalmazott, vagy kormánytisztviselő a foglalkoztató ugyanaz, de a jogviszony változott.)

Annak, aki az álláskeresési támogatás folyósításának a szünetelése alatt válik GYED-re jogosulttá a GYED-et a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, de az összeg nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás, illetve vállalkozói járadék alapját képező összeg harmincad részét. (217/1997. (XII.1.) Kormányrendelet 26. §. (2)

(A GYED adóköteles, de abból egészségbiztosítási járulékot nem, viszont 10% nyugdíjjárulékot kell fizetni/levonni.)
2016.01.01-től minden, maximális összegben megállapított (korlátozott) GYED-et felül kell vizsgálni (meg kell emelni).

NAGYON LEEGYSZERŰSÍTETT PÉLDA AZOKNAK, AKIKNEK A FENTIEK TÚL BONYOLULT:
Nagyon leegyszerűsítve az ellátásokat az adott ellátásra való jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelemből kell kiszámolni.
Ha tehát valaki évek óta ugyanannál a munkáltatónál dolgozik és kieső napja (táppénz, igazolatlan távollét stb.) nem volt, majd 2018.02.01-től táppénzre megy a táppénz összegét -nagyon leegyszerűsítve- a 207.11.30-2018.06.01. közötti jövedelméből fogják kiszámolni.
Ha a 2018.05.01-i szülésig végig táppénzen lesz 9-es betegségi kóddal (veszélyeztetett terhesség), úgy az ebben az évben induló csed ellátás alapja is ez lesz.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://aktaforum.hu/showthread.php?…
vagy ha a közszférában dolgozik itt:
http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Carrie Bradshow # e-mail 2018.01.04. 13:21

Tisztelt Szakértő!

Bátorkodom kérdésem feltenni, mely szerint szükséges-e 180 napra újra visszamennem dolgozni, hogy a mostani ellátás összegét megkapjam, ha második babát szeretnénk? 2016 októberében született kislányunk. Ez év októberétől GYES-re leszek jogosult, amennyiben a GYES időtartama alatt leszek újra várandós, kevesebb lesz a TGYÁS és a GYED vagy mindez csak téves mendemonda? Nem feltétele a 180 napos munkaviszony a most meglévő összeg újbóli folyósítának?

Válaszát, már most nagyon köszönöm!

Carrie Bradshow

Zsuzsanna29 # e-mail 2018.01.03. 18:12

Tisztelt Szakértő!

2014. január óta határozatlan idejű munkaviszonyom van. 2016. márciusában született meg a kislányom, jelenleg gyeden vagyok. Most várom a második babámat, 9 hetes terhes vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy gyed (illetve 2018. márciustól gyes) mellett jogosult vagyok-e táppénzre és amennyiben igen, gyedről elmehetek-e egyből táppénzre, szabadság kivétele nélkül.

Válaszát előre is köszönöm!

Helmet # e-mail 2018.01.02. 15:31

Köszönöm válaszát sortie!

Boldog Újévet!

sortie #   2018.01.02. 15:14

Helmet 2018.01.02. 14:42

Tisztelt Szakértő!

Olyan gondom akadt, hogy nem küldi tovább a munkáltató a „táppénzes papírt”. Többször érdeklődtem náluk, azt állítják, hogy leadták. Viszont az OEP-nél érdeklődtem, és még mindig nem érkezett be még z első papírom sem. ( November 14-én adtam le, ha jól tudom 5 napjuk lett volna rá). Mit tehetek ilyenkor? Kérhetek valami igazolást a munkáltatótól ami alapján tudják igazolni, hogy tovább küldték a keresőképtelenségemről szóló igazolást? Hogy tudnám gyorsítani az ügyet? Személyesen tudok valamit intézni az OEP-nél?

A táppénzt megelőző 1 hónapig nem dolgoztam. kb 15 napot fizetetlen szabadságon voltam, utána pedig szabadságon. A szabadságom második 2. hetében tört el a lábam.

Az utolsó beszélgetésünkkor azt mondták, hogy beküldték a papírjaimat, de nem fogok táppénzt kapni. 4 és fél éves munkaviszonyom van, folyamatos, amióta végeztem az iskolával ez a fizetetlen szabadság az egyetlen megszakítás.

Kérném legyen szíves segíteni!

T. Kérdező!

 • Az 1. kérdésével kapcsolatos panasz mintát az alábbi linken talál, igazítsa az Ön esetéhez.

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

 • A megadott adatok alapján jogosult táppénz ellátásra. /Kevés azt mondani, hogy nem jár táppénz, arról a biztosítottat határozatban kell értesíteni, megjelölve az azt megalapozó jogi normát, illetve a döntést részletesen és érthetően is indokolni kell. Az Ön által előadottak alapján Önt tévesen tájékoztatták ha azt mondták, hogy nem jogosult táppénzre./

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Helmet # e-mail 2018.01.02. 14:42

Tisztelt Szakértő!

Olyan gondom akadt, hogy nem küldi tovább a munkáltató a „táppénzes papírt”. Többször érdeklődtem náluk, azt állítják, hogy leadták. Viszont az OEP-nél érdeklődtem, és még mindig nem érkezett be még z első papírom sem. ( November 14-én adtam le, ha jól tudom 5 napjuk lett volna rá). Mit tehetek ilyenkor? Kérhetek valami igazolást a munkáltatótól ami alapján tudják igazolni, hogy tovább küldték a keresőképtelenségemről szóló igazolást? Hogy tudnám gyorsítani az ügyet? Személyesen tudok valamit intézni az OEP-nél?

A táppénzt megelőző 1 hónapig nem dolgoztam. kb 15 napot fizetetlen szabadságon voltam, utána pedig szabadságon. A szabadságom második 2. hetében tört el a lábam.

Az utolsó beszélgetésünkkor azt mondták, hogy beküldték a papírjaimat, de nem fogok táppénzt kapni. 4 és fél éves munkaviszonyom van, folyamatos, amióta végeztem az iskolával ez a fizetetlen szabadság az egyetlen megszakítás.

Kérném legyen szíves segíteni!

monoszkop #   2018.01.02. 08:14

LejlaLujza 2017.12.27. 18:26

Tisztelt Szakértők/ Fórumozók!
Segítséget vagy tanácsot kérnék. 17 hetes kismama vagyok 2013 jónius óta dolgozom még most is,viszont a hely szűke miatt nem tudok tovább munkát vállalni. A vezetőségnek szóltam,hogy kevés a helyem,ha tudnak tegyenek át másik üzletbe,de eddig semmi hír erről.Ha nem tesznek át,akkor 2018 januárját még végig dolgozom és sajnos ennyi.A szerződésem határozatlan idejű. 2018 Június 11-re vagyok kiírva.
A kérdésem az lenne,hogy táppénzre ha megyek szülésig akkor a csed,gyed,gyest mi alapján fogják számolni? Amit a neten olvasok nekem héber,így ha tudják a konkrét adataimmal írják már le.
Köszönöm a segítséget!

T. Kérdező!

Nagyon leegyszerűsítve az ellátásokat az adott ellátásra való jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelemből kell kiszámolni.

Ha tehát 2018.02.01-től táppénzre megy a táppénz összegét -nagyon leeegyszerűsítve- a 207.11.30-2018.06.01. közötti jövedelméből fogják kiszámolni.

Ha a szülésig végig táppénzen lesz 9-es betegségi kóddal (veszélyeztetett terhesség), úgy az ebben az évben induló csed ellátás alapja is ez lesz.
Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

monoszkop #   2018.01.02. 08:08

Szani0708 2017.12.28. 16:40

Üdvözlet! 2018 júliusában várom első babámat. 2015. szeptembertől folyamatos 4órás munkaviszonyom van, valamint 2017 júliustól szintén folyamatos 4órás másik munkaviszony is párosult mellé. Március-áprilisig szeretnék dolgozni, majd a baby szletéséig táppénzen lennék.Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire fogja befolyásolni a majdani gyedemet!? Ha esetleg emelkedik 2018-tól a jövedelmem, akkor az számítani fog valahol? Köszönöm a választ! Szép napot!

Az ellátásokat főszabály szerint az adott ellátásra való jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelemből kell kiszámolni.

Az esetleges januári béremelés ennek figyelembevételével vehető, vagy nem vehető figyelembe.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

monoszkop #   2018.01.02. 08:03

Hajnalfeny82 2017.12.29. 18:44

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg GYED-en vagyok itthon kislányommal, ami június 7-éig jár. Munkáltatóm fél éve bejelentette, hogy kivonul Magyarországról, a folyamatok elkezdődtek, várható munkaviszony megszűnés jövő év vége felére volt nem hivatalosan bejelentve. Azóta már előrébb hozták ezt az időpontot, körülbelül 2018 májusára.
Most én újra kisbabát várok, második hónapban vagyok, így 2018 július-augusztus körül születhet meg.
Érdeklődnék, hogy ilyen esetben kaphatok-e CSED-et vagy valami juttatást GYES-en kívül, esetleg munkanélkülire bejelentkezéssel, ha 3-4 hónappal a szülés előtt megszűnt a munkahely?
Válaszát előre is köszönöm!

T. Kérdező!

CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki a szülés napján –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) ÉS a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.
Látható, hogy a jogosultsághoz két feltétel együttes fennállása (konjuktív feltétel) szükséges.

Az álláskeresési járadékban részesülő személy biztosítottnak minősül, így ha a szülés napján ilyen ellátásban részesül biztosított és igényelheti a csed/gyed ellátásokat.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

monoszkop #   2018.01.02. 08:00

ewfuns 2017.12.30. 09:59

Tisztelt Szakértő!

Határozott idejű szerződéssel vagyok foglalkoztatva és babát várok, aki júniusban érkezik. A szerződésem 2019 év végéig szól. Megegyeztünk a munkáltatómmal, hogyha lejár, újrakötjük 2020 január 1-től. A kérdésem az lenne, hogyha elmegyek szülni és otthon szeretnék maradni a gyerekkel 2 évig, mi történik a 2019. évi szabadságaimmal? A lejárt szerződés után kifizetik? Illetve, ha 2020 júniusában szeretnék visszamenni dolgozni, hogy 2 évig otthon lehessek a kicsivel azt megtehetem ilyen körülmények között (határozott idejű szerződés)? Köszönöm válaszát!

T. Kérdező!

Ha a szerződését a csed/gyed ideje alatt meghosszabbítják maradhat tovább otthon a gyermekével annak akár a 3 éves koráig is.

monoszkop #   2018.01.02. 07:56

Zsolt82 2018.01.01. 17:43

Tisztelt Szekértő!

Idén végeztem májusba az egyetemmel. Az egyetem alatt született egy gyermekünk. Az egyetem elvégzése után nem tudtam elmenni dolgozni mert 2017 novemberében született a második gyermekünk. Gyest és Családi pótlékot kapok. Kaphatnék 2018-tól diplomás Gyedet?
Köszönöm a válaszát előre is.

T. Kérdező!

A megadott adatok figyelembevételével -amennyiben a lenti feltételek mindegyikének megfelel, azaz pl. nappali képzésben vett részt stb.- álláspontom szerint igen.

A diplomás GYED jogosultsági feltételeit az Ebtv. 42/E. szakasza tartalmazza.

Ebtv. 42/E. § (1) A 42/A. § (1) bekezdésében foglaltakon túl gyermekgondozási díjra jogosult az a szülő nő is, aki az alábbi feltételek mindegyikének megfelel:

 1. a 42/A. § alapján gyermekgondozási díjra nem jogosult,
 2. a gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben magyar nyelvű nappali képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, azzal, hogy egy félévre csak egy aktív hallgatói jogviszony vehető figyelembe,
 3. a gyermeke a b) pont szerinti hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követő 1 éven belül születik,
 1. a gyermeket saját háztartásában neveli,
 1. magyar állampolgár vagy másik EGT tagállam állampolgára, és
 2. a gyermek születésének napján rendelkezik magyarországi bejelentett lakóhellyel.

(2)Az (1) bekezdés alapján megállapított gyermekgondozási díj a gyermek születésének napjától a gyermek 2 éves koráig jár.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Zsolt82 # e-mail 2018.01.01. 17:43

Tisztelt Szekértő!

Idén végeztem májusba az egyetemmel. Az egyetem alatt született egy gyermekünk. Az egyetem elvégzése után nem tudtam elmenni dolgozni mert 2017 novemberében született a második gyermekünk. Gyest és Családi pótlékot kapok. Kaphatnék 2018-tól diplomás Gyedet?
Köszönöm a válaszát előre is.

ewfuns # e-mail 2017.12.30. 09:59

Tisztelt Szakértő!

Határozott idejű szerződéssel vagyok foglalkoztatva és babát várok, aki júniusban érkezik. A szerződésem 2019 év végéig szól. Megegyeztünk a munkáltatómmal, hogyha lejár, újrakötjük 2020 január 1-től. A kérdésem az lenne, hogyha elmegyek szülni és otthon szeretnék maradni a gyerekkel 2 évig, mi történik a 2019. évi szabadságaimmal? A lejárt szerződés után kifizetik? Illetve, ha 2020 júniusában szeretnék visszamenni dolgozni, hogy 2 évig otthon lehessek a kicsivel azt megtehetem ilyen körülmények között (határozott idejű szerződés)? Köszönöm válaszát!

Hajnalfeny82 # e-mail 2017.12.29. 18:44

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg GYED-en vagyok itthon kislányommal, ami június 7-éig jár. Munkáltatóm fél éve bejelentette, hogy kivonul Magyarországról, a folyamatok elkezdődtek, várható munkaviszony megszűnés jövő év vége felére volt nem hivatalosan bejelentve. Azóta már előrébb hozták ezt az időpontot, körülbelül 2018 májusára.
Most én újra kisbabát várok, második hónapban vagyok, így 2018 július-augusztus körül születhet meg.
Érdeklődnék, hogy ilyen esetben kaphatok-e CSED-et vagy valami juttatást GYES-en kívül, esetleg munkanélkülire bejelentkezéssel, ha 3-4 hónappal a szülés előtt megszűnt a munkahely?
Válaszát előre is köszönöm!

Szani0708 # e-mail 2017.12.28. 16:40

Üdvözlet! 2018 júliusában várom első babámat. 2015. szeptembertől folyamatos 4órás munkaviszonyom van, valamint 2017 júliustól szintén folyamatos 4órás másik munkaviszony is párosult mellé. Március-áprilisig szeretnék dolgozni, majd a baby szletéséig táppénzen lennék.Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire fogja befolyásolni a majdani gyedemet!? Ha esetleg emelkedik 2018-tól a jövedelmem, akkor az számítani fog valahol? Köszönöm a választ! Szép napot!

LejlaLujza # e-mail 2017.12.27. 18:26

Tisztelt Szakértők/ Fórumozók!
Segítséget vagy tanácsot kérnék. 17 hetes kismama vagyok 2013 jónius óta dolgozom még most is,viszont a hely szűke miatt nem tudok tovább munkát vállalni. A vezetőségnek szóltam,hogy kevés a helyem,ha tudnak tegyenek át másik üzletbe,de eddig semmi hír erről.Ha nem tesznek át,akkor 2018 januárját még végig dolgozom és sajnos ennyi.A szerződésem határozatlan idejű. 2018 Június 11-re vagyok kiírva.
A kérdésem az lenne,hogy táppénzre ha megyek szülésig akkor a csed,gyed,gyest mi alapján fogják számolni? Amit a neten olvasok nekem héber,így ha tudják a konkrét adataimmal írják már le.
Köszönöm a segítséget!