név levédése


pixel # 2005.10.23. 17:16

van egy .hu domainem.
már 4 éve lassan amire egy magyar társaság ráregisztrált .org-ot azóta megduplátott az oldal forgama évi 2M oldaletötltés...
Nekem jól jött a rámregezés.

Sasfioka # 2005.09.19. 20:28

MSZH az illetékes, és szóvédjegy iránt kell kérvényt benyújtani, a megfelelő minősítésű osztályra vonatkozóan kaphattok szóvédjegyet, a lajstrombavétel egy évet is igénybe vehet, viszont ha lajstormozzák, akkor az oltalom a benyújtástól számítva visszamenőleges hatályú. És nem két forint a védjegyzés.
A .com domainra vonatkozóan semmit nem tehettek, illetve nagyon keveset. A .com az a domain amire ráfutásos alap működik, a .hu-val ellentétben.
Viszont valóban fennáll annak a veszélye, amit itt írtak, hogyha ők létrehoztak egy minevünk kft.-t, akkor ez megalapozhatja majd a minevünk.hu prioritásos igényét akkor, ha nektek lejár!
Ma már annyira nem elfogadott a Minevünk Kft. A minevünk Bt. és a minevünk Ker. és Szolg Bt. bejegyzése, cégbíró mondta, hogy már ő pl. elutasítja az ilyen irányú kérelmeket.
Igazából a szerzői jogi dolgok fennállnak, tehát ha másol téged, akkor jogot érvényesíthetsz, de ha nem magyar cég pl. akkor nagyon hosszú és véres munka eljutni oda. A megegyezés sokkal hatásosabb, véleményem szerint.

SF

gaga # 2005.09.19. 15:24

Igen, ezt tudom, ezért akarjuk levédetni.
De ezt hogyan, hol, mennyiért, mi kell hozzá? (Lehet h inkább a cégügyes topikban kéne feltennem ezt a kérdést?)
Az eddigi válaszokat azért köszönöm mindenkinek!

Sücy # 2005.09.19. 06:22

Az az igazság - ha minden igaz, ez cégjog - a Minevünk-et ha nem véded le, akkor bárki alapíthat egy Minevünk Kereskedelmi Bt-t, megint más egy Minevünk Kereskedelmi és Szolgáltató Bt-t, egy harmadik pedig egy Minevünk Szolgáltató Kft-t... Sőt, ezek mellett még működhet egy Minevünk Egyesület is. Ellenben ha a "konkurencia" levédeti a Minevünket, akkor amikor lejár a regisztrációtok, akkor prioritásos joga lesz veletek szemben, és nem vagyok benne biztos, hogy meghosszabbíthatjátok...

gaga # 2005.09.18. 22:52

Huh, lehet hogy én fogalmaztam rosszul. Az hogy létezik az a minevunk.com nem zavar minket. Maradhatnak ezen a domain-en. Csak a mi jól kitalált Minevünk használata zavar minket. (tehát futhat továbbra is ezen a domain-en, ezzel már sokat nem tehetünk, csak ne használják a mi nevünket!)

Blowfish # 2005.09.18. 20:59

csellos......:D

A vonatkozó tech. anyag: RFC 1518 (CIDR -Classless Inter-Domain Routing- allocation)
A ccTLD nyilvántartója az IANA (Internet Assigned Numbers Authority) ,az illetékes hatóság pedig az ICANN (www.icann.org) -Internet Corporation For Assigned Names and Numbers- whoisben meg kell nézni milyen cég és mikor regisztráltatta. Elvileg (és nagyon elvileg) működik a 'task force', meglehet próbálni reklamálni, de ez szinte sose vezet eredményre. Vannak más módszerek (javarészt technikai) amiket be lehet vetni, de se hely nincs rá másrészt hulla fáradt is vagyok. Ha kíváncsi vagy keress meg levélben a konkrét részletekkel, és megbeszéljük!

Peace&regards


Confidentality
Integrity
Availability

csellos # 2005.09.18. 20:46

Hát ennek a formája nagyon különös lett, de azért azt hiszem, érthető... Nem így akartam.

csellos # 2005.09.18. 20:45

gaga!
Ha a www.minevük.com-ot valaki már megkapta, használja, akkor utólagos védjegy (akár magyar, akár nemzetközi...) szerintem nem segít.

Keresd fel őket, és egyezzetek meg!

Vagy reklámozzátok magatokat kifejezetten a .hu hangsúlyozásával.

Mellesleg sok példa van arra, hogy azonos tevékenységet űzők azonos néven működnek, kölönbség köztük "csak" éppen a .hu/.com. (A csak hangsúlyozottan idézőjeles. A nevek számontartása teljesen függetlenül történik, sőt a .com-ban ez valószínűleg egy "értelmetlen" betűsor azok szemszögéből, akiknél regisztrálják)

Ha titeket ez az állapot zavar, 6 éve kellett volna erre gondolni...

gaga # 2005.09.18. 19:30

A hu-s domain már megvan, azzal nincs gond, a többire kéne még megoldás.
Köszia válaszod!

Sücy # 2005.09.18. 18:36

Jó helyen kapizsgálsz, védjegy a te embered, bár, az is egy jó megoldás lenne, ha létrehoznátok egy céget, vagy egyesületet (!) ezen a néven, és a nevetek (a cég teljes neve!) innentől prioritásos igényű lehetne a .hu domainban.
Viszont ettől még nem lesz előnyötök a .com TLD-ben, oda más szabályok vonatkoznak, ahhoz nemzetközi védjegy kell...
Sajnos védjegy téren nem vagyok otthon...

gaga # 2005.09.18. 12:48

A problámám a következő lenne:

Létrehoztunk egy internetes portált, ami teljesen non-profit; híreket, információkat, saját műveket, írásokat, képeket, stb. tartalmaz. Az oldal mögött csak magánszemélyek állnak, tehát nem cég vagy alapítvány stb. (nem tudom, hogy az ügy szempontjából ez mennyire fontos, de gondoltam, hátha). Ennek a kollektívának kitaláltunk egy fantázianevet (a továbbiakban legyen mondjuk: Minevünk - az eredetit nem akarom elárulni még, és nem is szeretném reklámozni). Kis portálunk (www.minevunk.hu) kb. 6 éve üzemel. A nevet leellenőriztük, és akkor még elvileg senki nem használta. Viszont idén megjelent egy másik csoport ugyanezen a néven (és a www.minevunk.com domain-en - ez már gondolom késő bánat, előre be kellett volna regisztráltatnunk, hogy elkerüljük), akik hasonló tevékenységet űznek.
Kérdésem a következő volna: Hogyan tudnánk elintézni, hogy csak mi legyünk a Minevünk bév kizárólagos használói? Nézegettem a Szabadalmi Hiv. honlapján a védjeggyel foglalkozó részt, de sajnos nem tudom, melyik rész vonatkozik ránk, és nem is igazán értem.
Hogyan valósítható ez meg, milyen papírok, egyebek kellenek hozzá, és mennyibe kerülne?

A választ előre is köszönöm!