Jogi tanács kérése


bezsere # 2015.05.03. 07:51

Édesanyám eladta az ingatlanát részlet fizetéssel kötöttek ( Elővásárlási szerződést) ügyvéd előtt amibe az ügyvéd bele foglalta hogy fizeti a közüzemi számlákat és szedi a ( hasznait). És ezen a hasznai szón van a lényeg mi tartozik bele a Hasznai jelzőbe??? SOS választ szeretnék előre is köszönöm !!

Miklos73 # 2015.05.07. 09:08

Tisztelt Fórumozók!
Segítségetekre lenne szükségem a következőkben.
Idén Február elején elmentem egy "fegyver kereskedőhöz" és lefoglalóztam egy 600Ezer Ft értékű puskát 300E Ft-al.Természetesen foglalót írtunk a papírba,de sajnos a teljesítés dátumát (amikorra a kereskedő át kell adja a puskát)nem írtuk bele!A mai napig nem jött létre az üzlet!Hiteget és el sem érem telefonon!
Kérdésem,hogy mennyi a türelmi idő ebben az esetben?
Terelhetem-e jogi útra a dolgot?
Válaszokat előre is köszönöm!

istivarga # 2015.05.09. 12:33

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy ha helyiségbérleti szerződést kötöttem egy bérlővel 1 év határozott időre de ő 4 hónap után szóban felmondta a szerződést ( a szerződés szerint csak írásban lehet) akkor jár-e nekem a hátralévő 8 hónapra a bérleti díj akkor ha a bérlő maga helyett hozott egy másik bérlőt akivel ugyanolyan kondíciókkal szerződést kötöttem.

A volt bérlőm ráadásul a még hátralévő bérleti idejének (8 hónap) bérleti díját elkérte az új bérlőtől azzal, hogy így rendezi a velem szembeni tartozását később pedig megtartotta magának ezt a pénzt bérleti jog átadás árának feltüntetve ( holott ez csak az én engedélyemmel tehette volna)

Mi ilyenkor a teendő? Jogosan követelem a régi bérlőtől a 8 hónapra járó bérleti díjat?

Köszönettel István

Bori Bori # 2015.05.09. 13:41

istivarga

Összejátszanak. A bérleti díjat elrisztelték egymás között. Az új bérlőd ingyen fog ott lakni 8 hónapig.
Ha még megteheted, ne engedd beköltözni. Ha már bent van, és nem fizet bérleti díjat, azonnal mondd fel írásban a szerződést.
Ne legyél birka!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.09. 15:11

Jogosan követelem a régi bérlőtől a 8 hónapra járó bérleti díjat?
A régitől? Miért nem az újtól?

lajoserdely@gmail.com # 2015.05.09. 19:16

Tisztelt Fórum
15 éve panellakást vettem a két lányomnak,én haszonélvező vagyok.Lányaim szeretnének lemondani tulajdon jogukról,hogy én legyek tulajdonos.Lehetséges- e? Ha tulajdonos leszek el adhatom- e? Ez esetben a tulajdon szerzés dijmentes-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.10. 06:15

Igen.

istivarga # 2015.05.11. 18:54

Tisztelt KBS!

Az új bérlő fizet rendesen de a régi nem töltötte ki az egy éves határozott időt hanem 4.hónap után jogellenesen felmondott.
Igaz ,hogy ő hozta az új bérlőt maga helyett (és az fizet rendesen) de a régitől már nem követelhetem a jogellenes megszüntetés miatt a kártérítést? Vagy azzal, hogy elfogadtam az általa hozott új bérlőt ezze már eleget tettem a kárenyhítési kötelezettségemnek és a régi bérlő már nem köteles helytállni?

Köszönöm ha segítenek.

Sherlock # 2015.05.11. 18:56

Milyen kár ért, ha az új fizet? Vagy a régi nyakára oda tudtad volna hozni az újat és akkor ketten fizetnének neked a használatért?

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.05.11. 19:23

Istivarga: aztán adózól-e rendesen a bérlet után? :D

Bori Bori # 2015.05.11. 20:12

Kelvin, ne személyeskedjünk :)

istivarga
"A volt bérlőm ráadásul a még hátralévő bérleti idejének (8 hónap) bérleti díját elkérte az új bérlőtől azzal, hogy így rendezi a velem szembeni tartozását később pedig megtartotta magának ezt a pénzt bérleti jog átadás árának feltüntetve "

Az új bérlő fizetett a régi bérlőnek és most neked is fizet? Én ezt nem értem.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.05.11. 20:34

Bori Bori: Az eddigi eseteim alapján látom magam előtt, hogy a kérdező most "megpiszkálja" a volt bérlőjét, aki erre bemondja majd neki, hogy "oké, oké, de ha tovább cseszegetsz, akkor feljelentelek a NAV-nál", mire a kérdező következő kérdése az lesz, hogy ezt a volt bérlő megteheti-e?

Oks, semmi személyeskedés :D

Bori Bori # 2015.05.11. 20:40

Hát igen. Vannak itt bámulatos kérdések. Ez a legviccesebb fórum, ahol valaha megfordultam.

CS.Tibor # 2015.05.13. 10:11

Tisztelt Jogi Fórum.

Egy számomra zaklatásnak vélt és jogosulatlan telefonszám használat végett szeretnék segítséget kérni, hogy az alábbi esetben jogosult vagyok-e kártérítési igénnyel fordulni, az ELMÜ-vel szemben.
Sajnálatosan a fizetéseinket rendszerint a hó elején szoktuk megkapni ami elég csekély összeg és szinte minden pénzünk ki van úgy számolva, hogy egy hónapban talán megtudjunk élni. A havi villanyszámla általában minden hó 20.-a után érkezik meg és rendszerint a következő hónap elején szoktuk kifizetni. Általában a fizetési határidő után 2 héttel mindig kifizettük a szolgáltatást. Viszont minden hónapban a telefonomon azzal zaklatnak, hogy elmaradásom van és azonnal fizessem be. Már írtam a szolgáltatónak, hogy tudom, hogy vannak kötelezettségeim és ezeket be is fizetem, de nem engedélyezem a továbbiakban, hogy a telefonomon a továbbiakban zaklassanak és kértem, hogy töröljék a telefon számomat a rendszerükből. Válaszukban azt válaszolták, hogy a telefon számomat a továbbiakban nem fogják használni és törlésre kerül. Ez pár hónapig működött is, de az utóbbi három hónapban ismételten megjelentek havonta ezek a kéretlen hívások annak ellenére, hogy megtiltottam a szolgáltató számára azt, hogy ebben az ügyben a telefon számomat használják és így zaklassanak. Meguntam és elhatároztam, hogy amennyiben lehetséges, kártérítéssel fordulok feléjük.
A kérdésem az lenne, fordulhatok-e a bírósághoz, hogy zaklatás végett és az, hogy megtiltottam nekik a telefonom használatát és kértem a számom törlését, kártérítési igénnyel?
Köszönöm a válaszukat.
Tibor

borogab # 2015.05.15. 16:07

Üdvözlet Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni, a következő ügyben: Két hete egy discóban a pultnál állva felborult az italom a pulton (ami egy műanyag pohárban volt), a pultról az ital az alatta elhelyezkedő pénztárgépbe folyt. Két hét elteltével telefonon megkeresve közölték, hogy a gép javíthatatlan és fizessem meg a 170 ezer forintos vételárat. Nem érzem magam 100%- ban felelősnek, szerintem nem ott lett volna a pénztárgép helye sem... Nem randalíroztam, egy véletlen baleset volt. Azt is kétlem, hogy a pénztárgép teljesen menthetetlen. Önök szerint jogos-e a kártérítési igényük?

Köszönettel: ...

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.15. 17:14

Szerintem nem az.

Sherlock # 2015.05.15. 18:02

Szerintem sem.

Dr.Attika # 2015.05.15. 18:39

Be ne dőljön már ennek a trükknek. A vendéglátós pultosok gyakran alkalmazzák. Megpöccintik a poharat észrevétlenül,hogy a pénztárgépre ömöljön a pohár tartalma.Ezáltal legalizálni tudják, hogy miért nem működik a pénztárgép és a bevételt zsebre teszik. Plussz a balekon behajtják a pénztárgép árát.

Dr.Attika # 2015.05.15. 19:33
dikótünde # 2015.05.15. 19:41

Üdvözlök mindenkit.Azután érdeklődnék,hogy Apai részből örököltem 10% tulajdonrészt.Egy ideig ott laktunk,aztán a testvéreim kiraktak a házból.Ingóságaimat nem adták ki,nem is akarják! Ha jól tudom,a lakásba be kellene engedniük,hogy elhozzam az ingóságaim.Ha nem engednek be kérhetek rendőrségi segítséget?!Előre is köszönöm a választ

gerbera317 # 2015.05.16. 07:54

Pert kell indítani ingóság kiadása iránt.

borogab # 2015.05.18. 03:20

Köszönöm a segítséget!

Blacksky # 2015.06.10. 11:59

szeretnek segitseget kerni a kovetkezo ugyben: facebookon keresztul talaltunk egy online nyelvtanart, akivel megallapodtunk egy 24 oras nyelvtanfolyamban.
Kifizettuk az altala megadott osszeget az altala elkuldott bankszamlaszamra.
1 ora utan kozolte, hogy lazas lett, lemondta..
majd a kovetkezo 2 ora utan elfogadhatatlan hangnemben, lekezelo modon kezdett beszelni es reagalni a nyelvet most kezdo tanuloval.
Aztan a skypeos oktatas kozepen egyszer csak megszakitotta a beszelgetest, majd roviddel ezutan kuldott egy emailt, hogy nem tudja tovabb vallalni a tanitast a tanulo elfogadhatatlan hangneme miatt.( mely allitas nem igaz, az o hangneme volt lekezelo)
Kerte, hogy adjunk meg egy szlaszamot, ahova visszautalhatja az osszeget,melyet elkuldtunk neki.
A penz azota (tobb mint 1 hete ) nem erkezett meg, tobbszori kerdesunkre kozolte, hogy mar regen elutalta, es hagyjuk beken. Tragar modon valaszolgat.
Kertuk, hogy kuldje el a banki igazolast az utalasrol, hogy tudjuk keresni az osszeget..
Kerdesem : milyen jogi lepeseket tehetunk, hogy a penzunket visszakapjuk
Elnezest, ha nem a megfelelo csoportba irtunk
koszonettel

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.10. 12:55

Fizetési meghagyás, per, végrehajtás.
(De nagyon nem reménykedjetek. Tipikus lehúzás.)

Dr.Attika # 2015.06.10. 15:41

Üdvözlöm "dikótünde"!
(Javaslom változtasson nickname-t, mert félreérthető. Ifjú koromban volt egy jelző a könnyen lefektethető hölgyekre, hogy dikómarcsi. A dikó egy olyan heverő, amit a nyári konyhában, nappaliban a napközbeni rövid szunyókálásra használtak. A dikómarcsikat még ágyba sem kellett vinni, hanem ott a dikón röptében lehetett testi boldogságban részesíteni és viszont.)
A kérdésére a jogi válasz. Már mennyi részben- akár 10%-ban is eszmei hányad szerint tulajdonos ugyanúgy jogosult az ingatlan használatára, birtoklására, mint a többiek. Egyetlen törvényi korlát van, hogy a használat a többieket nem zavarhatja. Normális birtoklás esetén nem, hogy kötelesek Önt beengedni a holmiáért, hanem kötelesek tűrni az Ön ott tartózkodását. nyugodtan akár ajtó betörése módszerével is bemehet, nem követ el birtokháborítást, magán laksértést.