rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


majoros # 2011.02.22. 10:21

Üdvözlöm!
Nekem olyan gondom lenne, hogy már több mint 1 éve a volt barátnőm szülei nem hagynak békén.. állandóan találgatnak ki rólam dolgokat.. mint ahogy volt náluk régen egy betörés és elvittek tőlük pénzt! És később a lány szakított velem és a szülei engem vádolnak azzal hogy én vittem el a pénzt! És ez így megy mai napig! És egyszerűen nem hiszenek nekem, mert akkor én voltam a lányukkal, de ha más lett volna vele akkor meg az tette volna? Soha nem tettem semmi rossz dolgot tudja mindeki hogy milyen vagyok főleg ilyenre nem vagyok képes! És most meg kaptak interneten olyan valakitől levelet, hogy amikor volt a betörés náluk állítás szerint az írt nekik! És most azt gondolják hogy én vagyok e mögött! Ami már mindennek a határa amiket állítanak rólam! És már ezt nem bírom! Mit tegyek ez ellen hogy elhidjék hogy igazam van? És hogy egy ártatlan emberrel csinálják ezt! Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel majoros

ObudaFan # 2011.02.14. 17:33

Akár büntetőeljáráson, akár polgári peren lehet gondolkozni.

wemma # 2011.02.14. 15:45

Kedves orchidea01!
Ne idegeskedj, nyugodtan fel lehet jelenteni, légy bátor!!

orchidea01 # 2011.02.14. 04:59

Tisztelt Fórumozók!

A volt barátom több közösségi oldalon és a saját blogoldalán rólam és a családomról valótlanságokat állít , rágalmaz és bemocskolja a nevemet. A régebben írt magánleveleimet közzéteszi -, kommenteket fűz hozzájuk. A fényképeimet szintén kitette mindenhová. Olyanokat ír ezenkívül, ami egyátalán nem fedi a valóságot és engem szándékosan lejárat ezekkel.
Nagyon sokszor próbáltam vele beszélni és írtam neki, de semmi hatása nem volt. Jókat nevetett...
Sajnos, ő egy neves személyiség közeli rokona, és így el van szállva emiatt, mindent megenged magának - tudja, hogy nem lesznek hátrányos következmények a számára.
Megtettem a szükséges lépéseket ez egyik honlapot felügyelő internet-hatóságnál. De még két hét levelezés után sem intézkedtek - nem törölték az ominózus részeket, de még a volt barátomat sem. Az egész oldalát az én lejáratásomra használja, és a többi oldalán is belinkeli. Ez az oldal amerikai oldal, és még másik kettő ezen kívül.
Mikor láttam, hogy semmit sem értem el, töröltem magam és többet nem foglalkoztam vele. Mindenhol letiltottam.
Sajnos, ez olyan volt, mintha olajat öntöttem volna a tűzre. Most a héten tudtam meg azt, hogy egy külön blogoldalt nyitott az aljas rágalmai számára. Elküldte a lányomnak a blogjának a linkjét és emellett a mostani közösségi oldalamon /amerikai/ is megkezdte a hazugságáradatát és a mocskolódásait ellenem.

El vagyok keseredve, már nem tudom mit tehetnék ellene. Csupán azt szeretném, ha mindenhonnan törölné a magánéleti vonatkozásait.
Nem akarom feljelenteni, mert az illetékesek úgysem tennének semmit.
Ha pedig mégis feljelenteném, csak engem hurcolnának meg, mivel őt védi a "magasrangú rokona".
Kérem a tisztelt fórumozókat, hogy adjanak valami jó tanácsot, mit tegyek ez ügyben, hogy véglegesen leállítsam valahogyan.

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.22. 22:03

Óvónéni, Óvónéni, a Piri cúnyát mondott; tessék elfenekelniiiii.....

Jahida # 2011.01.22. 22:01

T. Fórum!

Egy levelezőlistán amelyen 19 tag van fent, egy vita során a vitapartnerem ezt írta: "Szerintem is felesleges itt tépnem a szám, te és barátnőd által indított bosszúhadjáratból már úgyis elegem van.
Vagy még mindíg meg akar ölni, ahogy késsel a kezében múltkor kifejtette? "
Ennek tartalma természetesen nem igaz, gyakorlatilag hazugság, az utolsó mondatot viszont nagyon durvának találjuk és a barátnőm szeretné rágalmazásért, becsületsértésért feljelenteni az illetőt.
Van ennek jogalapja? Mik a lehetőségek? Ha nyerünk a peren milyen büntetést kaphat? Meddig tart egy ilyen per?

Előre is köszönjük a választ!

luypecs # 2011.01.21. 09:58

Üdv

Abban szeretnék véleményt kérni hogy kártéritési pert inditottam egy "uriember" ellen becsületsértés vádjával.
A szituáció a következő:

Volt párommal gyermekelhelyezési per van folyamatban és hogy ebben a perben elönyhöz jussanak a volt párom báttya névtelen leveleket kezdett irogatni az országos polgárőr szövetség felé (én polgárörként dolgozom) önnmagát is polgárörnek kiadva, miszerint ő saját szemével látta hogy én mien türhetetlen magatartást tanusitottam hajléktalanokkal szemben és mien agresszivan lépek fel ezzel maggammal rántom a kritikán aluli szintre a velem szolgálatot teljesitő rendőrjárőrt is, és amennyiben nem távolitanak el a polgárörségtől a médiához fordul továbbá még olyanokat álitott rolam hogy hatalomvágybol vagyok csak a polgárőrségnél illetőleg nincs bennem semmi emberség, természetesen ezek mind valotlanok ő nem polgárőr és sosem történ olyan hogy hajléktalanokat bántalmaztunk volna vagy inzultáltunk volna igy ezt ő nem láthatta.
Több hasonló levelet is küldött amik továbbitva lettek az összes megyei elnök felé igy szerintem megáll a dolog hogy elég nyilvánosan probált lejáratni.
Elég hamar kiderület E-mail cim alapján hogy ő külte a leveleket , én lassan 10 éve vagyok a polgárörségnél de pnasz még sosem érkezett rám .
A szituáció teljesen egyértelmü ha engem kizártak volna a szövetséből ők ezt használták volna a gyermekelhelyezési perben arra hivatkozva hogy agrassziv vagyok... tehát az előre megfontolt aljas szándék is megáll illetőleg közfeladatot ellátó személy is vagyok.

Kérdésem igyényelhetek e kártérités és mekkora összeget??

köszönöm

ObudaFan # 2011.01.13. 14:54

moon121

Egyszerre a kettőt.

Nikla

Néhány százezres nagyságrend nem vagyoni kártérítésre. HA volt vagyoni károd is ebből, arra is.

Nadír05

Perbeli állításért általában nem lehet elítélni senkit rágalmazásért a bírói gyakorlat szerint.

moon121 # 2011.01.13. 13:07

Köszönöm. De mégis hogy érdemes hozzákezdeni. Egyszerre a 2? Vagy először akivel szerződésben álltam?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.13. 12:50

Is-is.

moon121 # 2011.01.13. 12:45

Tisztelt Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni a következő témában:

Ha valakivel szerződésben álltam amelyben az állt, hogy a személyes adataim nem kerülnek felhasználásra, ennek ellenére ő szerződést szegett és "valószínűleg" anyagi haszon fejében továbbadta másnak az adataimat, aki viszont felhasználja az interneten, ilyen esetben mit célszerű tenni? Ki vonható felelősségre (aki továbbadta vagy aki használja az adataimat)? Ez személyes adattal való visszaélés jogtalan haszonszerzési céllal?
Segítségeteket és válaszotokat előre is köszönöm!

Nikla # 2011.01.11. 14:10

Kedves Fórumozók!
Egy "jó ismerősömet" elítélte a bíróság nagy nyilvánosság előtt, folytatólagosan elkövetett becsületsértésért. Kártérítési per esetén mennyi kártérítésre számíthatok?
Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2011.01.08. 12:29

A bíróságon betekinthetsz az iratokba.

beriandris # 2011.01.07. 18:14

T. Fórumozók!!!

Rágalmazásért jelentettek fel és lefolytattak egy eljáráigazán tiszta számomra hogy miért is volt ellenem ez az eljárás!!!st ellenem, de engem nem hallgattak ki és csak akkor értesültem a dologról mikor jött a felmentő ítélet a bíróságtól. Az lenne a kérdésem hogy így utólag hogyan tudnám érvényesíteni az iratmegismerési jogom? Nem tudom miért is nyomoztak pontosan ellenem!

beriandris # 2011.01.07. 16:26

T. Fórumozók!!!

Rágalmazásért jelentettek fel és lefolytattak egy eljáráigazán tiszta számomra hogy miért is volt ellenem ez az eljárás!!!st ellenem, de engem nem hallgattak ki és csak akkor értesültem a dologról mikor jött a felmentő ítélet a bíróságtól. Az lenne a kérdésem hogy így utólag hogyan tudnám érvényesíteni az iratmegismerési jogom? Nem

ObudaFan # 2011.01.07. 11:44

Enyhébb, attól, hogy nem fellebbeztetek, még enyhíthetett a bíróság, viszont a kártérítési perben sok jelentősége nem lesz.

varroneni # 2011.01.06. 12:21

T.FóRUM!

Érdeklődni szeretnék:

Egy pitiáner rágalmazási dolog miatt első fokon kaptam 2 év próbát.Nem fellebbeztünk,a másik oldal viszont igen.
A megyei,másodfokú tárgyalásra nem volt kötelező elmennem,állítólag a másik oldal sem volt ott.

MÉG nincs a kezemben az ítélet+jegyzőkönyv a tárgyalásról,de bementen a lajstromirodába,ahol kaptam egy rövid kivonatot a tárgyalásról.

Itt ítéletként megrovás szerepel.Nekem az ügyvéd a másodfokú tárgyalás előtt azt mondta hogy mivel nem fellebbeztünk,ezért a 2év próba nem változhat.Nekem viszont úgy tűnik,hogy a megrovás mégiscsak enyhébb ítélet,mivel itt nincs 1év/2év,stb.Úgy tudom,a próbára bocsájtás/megrovás sem jár büntetett előítélettel.

Amíg meg nem kapom az ítélet hivatalos,írásos változatát,kíváncsi lennék rá,hogy a 2év próba-megrovás között mi a különbség;egy esetleges további kártérítési pernél számít-e a próbáról megrovásra változtatás,és hogyan lehet ez a változtatás,ha nem is fellebbeztünk+jól érzem-e,hogy a megrovással jobban jártam?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.19. 10:27

Fábry-t nagyon kedvelem - nem feltétlenül az Esti Sóder miatt, sokkal inkább a dramaturgként és forgatókönyv-íróként elkövetett dolgai miatt. (l. pl. Mamiblú)
De a stílusom nem tőle van, az saját fejlesztés. Ami pedig alkalmazása alapelvét illeti, az úgy szól: "mindenkinek azt, ami jár".

Berényi Miki # 2010.11.19. 09:52

És persze egy 19 oldalas beadvány elkészítése pszichés problémákra utal. A volt feleséget napi 3-4 sms-el zaklatni, a peres eljárások anyagát nyilvános fórumon hozzáférhetővé tenni, diadalittas kommentárokat fűzni hozzá, az egész miatt még egy pdf formátumú jogi folyóiratnak tűnő valamit is szerkeszteni... az teljesen egészséges! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.19. 08:25

A múltkor már összeborultatok a folyosón, most meg tovább folyik a per, és ő a legaljasabb anya? Egy szemernyi következetesség nincs benned, kényszeres, megalomániás hazudozó vagy.

kovacsz # 2010.11.18. 10:22

Hogyan. Te akarsz pert indítani, hogy az átvett pénz maradjon nálad? Érdekes...

Tiszetsséges módon, tételesen számolj el írásban a részedre pénzt átadókkal, és ha jár nekik vissza, azt ad,- utald át a részükre.
Ha ez nekik nem tetszik ők indítsanak pert.

Papuska # 2010.11.18. 06:46

Tisztelt Fórum!
Segítséget,tanácsot kérnék.
Külföldön dolgozom és egy ismerős megkért,hogy segítsek neki és a barátjának állást keresni.Nyelvtudással nem rendelkeznek.A regisztráció,sárgakártya,CPR.szám esetleges költségeire,ill.ügyintézésre kértem fejenként 50 000 ft.-t,amit megkaptam.Nem tudok túlzott elvárásaiknak megfelelő állást találni számukra ezért szeretnék elszámolni a nálam lévő pénzzel az eddig felmerült költségeim levonása mellett.(érdekükben történő állásinterjúkra utazás,telefon,stb.)
Költségeimet vitatják,a teljes összeget követelik vissza.,
Követelésem érvényesítése érdekében Pp.kereset benyújtását tervezem,de ezt innét külföldről hogyan tudom elíndítaní,ill.az általam nem vitatott összeget küldjem e el és maradék felett gyakorolhatok e zálogjogot,vagy az egész összeg maradjon nálam(igazolható módon)és a per végén számoljak el az ítéletnek megfelelően?
Rendőrségi feljelentéssel fenyegetnek,családomat,ismerőseimet zaklatják,rágalmaznak,rossz híremet keltik.
Van e megoldás?

Köszönöm az esetleges tanácsokat.

Dr.Attika # 2010.11.15. 11:01

Nem tornáztathatja a testnevelő tanár. Arra van joga, hogy az orvosi besorolás felülvizsgálatát kezdeményezze az ANTSZ-nél. Három felmentési fokozat van. Aszerint kell tornáztatni a gyereket. Nézze meg a felmentési papírt. Lehet, hogy I. és II. kategóriás, így az ott írt szabályok szerint testnevelhető. A III. fokozat ad teljes felmentést.

brainshare # 2010.11.15. 10:39

T. Fórum, az alábbi kérdésben kérnék továbblépéshez segítséget:

Gyermek (aki annyira már nem is az, végzős felnőtt nagylány) iskolai testnevelési óráján már nem először fordul elő, hogy orvosi felmentési papír ellenére (!) a testnevelő tanár kötelezően tornáztatja. Nem holmi kamufelmentés, hanem - első alkalommal, 2 évvel ezelőtt - szilánkosra törött (és műtött, csavarozott) ujj műtét utáni, rehabilitációs időszakában.
A legújabb pedig: tornacipő hiánya (otthon felejtette, igen, eddig a gyerek hibája) ellenére is kötelező tornáztatás, zsámolyugrás. Eredmény: rossz lépés, majd éles fájdalom a sarokban. Ezzel elvan egy napot, de egyre jobban fáj neki. Másnap ismét tornaóra, lány hiába mondja, hogy nem tud tornázni, nagyon fáj a lába, tanárnéni beküldi. Estére láb belilul, irány a baleseti ügyelet. Végeredmény: sarokcsont-repedés, csontdarab leválással, fekvőgipsz.
Tanárnő másnap kérdőre vonva szülő által: óh, ha tényleg el lett volna törve a lába, nem tudott volna ráállni. (Lánynak nagyon jó a fájdalomtűrése). Ambuláns lap orraaládug. Válasz: "hát biztos valahol máshol törte el és hazudik".

Igazgató nem tud mit csinálni, a nebulók pedig sakkban vannak tartva, mert ezek után az órán "külön kitüntetett figyelemben" részesülnek a "problémázók", ráadásul ha nincs felszerelés vagy nem tornázik (orvosi felmentés ellenére), akkor nem igazolatlan óra, hanem 1-es órai munka és év végi bukás. Az iskolában messze a legtöbb bukás testnevelésből van.

Értem én, hogy ma már annyira sok a visszaélés, hazudozás a felmentésekkel, hogy nyilván erre ugranak a vehemensebb nevelők. De könyörgöm, beteg/sérült embert terhelni??? Ezt nem hallgatta anno a TF-en?

Mit lehet tenni egy ilyen szellemiségű "tanárral"? Még ha kitartóan duruzsolnak is az igazgató fülébe, tegyük fel, kirúgja. És azután? Elmegy máshová ámokfutni és más beteg/gyógyulófélben levő gyerekeit "edzeni"?

Kérdésem inkább jogi, semmint pedagógiai vonatkozású, persze érdekel az utóbbi vetület is.

Köszönöm!

lili81 # 2010.11.15. 10:07

Abban kérném a segítségüket, hogy a volt férjem ellen tudok-e, illetve érdemes-e valamilyen pert indítanom.
Röviden a lényeg: férjemtől év elején elváltam(hogy minnél kisebb legyen a támadófelület, minden cuccomat(laptop, szekrény,konyhai eszközök)otthagytam neki. Amióta tud az új kapcsolatomról, valamint arról, hogy kisbabát várok jelenlegi páromtól,ahol lehet( sms,iwiw, facebook és persze a városban ahol élünk) lépten-nyomon mocskolódik. Nem csak a magam, hanem a párom(aki a városban ismert és elismert üzletember)jóhírét is tönkreteszi.Kérem segítsenek tanácsukkal, hogy van-e valami jogi útja, hogy véget vethessek már ennek az egésznek, mert a szép magyar szó nem használ.

Köszönöm!