élettárs - felelősség?


ObudaFan # 2014.10.25. 08:11

A legcélszerűbb lenne minél hamarabb elindítani a bontópert. Addig meg mindenhol lenyilatkozni, esetleg tanúkkal, hogy már nem élnek együtt.

tundisebestyen@gmail.com # 2014.10.23. 09:00

Szeretnék tanácsot kérni,szomszéd asszonyom három éve külön él a volt férjétől.A ház amibe lakik fele a volt férjé,a másik fele az övé.A volt férje három éve nem lakik a házba,más hova költözött,levelei se mennek a címre.Ideiglenes címe van,ahova a levelek mennek.Sajnos a szomszéd asszonyom nem tud semmilyen segélyt,támogatást nem kap mivel a volt férj nem ír alá,így most fát se kap,sajnos kevés pénzből él,szüksége lenne a fára.Ilyenkor mit tehet.

ObudaFan # 2014.09.16. 20:37

Ebből éppen követelhet. A többlethasználati díj az, ami sokkal kétségesebb, hacsak nem igazolható, hogy ő bent akart maradni az ingatlanban, de erőszakkal rakták ki.

C a s a b l a n c a # 2011.08.11. 09:59

Senkit nem érdekel a hozzátartozói jogviszonyotok, ez ebben a formában magánügy.

pluhar (törölt felhasználó) # 2011.08.11. 08:55

10 éve élek együtt jelenlegi élettársammal, azóta is ugyanazon a lakcímen vagyunk bejelentve. Most költöznénk, lakást szeretnénk vásárolni, fele fele arányban lennénk tulajdonosok.
Azt szeretném megkérdezni, hogy akár az adásvételi procedúra során, akár utólag bárki bármikor kérhet-e egyéb igazolást arról, hogy ő valóban az élettársam, azért szeretném vele a közös tulajdont, vagy elegendő-e a már régóta fennálló közös lakcím?

Köszönettel

Grád András # 2010.11.07. 20:58

Kedves Hose11!

Úgy látom, nehezen megy át az információ. Még egyszer: TELJESEN MINDEGY, KINEK A BANKSZÁMLÁJÁRÓL MEGY ÁT A PÉNZ, MINDEN ONNAN ÁTUTALT FORINT KÖZÖS LESZ!!! Legfeljebb a szerzési arányokon lehet vita. Ilyen szintű perceptuális hárítás mellett, mint az Öné, különösen ajánlott sürgősen ügyvédhez fordulni, egyszerűen nem akarja meghallani, ami nem kedvező az Ön számára! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

hose11 # 2010.11.07. 20:14

...így a szerzési arány is egyértelműen megállapítható, hogy csak az egyik fél tett bele önerőt is.

hose11 # 2010.11.07. 20:05

Köszönöm a gyors választ!
Bankszámla kimutatás bizonyítja a pénzmozgást és a lakás törlesztését, ez elegendő?

Grád András # 2010.11.07. 19:25

Kedves Hose11!

Először is tisztázni kell, hogy egyáltalán élettársak-e. Ugyanis attól, hogy együtt élnek, egy ágyban alszanak, közös gyermekeket nevelnek stb., a közhiedelemmel ellentétben jogi értelemben még nem feltétlenül minősülnek élettársaknak. Sokan szoktak nagyokat koppanni ez ügyben. Ehhez ugyanis a jog keményen megköveteli a közös gazdasági célokat is. Tételezzük azonban fel az egyszerűség kedvéért, hogy élettársak. Ebben az esetben nem az fog dönteni, hogy kinek a nevén van az ingatlan. Az együttélés alatt ugyanis akkor is közös tulajdon keletkezik, ha csak az Ön nevén van az ingatlan, és a törlesztéseket is őn fizeti be. Ugyanis ezalatt nagy valószínűséggel a másik is hozzájárult a közös élethez a saját jövedelmével, és nem lehet azt mondani, hogy az Ön pénze csak ingatlanra, az övé csak a megélhetésre ment el. Más kérdés, hogy a szerzési arányok a hozzájárulási arányokhoz igazodnak, de ez már bizonyítási kérdés, és pl. a házimunka is elszámolandó anyagi értékűként. Ha nem állapíthatók meg a pontos szerzési arányok, a bíróság fele-fele arányban fogja azt megállapítani, és még most jön majd csak a megosztás. Ezek a legbonyolultabb perek közé tartoznak, célszerű lenne ügyvéd után néznie, mert ezt nem fogja tudni "levelező tagozaton" megoldani. A tárgyaláson az első 10 percben elvérezhet, ha az ellenfél ügyvédje érti a dolgát. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

hose11 # 2010.11.07. 19:13

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi ügyben:
élettársak között, ha az egyik fél vásárol egy lakást saját erőből, és ő fizeti a törlesztőt az élettársa szétválás esetén követelheti-e a felét vagy bármennyi részét a lakásnak?

pazs # 2010.11.04. 15:15

"Szerencsére" élettársad, mert ha házastársad lenne, akkor bizony attól függetlenül felelne, hogy nem is tudott a kölcsönökről. Így viszont viszonylag védve van, mert még ha azért is vetted fel a kölcsönt, hogy feléljétek, ez a tartozás csak a jövedelmetek arányában lehet közös, az meg neki nem nagyon volt. A bank nem követelhet tőle semmit.

MileyC # 2010.11.04. 13:33

Tisztelt Fórumozók!

A történet a következő: felvettem az élettársi kapcsolatom alatt személyi kölcsönöket, hitelkártyát igényeltem, eddig tudtam fizetni őket, de most úgy alakult, hogy már nem megy. Az élettársam a kapcsolatunk alatt hol dolgozott szezonmunkában, hol nem, nyugdíjas édesanyja segítette anyagilag, nagyon pénzt nem láttam tőle soha, de mégis csak szeretem és van egy közös gyermekünk. A kérdésem az lenne, hogy mennyiben vonható felelősségre az általam felvett hitelek miatt? Kérheti-e a bank, hogy ő teljesítsen, illetőleg indíthat-e végrehajtást vele szemben? Nem tudott egyik hitelfelvételemről sem, de most hogy már tudom fizetni őket, így kénytelen voltam elmondani neki az igazat. A szerződéseket semmilyen formában nem írta alá, az adós mindegyiken én vagyok.

Segítségüket előre is köszönöm!