Lehet hogy csalás áldozata vagyok?


spielman3 # 2015.08.27. 03:06

Büntető eljárás hagyatéki ügyben, esetleg mikor és hogyan indítható sikerrel alábbi esetben?

(1) Ami már bizonyítva van:

2008-ban elhunyt örökülhagyó után hosszú ideig semmilyen eljárás nem indult, mert egyik törvényes örökös azt mondta be a falubelije által gyakorolt hivatalban (anyakönyvezető), hogy elhunytnak semmilye sem lett volna. Másik örököst ugyanez a hivatal egyszerűen visszautasította.

Tény, és tanúk látták, tudják, elmondták, hogy számottevő ingó vagyon is volt.

Mivel másik örökös bírósághoz fordult, 2015-ben mégis sor került hagyatéki eljárásra az illetékes közjegyző által (megindítva), amit előző örökös feltehetőleg kényszerítve póthagyatéki eljárásként indított el azzal, hogy általa felvett bankhitelben társadósként elhunytnak 20 millió Ft adóssága is van.

(2) Amit sejteni lehet: az az, hogy elhunyt jelentős vagyont ajándékozott előző örökösnek, illetve azt annak gyerekei nevére írathatták valahogyan, de elsősorban ő és házastársa használják, ami a fedezetelvonás problémáját
támasztja, azon túl, hogy másik örökös jogát sérti.

(3) Van másik örökös által indított polgári - kötelmi per - is folyamatban, melytől azt várni, hogy a vagyonelemek mozgását tisztázza.

Mi a helyes időzítése esetleges büntető eljárásnak, milyen normákat sérthetett az előző örökös, hogyan lehet könnyebben elérni, hogy alapos vagyonosodási vizsgálat legyen, a polgári avagy az esetleges büntető perben?

larryking # 2014.08.27. 08:18

Nem a halotton gondoltam persze. Illetve előreszaladva, hogy ha tegyük fel nem volt semmije, akkor ott van vége a dolognak és ez bosszant, mert ez csak ugye a hagyatéki tárgyaláson derül ki. Várnom kell sajnos. És persze köszönök minden információt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.27. 07:51

Feleségről eddig nem volt szó. Ha a kölcsönt a házassági vagyonközösség alatt adtad, akkor a feleség a közös vagyonból rá eső rész erejéig tartozik neked. Azt is mondtuk, hogy ha van hagyaték, akkor az örökség erejéig az örökös is tartozik neked.
Ehhez képest te fennakadsz azon, hogy halott embert nem fognak csalásért elítélni.

Nem mondta senki, hogy semmit nem tehetsz. Ez a te olvasatod.

larryking # 2014.08.27. 06:30

Nem tudom, hogy van e valamije, vagy nincs, csak mint lehetőséget vetettem fel. Az a legbosszantóbb, hogy nem lehet érvényesíteni a jogos követelést, pedig van feleség, van gyerek, amire adtam az összeget, az megy, nem tudok semmit tenni ebben az ügyben. Hihetetlen számomra, hogy a keservesen összeszedett pénzt csak így el fogom veszíteni. Én ezt tényleg nem akarom, nem tudom elhinni. Tudom, hogy így lesz, és nem értetlenkedés. Viszont mi védi meg akkor ebben az országban a becsületes , dolgozó embereket. Nem értem. Tudom jön majd most, hogy felelőtlen voltam, illetve, hogy minek adok kölcsön. Úgy látom, hogy más lehetőségeket kell találnom, hogy jogos követelésemet vissza szerezzem. Csak van megoldás.

Zoltanuss # 2014.08.27. 06:17

Szóval akkor nem tehetek semmit.

dehogynem. felvilágosítod a környezetedet,hogy nincstelennek is adhatnak, de nem kölcsön, csak jótékonyságból.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.26. 18:18

Már akkor veszni hagytad, amikor kölcsönadtál egy fizetésképtelen, vagyontalan embernek. A csalón és rajtad kívül erről más nem tehet.

larryking # 2014.08.26. 17:13

Akkor ebbe bele kell, hogy törődjek, és hagyjam veszni egy átlag magyar ember 2 évi fizetését. Remek.

ObudaFan # 2014.08.26. 14:19

Megkárosítottak, de aki megkárosított, annak a hagyatékából behajthatatlan a követelésed. Kinek kellene vajon helytállnia és miért szerinted?

larryking # 2014.08.26. 13:01

Szóval akkor nem tehetek semmit.

larryking # 2014.08.26. 08:03

Tényleg a magyar jogrend ezt engedi, hogy csak úgy megkárosítsanak és nem tehetek semmit ?

ObudaFan # 2014.08.26. 07:59

Ha semmi nem volt a nevén, akkor semmit, mert az örökösök csak az örökrészük erejéig felelnek a hagyatéki tartozásokért.

larryking # 2014.08.26. 07:16

Üdvözletem.

A problémám:
Nagyobb összeget kölcsön adtam szerződéssel 1 évre, nem fizették, időközben a kölcsönvevő elhunyt. A család nem tud/akar fizetni, az eddigi készséges viszony átcsapott közönybe. Az ügyben közjegyzői fizetési meghagyásnál jártam. A kölcsönvevő egy emailváltás során elismerte, hogy nem volt esélye vissza fizetni a kölcsönt már a kölcsönvétel időpontjában sem, illetve halálos betegsége is rejtve maradt kb 2 héttel ezelőttig. Mit tudok tenni, ha teszem azt semmi nem volt a nevén? Mi van abban az esetben, ha teszem azt tudatos csalás áldozata lettem?

Köszönöm a válaszokat előre is.