ittas vezetés - balesettel


mégegyhülye # 2015.12.20. 11:09

Kedves Hölgyek, Urak!

Mire kell számítania annak a személynek, aki más autóját vezette ittasan, jogosítvány nélkül, személyi sérülés nélküli balesetet okozott, azonban megállás nélkül elhajtott. Hamarosan megtalálták a rendőrök, el is vitték a baleset helyszínére. Feltételezem, hogy készült jegyzőkönyv is, de az ittas vezető azt mondja, semmit nem írattak alá vele. Lehetséges ilyen? Baleseti bejelentőt akkor nem töltöttek ki. A biztosító most kereste meg levélben az autó tulajdonosát, felszólítva a bejelentő kitöltésére. Kérdéseim:

  1. Milyen büntetésre számíthat a baleset okozója, ha volt már ittas vezetése kb. 5-6 évvel ezelőtt(akkor is jogosítvány nélkül)?
  2. Lehetséges, hogy a károsultnak nem fizet a biztosítója, mert a károkozó ittas volt?
wers # 2015.12.20. 12:25

Szerintem annak is számolnia kell büntetéssel, aki engedte a kocsiját vezetni.
Jogsi nélküli vezetés ittasan, cserbenhagyás, túl enyhe lesz a büntetés az én megítélésem szerint. Milyen büntetés eltiltani attól, amihez eleve joga sincs?

wers # 2015.12.20. 12:25

Szerintem annak is számolnia kell büntetéssel, aki engedte a kocsiját vezetni.
Jogsi nélküli vezetés ittasan, cserbenhagyás, túl enyhe lesz a büntetés az én megítélésem szerint. Milyen büntetés eltiltani attól, amihez eleve joga sincs?

mégegyhülye # 2015.12.20. 12:29

Az autó tulajdonosának sejtelme sem volt a jogsi hiányáról, sem az ittasságról.

mégegyhülye # 2015.12.20. 12:32

Esetleg arról is írnál, hogy mire számítson a károkozó, és a károsult? Azt még én is sejtettem, hogy nem veszik el a jogsiját, ami nincs, ezért nyilván más bünti lesz. Biztosítással mi a helyzet?

wers # 2015.12.20. 12:33

no no. Majd ezt előadhatja. Kap rá lehetőséget. Azért én csak tudnám, kinek adom oda a kocsimat.

mégegyhülye # 2015.12.20. 12:38

Jó, hagyjuk már szerencsétlen autótulajdonost. Nem foglalkoznál azzal is amit kérdeztem? :)

wers # 2015.12.20. 12:41

A károsultnak végső esetben a MABISZ fizetni fog, a tulajon ők majd behajtják.
A biztosítót kell kérdezni, azt gyanítom nem fog fizetni. Majd a károkozótól kell követelni.
Egyébként viccesen hangzik, de tényleg el fogják tiltani a vezetéstől.

mégegyhülye # 2015.12.20. 12:47

Oké, nyilvánvaló, hogy eltiltják a vezetéstől. De ilyen "bűnlajtsrommal", gondolom, nem csak ennyi lesz...

wers # 2015.12.20. 12:57

jóslással nem foglalkozom, minimum a pénzbüntetés

Ittasvezetes.hu # 2015.12.20. 19:37

Cserbenhagyás és az egyéb körülmények miatt egy felfüggesztett szabadságvesztés esélye 90%.-nál magasabb.
Nem keverendő a segítségnyújtás elmúlasztása-val.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Ittasvezetes.hu # 2015.12.20. 19:39

Ha a tulajdonos a gépkocsiban volt utasként, ő is felel. Az ő felelőssége átengedni a volánt. Ha nem győződött meg arról, hogy kinek engedi át, akkor ennek a levesnek a levéből ő is inni fog sajnos.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

mégegyhülye # 2015.12.21. 11:41

Kedves Ittasvezetés.hu!

Köszönöm a választ!
A tulajdonos nem volt jelen, csak kölcsönadta néhány napra az autót a károkozónak, akiről nem tudta, hogy nincs jogosítványa, és a korábbi dolgokról sem tudott. Ő fizette anno a károkozó tanulmányait a jogosítvány megszerzéséhez is. Így teljesen érthető a jóhiszeműsége.

Ittasvezetes.hu # 2015.12.21. 16:48

Ha ismernénk néhány adatot (az elkövetés körülményeit, helyét, idejét, mérési eredményt), akkor a várható következményekről is lehetne megközelítő értéket adni.

A biztosító a károsultat kifizeti, ha annak volt érvényes kötelező felelősségbiztosítása a gépkocsin. Azonban mint a biztosítók stratégiáját ismerjük (már nem ittas vezetés esetén is sokszor annyival megemelik a díjat, hogy szinte közvetlen az okozóra terhelik a kárösszeget), így az ittas vezetésnél is kijelenthető, hogy a kárérték összegét szeretnék viszontlátni részben, vagy egészében. Ez egy hosszadalmas - akár peres eljárás - is lehet.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

TamaskaVillany # 2016.02.25. 18:36

Tisztelt Ittasvezetés.hu!
Azt szeretném megtudni, hogy aki 93-ban és 98-ban volt ittas
vezetés miatt eltiltva, lehet nála elévülés. 98-ban baleset is volt, egy tábla és az autó totálkáros lett. A tábla ki lett fizetve, így ebből nem lett per. Volt két utas is biztonsági öv sérüléssel (8 napon belül, horzsolás). De ők nem lettek beírva (ha jól emlékszem) mivel BM dolgozók voltak, így elvileg egyedül vezettem, személyi sérülés nélkül. Így is lehetséges az elévülése?
Köszönöm válaszát.

Ittasvezetes.hu # 2016.02.28. 06:24

TamaskaVillany

Igen!


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

tusi66 # 2016.03.18. 15:26

Tisztelt Jogi Fórum!
Kérdésem,hogy 1996-ban ittas vezetés miatt elvették a jogosítványomat.A jogosítvány visszaszerzéshez újra vizsgázást írtak elő.2009 őszétől Ausztriában élek és dolgozom.2011-ben jogosítványt szereztem Ausztriában.Ezzel a jogosítvánnyal Magyarországon vezethetek-e? Magyarországi lakcímem nincs,ritkán szüleimet látogatom.
Válaszukat várom.Köszönöm.

pohicop # 2016.03.18. 16:20

A Magyar rendszerben nem lesz benne az Osztrák vezetői engedélyed, ha nem jelentetted le. Így a Magyar rendszerben továbbra is azt dobja majd ki a gép, hogy érvényes vezetői engedéllyel és kategóriával nem rendelkezel. És bár van érvényes Osztrák vezetői engedélyed így mégse vezethetsz itthon vele.....
Gondolom a Magyart annak idején bevonták.

pohicop # 2016.03.18. 16:24
Pietro81 # 2016.07.11. 19:21

ha ittas vezetésért elvették a jogosítványomat itthon és külföldön leteszek egy új jogsit elég az eltiltási időt kivárni vagy akkor is újra kell vizsgázni?

Pietro81 # 2016.07.11. 19:22

úgyértem ahhoz hog itthon is vezethessek

Bandu86 # 2017.03.03. 17:12

Üdv.Január vègén sajnos törtènt hogy elvettèk a jogosítványomat.Ittasan letértem az útról és egy betonoszlopnak mentem.Sajnos 1,31 volt a lègalkohol szintem.Bevittek vèrvételre(2szeri),közben mindenféle vizsgálatot végeztem,de szerencsère csak karcolásaim voltak.Majd február első hetében kérték meg az igaszságügyi szakértőt a véralkohol pontos meghatározására,amire márc.2.-ig határideje. Még nem érkezett meg valószínű,mert a rendőrsègen aztmondták,amint megkapják az eredmènyt,kihallgatnak.A kérdésem az lenne ,hogy igaz-e hogy kb.kétszerese a vègalkoholszint a lègalkoholhoz kèpest,és kb.mire számithatok?Sajnos megtörtènt,soha ügyem nem volt a rendőrsèggel,viszont kamionsofőr vagyok,ami a konkrét megèlhetèsünk.A párom 70e ft fizetèse nem sok mindenre elég.Kiskorú iskolás lányunk van(7éves),van hitel bőven amit fizetnünk kell.Szóval a megélhetésünk a tét!(okoskodók kímèljenek,sajnos tisztában vagxok vele hogy óriási buzaságot csináltam).Van-e arra lehetőség hogy "csak" a B kategóriától tiltanak el?A lètfontosságú ez lenne!

batka75 # 2017.03.09. 07:47

A kétszeres nem igaz. A véralkohol mértéke számít ami majdnem biztos, hogy 0,8.% felett lesz így bűncselekmény, nem is beszélve a baleset okozásáról. Tehát a bíróság fog eljárni itt tudod indítványozni/kérvényezni, hogy csak a B kategóriától tiltson el. Vagy helyt ad vagy nem. Indokaid alapján van rá reális esély. Veszíteni való nincs. Alább bemásolom Kúria 38 BK. leiratát.
I/B. A járművezetéstől eltiltás alkalmazása ittas vagy bódult állapotban történt járművezetés esetén főszabályként kötelező, annak mellőzésére csak különös méltánylást érdemlő esetben kerülhet sor.
III. A járművezetéstől eltiltás érvényesülési körét a bíróság korlátozhatja a közlekedés egyes ágazataira, egyes járműkategóriákra, járműfajtákra.

Döme76 # 2017.03.26. 20:43

Üdvözlöm!

Előre szólok, komplikált lesz..
Egy családtagunk ittasan vezetett, ekkor valószínűleg defektet kapott és elszállt a kanyarban.Egyenesen egy betonoszlopnak. Sùlyosan megsérült, minek következtében kórházba került, jelenleg is ott tartózkodik. Az ittas vezetés kimutatàsához szükséges vizsgálatokat is elvégezték, melynek eredményét még nem tudjuk, de saját elmondása szerint nem kevés alkohol volt a szervezetében. Utasa is volt, de neki szerencsére haja szála sem görbült.
Most jön a csavar: Másfél éve szintén ittas vezetésért 6 hónapra bevonták a jogsiját, amit nemrég szerzett vissza utánképzésen.
Azt szeretném kérdezni, hogy visszaesőként fogják-e elítélni, és ha igen, mire számítsunk?
Sanszos a letöltendő?
Válaszát előre is köszönöm.

Bandu86 # 2017.04.11. 15:20

Üdv!Január végén történt eset,amikor sajnos ittasan vezettem,és defekt miatt felborultam.Büntetlen vagyok,előtte hasonló sem törtènt.Március 8.-án megtörtént a gyanusítotti kihallgatás,természetesen beismertem az ittaságot,szakértői vèlemény is elkészült(2,09) Vagyon nyilatkozat is leadva. Vallomásomban kértem a "csak" B kategóriától való eltiltást,mivel kamionsofőr vagyok és a megélhetèsünk veszèlybe került.(rossz indulatú kommentelőkből nem kérek,tisztában vagyok mit tettem...) Átadták az ügyészségre,ès azóta csak várok és várok.Kérdésem kb mikor számíthatok ítèletre vagy tárgyalás kihirdetésére,illetve kaphatok-e információt telefonon az ügyészségtől? Köszönöm előre is,ha valaki tud érdemleges válasszal szolgálni.András