társasház tetőtér


ObudaFan # 2006.08.06. 07:38

A tulajdonostárs köteles lehetôvé tenni és tûrni, hogy a külön tulajdonú lakásába a közösség megbízottja a közös tulajdonban álló épületrészekkel, berendezésekkel összefüggésben a szükséges ellenôrzés, valamint a fenntartási munkák elvégzése céljából arra alkalmas idôben bejuthasson a tulajdonostárs, illetôleg a bentlakó szükségtelen háborítása nélkül,
A közösség köteles megtéríteni az ezzel a beavatkozással okozott kárt.

h.niki # 2006.08.04. 10:59

Köszönöm a segítséget!

Ez biztos hogy jó megoldás lenne.

Bár van még egy probléma, ami szintén akadályoztatja a társasházat, illetve a kivitelezőt a tetőtér beépítésében.

A tetőtér beépítésének feltétele, hogy a felső szinten 2-3 napig a lakásokban alá kell dúcolni.

Az említett lakó nem hajlandó senkit beengedni a lakásába, és kijelentette, hogy nem engedi meg az aládúcolást.

Ekkora felelősséget pedig a kivitelező nem vállal.

Talán erre is lenne valami megoldás?

Niki

ObudaFan # 2006.08.02. 15:54

Meg kell nézni az alapító okiratot. Az alapító okirat felhatalmazást adhat arra, hogy a közös tulajdonnal kapcsolatos elidegenítés jogát a közösség gyakorolja, ha az ingatlanrész önálló ingatlanként kialakítható. Ebben az esetben a közgyûlés az összes tulajdoni hányad legalább kétharmados többségével rendelkezô tulajdonostársak igenlô szavazatával dönthet az elidegenítésrôl. A határozatban rendelkezni kell a külön tulajdonhoz tartozó közös tulajdoni hányadok megállapításáról. A közgyûlés határozata az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre alkalmas okirat.

Emellett ha nem azért nem írja alá, mert ellenzi, hanem csak nem érdekli, akkor lehet is így módosítani az alapító okiratot.

Az alapító okirat megváltoztatásához - ha e törvény másként nem rendelkezik - valamennyi tulajdonostárs hozzájárulása szükséges; a változást be kell jelenteni a földhivatalnak.
Amennyiben az alapító okirattal, illetve annak módosításával a tulajdonosok négyötöde egyetért és a kisebbségben maradt tulajdonostársak a szavazás napjától, illetve írásbeli szavazás esetén a négyötödös szavazási arány elérésétôl számított 30 napon belül nem élnek keresetindítási jogukkal, úgy az alapító okirat, illetve annak módosítása hatályba lép.

h.niki # 2006.08.02. 10:34

Kedves Fórumozók!
Problémám a következő:

Már 3 éve tart társasházunk tetőtér beépítésének problémája.

Mivel nagyon rossz állapotban van a tető és a kémények, a ház úgy döntötött, hogy eladja a tetőteret egy vállalkozónak.
A vállalkozó tett ajánlatot, hogy a tetőtérért cserében (ahová 4 lakást húz fel) megcsinálja a ház homlokzatát, szigetelést, tető, kémény, járólapozást, kaputelefont. Szóval mindent.

A probléma az, hogy 100%-os aláírás kell a tetőtér eladásához, és egy lakó nem írja alá.
A lépcsőház tehetetlen már 3 éve.

A kémény bármikor ledőlhet, és már felszólítást is kaptunk a kéményseprőktől. Megbüntethetik a társasházat, és a fűtést is lezárhatják. (bár a kéményben nincs semmi bevezetve) Természetesen tudom, hogy jogos a felszólítás.

A tetőtér és kémények saját erőből történő rendbetétele 8 - 10 M Ft lenne.

Mit lehetne tenni?

Sajonos, már a beépítés lehetősége sem kerülhet szóba (ha aláírná az illető), mivel egy új önkormányzati rendelet szerint a meglévő lakásokra is kell biztosítani parkolót. Parkoló házat kell építeni, amit egy vállalkozó sem vállalna el.

Talán forduljon a ház bírósághoz?
Hogy anyagi kár ért minket, mert nem tudtuk eladni a tetőt?

Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

Niki