Ellenjegyzés


ObudaFan # 2006.08.06. 07:24

Ez szabályos.

Dórus # 2006.08.03. 17:49

Annyi a lényege, hogy az ügyvédjelölt kimegy "falura" szerződést kötni, aztán majd bent ellenjegyzi az ügyvéd. Csak emiatt érdekelt volna, hogy ez mennyire szabályos.
Köszönöm a segítséget...

ObudaFan # 2006.08.03. 15:47

Nincs, és nem is igazán szokás az ügyfél előtt ellenjegyezni. Ugyanakkor a hely és a dátum megjelölése általában ugyanaz, de ez sem feltétlenül van így.

_Wasp_ # 2006.08.03. 14:12

Magyarán nem kell az ügyfél előtt ellenjegyezni...
De ennek mi értelme lenne?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

jakuza # 2006.08.03. 12:08

1998. XI. tv
27. § (1) Az okirat ellenjegyzésével az ügyvéd bizonyítja, hogy

  1. az okirat a felek kinyilvánított akaratának és a jogszabályoknak megfelel, és
  2. az okiratban megjelölt fél az iratot előtte vagy helyettese [23. § (5) bek.] előtt írta alá, illetőleg aláírását előtte vagy helyettese előtt saját kezű aláírásának ismerte el, illetve a minősített elektronikus aláírásával tett ellenjegyzéssel pedig azt, hogy a kiállító minősített elektronikus aláírásával aláírt elektronikus okirat tartalma az ügyvéd által készített elektronikus okiratéval megegyezik.

(2) Az (1) bekezdés b) pontjában foglaltakat az ellenjegyzésnek nem kell bizonyítania az olyan aláíró esetében, aki az okiratot külföldön írta alá, és aláírását az erre vonatkozó jogszabályok szerint hitelesítették, vagy akinek az aláírását a közjegyző hitelesítette. Ezt a kivételt az ügyvédnek ellenjegyzésében fel kell tüntetnie.
(3) Az ügyvéd csak olyan okiratot láthat el ellenjegyzéssel, amely a saját vagy az irodája közreműködésével jött létre.
(4) Ha az ügyvéd által ellenjegyzett okiratban foglalt jognyilatkozat joghatásának kiváltásához bíróság, vagy más hatóság olyan eljárása szükséges, amelyben a jogi képviselet kötelező, a jogi képviselet ellátására az okiratot ellenjegyző ügyvéd a jogosult.

Dórus # 2006.08.02. 17:43

A segitségeteket szeretném kérni. Tudna nekem arról infót adni valaki, hogy van-e olyan jogszabály, amelyik az ügyvédi ellenjegyzésnél kötelezővé teszi, hogy ez az ügyfél előtt (vagyis ugyanaznap és ugyanazon a helyen) kerüljön a dokumentumra? Van-e esetleg kiskapu?
Az ügyvédekről szóló jogszabályra gondoltam, de ez csak sejtés.. Előre is köszi a segítséget. D.