Birtok védelem?


_Wasp_ # 2006.08.08. 07:27

Akkor még egyszer: polgárjogi vagy büntetőjogi felelősséged érdekel?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Ercsike # 2006.08.07. 07:06

Na igen eddig én is eljutottam :) akkor végülis olyan mint birtok védelmi eszköz nincs meghatározva! Ezek szerint ebben az esetben az a döntő amit a bíró hoz vagy jó vagy nem ez a bírón múlik. Azért jó lenne, ha erre kitérne egy jogszabály. Én néztem itt az állattartás szabályai között is, de ott csak azt írja, hogy felel az állattartó a kutyus tetteiért.

_Wasp_ # 2006.08.04. 12:05

Igen, felelhetsz.

Persze csak korlátozottan, és bizonyos esetekben. Pl, ha kifejezetten betörő-ölésre idomítottad a kutyust, mint az az illető aki 220V-os villanypásztort tett ki a kertjébe a gyümölcslopó gyerekek ellen. (azzal védekezett, hogy kitáblázta a veszélyt, de a bíróság ezt nem fogadta el.)

Polgárjogi felelősség: ugyan kárt okoztál a betörőnek (ruházat, testi sérülés), de abban ő maga hatott közre. Ha nem "harci kutyáról" van szó, akkor ennyi elég is, de ha arról, akkor mint veszélyes üzem üzemeltetője felelsz, azaz: csak úgy mentesülhetsz a kártérítés alól, ha bizonyítod hogy a károsult közrehatása objektíve elháríthatatlan volt.

__________________
nemhozzáértő fórumozó
szóljon hozzá szakember is!


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Vadalma # 2006.08.04. 12:04

ez egy igazi slágertéma és átlag félévente, amikor egy aktuális betörőt fejbekólintanak vagy rátámad a házileguán az akció során, tele van vele a média.

A. eset: még nem veszett el a birtok

a Ptk. 190. § (1) úgy rendelkezik, hogy a birtokos a birtoka ellen irányuló támadást a birtok megvédéséhez szükséges mértékben önhatalommal is elháríthatja.

két vizsgálandó kérdés ilyenkor:

  1. csak az elhárításhoz szükséges mértékű volt a cselekmény? bosszút pl. már nem állhat a felbőszült tulaj, az már jogsértő.
  2. nem okozott nagyobb kárt /hátrányt a betörőnek, mint amekkora őt érte volna?

B. eset: a tulajdon már elveszett (=a gaz betörő már felpakolt)

a Ptk. 190. § (2) alapján önhatalmúlag akkor lehet fellépni, ha más birtokvédelmi mód igénybevétele olyan időveszteséget eredményezne, ami a birtok védelmét meghiúsítaná.

mint látszik, ezek eléggé gumiklauzulák.

kérdésedre visszatérve- szerintem attól függ, hogy mekkorát harapott az a kutya :)

Ercsike # 2006.08.04. 11:14

Tisztelt hozzáértők!
Az egyik fórumon felmerült a kérdés, hogy ha egy betörő be mászik az ingatlanomra és megtámadja a kutyám akkor ki a hibás? Felelhetek én azért mert a kutyám megtámadta a behatolót?
Nézelődtem itt, de konkrétan nem találtam jogszabályt erről. Előre is köszönöm Erika.