Ház eladása(több tulaj, több országban)


Lhotse # 2006.08.10. 11:34

Igaz, az ügyvédi ellenjegyzés jelen esetben a minimum, de kiváltható közjegyzővel...

_Lala_ # 2006.08.08. 09:11

A meghatalmazás azért jó ötlet, mert ahhoz nem kell embernek utaznia, elég a papírt küldeni.

A kintiek egy kinti közjegyzővel készíttetnek meghatalmazást (ha a közjegyző ragaszkodik hozzá, akkor két nyelven, ha nem, akkor elég magyarul), arra kérnek ú.n. Apostille-t (nemzetközi hitelesítés), így azt Magyarországon is elfogadják.
Ezt postán haza tudják küldeni, a magyarországi meghatalmazott pedig aláírhatja a nevükben a szerződést.

Lhotse # 2006.08.08. 08:28

Adjon odakint egy meghatalmazást valakinek, aki hazajön, és aláírja helyette a szerződést. (Persze ekkor is ügyvéd által ellenjegyzett meghatalmazás szükséges.)

Odif # 2006.08.08. 07:13

Köszönöm szépen a segítségeket!

Üdv!

ObudaFan # 2006.08.07. 18:36

Elég, ha a szerződést aláíratja, de akkor itthon ugyanaz előtt az ügyvéd előtt, vagy képviselője előtt kel a többi félnek/meghatalmazottnak aláírnia.

Odif # 2006.08.06. 14:59

Egyébként meg miért ez a nagyon nagy szigor?

Ja és más téma, de baromira idegesítő, hogy amikor megörököltük a házat, fizettünk (de miért, amikor az elhunyt tulaj is mindent fizetett rendszeresen? ), és ha most esetleg sikerülne eladni, akkor megint fizetnünk kell érte. Én nem vagyok jogi végzettségű, de hol van itt az igazság?
Persze gondolom biztos van magyarázat : ügyintézés díja stb., de az biztos nem kerül annyiba, mint amennyit az összes tulajjal összesen kifizettetnek. Szóval ez a téma engem kicsit mindig felpiszkál, pedig elég nyugodt természet vagyok.
Csak abban bízom, hogy a mi pénzünk nem valaki luxusát fedezi, hanem tényleg valami hasznosra fordítják.
Uff, én beszéltem.

Odif # 2006.08.06. 14:52

De ha már egy ügyvéd kiutazik, akkor az is elég lehet, ha magát a szerződést íratja alá a kint élőkkel, nem ?

ObudaFan # 2006.08.06. 07:35

Az nem jó, ezt így a magyarországi ügyvéd nem láthatja el ellenjegyzéssel. Valóban az a megoldás, hogy egy ügyvédnek ki kell utaznia és a szerződés aláírására szóló meghatalmazást a külföldön élőknek előtte kell aláírni. Ezek után a meghatalmazottak már itthon alá tudják írni a szerződést. A legjobb, ha külön meghatalmazottja van mindkét kint élő személynek, mert ki tudja, mikor merülhet fel érdekellentét közöttük, aztán nehéz orvosolni ezt a hiányosságot.

giuseppa # 2006.08.04. 14:53

Azt lehetne tenni, hogy a külföldön élők részére ki kell küldeni a szerződést, és az ő aláírásukat a konzulátuson felülhitelesítik (ún. Apostille-lel látják el). Az így aláírt szerződést eredetiben visszaküldik és az itthoniak magyar ügyvéd előtt írják alá.

Odif # 2006.08.04. 14:44

Üdv!

Szeretnénk eladni egy házat, amit nemrég örököltünk többen. Egészen pontosan négyen. Ketten Amerikában élnek, ketten Magyarországon. Állítólag az adás-vételi szerződésnél minden tulajdonosnak személyesen kell részt vennie, de ez problémás. Ha meghatalmazást sem fogadnak el, akkor nem lehetséges-e, hogy egy nemzetközi ügyvédi iroda tud segíteni nekünk, anélkül, hogy bárkinek is utazgatnia kellene ?
Vagy ha erre sincs lehetőség, akkor bármilyen építő jellegű javaslatot várok!
Előre is köszönettel!