készpénzfizetéses számla


ObudaFan # 2006.08.09. 14:43

A 100000Ft-os számlával azt bizonyítani nem lehet, hogy csak ennyi lett átadva, mert lehetne egy másik számla is. Viszont azt, hogy többet vett át, neki kell bizonyítania.

A számla kiállításával kapcsolatban. A jogosult valóban késedelembe esik, ha
elmulasztja azokat az intézkedéseket vagy nyilatkozatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a kötelezett megfelelôen teljesíteni tudjon; illetve ha a nyugtát nem állítja ki, azonban jelen esetben mindezt épp a kötelezett akadályozta meg, tehát jogosulti késedelemre nem hivatkozhat.

Pjotr # 2006.08.09. 08:24

Jól jártál el, ha ilyen számnlád van az egyben átvételi elismervény is, ha többről állítottad volna ki, akkor a bíróság elutasított volna.
Ha az alperes elismerte a tartozását, de nem tudja igazolna annak megfizetését, akkor a bíróság kötelezni fogja rá.
A bírónő tévedett, hogy a többiről is kellett volna számlát adnod, esetleg átutalásos, vagy fizetési határidős számlát adhatnál róla.

csabimaci # 2006.08.09. 05:56

Köszönöm a hozzászólást.
Az ügy persze nem peres eljárással indult rögtön, hanem többször kért és kapott fizetési haladékot a megrendelő, majd fizetési meghagyással folytatódott, s mivel ellentmondást nyújtott be, az ügy perré alakult. Az ellentmondásban persze nem fizetésének indokaként mindenféle mennyiségi és minőségi kifogással élt, amit szóban sosem közölt. Sajnos nehezíti az ügyet, hogy minden szóban hangzott el, írásos szerződések, megállapodások nincsenek. Ezért is lenne fontos tudnom, hogy az eddigi 100000 Ft-ról meglévő számlákkal bizonyíthatom e , hogy csak ennyi összeget adott át nekem, ugyanis az alperes 150000Ft átadását állítja. A másik fontos kérdésem, hogy a készpénzfizetéses számla kitöltésénél helyesen jártam-e el, hogy az eddig átvett összegről állítottam ki?Melyik az a jogszabály amelyik ezt megerősíti, vagy ellentmond ennek? A készpénzfizetéses számla ugyanis formailag úgy néz ki, hogy a fejlécen egy dátumot szerepeltethetek rajta, nem úgy mint az átutalásos számla, ahol fel lehet tüntetni a fizetés határidejét, a megtörténtét.....stb. Köszönöm segítséget.

Sasfioka # 2006.08.08. 21:10

Nem kell, hogy a követelés számla alapján történjen. A vállakozói szerződés elég ehhez.

De nem értem, hogy miért indítottál peres eljárást. Sokkal inkább indultam volna nemperes eljárásban, fizetési meghagyás kiállítását kérve.

SF

csabimaci # 2006.08.08. 19:51

Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben:
Peres eljárást indítottam egy megrendelőmmel szemben, mert építőipari munkadíjam végösszegét nem fizette ki. A munkavégzés időtartama alatt ugyan kaptam tőle 100000 Ft-ot, amiből a munkavégzéshez szükséges anyagot fedeztem, a maradékból pedig vállalkozói díj számlát írtam. A munka végeztével elhárította kapcsolatfelvételi törekvéseimet így a 100000ft-ról kiállított számlákat nem tudtam neki átadni, s a fennmaradó végösszeget sem tudtam rajta behajtani. A bírónő szerint a követelésem összegéről is, vagyis a meg nem kapott pénzről is ki kellett volna állítani a számlát. Megjegyzem: Készpénzfizetéses számlatömböm van, általányadózó vagyok, a számla kiállítása számomra úgy logikus, hogy az átvett összegről állítom ki, s majd ha a tartozást rendezi, arra a napra dátumozva megkapja a számlát. Hogyan rendelkezik a törvény erről? Hol találom meg pontosan ezt a törvényi előírást? Az eddig átvett 100000 Ft igazolható-e a számlákkal,s az a tény, hogy csak ennyit vettem át, és nem többet? A tartozás összegét mivel tudom igazolni? Bár a munka végeztével megrendelőmnek átadtam egy mindenre kiterjedő részletes elszámolást az elvégzett munkámról s annak összegéről. Ez lehet e bizonyíték a követelésemre? A segitő jótanácsokat előre is köszönöm.