Fénykép, videofelvétel


Sücy # 2006.08.15. 19:59

mondjuk "tömegszálláson" alvás közben? :D
megmutathatja-e a felvételt a beleegyezésem nélkül akárkinek?

ObudaFan # 2006.08.15. 15:53

Az attól függ. Nyilvános közszereplésnek minősülő helyzetben igen, egyébként nem. Például egy közéleti személyiség esetében a gyakorlat ebben a körben a védelmet nem a nyilvános megjelenés tényéhez, hanem annak rendeltetéséhez köti.
Amikor valaki nem aktív szereplôként, hanem nézôként, hallgatókéntvesz részt nyilvános társadalmi, politikai ,kulturális eseményen (például színházi elôadáson, sportrendezvényen, tömeggyûlésen stbazt kell vizsgálni, hogy az érintett valamely közfeladat ellátása érdekében van-e jelen vagy sem. Ha a részvétel célja az, hogy nyilvános tevékenységgel valamilyen értéket továbbítson mások számára, a nyilvános közszereplés feltételei fennállnak.
Nyilvános eseményrôl szóló vagy nyilvános helyen készült tudósítás kapcsán sincs mindig lehetôség arra, hogy a felvétel - hozzájárulás nélkül - a tömegbôl egy-egy résztvevôt külön is kiemelve (egyéniesítve) mutasson be, viszont az egyéniesített ábrázolási módnak sincs akadálya, ha a felvétel olyan nyilvános közéleti eseményrôl készült, amelyen szokásos a film, illetve fénykép készítése, mellyel tehát minden résztvevô alappal számolhatott.

Skinner # 2006.08.14. 08:10

Tiszteletem!
Azt szeretném megkérdezni, hogy természetes személy, a beleegyezésem nélkül fényképet vagy videofelvételt készíthet-e rólam?