csavaros adásvétel


Pocakos # 2006.09.19. 14:17

Miért? Más "vételár lett közölve"? (Ez a finom distinkció szenvedő szerkezettel...)

Nem erre gondoltam. Tkp. a szerződésben 32.600.000 forint szerepelt, de volt eegy külön megállapodásunk, hogy ha sikerül az ügylet akkor visszaad 2 milliót. Ez az összeg az illeték miatt lett volna fontos, mivel az egy elég nagy összeg ahhoz, hogy külön próbáljak vele számolni. Kérdésem az lett volna, hogy ezzel, amiért 32-re írtuk a szerződést, de egy külön nyilatkozattal visszaadtak volna 2 milliót, törvénytelen-e?
Ellenjgyző ügyvéd szerint érdemes perelni, de mi az igazság/lehetőségek?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.19. 12:12

Illetve lesz/lehet valami (esetleg rendőrségi)következménye annak, hogy a bank felé más vételár volt közölve, mint a tényleges?

Miért? Más "vételár lett közölve"? (Ez a finom distinkció szenvedő szerkezettel...)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.19. 12:10

Az eladó a kétmillió lényegében kötbérnek tekinti, méghozzá olyan kötbérnek, amelyet biztosíték gyanánt előre kifizettek, és hibátlan teljesítés esetén visszajár. Álláspontja nem nélkülöz minden alapot, különösen, ha ezen kötbér nagysága a vételár egészéhez képest nem aránytalanul magas.

Dr.Attika # 2006.09.19. 09:52

Nos a leírtakból az derül ki, hogy a pénz a csúszás ellenére is visszajár. A 2 millió pontos rendeltetése ugyanis nincs meghatározva. Foglaló, óvadék szóba se jöhet. Igy úgy tűnik tartozatlan fizetés történt, amit vissza kell fizetnie az eladónak.

Pocakos # 2006.09.19. 09:45

Sziasztok,

vettünk lrházat, amelyet nagyrészt/teljesen hitelből szerettünk volna kifizetni. Ezért pótfedezettel kértünk a hitelt, és a teljes vételárat sikerült fel is venni. Mivel az eladó csak akkor volt hajlandó belemenni ha adunk is valamit előre, 2 milliót odadtunk előre, és erre írt az ügyvéd (pontosabban formailag kéttanús megállapodást kötötttünk), hogy ha a szerződés szerinti feltételekkel "létrejön" (így kell mondani?) a szerződés, akkor eladó visszaadja ezt a pénzt. A házon szocpol volt, 2.400.000 forint a magyar állam javára. A kifizetéssel megcsúsztunk, de azért mert a bank először (határidőben) utalt a kincstárnak, és onnan kb. 5 hét alatt sikerült levetetni a jelzálogjogot. Azalatt sajna nem utalta maradék összeget, csak amikor töröltettük az államot, de ezzel kicsúsztunk a fizetési határidőből. Az eladó viszont közölte, hogy nem a szerződés szerinti feltételekkel jött létre a szerződés, és nem adja vissza a pénzünket. Ilyenkor lehet valamit tenni, perelni, bármit,,hogy visszakapjuk a pénzünket? Illetve lesz/lehet valami (esetleg rendőrségi)következménye annak, hogy a bank felé más vételár volt közölve, mint a tényleges?