szóbeli végrendelet


guba # 2007.07.04. 11:22

Összességében tehát lehet érvényes, ha a szükséges érvényességi feltételek fennforogtak, és a végrendelkező a vr megtétele után három hónapon belül halt meg.

Gaius # 2007.07.04. 09:58

Összességében tehát nem érvényes, ha az illető

  • nem volt az életét fenyegető rendkívüli helyzetben (pl. lövészárokban a csatamezőn...)

és

  • írásbeli végrendeletet képes lett volna tenni
ObudaFan # 2007.07.03. 19:22

A szóbeli végrendelet akkor érvényes, ha a végrendelkező két tanú együttes jelenlétében a tanúk által értett nyelven végakaratát egész terjedelemben szóval előadja, és ez alkalommal kijelenti, hogy szóbeli nyilatkozata az ő végrendelete.
Az írásbeli magánvégrendelet tanújának személyére nézve, valamint az ő és hozzátartozója érdekeltségére tekintettel megállapított korlátozások a szóbeli végrendeletre is irányadók, a tanú írni tudása azonban a szóbeli végrendelet érvényességének nem kelléke.

A szóbeli végrendelet hatályát veszti, ha az örökhagyó a szóbeli végrendelkezés feltételéül szolgáló helyzet megszűnése után megszakítás nélkül legalább három hónapon át nehézség nélkül alkothatott volna más alakban végrendeletet.

Gaius # 2007.07.03. 13:55

Szóbeli végrendeletet csak az tehet, aki az életét fenyegető rendkívüli helyzetben van, és írásbeli végrendeletet egyáltalán nem vagy csak jelentékeny nehézséggel tehetne.

Lolo # 2007.07.03. 13:51

Érvényes-e az a szóbeli végrendelet ami két tanú jelenlétébe lett kimondva megerősítve és a kórházba kerülés előtt egy nappal készült ?