Tettenéréses lopás


istván007 # 2010.02.12. 17:37

websas

kivánom h ne legyen abba részed mint amiben nekem volt
amúgy meg hova írjak, kitől kérjek segítséget ?

a próblémámat már ismertettem lentebb

websas # 2010.02.12. 16:55

Mi lett itt ?

Tolvajok fóruma ?

istván007 # 2010.02.12. 16:51

SÜRGÖS

18 éves vagyok nyíregyházán lakok a mai napon sikerült elrontanom egy pár dolgot, nem vagyok büszke rá sőt hány ingerem van,
a lényeg a profiban megkiséreltem ellopni egy árút (nem emlékszem pontosan de talán 100 FT értékben, a lényeg h egy snickers csoki volt az) értékben, a pénztár után megállitottak elvezettek, az őr kitöltött egy papírt mondta h kivagyok tiltva, a sulinak ellesz küldve, ki is rúghatnak, büntetést küldenek majd nekem ami akár a 100 000 FT is elérheti

kérdésem mit tegyek ? tényleg ennyire rossz a heéyzetem ? most lesz a továbbtanulás fel fognak tudni venni ?
Erkülcsi bizonyitvámba ez bekerül ? További életemben megbélyegzetként kellesz élnem ?
UGYE NEM ? NEM TUDOM H MIT TEgyek, kérem segítsenek

ObudaFan # 2007.07.17. 08:38

még csipogó sincsen, tehát nincs ami jelezze

A nem megfelelő biztonsági intézkedések kockázatát ti viselitek.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.07.17. 06:20

Kedves Obudafan !

A helyzet az, hogyigen, én egy boltnak vagyok valamilyen mértékben a tulajdonosa, de továbbra is fennáll minden kérdésem, ugyanis:

  • manapság a vonalkód-rendszerben az árukat egyesével sehogyan sem jelöljük meg , tehát ha én meglátom, hogy akár kandikál kifelé a piásüveg a táskájából valakinek, akkro sem lehet beazonosítani, ha csak konkrétan nem láttam, hogy eltette, na de még ha láttam is, akkor is tagadni fogja, ez egyértelmű!
  • még csipogó sincsen, tehát nincs ami jelezze
  • egyszer volt már rossz élményünk azzal, hogy nem engedtünk ki valakit, mivel nem tudtuk bizonyítani sehogyan, hogy az a mi árunk lett volna, ő tett feljelentést ellenünk és bírósági ügy lett belőle, ahol pedig minket marasztaltak el!!

    Na ezek után 10x meggondoljuk mikor mit merjünk és hogyan, sajnos kamerarendszer sincs, éppen most gondolkozunk annak kiépítésén, na de éppen azon is gondolkozunk, hogy van-e értelme, hiszen max nekünk lehet egy kis támpont, de úgy tudom az ilyen felvételeket pl. a bíróság nem fogadja el.. vagy tévedek? lehet hogy nem jól tudom, ezért kérdezem, de fényképpel kapcsolatban már volt olyan ügye egyik ismerősünknek amikor is azt mondták, a fényképet nem fogadják el bizonyítéknak, hiszen manipulálható. Hát a video legalább ugfyanúgy manipulálható a mai modern programokkal 5 perc alatt ki/be lehet vágni bármit.

    Üdv: KrisztiánBp

ObudaFan # 2007.07.16. 11:51

Kedves Krisztián+!
Ha te egy boltban dolgozol, akkor neked kell tudni, hogy a ti üzletetek hogyan jelöli mega az árut, hogy az onnan származik, nem nekem. Átlagos esetben ha csipog kifelé a riasztójelzés, és az elkövető nem akarja felfedni, hogy miért, vagy ami van nála, az 20e Ft feletti értékű, akkor egészen biztosan nem lesz gond, ha nem engeditek ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.16. 07:24

Akkor akadémikus a kérdése...

esz té # 2007.07.16. 07:14

Kedves Béla Sándor!

Szerintem angol2000 inkább vesz. Vagy nevelni akarsz? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.16. 06:33

Inkább vegyél jegyet vagy bérletet, angol2000.

bootmaker # 2007.07.16. 05:45

"csak bűncselekmény elkövetése esetén lehet, akkor egy 20 ezer forint alatti lopás esetén nem lehetne feltartoztatni"

A tettenérés esetén nincs értékhatár, mindegy hogy szabálysértés vagy büncselekmény, akkor mindig vissza lehet tartani.

B

angol2000 # 2007.07.15. 21:25

Akkor a BKV-n semmi esetre sem tartoztathatnak fel az emlitett esetben? Tehetek e feljelentést személyi szabadság megsértése miatt, ha mégis feltartanak a rendőr megérkezéséig?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.15. 21:05

Jegy nélkül utazni nem szabálysértés. Szerződésszegés.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.15. 21:05

Nem kell neked feltététlenül tudnod, hogy hol van a szabálysértés és a bűncselekmény között az értékhatár (egy hónapja egyébként még 10 ezer volt), sem azt, hogy az épp ellopott holmina pontosan mennyi az értéke.

Nem olyan ördöngös dolog ám ez. Az ember, ha az igazságérzetére és a jogérzékére hagyatkozik, nem tévedhet nagyot. (Ahogy Kiss tanár mondta: "A jog mindig logikus. Akkor is, ha nem.")

angol2000 # 2007.07.15. 20:31

Kedves KBS !

Kifejtenéd kérlek kicsit bővebben?

Mint a hozzászólásokból kitűnik, a legtöbben itt nem jogászok, hanem szeretnének eligazodni jogi kérdésekben, vagy segítséget szeretnének kérni, ezért egy "igen" vagy "nem" válasz nem sokat segít.

Visszatérve a kérdéssemhez, ha igaz az, hogy feltartoztatni valakit csak bűncselekmény elkövetése esetén lehet, akkor egy 20 ezer forint alatti lopás esetén nem lehetne feltartoztatni, mivel szabálysértés, és nem bűncselekmény történt. Vagy van e más eset/ szempont is, azok kívül amit ObudaFan már emlitett?

Mi a helyzet akkor amikor pl a BKV ellenőr vagy biztonsági őr akar feltartoztatni mert mondjuk nincs se jegyem se személyim? Ott sem történt bűncselekmény. Akkor én tehetek e feljelentést személyi szabadság megsértése miatt?

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.07.15. 11:59

Obudafan!

Miért is ? Bocsi, én nem vagyok jogász, de minmdennapos probléma nálunk is. Na most nem értem a legutóbbi hozzászólásodat, hiszen ha én találok valakinél egy adott dolgot (ami már eleve kétséges, hogy bele merjek-e nézni a táskájába jogilag számomra, de ha nem így van, majd kijavítasz), és semmi gyedi azonosítója nincs, se árcimke ami a bolté se sorozatszám se semmi, és azt mondja, hogy az az övé, és nem tőlünk való, akkor én mit tudok tenni? De még egyszer mondom, nem vagyok jogász, úgyhogy ha csak én lennék felvilágosulatlan valamiben akkor elnézést de valóban nem tiszta ez számomra, ellenben naponta 5x előfordulnak a hasonló esetek.
Köszi előre is!
KrisztiánBp

ObudaFan # 2007.07.15. 09:45

Ha a feltartóztatás nélkül vissza lehet szerezni a könyvet, akkor általában nem. De pl. az üzletszerű elkövetés már értékhatár alatűncselekmény, tehát a mindennapos vendég azért feltartóztatható.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.15. 09:42

Nem, nem azt jelenti.

angol2000 # 2007.07.15. 09:30

Ez ugye azt is jelenti egyben, hogy 20 ezer forint alatt nem lehet feltartoztatni a tolvajt a rendőrség kiérkezéséig, mivel nem történt bűncselekmény?

ObudaFan # 2007.07.11. 18:19

Szerinted nehéz ügy, de a Ptk. egyértelmű.

Júl. 1-től 20e Ft a szabálysértési értékhatár.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.07.11. 11:33

Lenne egy kérdésem: mostanában változott valami jogszabály a szabálysértési értéket illetően? Mert én legutóbb 10 ezer Ft-ról tudok, efölött ugye bcs már, de hallottam már az utóbbi időben többször is a 20 ezer Ft-ot emlegetni. esetleg megemelték a határt ? Kösz
KrisztiánBp

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.07.11. 11:24

Na azért mert nem akarja visszaadni, szerintem még nem egyértelmű, hogy ő is lopta el, hiszen gondoljunk bele, ha valakire rá akarnák fogni hogy adja vissza és valóban nem lopta el, természetesen ellenkezni fog, és nem akarja visszaadni, tehát véleményem szerint ez közel sem ilyen egyértelmű. És akkor itt a "jogos birtokos" kérdése is kérdéses lesz azonnal (hacsak nincs egyedi módon megjelölve a tárgy). Egyébként pedig úgy ott hirtelen 2 sec alatt mérlegelje valaki, hogy most lenne-e esély másmódon is visszaszerezni vagy sem .....
Úgyhogy nehéz ügy ez sztem.
KrisztianBp

ObudaFan # 2007.07.11. 10:35

Ha nem akarja visszaadni, az a legjobb, mert akkor lesz tanú arra is, hogy elvette. Egyébként jogos önhatalom az, ha a jogos birtokos csak ilyen eszközzel tudja a birtokát visszaszerezni, feltéve, hogyx más birtokvédelmi eszköz igénybevétele esetén a birtok visszaszerzésére nem lenne esély (pl. mert nem beazonosítható a tolvaj.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.11. 09:11

Sehogy, mert nem lopnak !
LOL

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.07.11. 09:09

Fejlettebb országokban hogyan működik ez ? :D jó kérdés ! Sehogy, mert nem lopnak ! Ausztria-Németország még vegyes, de aztán pl. se a franciáknál se a spanyoloknál se a portugáloknál én nem láttam ám az üzletben se biztonsági őrt se csipogókat se semmit, és mégse lopott senki, holott ugye anagy meleg miatt sok üzlet olyan, hogy egyik fala nincs is megépítve, azaz nyugodtan kisétálhatna aki akar, de kinek jutna ott eszébe lopni ? Max. egy arra járó magyar turistának :D

A másik része a kérdésednek: vigyázz ezzel tényleg, mert ha meg nem tudod bizonyítani, hogy lopott azaz indokolatlanul és ráadásul erőszakkal tartottad vissza, te kerülsz nagy bajba !!!! személyi szabadság megsértése, és netán ha rafinált az illető (csak tapasztalatból mondom, hogy akik erre fel vannak készülve azok nagyon is azok), még hajlandó egy kis sebet is ejteni magán, és kapásból jön egy kis testi sértés, és a nyoma ott lesz, te viszont nem fogsz tudni bizonyítani semmit ! Szóval szerintem 10x is gondold meg ha ilyet teszel, mennyire megalapozott és mennyire bizonyítható ! na most a probléma végső megoldására jobb híján pedig mondtam már, azt tesszük, hogy egyszerűen általában selejtként leírjuk a hiányzó árut, és így könyvelésileg is oké lesz.
Tudom, nem megoldás, de ezért mondtam, "jobb híján" .....
KrisztianBp

_cb_ # 2007.07.11. 06:59

Igen, pont azon gondolkodtam, hogy ha nem adta volna vissza a könyveket kérésre, akkor se tudtam volna tenni semmit. Kíváncsi vagyok, hogy 'fejlettebb' országokban hogy működik ez.