Aláhamisították az aláírásomat!


monalisa1 # 2007.11.15. 09:27

"Elöttük, mint tanúk előtt"
Ez azt jelenti, hogy az illető az egyidejűleg jelenlévő két tanú előtt írta alá a megbízását, melyet az ügyvédnek adott.

Ha nem így történt, akkor az okirat semmis.

Ayber # 2007.11.15. 09:22

Kérdezni szeretnék:
Arról fantáziáltam tanulmányaim során, hogy ki mennyire féltheti magát ilyen esetben amit alább írok:
Első kérdésem:
Ügyédet meghatalmazó írás okirat?
(Szerintem az.)
Ha meghatalmazáson szerepel rajta a bv-ben csücsülő személy mint megbízó, az ügyvéd mint megbízott és 2 tanú aláírása, de az egyik tanu nem volt ott a helyszínen, azaz nem is létezik és 'helyette' MÉGIS megneveztek egy élő személyt és odakanyarították a nevét, az micsoda, okirat hamisítás vagy hamis tanúzás. A meghatalmazás arra szólt h a megbízó helyett az ügyvéd vehessen át papírokat, iratokat.
Köszönöm a választ és több érvet szeretnék mellette, ellene.
Köszönöm.

Traffic # 2007.11.06. 17:49

T. banoka!

Azon gondolkodtam ma, hogy a jármű átíratásával sikkasztást, a hitel felvételével pedig csalást követett el az autókereskedő. Természetesen a hamis adásvételi szerződés benyújtásával és a jármű átíratásával megvalósul a közokirathamisítás bűncselekmény is. Természetesen nem biztos, hogy jó a gondolatmenetem, de erre jutottam.
Amennyiben a rendőrség lefoglalja az autót, a tárolását (a lefoglalás megszüntetéséig) ők oldják meg és természetesen ezért nem kell fizetni senkinek sem. Azon is elgondolkodtam, hogy bizonyítási eszköz-e egyáltalán a járműved. Lehet, hogy nem... Ha pedig nem az, akkor nem fogják lefoglalni és ObudaFannak van igaza.

Ha feljelntés teszel, akkor a rendőrség a szükséges iratokat, információkat beszerzi a banktól. (Tudom, hogy nem a tiéd a hitel, de épp te írtál arról, hogy esetleg a kapott pénzből kifizeted a fennmaradó hiteltartozást.) A kereskedésnek kell a hitelt rendeznie, neked ahhoz semmi közöd szerencsére.
Ne kérd el az állítólagos adásvételit, mert az egy hamis magánokirat. Ha felhasználod, bűncselekményt követsz el. Fizesd a felelősségbiztosítást, mást most nem tehetsz.
Semmi bajod nem lehet, ha feljelentést teszel. Te végig jóhiszemű voltál és természetesen bűnpártolást sem követtél el. A sérelmedre bűncselekmény(ek)et követtek el, az ügyben sértett leszel.
Ha feljelentést teszel, mondd jegyzőkönyvbe, hogy polgári jogi igénnyel is élsz. A polgári résszel kapcsolatosan több, a polgári jogban jól tájékozott szakember tud neked itt segíteni.

banoka # 2007.11.05. 23:06

Haggy kérdezzem meg pontosan!

Ha feljelentést teszek, a kocsit vagy annak papírjait foglalják le? Ha egy két évig is eltart az ügy, addig gondolom az autó tárolásáról ill. állagmegóvásáról is nekem kell gondoskodni, de el nem adhatom ill. közlekedni nem közlekedhetek vele?
Az az egy tart vissza a feljelentéstől, hogy két évvel ezelőtt vettem az autót, és már most is kb fél milliót bukom az eladáson. Két év múlva, ha végetér az eljárás, már megint több száz ezer ft-tal érne kevesebbet .

Ma este annyit tudtam még meg, hogy már hónapokkal ezelőtt átíratták a nevemről az autót és már hónapok óta a banknál vannak a papírok. Viszont a kereskedés már nem tudja kiváltani a banktól, mert likvidítási gondjai vannak, és emiatt már két autónak a kiváltási határidejéről lekéstek, így állítólag a másik két autót kéne először kiváltani és csak utána lehet az enyémet.
(vagyis papíron már nem is az enyém.......)
A banki hitel sem az enyém, Traffic! Ha feljelentést teszek, a rendőrség lefoglalja a banktól a papírt? És az eljárás végén először a bankot fizetik ki a kocsi árából, vagy azért a kereskedés a felelős?

Még egy kérdés: hónapok óta fizetem a kocsi után a kötelező biztosítást. Kéne az állítólagos adásvételi, hogy legalább a biztosítást már ne kelljen fizetnem.

Ha nem teszek feljelentést, nekem lehet ebből az ügyből még pluszban valamilyen bajom?

ObudaFan # 2007.11.05. 18:22

Az autót ezért nem foglalják le, csak ezt az okiratot.

Traffic # 2007.11.05. 17:46

T. banoka!

A helyedben a rendőrségre mennék és jegyzőkönyvbe mondanám a történteket. A cselekmény jogi minősítése az ő dolguk, ezzel ne is foglalkozz. Vélhetően lefoglalják az autódat, de a büntetőeljárás végén, ha már tisztázódnak a dolgok, neked fogják kiadni.
Az eljárás akár 1-2 évig is elhúzódhat, de a mellékutak (pl.: bank felé a hiteltörlesztésed) mindig tele vannak buktatókkal. Neked, olvasatom szerint, semmi félnivalód nincs az ügyben, tegyél csak feljelentést, önhibádon kívül nehogy még te kerülj kellemetlen helyzetbe a végén...

banoka # 2007.11.05. 17:04

Egy autókereskedésbe beadtam az autómat hónapokkal ezelőtt (tehermentes, saját tulajdonú szgk). A napokban kiderült, hogy valamikor az autókereskedés vezetője adásvételi szerződésre aláhamisította a nevemet, a kereskedés tulajdonába került az autó, amire banki készletfinanszírozást vett fel. Tehát pénzt kapott egy banktól, cserébe leadta a forgalmit és a törzskönyvet.

A banktól nem kapok semmijen felvilágosítást, banktitokra hivatkozva. Az állítólagos adásvételit sem mutatja meg a kereskedő. Rendőrségi feljelentés hallatára kocsi árának felét megkaptam. A másik felét még a héten várom, egyébként feljelentem.

Első kérdés: ez a tette a kereskedőnek minek minősül. Okirathamisítás és még mi?

Második kérdés: ha elmegyek a rendőrségre, mire számítsak, lefoglalják az autót? (ami most a kereskedésben van, de forgalmi nélkül sem eladni sem használni nem lehet). Meddig tart egy ilyen ügy tisztázása? Esetleg a kapott pénzből váltsam ki a banknál a forgalmit és magam értékesítsem az autót??