polgári jogi igény


cicababa # 2007.12.05. 08:27

Tisztelt fórumozók!

Csak annyit szeretnék az egészhez hozzászólni, hogy biztosítási ügyekben van egy szervezet, amely az ügyfeleknek ingyenes segítséget nyújt.
Ha valakinek biztosítóval vagy pénzintézettel van gondja.Szeretném figyelmetekbe ajánlani.
www.indrabizt.hu

ObudaFan # 2007.11.29. 14:01

A biztosítóval szemben nem lehet fellépni a büntetőügy keretei között. Az elkövetővel szemben valószínű, bár kicsit keveset tudunk erről az eljárásról ahhoz, hogy ezt biztosra meg lehessen mondani.

Pjotr # 2007.11.29. 10:44

Ne haragudj Monalisa de vannak olyan kérdések amikbe laikusként beleszólni nem szerencsés.

Amennyiben a bűncseleménnyel kárt okoztak lehetőség van büntető ügyben polgári jogi igény előterjesztésére.
Elképzelhető, hogy a bíró nem dönt a polgári jogi igényekről, hanem egyéb útra tereli az ügyet.
Ezt a kérdező is tudta szerintem, nem kéne megkeverni.

A probléma az szerintem, hogy van egy büntető ügy XY-al szemben és polgári kárigény XY biztosítójával szemben.

monalisa1 # 2007.11.28. 22:14

Én csak egy laikus hozzászóló vagyok, tehát amít írok lehet hogy jogász kijavítja ill. kiegészíti majd.

A biztosító "rutinból" utasítja el a kárigényt, mert ameddig nincs jogerős bírói itélet - és abban elmarasztalt elkövető - addig általában nem fizet. (Konkrét követeléssel ő is csak azt követően állhat elő a károkozó felé, illetőleg annak biztosítójától követelni a neked majdan kifizetendő kárrendezési összeg részére történő megtéritését.)

Tehát mivel a károkozó biztosítója jelenleg "lezártnak" tekinti az ügyet - de nem befejezettnek -, kénytelen vagy kivárni a büntetőeljárás végét.

Azzal, hogy az elkövető jegyzőkönyvileg elismerte a károkozást, őt a bíróság majd büntetőjogilag felelősségre vonja és itélkezik felette.

Ezt követően a polgári peres ügyben ezen büntetőjogi itélet nagyban megkönnyíti majd az eljáró bíró dolgát a forintosítandó követelésed megitélése dolgában., I.r. alperes a károkozó, II.r.alperes az ő biztosítója.

Büntetőügyben legfeljebb tanúként léphetsz fel ill. idézhetnek majd be, mert helyetted és nevedben az ügyész(ség) jár el.

Azt hogy most jó darabig mível tudsz járni, megválaszolni nem tudom...

mézga19 # 2007.11.28. 21:31

Kedves jogászok!
Mi a módja annak, hogy egy büntető eljárásba bekapcsolódhassak mint károsult polgári jogi igényt támasztva?
A büntető eljárás egy közlekedési balesetből kifolyólag van folyamatban, melyben sérülés nem történt, de az autóm totálkáros lett. Jelenleg az ügy ott áll, hogy az ügyész most adja át vádemelési javaslattal a bíróságra.
Kérdésem, hogy mikor lehet bekapcsolódni, és azt milyen módon kell tenni, vagyis kb. mit írjak a levélbe, valamint illetéket kell-e fizetni?

A problémám az, hogy a biztosító a kárrendezéshez rendőrségi határozatot kért tőlem. Én megírtam nekik, hogy ilyet nem tudok produkálni, mert a baleset nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek minősül, és ezért az ügyészséghez fog kerülni, onnan pedig bíróságra. Tájékoztattam őket, hogy melyik rendőrkapitányságon milyen ügyszám alatt fut a büntető eljárás. Ez egy hónappal ezelőtt volt.
Most kaptam egy levelet a biztosítótól, hogy lezárták a kárügyemet és nem fizetnek semmit, mert az eddig beküldött iratok alapján a járművezető felelőssége, elkövetői minősége nem bizonyítható.
(Szerintem a biztosító utána sem nézett, hogy valóban folyamatban van-e ez a büntetőügy, hanem azt gondolta, hogy csak blöfföltem ezt a büntetőeljárást.)
Nos, szerencsére már van a kezemben egy ügyészségi határozat (a közvetítői eljárásra való utalás elutasításáról), melyben az is szerepel, hogy a gyanúsított járművezető a rendőrségi kihallgatáson elismerte a bűncselekmény elkövetését, és azt is tartalmazza, hogy az ügyészség vádemelési javaslatot tesz a bírósághoz. Ezt elküldöm a biztosítónak, remélem ettől jobb belátásra térnek. De ha nem, akkor nem marad más hátra, perelnem kell.
Polgári per indítása elég tetemes illetéket követel tőlem, ezért gondolkodom azon, hogy be lehet-e esetleg kapcsolódni a büntetőügybe és ott követelni a károm kifizetését a károkozótól vagy a biztosítójától.
Csak nem tudom, ez hogyan működik.
A segítségeket előre is köszönöm.