Közmunka el nem végzése


hunfrakk # 2008.11.06. 18:10

A bíróság által kiszabott pénzbírság átváltoztatása esetén a pénzbírságot helyettesítő elzárás végrehajtására az elkövető lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes rendőri szerv intézkedik.

az ELZÁRÁSról részletesen:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

hunfrakk # 2008.11.06. 18:07
hunfrakk # 2008.11.06. 18:05

nos, utána olvastam - tévedtem - ebből sajnos elzárás (fogház) lesz - kivéve persze, ha befizeti az elkövető a pénzbírságot

111. § (1) A pénzbírságot az elkövetőnek a határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül - a pénzösszeg illetékbélyeggel történő lerovásával vagy más, külön jogszabályban meghatározott módon - kell megfizetnie.

(2) Ha a pénzbírság vagy egyéb pénzösszeg megfizetésére kötelezett a határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül a pénzösszeget nem fizeti meg, a szabálysértési hatóság közvetlen letiltást bocsát ki.

(3) Ha a közvetlen letiltásra nincs lehetőség, a szabálysértési hatóság elrendeli a tartozás adók módjára történő behajtását.

(4) A pénzbírságot - az elkövető beleegyezése esetén - közérdekű munkára kell átváltoztatni, ha az adók módjára történő behajtás nem vezetett eredményre.

(5) A (4) bekezdésben foglalt határozat meghozatala előtt a szabálysértési hatóság - amennyiben nem az elkövető lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes szabálysértési hatóság járt el - rövid úton megkeresi az elkövető lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes települési, a fővárosban a kerületi önkormányzat jegyzőjét (a továbbiakban: jegyző), aki a település területén működő, közérdekű munka végzésére alkalmas munkahelyekről tájékoztatja a szabálysértési hatóságot.

(6) A közérdekű munkára átváltoztató határozatot a szabálysértési hatóság megküldi a jegyzőnek, aki - az elkövető egészségi állapotának és munkára való alkalmasságának figyelembevételével, a munkáltató beleegyezésével - az intézményt vagy gazdálkodó szervezetet jelöl ki a közérdekű munka végrehajtásának helyéül. A közérdekű munkahelyet kijelölő határozattal szemben nincs helye jogorvoslatnak.

(7) A közérdekű munkára történő átváltoztatás esetén az elkövető köteles a jegyző által meghatározott munkát végezni, személyi szabadsága egyébként nem korlátozható.

(8) A közérdekű munkát az elkövető hetenként legalább egy napon - a heti pihenőnapon vagy szabadidejében - díjazás nélkül végzi.

(9) A közérdekű munka legrövidebb tartama egy nap, leghosszabb tartama húsz nap. Egy napi közérdekű munkának legfeljebb hat óra munkavégzés felel meg.

(10) A 24. § (2) bekezdése alkalmazása esetén a közérdekű munka leghosszabb tartama harminc nap.

(11) A jegyző, illetőleg a kijelölt munkahely haladéktalanul értesíti a közérdekű munka végzését elrendelő szabálysértési hatóságot, illetőleg bíróságot, ha az elkövető nem kezdi meg a közérdekű munka végzését, vagy munkakötelezettségének nem tesz eleget. Ezekben az esetekben a közérdekű munkát - a 17. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint - elzárásra kell átváltoztatni.

113. § (1) Amennyiben az elkövető vagy helyette más a pénzbírságot, illetőleg az elzárásra átváltoztatott pénzbírságnak a még le nem töltött napoknak megfelelő összegét igazoltan megfizeti

  1. az elzárás nem foganatosítható, illetőleg
  2. az elzárás foganatosítását követően az elkövetőt nyomban szabadon kell bocsátani.

(2) Az elzárás letöltéséről, illetőleg az azonnali szabadításról a büntetés-végrehajtási intézet a bíróságot haladéktalanul értesíti.

hunfrakk # 2008.11.06. 12:31
  1. szerintem nem a fogház behívót hozta a postás
  2. le van írva törvénybe egyértelműen hogy mely szabálysértések büntethetőek elzárásssal
  • ez vonatkozik az átváltoztatásokra is

3. egyébként 4 nap közmunka egyenlő 4 nap fogházzal, tehát szó sincs 10-20 napról

hunfrakk # 2008.11.05. 20:11

efi99!
igaz!

reméljük Venson tanult ebből,
és jövőben nem így jár el!

efi99 # 2008.11.05. 19:52

"elnézést, de idegességemben nem tudtam/tudok visszaolvasni."

Hogyan lehet az ideges, aki jogsi nélkül vígan áthajt a piroson, nincs miből levonni a büntetést és a 4 napot sem dolgozza le. Akinek ezekhez van "bátorsága", annak kötélből vannak az idegei...

hunfrakk # 2008.11.05. 19:38

A pénzbírság átváltoztatása közérdekű munkára

az adók módjára sem behajtható pénzbírságot közérdekű munkára kell átváltoztatni

Ha az elkövető nem járul hozzá ahhoz, hogy pénzbírságát közérdekű munkára változtassák át, akkor a bírságot elzárásra kell átváltoztatni.

nem lehet azonban a pénzbírságot elzárásra átváltoztatni azoknak az elkövetőknek az esetében, akikkel szemben egyébként sem lehet elzárás büntetést kiszabni.

A hatályos szabálysértési kódex elzárással rendeli büntetni

1. az önkényes beköltözést
2. a rendzavarást
3. a garázdaságot
4. a tiltott kéjelgést
5. a veszélyes fenyegetést
6. a járművezetéstől eltiltás tartama alatti járművezetés szabálysértését
7. a tulajdon elleni szabálysértések közül a 20 ezer forintot meg nem haladó, mező-, illetőleg erdőgazdaságilag hasznosított földön lévő terményre, termékre, illetve haszonállatra, vagy az ott elhelyezett felszerelésre, eszközre elkövetett lopást

hunfrakk # 2008.11.05. 19:14

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet
az egyes szabálysértésekről

Engedély nélküli vezetés

47. § (1) Aki vasúti járművet, légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetőleg a közúti forgalomban olyan gépi meghajtású járművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, továbbá aki e járművek vezetését ilyen személynek átengedi,
százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Azzal szemben, aki a közúti forgalomban gépi meghajtású járművet engedély nélkül vezet, a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat, továbbá a rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott közúti közlekedési szabálysértés esetén - a szabálysértési jogsegély keretében - a pénzbírságot kiszabó jogerős határozat végrehajtása átadható.

Venson # 2008.11.05. 18:24

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Kb másfél-két éve elcsíptek engedély nélküli vezetésért. Jogsi nélkül piroson hajtottam át, ezért pénzbírságot szabtak ki, de nem fizettem be. Levonni sem tudták, így maradt a közmunka. 2008 május elején lett a végleges ítélet a bíróság által, hogy 4 napot kell ledolgoznom. Még akkor le is regisztráltam magam ez ügyben ahol kellett,de még nem végeztem el a 4 nap melót. Ma viszont jött egy levél a bíróságtól, amit nem mertem átvenni a postástól, így van 1 hét haladékom, ugyanis 1 hét múlva ismét kihozza. Az lenne a kérdésem, hogy ez a levél már behívó a börtönbe, vagy még csak figyelmeztetés, hogy végezzem el a munkát? És ha még az elkövetkezendő 1 hét alatt letöltöm a rám kiszabott 4 nap munkát, akkor még elkerülhető a börtön?

A segítséget előre is köszönöm!

U.i.: Ha volt már ilyen téma, akkor elnézést, de idegességemben nem tudtam/tudok visszaolvasni.