Nagynéni esete


segítő rokon # 2009.01.17. 22:27

Guba! Úgy érzem sok igazságra hívtad fel a figyelmem.
Tapasztalatlan vagyok az ilyen jogi procedúrák jogszerű rendezésében. Úgy érzem, hogy önálló indítványban nem jutok eredményre. Nagyon sok bizonyítékkal rendelkezem ami a vélt, és valós helyzetet igazolja. Ennek ellenére nem biztos hogy jól tudom felhasználni. Ténylegesen azt látom, hogy kellene egy tökös ügyvéd, aki a helyzetfelmérést, rendelkezésre álló első és másodlagos bizonyítékokat megismeri, ennek birtokában az igazságot jogi úton érvényesíteni tudja.

guba # 2009.01.17. 18:58

Ha a pénzt a néni vette fel, majd megőrzésre adta át, akkor nem csalás, hanem sikkasztás lehetne. De nem túl életszerű, hogy valaki kiveszi a pénzét a bankból, és megőrzésre adja át egy "szinte családtagnak". Ezt elég nehéz lesz bizonyítani, főleg azért, mert korábban is adott nagyobb összeget ugyanennek a személynek kölcsön.
Ha jogosulatlanul vett fel pénzt a kártyával, akkor sem csalást, hanem készpénzfizető eszközzel való visszaélést és lopást követett el, de ehhez is kellene tudni bizonyítani, hogy ő vette fel, és nem megbízottként vette fel. Sok esélyt erre sem látnék. Ha nem akarom, hogy használja valaki a kártyámat, akkor nem adom a kezébe, és nem mondom meg neki a PIN kódját. A testvér szintén úgy tűnik, hogy szabad akaratából adott, nincs jelentősége, hogy a nagynéni tudott-e erről.
Mindegy hol teszel feljelentést, nem ez alapján dől el, ki végzi a nyomozást. Felhívnám még a figyelmedet a hamis vád tényállására, tehát konkrét gyanusítottat ne jelölj meg.

segítő rokon # 2009.01.16. 19:17

Köszi az eddigi hozzászólásokat, javaslatokat.
Tegnap bővebben kívántam hozzászólni, de szövegem elvszett.
Rövid leszek.
1.Csalás vagy nem?
Az első egymillió az kölcsönkért volt. A további esetekben bankból felvetetett, és félelem keltés mellett elvett pénz volt. A bankkártya használat, birtoklása őrzésre átvett, használata engedély nélküli. A testvértől kért pénz a néném megsegítésére, de az ö tudta és beleegyezése nélkül történt.
Részemről egyértelmű csalás, de nem vagyok jogász!
2. Rendőrségi feljelentésre gondoltam, mindent így készítettem elő, de néném az ügyészségben jobban bízik.
3. Ténylegesen jobb lenne ügyvédi megbízással bonyolítani az egész ügyletet. Keresem a lehetőséget,de tapasztalatlan vagyok.

Hókarú Nauszika # 2009.01.16. 05:20

Nem lehet, hogy ha a család rögzíteni tudná, hogy telefonba vagy személyesen elismétel mindent, testőröket, egyebeket, mindent kihúzni belőle, majd kideríteni, hogy nincs és nem is volt testőr? Az nem tévedésbe ejtés? És ha kiderítik, hogy hová ment a pénz? És a tartozást nem lehetne utólag lejártnak nyilvánítani? Valami van, hogy ha határozatlan időre szól, akkor bármikor lejárttá lehet tenni, kérni vissza, addigra persze feltérképezni a család nevén lévő ingóságokat, és meg is jelzálogjogozni, ha ez nem megy, akkor pert indítani, és megjelölni mint fedezetet az ingatlant, és a bíróság per miatti elidegenítési tilalmat vezetne.

Nem vagyok jogász.

guba # 2009.01.15. 21:48

Konkrétan mi alapján?

ObudaFan # 2009.01.15. 20:30

A leírtak alapján a csalás megállhat.

monalisa1 # 2009.01.15. 19:20

Írd újra, és csak röviden...

segítő rokon # 2009.01.15. 18:35

Valami nem sikerült elvesztettem a szöveget.

segítő rokon # 2009.01.15. 18:33

á

monalisa1 # 2009.01.15. 09:38

Csúnyán visszaéltek a néni jóhiszeműségével, naívságával... Tessék ügyvédet fogadni mellé - lévén nem kis pénzek próbált visszaszerzéséról van szó -, és ő majd eljár az ügyben.

guba # 2009.01.15. 09:19

Lehet, hogy cinikusan hangzik, de a nagynéni szabad akaratából cselekvőképessége birtokában adta kölcsön a pénzét. Magánszemélyek közötti kénzkölcsön érvényességéhez, még csak az írásbeli forma sem szükséges. Milyen bűncselekmény gyanújával kívánsz feljelentést tenni, csalás? Valakinek a bizalmába férkőzni, és pénzt kérni tőle, még nem bűncselekmény.
Egy haszna azért mindenképpen volt ennek az ügynek mind a rokonok, mind a néni vonatkozásában. A rokonok ettől kezdve megkülönböztetett figyelmükkel fogják elkényeztetni a nénit, akit pedig már sokkal kevésbé fog nyomasztani a pénzével való rendelkezés terhe.

ObudaFan # 2009.01.15. 08:29

A rendőrségen lehet feljelentést tenni.

segítő rokon # 2009.01.14. 19:02

Tisztelt Szakértők!
Tanács és jogi iránymutatás céljából szeretném megosztani Önökkel történetünket.
Nagynéném 87 éves. Budapesten férje halála óta egyedül élt. Családja, gyerek unoka nincs. Testvérei 85 és 93 évesek. Segítséget a nagy lakótávolság miatt esetenként, heti gyakorisággal 86 éves húgától kapott. Önakaratából úgy döntött, mivel közvetlen örököse nincs, hogy lakását értékesíti a HILD ZRt nek, ezzel hátralévő életét biztosítani tudja. Szerződést megkötötték, a lakás forgalmi értékének a fele, ez jelentősebb összeg a folyószámlájára, átutalásra került.
A bajok ekkor kezdődtek. Lelkileg nehezen dolgozta fel a lakás tulajdonjogának elvesztését, valamint egyre jobban nyomasztotta a nagyobb pénzösszeg kezelése, birtoklása.
Egyre erősebb félelem érzet kezdett uralkodni rajta. Ez okból kéthetes pszihiátriai kezelésre szorult. A kórházból javult állapotban került haza, de félelemérzete továbbra is fennmaradt. Ekkor a HILD Szolgáltató részlege házi ápolást javasolt, és kiközvetített egy háziápolást nyújtó vállalkozót. Az ajánlatot elfogadta, és ápolási szerződést megkötötték. Egy hónap elteltével az ápolási szerződést felmondta. Nem volt elégedett sem a szolgáltatás minőségével, főként az ápolás költségével. Heti 4 – 5 alkalmi éjszakai felügyeletért 70-80 000 Ft.- ot fizetett. A szerződésbontással egyidőben az ápoló vállalkozó ajánlatot tett egy szakszerű, de lényegesen olcsóbb ápolás lehetőségére, melyet egy ismerőse, aki szintén szakápoló, de már nem vállalkozó fele áron tud biztosítani a részére. A hölgyet rövid időn belül személyesen bemutatta. A hölgy szimpatikus megjelenése, hízelgő viselkedése, kedvessége azonnali megállapodásra késztette nénémet. Az új ápoló hölgynek a férje vállalkozó, és régebb óta segíti a felmondott vállalkozó ápoló munkáját. Ennek kapcsán ismerhette néném problémáját, kiszolgáltatott helyzetét. Rövid időn belül meg is jelent az ápolást nyújtó feleségével együtt, hogy ő is segíteni fog, meg fogja védeni azoktól akik a pénzét el akarják venni tőle. Két héten belül olyannyira bizalmas, szinte családi kapcsolatot sikerült kialakítaniuk.
Ekkor ált elő a férj, hogy komoly anyagi problémái vannak. Sürgősen kellene neki 1 000 000 Ft. Néném segített rajta és kölcsönbe átadta a pénzt. Ezután két hónap leforgása alatt folyamatosan kisebb nagyobb összegeket kért. Vagyis ez úgy történt, hogy elvitte a bankba, felvetette a pénzt, majd azt azonnal elvette tőle, mondván bajt hoz rá, ha sok pénz van nála. Bár mindig azt sugallta, hogy mennyire vigyáz rá és nem kell félnie, ezzel szemben folyamatosan erősítette félelem érzetét. „Add oda a pénzt, mert az a fekete kabátos férfi meg akarja szerezni Tőled”
Néném többször megkérdezte, hogy hova kell az a sok pénz? Melyre a válasz, nagy a baj testőröket kell fogadnom és az nagyon drága.
Így történt. Ez idő alatt sajnos a hozzátartozóit sem igazán fogadta. Nem láttunk bele a beférkőző család piszkos üzelmeibe.
Két hónap pénzügyi mérlege alapján a kicsalt pénzösszeg megközelíti az 5 000 000Ft.- ot
Végeredmény az lett, hogy látta a segítő pár, hogy ez az állapot tovább már nem tartható, nénémet elhelyezte egy nyugdíjas otthonba. A bérleti jogviszonyra 2 800 000 Ft.- ot úgy tudta vissza fizetni, hogy felkereste néném testvérét, és a nevében, tudta és beleegyezése nélkül kért 1 300 000 Ft.-ot. Ez tovább növelte az elcsalt összeget.
Az otthon igazgató felszólítására a segítő férj az általa birtokolt banki dokumentumokat, bankkártyát, banki szerződést, lakáskulcsokat elismervénnyel átadta. Folyószámlát azonnal megszüntettük, folyószámla kivonatot visszamenőleg lekértük. Utóbbi ismeretében főként az utolsó hónapban megdöbbentő pénzforgalmat tapasztaltunk. Ez alapján számolt a fent leírt összeg.
A segítő férjet felhívtam, ajánlatot tettem peren kívüli megállapodásra. Jeleztem felé, hogy amennyiben nem teljesít, rendőrségi feljelentést teszek. Az ajánlott határidő közel két hete lejárt. Semminemű visszajelzés nem történt.
A feljelentést néném nevében megírtam, nem tudom milyen irányba kellene lépnem. Rendőrség? Ügyészség?
Ingyenes jogsegély lehetőségét neten néztem, de igénybevétele jövedelemhez kötött. Ez sajnos így már nem áll rendelkezére.
Megtévesztett, meggyengült idős asszony bízik és várja a segítő jogi tanácsokat.