Génterápia élő vírussal


Nephritis # 2009.02.17. 06:30
Nephritis # 2009.02.17. 06:23

2. Nagy utazás, azt mondtad hogy ez az élet, s nem halunk meg,
Az ember soha el nem téved, égi láz, a bizonyos égi láz,
Tőled kaptam, majd meg haltam, majd el égtem én

Pistone # 2009.02.13. 21:13

Kedves Nephritis!

Számomra nagyon érdekes a felvetésed, és nagyon szívesen beszélgetnék is róla, csak nem értem, hogy melyek azok a konkrét kérdések, amelyekre választ szeretnél kapni. Engem érdekelne az is, hogy hogyan vetődtek fel benned ezek a gondolatok, mert valljuk be, hogy ez a terület nem az, ami mindennapjainkat átszövi. Tehát nyitott vagyok a párbeszédre, azonban sokkal több információt várok.

Üdvözlettel: Pistone

Nephritis # 2009.02.13. 05:56

Ma számos genetikai betegséget gyógyítanak már génterápiával. Ennek lényege, hogy a hibás gének helyett egy új génszakaszt juttatnak be az adott helyre. Például agyi megbetegedésnél, alcheimer kórnál az agyba. Az elmélet és a gyakorlat is az, hogy a hibás gén működését átveszi az újonnan bevitt génszakasz, és megszűnik a hibás működésből adódó betegség.

A mai modern technológiában úgynevezett vektorokkal viszik be az új génszakaszt. Ezek a vektorok emberi vírusok, de olyan vírusok, amik nem tudnak szaporodni. A vírus DNS-éből "kilőtték" azokat a darabokat, amik a szaporodásért felelőesek, és sok esetben pont erre a felszabadult szakaszra ültetik rá a beviendő hasznos gént.

Miért nem valódi vírussal végzik a génterápiát? Azért, mert a vírus, pont a szaporodása miatt elszabadulhatna. Megfertőznék Józsit, és ő Pistának is átadná a villamoson. A másik ok, hogy a legtöbb vírus olyan "rosszul" szaporodik, hogy a megfertőzött sejtet kipukkasztja a szaporodása során. Olyan sok új másolat jön létre ugyanis a vírusból, hogy fizikailag nem férnek el a megfertőzött sejtben, és az kipukkan, megsemmisül.

A Nephritis vírus (eredetileg nyúl vírus) úgy tűnik, hogy pont jól szaporodik. Úgy értem, hogy nem szaporodik fel annyira, hogy szétrobbantsa a megfertőzött sejtet. Ha élő Nephritis vírussal vinnék be a hasznos gént, akkor pár példány elég lenne a vírusból, és a testben szaporodna fel a kellő mennyiségre. A szervezet immunrendszere pedig pár nap alatt megtanulná a vírust, és az emberi immunrendszer ki is ölné. Mi maradna vissza? Az összes sejtben lecserélt (vagy kiegészített) DNS. Nephritis vírus ráadásul az agyat is elfertőzi, az agy sejtjeinek DNS-e is lecserélhető (kiegészíthető).

A Nephritis vírus 41-42 fokos lázzal jár.

Mi a veszély? Az, hogy visszamaradhat néhány példány a vírusból. Idővel, ahogy az immunválaszt "elfelejti" a szervezet, felszaporodhatna annyira, hogy fertőzzön megint, és a villamoson Józsi átadná Pistának.

Mi a megoldás? Az, hogy egy olyan vírust ki kellene egészíteni a Nephritis-ből vett DNS-sel, ami mindig benne marad az emberben. Így állandóan emlékeztetné a szervezet immunrendszerét a Nephritis DNS-ére, állandó erős védelmet nyújtana, és nem tudna a néhány, esetlegesen elbújt, átalakító Nephritis előjönni.

Mi legyen ez a második vírus? Ez lehetne például a Hepatitis vírus, mert az az egész élet során a májban marad. De, nem az eredeti Hepatitis, hanem egy kicsit megváltoztatva, egy pár nucleotiddal kiegészítve. Mondjuk a Nephritis vírusból vennénk 20-30 nucleotidot, és azzal megtoldanánk a Hepatitis-B-t. Nevezhetnénk az új mixet pl. Hepatitis-G-nek, vagy egyszerűen HGV-nek. A HGV gondoskodna arról, hogy az egész hátralévő életben a szervezet immunrendszere védjen a Nephritis vírussal szemben.

Lehetne az első vírussal olyan vezérlő anyagok termelését befolyásolni (hormonok enzimek), amik az orr növekedésének a mértékét, a szem színét, a homlok növekedésének a mértékét szabályoznák, vagy bármi egyebet.

Pár nap alatt az immunrendszer úgyis leküzdi a Nephritis vírust, és a HGV pedig egész életre garantálja, hogy a Nephritis ellen védett maradjon az illető, így az esetlegesen elbújt Nephritis többé nem tud "előjönni".

Kezdjünk el beszélni erről a problémáról. Mindenki beszéljen végre róla. MINDENKI!!!!!!