másodfokú tárgyalás


ObudaFan # 2009.05.24. 09:31

A „helybéli“ Itélő Tábla soha nem járhat el egy fellebbezési ügyben csak egy területilek másik Itélő Tábla, tehát jogos az ügyed szegedre történt áthelyezése.

Ez nem így van. Egyrészt ha a Fővárosi Bíróság járt volna el elsőfokon, akkor a Fővárosi Ítélőtábla lenne illetékes a fellebbezés elbírálására (kivéve, ha az egész bírósággal szemben valamilyen kizárási ok merülne fel), de itt ráadásul a PKKB kellett, hogy eljárjon elsőfokon, így másodfokon a Fővárosi Bíróság fog.

monalisa1 # 2009.05.23. 21:33

Azzal tisztában kell hogy legyél: a másodfokú bíróság már nemigen kérdez semmit, lévén és bizonyára az elsőfok alaposan körüljárta az adott témát. Tehát az, hogy a vezetői engedély az "életedet" jelenti azzal tisztában voltak - és mégis az itéletben külön büntetési tétel történt erre is.

Ismert: mindig a remény száll el utoljára...

Zárójelben: ha netán minden maradna változatlan - mármint ha az ügyész kért súlyosbításnak nem adnak helyt, 1 évig más beosztásban a vasutnál azért bizonyára megmaradhatsz, vagyis a megélhetésed igazából nem lehetetlenülne el. (Vélem ők is erre gondoltak amikor végül is a külön eltiltás.)

opika # 2009.05.23. 21:16

Köszönöm a gyors választ.

monalisa1 # 2009.05.23. 21:08

Ha nem ismered el a bűnösséget akkor nem enyhítést kell kérni hanem felmentést - a különbség lényeges.

A "helybéli" Itélő Tábla soha nem járhat el egy fellebbezési ügyben csak egy területilek másik Itélő Tábla, tehát jogos az ügyed szegedre történt áthelyezése.

Az ügyvéded ismeri a teljes peranyagot, így ő valószínűleg meg tudja mondani (...) hogy mire is számíthatsz - minden egyéb más csak jóslás.

Külön annyit, hogy a vezetői engedély megmaradását kiemelte kérjed, mert az a munkádhoz - megélhetésedhez elengedhetetlenül szükséges, éppen elég a felfüggesztett börtönbüntetés félelmével ellátni nap mint nap a felelősségteljes munkát.

(Ha valaki ittas vezetés miatt "megbukik", és a rendőrség a pénzbüntetés mellett x időre bevonja a jogosítványát, a bírósági tárgyaláson vizsgálni kell az egzisztenciális ellehetlenülés dolgát.)

Neked éppen elég az hogy 2 évig félned kell a börtönt, a munkád elvesztése - ha ideiglenesen is - a megélhetésed elvesztését jelentené.

Erre való tekintettel kérd a bíróságot, hogy EZT a büntetési tételt kivételes méltányosságból vonja vissza.

További óvatos/figyelmes munkavégzést.

"Lisa"
laikus hozzászóló

opika # 2009.05.23. 20:35

Nekem egy olyan problémám lenne ,hogy elsőfokú bíróság (főv.közp.kerületi bíróság)ítélete szerint bűnös vagyok vasúti közlekedés veszélyeztetése és rongálás miatt,én a bűnösségem nem ismertem el.A büntetésem 6 hónap börtön 2 évre felfüggesztve és 1 évre vasúti vezetői engedély bevonása +50ezer ft pénzbüntetés.Erre az ügyész súlyosbításért fellebbezett,én és a védőm enyhítésért fellebbeztünk.Nekem nagyon fontos lenne hogy legalább a vezetői engedélyem megmaradjon,mert anélkül nem tudom a munkám ellátni.
A másodfokú tárgyalás (nyilvános ülés) az idézés szerint a Szegedi itélőtáblán lesz.Én Budapesten lakom és dolgozom,és a baleset is itt történt.Lehetséges,hogy Szegedre tehetik az ügyet másodfokon?
Ilyenkor mennyire számít a másodfokú ítélet szempontjából hogy az ügyész súlyosbítást kért?Van még esélyem rá hogy ne vegye el a bíróság a vezetői engedélyemet?A baleset 3 éve történt,azóta is balesetmentesen vezetek és ezelőtt az eset előtt is balesetmentes voltam.(15 éve vezetek.)
előre is köszönöm ha valaki válaszol.