feljelentés mulasztása mikor bűncselekménynek számít?


Sz.Márton # 2009.06.16. 19:51

Még egy kis adalék:

Emberrablás 175/A.§ -esetén

(7) Aki hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy emberrablás elkövetése készül, és erről az érintett személyt vagy a hatóságot, mihelyt teheti, nem tájékoztatja, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha az emberrablást legalább megkísérelték.

Terrorcselekmény 261.§ -esetén

(8) Aki hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy terrorcselekmény elkövetése készül, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, jelentést nem tesz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Katonai bűncselekményként

Zendülés megakadályozásának elmulasztása
353. § Aki a tudomására jutott zendülést vagy előkészületét tőle telhetőleg nem akadályozza meg, illetve késedelem nélkül nem jelenti, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

ObudaFan # 2009.06.16. 18:57

Btk. 150. § (1) Aki hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, az alkotmányos rend elleni szervezkedés, lázadás, rombolás, hazaárulás, hűtlenség, ellenség támogatása, kémkedés készül, vagy még le nem leplezett ilyen bűncselekményt követtek el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz jelentést, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdésben felsorolt bűncselekmény feljelentésének elmulasztásáért az elkövető hozzátartozója nem büntethető.
344. § Aki hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy külföldre szökés elkövetése készül, vagy még le nem leplezett ilyen bűncselekményt követtek el, és erről, mihelyt teheti, jelentést nem tesz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A jelentés elmulasztása miatt az elkövető hozzátartozója nem büntethető.

jack4 # 2009.06.16. 18:53
  • alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, az alkotmányos rend elleni szervezkedés, lázadás, rombolás, hazaárulás, hűtlenség, ellenség támogatása, kémkedés
  • államtitoksértés
  • külföldre szökés előkészülete (katonai bcs.)
  • terrorcselekmény előkészülete
  • nemzetközi gazdasági tilalom megszegése előkészülete

Valószínű, hogy nem teljes, de a lényeg, hogy súlyos bcs.-k eseté írja elő a tv.

bezz # 2009.06.16. 18:27

Tisztelt Fórumozók ,
megszeretném kérdezni , hogy a feljelentés mulasztása mikor bűncselekménynek számít?
Melyek azok a bűncselekmények amelyek feljelentése illetve az elkövetők feljelentése mulasztása bűncselekménynek számít?
előre is köszönöm a választ