rágalmazás / becsületsértés (internet)


Mazsyyy # 2011.02.14. 11:02

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy egy személy azzal állt elő 2 évvel ezelőtt, hogy én és a párom (aki a feljelentőnek a volt társa)feltörtük neki több közösségi oldalát, e-mail címét, egyéb dolgait...a rendőrséghez fordult, majd mi a bíróságig vittük az ügyet, a bíróság januárban jogerősre emelte a felmentő ítéletet ellenem! Ezúton az érdekelne, hogy tudok-e a feljelentőtől kártérítést kérni, mivel ahol lakik ott mindenkinek az ő hazugságait hangoztatta, és megalázott minket, családunkat! Lejáratott több helyen is minket!

Házdoktor # 2011.02.13. 09:55

Tiszteletem,

Esetemben az illető a rendőrségen tett feljelentést és a rendőrség is kezdett nyomozni, tanúként meghallgatva, immáron 3 hónapja...
a bíróságon tudtommal még nem is járt az ügy..


K. János

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.12. 18:07

Bárki tehet feljelentést a rendőrségen, a bíróságon, az ügyészségen. Majd átteszik oda, aki illetékes.

Házdoktor # 2011.02.12. 16:35

pontosítok: "meg is vádolja helyett"->értesiti a gyanusitottat és az ügyészségnek továbbküldi vádemelési javaslattal? (ez nemcsak közvádas ügyben van igy?)

Mennyi a nyomozati ideje átlagosan egy internetes hozzászólással kapcsolatos ügynek?


K. János

Házdoktor # 2011.02.12. 16:34

1.)csak a bíróságon lehet feljelentést tenni magánvádas ügyben vagy a rendőrségen is?
2.)közszereplőknél (ha az állásával kapcsolatban érkezik mondjuk a megjegyzés), akkor ők fordulhatnak a rendőrséghez feljenetés ügyében?
3.)ha a rendőrséghez fordul egy közszereplő csupán és a rendőrség meggyanúsít valakit, akkor meg is vádolja vagy felhivja a vádlót, hogy a bíróságon tegyen feljelentést?

bocsánat, de nem értem az eljárás menetét ebben a szituációban...tudtommal csupán a rendőrséghez is lehet fordulni ilyen esetben aki el is kezdi a nyomozást az IP cim után..csakhogy az ügy magánvádas, amit a rendőrségen nem lehet feljelenteni, vagy igen?


K. János

Peti_BGF # 2011.02.12. 16:26

Köszönöm a választ ObudaFan! Peti

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.12. 15:10

Mit?

Házdoktor # 2011.02.12. 13:58

És mi történik akkor, ha valaki a rendőrségen tesz feljelentést és ők elkezdenek nyomozni? Mindenkinek a bíróságon kell megtenni, vagy a közszereplők a rendőrségen is megtehetik?


K. János

ObudaFan # 2011.02.12. 13:50

A bíróságon kell a feljelentést megtenni, és a rendőrség szerzi be az IP címet, ha tudja. Kimentheted az oldalt, de szerintem a tartalomszolgáltató is kimenti törlés előtt. Azért ha megmutatod még egy-két embernek, akik tanúként eljönnek majd, az a biztos.

Peti_BGF # 2011.02.11. 23:45

És még annyit szeretnék megkérdezni, hogy mi van abban az esetben, ha a feljelentésem Rendőrségre való beérkezése előtt törlik a hozzászólást az adott oldalról (bár törlés előtt hetekig kint volt)? Ezen eset megelőzése érdekében, ha az adott oldalt teljes egészében hmtl fájlba kimentem, akkor az alapján el lehet indítani a feljelentést? Köszönöm! Peti

Peti_BGF # 2011.02.11. 23:40

Tisztelt Fórumozók!

Azzal a kérdéssel fordulok Hozzátok, hogy amennyiben rágalmazás kapcsán feljelentést teszek valaki ellen egy fórum hozzászólása miatt, akkor mi az eljárás menete? Ami konkrétan érdekel, az az, hogy kinek a dolga az IP cím megszerzése, ami alapján el kezdik keresni a tettest? Ezt a Rendőrség végzi? Hogy?
Köszönöm!

Peti

Zsuzska725 # 2011.02.10. 13:51

Tisztelt Ügyvéd Úr/ Ügyvég Asszony!

A következőkben szeretném a segítségüket kérni.

1. Egy kollégiumban laktam, mikor többször is megloptak. A kollégium vezetője le akart beszélni, hogy feljelentést tegyek (elmondtam neki, hogy azért került sor erre, mert nem volt hajlandó segíteni, hogy kiderüljön, ki a tolvaj, sőt el akarta tuddolni az ügyet). Ezt követően a kollégium többi hallgatójának többször is a következőket mondta: "nem hiszem el, hogy lopnak, ez csak kitaláció", "aki ezt kitalálja, annak valami pröblémája van". Szemembe is mondta, hogy "vagy gondold át, hogy valóban volt-e lopás, vagy költözz ki innen". Mindezen eseményekre tanúim is vannak. Elköldtek pszichiátriára, azt mondták, hogy ennek az eredményétől függ, hogy kirúgnak-e. Mikor a főigazgatótól megkérdeztem, hogy akkor mit csinálnak, a kollégium vezetője letígadta, holott állítólag a főigazgató is kapott másolatot. Hátam mögött hazugságokat állít rólam, erröl e-mail is van (Kb. 2 hetes). Ebből anyagi károm is történt, a folyamatos zaklatások (telefonhívás, emailek, vizsgák előtti "megbeszélések") miatt el kellett költöznöm, ami jóval nagyobb kiadás.
Rágalamzásért vagy becsületsértésért vagy valami másért fel lehet jelenteni? A kárt kérhetem megtéríteni?
A médiában, ha ezt hangoztatom, de csakis azt, amire van bizonyítékom, vagyis ami valóban megtörtént, akkor ők tehetnek jogi lépést ellenem, amiben a javukra ítélhetnek?
2. Ha a rendőrnyomozó állítása szerint gyanúsnak találta a lehetséges tolvajt a viselkedése miatt is, de az nem vallotta be a lopások tényét, csak hozzányúlt a holmijaimhoz, és bizonyos lopást elhallgatott (kisebb értékű lopás - a rendőr szerint nem múdosít, de akkor is tőlem tudta meg állítása szerint), és erről van bizonyíték, mit tehetek? A rendőr szerint még ha gyanús is, ő nem tehet semmit, nem tudja bizonyítani, hogy ő a tolvaj. Bírósághoz lehet ezzel fordulni, vagy van valami eljárás?

Előre is köszönöm segítségüket!

Házdoktor # 2011.02.07. 15:23

Tisztelt Szakértő Hölgyek/Urak,
Valaki esetleg tudna választ adni saját ill. munkahelyi tapasztalatai alapján az előbbiekben feltett kérdéseimre?
Elnézést az ismétlésért, de ha jól láttam időközben egy kimoderált hozzászólás ékelődött az enyémek közé.
Szép napot!
János


K. János

Házdoktor # 2011.02.02. 11:03

Tisztelt Illetékesek!

Korábbi hozzászólásomat kiegészítve kérdem:
A tanúként való meghallgatás után mennyi ideig számíthatok arra, hogy meggyanúsítanak valamivel?
Már több, mint két hónapja meghallgattak és elvileg az IP cím is ki lett kérve ennyi ideje. Eddigi tapasztalatok alapján mik a kilátásaim?
Köszönettel:

János


K. János

Házdoktor # 2011.01.25. 11:31

Köszönöm a választ.
Az adatok kikérése már 60 napja megtörtént, azonban telefon nem érkezett.
Továbbra is úgy gondolom, hogy a rendőrség kezdett közvetlenül vizsgálódni, nem pedig a bíróság felkérésére...
Ezek szerint akár 4-5 hónap is eltelhet mig megoldódik az ügy? vagy akár több?:S


K. János

ObudaFan # 2011.01.24. 14:17
  1. Nagyságrendileg: hetek.
  2. Nagyságrendileg: hónapok.
Házdoktor # 2011.01.24. 14:07

Tisztelt Uram!

Kettő rövid kérdéssel egészíteném még ki a beszélgetést.

1.) Az IP cím kikérésétől számítva mennyi időn belül kapja meg a hatóság az adatokat, illetve azok megérkezésétől számítva mennyi idő múlva lép kapcsolatba a tulajdonossal megközelítőleg?

2.) A bíróság ha megszünteti az eljárást, akkor tapasztalatai/információi alapján ezt milyen időintervallumon belül teszi meg? Meddig húzódhat egy ilyen ügy?

Köszönöm válaszát előre is.
További kellemes délutánt!

János


K. János

ObudaFan # 2011.01.24. 13:22

Ha ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás, és még az előtt megszünteti a bíróság, hogy Önt meggyanúsítanák, akkor nem fog kapni értesítést.

Házdoktor # 2011.01.24. 11:59

Tisztelt Óbudafan!

Ismét köszönettel vettem válaszát.
Tudomásom szerint a bíróságon egyáltalán nem tett feljelentést, csak a helyi rendőrőrsön.
már több mint 60 napja kikérték az IP cím alapján a felhasználót, de megkeresés nem történt feléje.
Általában mennyi ideig szokott tartani egy ilyen eljárás?
Ha a bíróság szünteti meg, akkor tanúként kapok arról értesítést?

Üdvözlettel:
János


K. János

ObudaFan # 2011.01.24. 08:50

Nyomozni a rendőrség fog, de ettől még ők nem tudják megszüntetni ezt az eljárást.

Házdoktor # 2011.01.24. 07:43

Üdvözlöm,

Köszönöm válaszát.
Az ügyet a rendőrségen jelentette be, nem a bíróságon és ők kezdtek nyomozni.
Ilyenkor milyen helyzet áll fenn?

Szép napot kívánok!
János


K. János

ObudaFan # 2011.01.23. 15:35

Nem fordulhat elő, mert magánvádas az ügy, így a magánvádlón múlik, hogy fenntartja a vádat, ezen kívül még a bíróság szüntetheti meg az eljárást.

Házdoktor # 2011.01.23. 11:41

Tisztelt Hölgyek/Urak,
Immáron 3 hónapja napja volt egy sértő netes hozzászólás,aminek kapcsán tanúként tettem vallomást. A cselekményt nem ismertem be, mert számtalanszor előfordult, hogy mások használják a logint illetve a wifi routert. Őszintén szólva 3-4 hónapra visszamenőleg már nem is tudok ki a gépnél akkor...
A faluban helyi önkormányzati közszereplőről lévén szó, nem biztos hogy megállja a helyét a vád, amely sértő volt ugyan, de másnap törölve lett a felületről.
A rendőrség két hónapja kikérte az IP címem adatait, gondolom azóta már megkapták a szolgáltatótól.
Előfordulhat, hogy nem is vádolnak meg senkit és szerintük sem történt jogsértés?
Mennyi idő múlva szoktak lépni az adatok kikérése után?

Várom a hozzáértők szíves válaszát.
Üdvözlettel:

K. János


K. János

ObudaFan # 2011.01.14. 18:28

Esetleg egy megrovás szerintem.

hochadak # 2011.01.14. 15:39

Üdvözletem!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy milyen büntetéssel járhat a következő feljelentés?

A történet arról szól, hogy egyik régi ismerősünket kirakták "az egyik net szemetét gyűjtő" oldalra, amit egyik ismerősöm meglátott és szólt nekem róla (sok más 1000 felhasználóval együtt... illetve többszáz "lájk" született belőle azaz mások is kirakták oldalukra) Ezután raktam ki róla egy postot az egyik közösségi oldalon, hogy nem ismeri-e valaki? Név nélkül, csak az oldalra mutató linket. Aztán ott ismerőseink, stb beírogattak alá. (A kép őt ábrázolta pucéron, amit valószínűleg a volt párja csinált róla, de ezt az idézésemben közölt jegyzőkönyvben is úgy adja elő, hogy ő erről nem tudott, tudta nélkül készül... stb...stb mikor tisztán látszik h pózolt!)

Még aznap, tehát 24 óra se telt el, megkeresett a személy, hogy vegyem le ezt a linket. Ami meg is történt, amint levelét megkaptam, tehát a link kb. 6 órát ha kint volt profiloldalamon.

Az idő azóta eltelt, nem is törődtem az egésszel, mivel már évek óta semmilyen kapcsolatom nincs az illető ismerőssel. Nem is érdekel igazából mi van vele. Azonban ma kaptam egy levelet, miszerint feljelentett, beidéztek meghallgatásra engem, az ismerőst, aki mutatta ezt a képet, illetve az exet. Mondván becsületsértést követtünk el ellene. És noha leírja, hogy én eleget tettem kérésének és sajnálatomat fejeztem ki, hogy kitettem. Őt mégis "akkora lelki trauma érte, hogy büntetést követel".

Kérdezem én, ebből a leírásból kiindulva rám milyen és mekkora büntetés várhat, lehet-e valami jogi következménye vagy "nincs mitől félnem"?

Leszögezném, hogy az ex-el mi semmilyen kapcsolatban nem állunk... azt se tudom ki az... és nem is értem miért engem vonnak felelősségre, mikor nem én publikáltam a képet neten? És a linkért is sajnálatomat fejeztem ki és rögtön eltávolítottam a kérésre.

Segítségüket előre is köszönöm!