Válás utáni osztozkodás


Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.16. 09:34

Önkorrekció:

1. Nem csak neki kell visszafizetnie a szocpolt. (Neki egyébként azért, mert az ingatlan nem szolgál a gyermek lakóhelyéül.)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.16. 09:32
  1. Nem neki kell a szocpolt visszafizetnie, hanem neked. Ugyanis te idegenítetted el a támogatássl szerzett lakástulajdonodat.
  2. A kölcsöntartozás megfizetését bármikor követelheti a bank tőled is, adott esetben rajtad is végrehajtható.

Nem volt ez egy jó ötlet.

ObudaFan # 2009.11.15. 11:19

"Gyermeket illető rész" az egyelőre nincs. Majd kötelesrészi igénye lehet a gyermeknek, ha apuka elhalálozik, és lesz még vagyona.

margaréta*** # 2009.11.14. 21:14

Kedves Fórumozók!

Két kérdésem lenne.

  1. Mi van abban az esetben, ha a közösen épült családi házból exem közös megegyezéssel kifizetett (1 mill.). ő lakik a házban, mi a gyerekekkel eljöttünk. Szocpol van a házon, de még nem fizette vissza (szerintem nem is fogja).
  2. Volt egy kölcsönünk, amit ő a bíróság előtt "átvállalt", de még új közjegyzői szerzősét nem csináltattunk (ő húzza az időt). Adóstárs vagyok a mai napig.

Elvileg ugye az én részemet fizette ki, de a gyerekeket illető résszel mi van? Van valamilyen formája, hogy "kötelezhető" legyen, hogy rájuk irassa a megillető részt? A ház cca. 20 milliót ér, neki pedig van már barátnője. Nem akarom, hogy a saját gyerekeit is kisemmizze.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.13. 18:16

Van; nincs, nemigen; vagy nincs.

frescohu # 2009.11.13. 16:12

A lányom került nehéz helyzetbe, ennek megoldásához várok javaslatokat:
9 évvel ezelőtt ment férjhez. Neki volt egy egyszobás lakása, a férja hozzá költözött, és mivel még 4 évig nem volt jövedelme, a lányom keresetéből éltek.
Amikor a vejem is talált munkát, eladták a kis lakást, és vettek egy új társasházi lakást, bankhitellel. Az önerő a kis lakás ára volt. A lakás a telekkönyvben 50-50 %-ban került bejegyzésre, és a bankhitel is ugyanilyen arányban oszlik meg.
Fél éve eéváltak, és a lányom Bp-en talált munkát, ezért elköltözött. Megállapodtak szóban, hogy eladják a lakást, és a hitel törlesztése után fennmaradó összeget 2/3-1/3 arányban osztják, addig is mindenki a saját hiteltörlesztését fizeti.
A lakásban a vejem maradt, odaköltözött hozzá az új barátnője, miközben a lányom fizeti a törlesztés felét, és bérel magának egy lakást. Kiderült, hogy a vejem már nem sürgeti a lakás eladását, viszont bérleti díjat sem akar fizetni.
Van-e arra törvényes eszköz, hogy

  • a lányom rávegye arra, hogy hozzájáruljon a lakás eladásához, hiszen a vejem ezt könnyedén bármikor megakadályozhatja,
  • a saját lakásába a volt férjén kívül mást ne engedjen be lakni,
  • rávegye a volt férjét arra, hogy amíg nem kel el a lakás, vagy fizessen a feléért bérleti díjat, vagy költözzön el, hogy ki lehessen adni