számtech rendszer elleni vétség


Papali # 2010.02.06. 20:17

Oké, köszi, így teszek majd hétfőn! Kösz az eddigieket! üdv

justizmord # 2010.02.06. 19:51

"KBS" büntető ügyvéd, ő itt van a fórumon. "Guba" doktort úgy tudom, hogy ő nem büntetős, "ObudaFan" szintén nem büntetős, ha jól tudom. "Attika" talán szintén büntetős, "Kacsa111" nem büntetős, "Deril" talán családjogász, "Egyjogász" talán nem ügyvéd, hanem valami másfajta jogász. De, bármeliyk ügyvéd, akár itt a fórumon, akár a városban személyesen bármelyik ügyvédi iroda tud ajánlani kifejezetten büntető ügyvédet.

A fórumon, itt, vannak ügyvéd kereső szolgáltatások, találsz egy rakás telefonszámot, hívjál fel vagy 10-et, és egy óráén belül lesz ügyvéded. Egy órát rábírhatsz szánni a hétfői napodból arra, hogy legyen ügyvéded, arra, hogy ne legyen priuszod.

Kérdezd meg esetleg az itteni ügyvédeket, a fórumba beírkálókat, hogy vállalnak-e téged, akár privát emailt is tudsz nekik írni.


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2010.02.06. 19:42

Hétfőn menjél el egy vagy több ügyvédi irodába, addig menjél, amíg valaki el nem vállal. Utána az ügyvédnek fogadj szót. Valószínűleg az ügyvéd rögtön másik időpontot fog egyeztetni a rendőrséggel, tehát ha hétfőn találsz egy ügyvédet,akkor 99%-ra mondom, hogy kedden már nem kell elmenned a rendőrségre.

Amíg viszont az ügyvéd nem mond mást, mert nem találtál ügyvédet, addig tartsad magad a keddi idézéshez.

Nem vagyok jogász, ezért az én ötleteimet, agyalásaimat ne vedd se készpénznek, se jogi tanácsnak, csak hangosan ghondolkodok.


Iniuria non excusat iniuriam

Papali # 2010.02.06. 17:56

Oké, mondjuk eleve szabálytalan az idézés, tegnap kaptam meg, és keddre szól... Nem lenne könnyű ügyvédet kerítenem, főleg, hogy dolgozom. De akkor a számtech rendszer az szerinted is a szervert jelenti és nem önmagában az email fikókot? Sajnos nem tudom eldönteni a törvényi meghatározás alapján, ennyit az informatikai tudásomról.... Törvény szerint: " számítástechnikai rendszer az adatok automatikus feldolgozását, kezelését, tárolását, továbbítását biztosító berendezés vagy az egymással kapcsolatban lévő ilyen berendezések összessége". Szerinted egy email fiók ez vagy sem? Amúgy egy freemailes fiókról van szó. Kösz

justizmord # 2010.02.06. 17:34

Nem vagyok jogász, mint mondtam, de szerintem ez semmi más, mint a magánindítványos magántitok megsértése, aminek 30 napja lejárt. Ha nem törtél fel semmit, akkor ragaszkodj ehhez, mint atom. Van informatikai végzettséged? Dolgoztál valaha programozóként? Mert ha a válsz negatív, akkor nevetséges még a feltételezés is. Hol van a szerver? Úgy értem, hogy ha jól értelek, akkor ez egy harmadik személynél, harmadik cégnél van, tehát nem a te szervered, ugye? Ha a szerver nem nálad van, meg lehetne próbálni a szerver tulajdonosától beszerezni egy igazolást, hogy az ő szerverüket nem tették tönkre, nincs erőszakos hacker támadás. Szerintem győzhetsz, feltéve hogy ha itt és most általad előpadott dolgok úgy igazak. De, ügyvéd kell hozzá, anélkül nem fog menni. Semmit se írj alá ügyvéd jelenléte nélkül a rendőrségen, sőt, ne is menj a rendőrségre ügyvéd nélkül., Ezt nem úgy értem, hoigy ne menj el, ha beidéznek, hanem természetesen menjél, de legye veled ügyvéd.

A vádat a hatóságnak kell bizonyítania. A te ellened irányuló vád, hogy feltörtél valamit. Hacker voltál. Ha ez nem igaz, ha nem vagy programozó, ha a szerver tulajdonosa tehát a szolgáltató szerint sincs betömés, akkor nem lehet rád bizonyítani, hacsak nem teszel valami furcsa és meggondolatlan vallomást, amit később beismerővallomásnak értelmezhetnek. Nem tudhatnak bebizonyítani olyat, amit nbem követtél el. Pont. Nekik kell bizonyítani aztd, hogy hogyan törttél be, neked hátradőlve csak nézned kell, ahogy bizonyítják, hogy milyen hacker tudásod és hacker eszközeid vannak, hogy azokat honnan szerezted be, hogy most azokat hol tartod, és honnan értesz hozzá, és hogy mások miért nem törték még fel ilyen módszerrel ezt a szervert.

Menj ügyvédhez.


Iniuria non excusat iniuriam

Papali # 2010.02.06. 17:05

Sziasztok, köszönöm a válaszokat! Akkor megpróbálom röviden, nyugodtabban összefoglalni:
tavaly nyáron kihallgattak tanúként magántitok jogosulatlan megismerése kapcsán, de mivel bízonyítottam, hogy letelt a 30 nap (már 4x is addigra), így maradtam tanú és azt a tájékoztatást kaptam telefonon, hogy megszüntetik az eljárást, mert a magánindítvány elkésett. A történet az volt, hogy egyetlen egyszer beléptem más email fiokjába, tudtam a jelszavát, én állítottam be anno és ezzel az email fiók használója (az exem) is tisztában volt. Muszáj volt megtennem, mert a köztünk zajló polgári perben, így tudtam egy perdöntő jelentőségű dolgot bizonyítani. Szóval eljárás megszüntetve.
Erre most újra beidéztek, 300/C miatt, ugyanazon ügyszámon. Az exem panasszal élt, és azt állítja, hogy én nem tudtam a jelszavát, ergo feltörtem a fiókját és nem csak egyszer léptem be...
Én egyetlen egyszer léptem be, ez nyilván bizonyítható a szolgáltató által, az IP alapján! A jelszó ismertét, nem tudom kinek és hogyan kell bizonyítani? DE azt nem értem, hogy ha ismert jelszóval lépek be, az miért 300/C? A számtech rendszer az sztem nem az email fiók hanem a szerver, nem? Azt meg nem bánottam! És egyébként is, hogy van ez? Gyanúsítanak egy bcs-vel, nem jön össze, és meggyanúsítanak egy közvádassal, csak hogy ne tudjak a 30 napra hivatkozni? Nem aggályos ez jogilag? Az számíthat ha bizonyítom, hogy ha nem lépek be, akkor a bíróság az én igaz állításommal ellentéttben az exem hazugságát fogadta volna el tényként? Mert ezt tudom bizonyítani! Nem poénból léptem be! Muszáj volt, különben buktam volna a pert,igaztalanul! A titkos szolgálatit, csak azért írtam, mert az exem, azt mondta, amikor a 30 nap miatt bukta az első kört, hogy majd azt fogja mondani, hogy biztos vmi ilyet csináltam, de ebben nincs semmi igazság! Kösz, ha válaszoltok!

justizmord # 2010.02.06. 12:14

Igen, igen, bocs, most néztem, hogy csak a feljelentő panaszát megelőzően volt Btk. 178/A. § (1), és utána Btk. 300/C § lett, tehát változott a búncselekményi kategória. Leírnád, hogy pontosan mivel gyanúsítanak? Hogy a rendőrök szerint te mit is tettél pontosan? Akkor könnyebb lenne, hogy bcs-e, de mindenképpen szükséged lenne egy élő hús-vér ügyvédre.


Iniuria non excusat iniuriam

ObudaFan # 2010.02.06. 08:29

A számtech. rendszer és adatok elleni bcs. nem magánindítványos, innentől kezdve mindegy, mikor tett feljelentést.

justizmord # 2010.02.06. 05:01

Nem vagyok ügyvéd, de azt tudom mondani, hogy menj ügyvédhez sürgősen. Büntető ügyvédhez.

Az általad hivatkozott bűncselekmény magánindítványra üldözendő, és a magánindítvány előterjesztésére CSAK 30napja van. Ha ezt túllépte, akkor neki kakukk, tovább már nem kérheti, hogy téged vonjanak felelősségre. Ez a Be. 173. (3) alapján van így. Elvileg van igazolásnak helye, ha késve tudta meg vagy akadályozvba volt a rendőrségre elmenetelben, de erre igen kicsi az esélye, hogy elfogadják, nehéz életszerű indokokat felhozni a késlekedésre. Ha a rendőrség mégis nyomoz, akkor ehhez kéne az ügyvéd, hogy kiderítse,m milyen alapon nyomoz még tocább a rendőrség, miért nem zárják le elkésettség miatt, avagy egyáltalán miért indították meg, ha késve érkezett a magánindítvány.

Az általad leírt paragrafusok amúgy elég kuszák. Az email megismerése az NEM a 178/A § (1) b) hanem a d) pont lenne, és a b) pont az tényleg a kamerázás, tehát titkosszolgálati eszköz, nem pedig az email. Fura, hogy mindkét dolgot említetted, tehát emailt és titkosszolgálati eszközt is, nem tudom tehát, hogy miről is van szó. Lehet, hogy te is félreérted, és te csak azt hiszed, hogy email miatt folyik, és közben mással vádolnak. Már csak ezért is kellene az ügyvéd, hogy ezeket kiderítse.

Van jogod viszontvádra, de itt is határidők vannak. Erre a viszontvádra kioktatást kellett kapjál, ha elmulasztották, ez megint nálad lehet adu.

Nekem a legproblematikusabb az időtúllépés, és pláne, hogy még ők is megemlítették, majd elegánsan keresztül léptek rajta. Feltétlenül ügyvéddel nézesd meg az ügyet, és lehet, hogy lezáratja az egész ügyedet vádemelés nélkül. Amit te is mondtál, hogy eleve ismerted a jelszavát, és nem mondta hoy változtasd meg, illetve ő maga sem változtatta meg, ez gyakorlatilag ilyen hozzájárulásnak is tekinthető, hogy akkor kezljed csak a cuccait, és az tág fogalom, hogy te mit és miért kezelted, de kezelni csak belépéssel lehet, és rendszergazdáknak igenis meg van engedve, hogy szemnélyes adatok között turkáljanak.

Nem győzöm hangsúléyozni, hogy milyen fontos lenne az ügyvéd.


Iniuria non excusat iniuriam

laeyer # 2010.02.05. 17:05

intézkedés megsértése - az forog fenn nálad. De azért ez nem akkora bcs., hogy ilyen ideges legyél. Kárt nem okoztál neki, úgyhogy marad az alapeset.. Itt nics titkos szolgálati eszköz!

Elég jól elhúzták az ügyet. Fogsz kapni az ügyésztől egy megrovást. Büntetve nem voltál még, akkor max. Amúgy egy kis pénzbírság 50 ezer..

Papali # 2010.02.05. 15:47

Valaki segítsen lécci, lécci! Kérdésem lásd lejjebb! Köszi

Papali # 2010.02.05. 12:38

Hello! Sajnos, az előbb rossz topikokban tettem fel kérdésem (bocsi új vagyok és úgy látszik elég ideges ahhoz, hogy bénázzak jobbra-balra), így most újra felteszem itt. Kb. egy éve feljelentettek Btk 178/A § 1 bek b) pontja szerint ez a magántitok jogosulatlan megismerése. Az eljárást meg akarták szüntetni, mivel a magánindítvány elkésett. De a feljelentőm panasszal élt, és most beidéztek Btk 300/C (1) az az számítástechnikai rendszer és adatok elleni vétség megalapozott gyanúja miatt.
Kérdésem az, hogy ez mit jelent :-) ? Hogy lehet egyáltalán elkövetni ezt a bűncselekményt? Mit akarnak a nyakamban varrni, hogy titkos szolgálati eszközt használtam (mert szóban megfenyegettek, hogy majd ezt rám kenik)vagy mit érthetek ez alatt? Én elmondtam múltkor hogy egyszer beléptem a feljelentő jelszavával, de a jelszót még anno én állítottam be neki, tehát tudtam róla, így szerintem ez nem lehet 300/C mert ott az szerepel, hogy „számtech rendszer védelmét szolgáló intézkedés kijátszásával vagy megsértésével“ ez szerintem nem az! Mit játszottam ki, ha tudtam a jelszavát? Bocs, ha zűrös voltam, elég ideges vagyok! És annak mi a magyarázata hogy tavaly csak tanúként idéztek meg, most meg gyanúsítottkén t?Légyszi írjatok valami okosat, vagy biztatót!