Becsületsértés, rágalamzás?


csakén1114 # 2010.06.03. 13:58

kedves válaszadó segítőm!

szituáció:

dolgoztam egy presszóban és a volt kolléganőm fel akar jelenteni rágalmazásért vagy becsületsértésért, ugyanis egy hozzám közelálló személy (családtag) elég sok mindent tudott a bent történt dolgokról és az általam elmesélt dolgokat kissé átformálva adta tovább ami aztán eljutott a sértett kolléganőhöz. konkrétan azt kaptam vissza tőle (ami persze nem igaz mert én ilyeneket nem mondtam!!!) hogy azt terjesztem róla hogy ő vizezi az alkoholokat meg egyéb kocsmai dolgok.

Valamint elég sokszor volt hiányom amit sajnos soha nem tudtunk megmagyarázni hogy miért volt. 3naponta standunk volt ami ugye annyit jelent hogy 3 naponta a főnök én és a kolléganő együtt adtuk át a standot azaz az árut és a pénzt egymásnak. egyszer sem tudtam sajnos bizonyítani sehogy sem hogy hová tűnhetett el a pénz. de nekem teljesen tiszta a lelkiismeretem mert tudom hogy nem az én hibám, mármint lehet hogy rosszul adtam vissza de nem 8-10 ezer forintokat. ja és még ide annyit hogy ha valakinek hiánya volt akkor a 3.napon ki kellett fizetnie a kasszába vagy ha nem akkor a fizetésből levonták. tehát a cég nem károsult.

a kolléganő tud mutatni egy olyan felvételt ahol én pénzt veszek ki a kasszából ami nem nagy összeg tehát nem éri el még csak az öt ezer forintot sem és adok oda valakinek aki viszont azt utána eljátékgépezi, viszont a nyereményt nem adom neki oda az a kasszában marad. ez így oké, ezzel alá is támasztanám hogy bűnös vagyok csakhogy másnap az a pénz vissza is kerül a kasszába(azért vettem ki pénzt mert nem volt nálam a tárcám és tudtam hogy semmi baj nem lesz belőle ha másnap vissza is teszem, ő is vett ki kajapénzt és a főnök nem szólt érte semmit így hát gondoltam akkor nem lesz belőle baj. TÉVEDTEM:(

kérdéseim a következők:

  • feljelenthet e ezekért a dolgokért/vádakért?
  • hogy bizonyítsam be hogy a pletykát nem én terjesztem?
  • milyen bűntetést kaphatok ha nem tudom bizonyítani hogy nem én csinálom ezeket a pletykákat?
  • hivatkozhatok e a többi kamerafelvételre ami a cégnél van hogy védekezzek(ugyan is ő azt mondta hogy nem mert ő kiadja a bíróságnak és valami olyasmi van hogy nem kötelező a többit átadni) ugyanis ha visszamegyünk az időben elötte nem nyúltam a kasszához mégis volt hiányom?!
  • segítsenek mit tehetek ilyenkor? tisztességes, lelkiismeretes állampolgár vagyok, jól neveltek, iskolázott vagyok, az első jött ment hajléktalannak is segítek ha kell, és még nagyon fiatal vagyok(22nő) ahhoz hogy igazságtalanul elítéljenek vagy olyannal vádoljanak ami hamis és igazságtalan és amia legrosszabb hogy nem tudok olyan dolgot felmutatni ami megcáfolhatná ezeket.

kérem válaszoljanak minél előbb. egy kétségbeesett fiatal lány

előre is köszönöm

ObudaFan # 2010.06.02. 17:06

Nincs mit.

kurucz27 # 2010.06.02. 12:01

Kedves ObudaFan köszönöm szépen a válaszod.

ObudaFan # 2010.06.01. 09:38

Kétrendbeli rágalmazás.

kurucz27 # 2010.05.31. 20:10

Kedves fórumozók!

Többször segítettetek már, ezért fordulok újra hozzátok.

A szituáció a következő:
x y bőrébe bújva ír egy levelet egy harmadiknak(feleség) arról, hogy a férje y-t (akinek a bőrébe bújva írt) zaklatja.

Ebben az esetben ki milyen szerepet tölt be az ügyben? Ki-kinek a kárára követte el a bűncselekményt?
Szerintem 2 sértett is van, az egyik az akit zaklatással vádol a levél írója.
A másik pedig az akinek a nevében írta a levelet.

Természetesen a levél tényleges írója a bűncselekmény elkövetője.

De szerintetek rágalmazás, becsületsértés, vagy hamis vád az amivel vádolható a levél tényleges írója "x"?
Ahogy én néztem a BTK 179.§(1) alapján én rágalmazásnak tartanám, de gondoltam kikérem a véleményeteket.

Illetve az akinek a nevében a levelet írta az első személy vajon valóban sértett és ha igen milyen jogszabály alapján?

Segítségnek a 179.§ (Rágalmazás)
Aki valakiről, más előtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Előre is köszi a válaszokat.

Üdv