szembesítés


évike2 # 2010.06.02. 12:56

igen, van egy gyanúsított is az ügyben... :)

évike2 # 2010.06.02. 12:54

A helyzet az, hogy sem a tanúk, sem pedig a sértett fél nincs semmilyen veszélyben. Az állítólagos gyanúsított 159 cm és 50 kg-s lány, akit azzal vádolnak, hogy megvert -könnyű testi sértés- egy alkoholista negyven éves nőt az otthonában.
Éppen fordítva történt az eset, ui. a hölgy esett neki, aki ellen muszáj volt védekezni és így még látlelet is született.
Az egész ügy tiszta vicc és ha bárki egymás mellé állítaná őket azonnal látszana, hogy ki is a veszélyes.
Én úgy tudom, hogy csak akkor lehet félelemről beszélni és kérni a szembesítés mellőzését nagykorú esetében, ha előzőleg komoly fenyegetéseken ment keresztül a sértett vagy a tanú.
Az egyik tanú a sértett szintén alkoholista ivócimborája, a másik pedig a világ leghazugabb embere, akik haragban vannak a gyanúsítottal és elfogultak és mindent megtennének egy kis pénzért. Ennek bizonyítása lett volna a cél a szembesítésen- bár még ott van a tárgyalás és egy igen felkészült ügyvéd, aki mindent tud ezekről az emberekről.
A törvény lehetőséged ad, de meg kell indokolni, mert akadályozhatják a rendőrség munkáját.

kovacsz # 2010.06.02. 09:22

Nem mellékes, hogy milyen bűnügyről -talán valami erőszakos jellegűről- van szó, így eza kérés mivel magyarázható, de valószínűsíthető, hogy korábban erről a tanúk és a sértett már nyilatkoztak.
Gondolom van egy gyanúsított is az ügyben és vele szemben történő szembesítésen nem kívánnak résztvenni.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy ha a tanú védelme szükségessé és indolotá teszi, ill a 14 év alatti személyben félemet kelt a szembesítés, akkor ezt mellőzni lehessen.

évike2 # 2010.06.02. 08:31

Tiszteletem mindenkinek!

Volna egy kérdésem amire egyelőre sehol nem kaptam választ.
Egy bizonyos b.ügyben van két tanú és persze egy sértett.
A nyomozást meghosszabbítva szembesítéseket rendeltek el. A rendőrség szerint a sértett és a tanúk nem kívánnak részt venni a szembesítésen -szó szerint ezt mondta a nyomozó-, pedig semmi félnivalójuk nincs. Nem volt fenyegetés vagy megfélemlítés, semmi.
Azt szeretném megtudni, hogy milyen indokai lehetnek a sértettnek és a tanúknak amelyekkel kihúzhatják magukat a felelősség alól?
Válaszaitokat előre is nagyon köszönöm!