"Egyetemleges" fizetés


nagyimamma # 2013.03.24. 10:51

Önkormányzati határozat egyetemleges költségviselésre kötelezett az osztatlan közös tulajdoni ingatlan javítására. Más tulajdoni hányadunk van. Kérdésem az, hogy a fizetési kötelezésben az egyetemleges az fele fele arányt jelent vagy a tulajdoni hányadnak megfelelő arányt. Köszönettel nagyimamma

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.28. 19:57

Egyetemleges fizetés nincs - egyetemleges kötelezettség van. Nem indokolt a letétbe fizetés, hiszen a jogosult ismert. Az az dós, aki nem kar késedelembe esni, vagy kifizeti a teljes tartozást, vagy gondoskodik róla, hogy a többiek is időben fizessenek.
Másképpen mondva: hiába fizeti meg valamelyik adós a rá eső hányadot, ha a többiek közül akár csak egy nem fizet, vele szemben is lehet végrehajtást indítani, és a késedelmi kamatok, eljárási költségek is terhelni fogják.

Kincses # 2010.10.28. 19:29

Tisztelt szakértők!
Kérdésem a következő: Mit jelent pontosan a gyakorlatban az egyetemleges fizetés?
Tárgy-ítéletben a négy vádlott megkapta a pénzbüntetést (külön-külön), plusz egyetemlegesen a bűnügyi költséget (230eft). Mindenki megkapta a teljes összegről a csekket. Tudtommal az egyetemlegesség esetén bármelyik féltől behajtható a teljes összeg-utána osztanak-szoroznak-negyedelnek egymás között. Tehát fejenként 57500 a bűnügyi költség. A gyakorlatban hogy néz ki? Kinek kell fizetni, mi a gyakorlat-esetleg ügyvédi letét?
Ill-ha részletfizetést szeretnének-ki kérje, milyen formában? (esetleg ügyvéd?)
A tényleges probléma, hogy nem mindegyik fél ismeri a másikat, ill. tudnivélik, hogy van köztük olyan is, aki nem biztos, hogy tud fizetni időben. Aki időben tud fizetni mit tegyen, hogy ne legyen késedelmes adós?
Előre is köszönöm a válaszokat!