vadászengedély visszavonás 5 év után?


luca5 # 2011.01.05. 14:10

Köszönöm a válaszokat, majd meglátjuk, sok reményt nem látunk. De felfoghatatlan, hogy az a rendőr aki kiküldte a papírt, hogy hosszabbítsunk, elmondjuk a tényállást, visszük a végzéseket, határozatokat, azt mondja nem veszik el, sőt többen is ezt állították ugyanott, rá fél évre ugyanaz kiküldi, hogy visszavonja, akkor most mire gondoljon az ember!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.05. 14:09

Nem mindegy? Egyébként egyenes szándék: ivott és aztán kifejezetten akarta, hogy járművet vezessen.
Az, hogy halált okozott, minősítő körülmény, abban már valóban csak gondatlanság terheli. De ettől maga a bűncselekmény - legalábbis a fegyvertartási engedély szempontjából - szándékos.

Gabicsek # 2011.01.05. 14:07

a halálos gázolás gondatlan, igen, de csak akkor, ha nem ittasan követik el. Az ittas járművezetés eleve szándékos bűncselekmény, véletlenül (gondatlanul) nem lehet piásan beülni egy gépkocsiba és járművet vezetni. És az ittas vezetés nem eshetőleges. Szándékosan ivott, szándékosan ült kocsiba, így az általa elkövetett bűncselekmény is szándékos. Két évtől nyolc évig terjedő bűntett, ha halált okoz.

Btk.
Járművezetés ittas vagy bódult állapotban
188. § (1) Aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi járművet, valamint gépi meghajtású vízi járművet vagy úszó munkagépet, avagy közúton gépi meghajtású járművet vezet, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.563 564
(2) A büntetés bűntett miatt

  1. három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,
  2. öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,

c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

és így az alábbiakkal kiegészíteném a fegyverekre vonatkozó törvény idevonatkozó részét:

(2) A 3. §-ban meghatározott engedély nem adható meg, ha az (1) bekezdésben meghatározott személy
a) büntetett előéletű;

PraetorLXXVI # 2011.01.05. 13:57

Ezt nem is tudtam! Illetve nem így tudtam! Szándékosság lehet eshetőleges vagy egyenes! Az ittas járművezetés melyik szándékos? Nyilván a halálos gázolás gondatlan! Nem értem!

Gabicsek # 2011.01.05. 13:56

Itt tévedés van, ittasan nem lehet gondatlanul vezetni és balesetet okozni.

luca5 # 2011.01.05. 13:54

az egésznek már csak annyi a szépséghibája, hogy a vád nem szándékosság, hanem gondatlanság volt. illetve, ha tudták, hogy bevonják, akkor miért küldték ki, azt, hogy hosszabbítsuk meg, és ők nem tudták, azt, hogy el fogják venni?

Gabicsek # 2011.01.05. 13:47

Nem "erőszakos", hanem "szándékos" a lényeg. Ugyanis kétféleképpen lehet egy bűncselekményt elkövetni: vagy szándékosan, vagy gondatlanul. A halált okozó ittas járművezetés bűntette szándékos bűncselekménynek minősül.

Gabicsek # 2011.01.05. 13:45

Ezért vonják vissza, itt van a törvényben.
2004. évi XXIV. tv. a lőfegyverekről és lőszerekről:
(idézem az idevonatkozó rendelkezést)

3/A. §
(2) A 3. §-ban meghatározott engedély nem adható meg, ha az (1) bekezdésben meghatározott személy

  1. büntetlen előéletű, de

bb) szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, öt évet el nem érő végrehajtandó szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított tíz évig,

253/2004. Korm. rendeletben (lőfegyverekről és lőszerekről) ez áll:

5. § (1) Az engedélyt, valamint az európai lőfegyvertartási engedélyt vissza kell vonni, ha

  1. a kiadásának valamely feltétele nem áll fenn, ...

Ezért vonják be.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.05. 13:37

Arra, hogy elutasítják a fellebbezést.

luca5 # 2011.01.05. 13:06

Páromnak 2006 júniusában volt egy autóbalesete, ittasan vezetett és sajnos egy ember meghalt. 2 évet kapott, amiből egyet kellett letölteni, a második évet rögtön a bíró felfüggesztettbe oda is adta. 2009 januárjában vonult be és 2010 január elején szabadult. A jogosítványát rögtön bevonták, de a fegyvertartásiját nem. 2009 nyarán, kellett neki meghosszabbítani az engedélyét, a rendőrségről küldték a papírt. Mivel hazajárós volt, így meg is tudta oldani. Furcsálltuk, hogy nem vonták be, de a rendőrségen az irodában dolgozók mindegyike azt mondta, mivel nem erőszakos bűncselekményt követett el, így nem kell bevonni. Most január 5-én meg küldtek egy levelet, hogy visszavonják. Értetlenül néztünk, hogy most mi van. Természetesen fellebbezünk, mivel valaki a rendőrségen mulasztott. Mire lehet számítanunk?