okirathamisitas - e


Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.24. 16:38

De, ez okirathamisítás.

ilona63 # 2012.04.24. 15:36

Segítséget kérnék Kedves Fórumozók!
Egy hozzátartozóm eléggé szétszórt néha, főleg ha fáradt. Így történt, hogy igazoltatáskor véletlenül a barátnője nála maradt diákigazolványát adta át, ám a saját adatait mondta be. Behívták a rendőrségre állítólag irategyeztetésre. Ez valójában kihallgatás volt, ahol sem jogi képviselő, sem más nem volt, sőt telefonálni sem engedték. Ezt követően csak idézés jött okirathamisítás vádjával vádlottként meg kell jelennie.
Kérdésem: jogos volt a rendőrségi eljárás, megsértették-e ismerősöm jogait, és végül: mit tehetünk. Ez nem okirathamisítás, mert ha ez lett volna a szándék, nem a saját adatait mondja be.

jajjnekem # 2012.04.21. 14:14

koszonom szepen a valaszokat

ObudaFan # 2012.04.21. 09:41

Szerintem ez egy megrovást, vagy próbára bocsátást fog csak érni.

Dr.Attika # 2012.04.20. 16:19

A cég csak költégtérítés ellenében ad ki az általa hitelesített okiratról példányt. Ez a mai árfolyamon 1600,- Ft. Jogosan felzámolhatja.
Ezt akartad megspórolni?
Csatlakozva kollégám véleményéhez: magánokirat hamisítás vétsége a büntetőjog szerint. Egy év a max. de pénzbünti az általános ítélet.

jajjnekem # 2012.04.20. 14:27

hat buntihez sem fullik a fogam, de hat elore kene gondolkodni, ugye... MOndjuk perre azert nem szamitok, mert feltetelezem a vele jaro koltseg es ido sokkal tobb, mintsem megerne.

azert koszonom a valaszt

azt csak kivancsisagbol szeretnem tudni, h ilyen esetben gondolom maga a magánokirat-hamisítás kepezheti egy buntetoper alapjat, fuggetlenul attol, h az ugyben karosodas nem er senkit.
De ki buntetheto, ha az 'ugyved' nem letezo szemely, a kedvesem meg tegyuk fel azt mondja, nem is tudott az egeszrol, es egyszer csak kapott egy szerzodes elektronikus masolatot egy idegen email cimrol (merthogy arrol volt bonyolitva a levelezes) egy nevtelen joakarotol? Ez persze logikatlanul hulyen hangzik, de hat cifrabbat is hallottunk mar.

ObudaFan # 2012.04.20. 13:49

De, ez magánokirat-hamisítás.
Azért szabadságvesztés ebből nem lesz.

jajjnekem # 2012.04.20. 11:22

Kedves Olvasok es Valaszadok!

Egy igen erdekes, amugy az emberi hulyeseg kategoriajaba is eso kerdesem van. A tortenet roviden annyi, h a kedvesem szamara egy szerzodesmasolatot szerettunk volna kerni egy cegtol, egy evekkel ezelott alairt szerzodeserol. Eloszor a honlapjukon talahato uzenetkulduldo rendszert vettuk igenybe, de nem erkezett valasz. Nos gondoltam, sporoljunk a szemelyes utanjaras idejevel es az ugyvedi koltseggel (a soher mindenemet) az ugyet megsurgetendo, felhivtam oket es mint ugyved kertem kuldjenek egy masolatot. Az akkor keszseges ugyved/jogasz holgy, mondta persze, de kell egy meghatalmazas. No hat mondani sem kell, kanyaritottam olyat, h orom nezni. Szerepel rajta vm kamarai szam, meg egy kitalalt nev es iroda cim is. Viszont a holgy valamit megsejthetett (vagy ravaszabb mint en es utanna nezett), mert ugy nez ki ennek ellenere magasrol tesz a dologra, es nem valaszol az emailemre. Viszont ezek utan felmerult bennem a kerdes, h vajon a meghatalmnazas nem-e okirathamisitas vagy ilyesmi? A kedves tud a dologrol, meg orult is, h milyen furfangos egy alak vagyok, de ugy gondolom, ha bablevessel kene bortonbe maszkalnia, mar megvaltozna a velemenye...

koszonom elore is