Zár alá vétel


Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.22. 05:22

OFF
Csak azt? ÉS csak vidéken? :)

Egy meglehetősen egyszerű megítélésű ügyemben a törvényszék téves és az ítélőtábla még rosszabb (mert nem csak jogilag, hanem logikailag is hibás) ítélete után a Kúriának kellett helyretennie a dolgot. Rossz belegondolni, hogy ha nem éri el a pertárgy értéke az 5 milliót, akkor a felperes - most már biztosan mondhatjuk - megalapozott kártérítési igénye kielégítetlen marad.

Különösen az ítélőtáblai ítélet aggasztó, hiszen mégis csak felsőbíróság és három hivatásos bíró tanácsban. Ja, és nem mellesleg nem is igazán kellett megoldaniuk az esetet, elegendő lett volna, ha megértik az én brilliáns, kristálytiszta álláspontomat. ;)
ON

ObudaFan # 2014.05.22. 04:37

Vidéki bíróságon a tárgyaláson sértetti képviselőként (ismét) előterjesztett zár alá vételi kérelmemre a bíró közölte, hogy erről majd csak az ügydöntő határozatában fog rendelkezni.
Egyes vidéki bíróságokon furcsán alkalmazzák a Be-t.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.21. 16:30

Még nem.

Zakariás # 2014.05.21. 15:16

Zár alá vette a nyomozóhatóság az autómat,és fele ingatlanunkat másik fele a férjem nevén van és teljesen hitellel terhelt,most mit kell tenni?nem kell elköltözni vagy ilyesmi remélem!

ObudaFan # 2013.06.07. 14:54

Ha a befolyt összeg nem fedezi a végrehajtás során behajtani kívánt valamennyi követelést, a kielégítési sorrend - a követelések jogcímét alapul véve - a következő:

  1. gyermektartásdíj,
  2. jogszabályon alapuló egyéb tartásdíj,
  3. munkavállalói munkabér és a vele egy tekintet alá eső járandóság ,
  4. a büntető- és a büntetésvégrehajtási, valamint a szabálysértési eljárásban az adóssal szemben megállapított, az állam javára fizetendő összeg, a vagyonelkobzásból eredő követelés (a polgári jogi igény kivételével),
  5. adó, társadalombiztosítási követelés és más köztartozás,
  6. egyéb követelés,

Ha a befolyt összeg nem fedezi az azonos sorrendben felsorolt valamennyi követelést, e követeléseket arányosan kell kielégíteni.

lewho # 2013.06.07. 11:11

Neked nem kell tenni semmit.
(Ha új vagyontárgyról szerzel tudomást, jelezd a bírónak, ügyésznek, vegyék azt is zár alá)

A bíróság nem fog sorrendet felállítani, majd a végrehajtási eljárásban fogják a befolyt összeget biz. szabályok szerint felosztani, de ha nincs vagyona, akkor ugye nincs mit felosztani...

rb84 # 2013.06.07. 10:23

Arról kapok valami értesítést hogy sikerült-e zár alá venni bármit is?
Egyébként az ügyem összevonták más sértettek ügyével. Ha ennek a tetűtől mégis lefoglalnak X vagyont, de a sértettek követelése nagyobb (mondjuk 10X), akkor milyen arányban osszák fel? (A sértettek magányszemélyek, nem állam, nem NAV)
Mindenki kap egy kicsit vagy valamilyen sorrendben mindenkit megpróbálnak teljesen kifizetni és akinek jut annak jut aki meg nem annak nem???

Köszönöm!

rb84 # 2013.06.07. 10:11

Igen, nyújtottam be polgárjogi igényt.
Ha jól értem akkor az ítélet hozatalig nincs tenni valóm, igaz?
Tehát ezzel a végzéssel nekem nem kell tenni semmit?

Effektíve ki fogja végrehajtani ezt a végzést? Bankokat is automatikusan értesítik és fagyasztják, amije van?
Hogy megy ez?

Köszönöm!

ObudaFan # 2013.06.07. 08:53

Ha a te polgári jogi igényed miatt rendelték el a zár alá vételt, és sikerül is zár alá venni valamit, akkor esetleg lehetnek majd teendőid.
A zár alá vételt ugyanis fel kell oldani, ha a polgári jogi igény megítélése esetén a magánfél a megállapított teljesítési határidő lejártától számított harminc napon belül nem kért végrehajtást, illetve ha a polgári jogi igény egyéb törvényes útra utasítása esetén a magánfél hatvan napon belül nem igazolta, hogy az igényét érvényesítette.
Tehát ha van zár alá vett vagyon, az a te polgári jogi igényedet biztosítja, és a bíróság megítéli az igényedet, vagy egyéb törvényes útra utasítja, akkor lehet tennivalód azért, hogy be is folyjon belőle a követelésed.

lewho # 2013.06.07. 08:36

nyújtottál be polgári jogi igényt?

rb84 # 2013.06.07. 07:53

Nem tudom, ezért kérdezem!
Hogy érted hogy nem én vagyok a címzettje?
Csak tájékoztatás végett küldték nekem ugyanazt mint a gyanúsítottnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.07. 06:44

Akkor mi dolgod lenne a végzéssel, amelynek nem te vagy a címzettje?

rb84 # 2013.06.07. 06:21

Nem. Mint írtam szerintem semmi nincs a nevén, mivel nem most kezdte a "szakmát". A sok tízmillió, amit összelopott (magamon kívül vagy 5 sértettről tudok, de biztos több van) sztem egy külföldi számlán lehet...

Miért?
Kell valamit kezdenem ezzel a papírral vagy sem?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.07. 05:16

Tudsz valami komolyabb értékű vagyontárgyáról?

rb84 # 2013.06.06. 20:34

Üdvözletem!

Úgy 2 éve csalás áldozata lettem. Ma kaptam egy papírt (végzést) a bíróságtól, hogy a gyanúsított ingó és ingatlan vagyonát zár alá veszik.

A levélben az is szerepel, hogy nem tudják van-e valamije és ennek kiderítése végrehajtó feladata.

Ez mit jelent a gyakorlatban?
Keressek fel egy végrehajtót? Kell-e tennem bármit is?
Automatikusan kiküldik minden banknak és a földhivatalnak, hogy fagyasszák be amije van?

Sztem amúgy semmije nincs az elkövetőnek a nevén itthon, mert sokan sok pénzt keresnek rajta. Valszeg valamelyik szomszédos országban dugdossa - ha van még valami abból a sok millióból amivel meglépett...

Egy ilyen végzés érvényes-e külföldön is? (EU)
Ha igen milyen módon lehet érvényesíteni?

Köszönöm!

RB