Ittas vezetés


Nick Name # 2005.02.04. 07:23

"Ettől most priuszom lesz?"

A civil életben nem, csak újabb bűncselekmény elkövetése esetén.

"Bekerülök a rendőrségi nyilvántartásba, újlenyomat, fénykép?"

Oda bizony be.

"Szabálysértésen felül még külömbséget tesz a bíróság vétség és bűncselekmény között (ezt is mondta valaki)? És ha igen, akkor mitől függ?

A bűncselekmény gyűjtőfogalom, annak enyhébb formája a vétség, súlyosabb formája a bűntett (tehát a bűntett és a vétség is bűncselekmény). A törvény írja elő, melyik cselekmény minősül vétségnek és melyik bűntettnek, ahhoz számos jogkövetkezmény tapad. Viszont Te megnyugodhatsz, mert az ittas vezetés alapesete (tehát ha nem járt együtt 8 napon túl gyógyuló személyi sérülés okozásával) mindig vétség, függetlenül a véralkoholszint mértékétől.


Nick Name

Roal # 2005.02.03. 20:36

Büntetlen előéletű vagyok. Ezt a büntetést valamennyire jogosnak tartom, mert ne vezessen az ember részegen (még 800 métert se). A következményei szerintem egy kicsit túlzás, bár elég nehéz lenne jogilag meghúzni a határt. Ettől most priuszom lesz? Bekerülök a rendőrségi nyilvántartásba, újlenyomat, fénykép? Szabálysértésen felül még külömbséget tesz a bíróság vétség és bűncselekmény között (ezt is mondta valaki)? És ha igen, akkor mitől függ?

Nick Name # 2005.02.03. 19:30

Ennyi szabadsága van, meg még több is, de azért nem úgy megy ez, ahogy Te írod. Az viszont biztos, hogy ha büntetlen előéletű vagy, akkor kizárt dolog a felfüggesztett.


Nick Name

Roal # 2005.02.03. 19:24

Valószinüleg csak tippelt. Egy rendőr ismerősöm meg azt mondta, hogy totál bírótol függ. Lehet, hogy 1 évre vonják be a jogsit, lehet hogy 5-re. Lehet hogy 50e lehet, hogy 200e a büntetés. Van ennyi szabadsága a bírónak? A Btk-ban azt hiszem kiszabható büntetésként van megemlítve maximum 1 év szabságvesztés. Lehet, hogy felfüggesztettet is kapok emiatt?

Nick Name # 2005.02.01. 18:39

Hát ha a rendőr így megmondta, hogy mennyi pénzbüntetésr számíthatsz, akkor nemcsak az eset össze skörülményeit ismeri, de a teljes vagyoni helyzetedet is.

Vagy csak hülyeséget mondott.


Nick Name

Roal # 2005.01.31. 12:06

Sziasztok

Köszönöm mindenkinek a választ. Az eset éjszaka történt. Azóta találkoztam ugyanazokkal a rendőrökkel, és elnézést kértem tőlük. Az egyik csak röhögött. Kérdeztem mire számíthatok, azt mondták egy időre bevonják a jogsim, meg kb. 50e forint pénzbírság. Attól függ mennyi alkoholt mérnek. Szondát nem is akartak fujatni, mert kb másfél órával azelött, hogy megállítottak igazoltattak a kocsmában.

Üdv.

Nick Name # 2005.01.30. 18:55

Kedves Ádiapu,

a büntetést a bíróság az ittas járművezetés miatt szabja ki. A rendőrökkel való viselkedés milyensége - ha az nem valósít meg külön önálló szabálysértést vagy bűncselekményt - nem szerepel sem a BK 107, sem a BK 154-es állásfoglalásban, tehát nem lehet semmilyen kihatása a büntetés kiszabására.

Üdv,


Nick Name

adiapu # 2005.01.30. 17:16

Hello Roal!

Amennyiben a rendőrök beleírják a feljelentésükbe a viselkedésedet, akkor valamennyit számít. Nem mindegy ugyanis, hogy együttműködést tanusítottál-e, avagy nem. Úgy értem, hogy a bilincselésnek biztosan oka is volt, mivel azt csak indokolt esetben, az arányosság figyelembevételével alkalmazhatják. Amennyiben megfújtad a helyszínen a szondát, és nem kellett a vérvételt kikényszeríteni, tehát önként leadtad a mintát, úgy jelentőssége nem sok van a viselkedésednek. Egyébként rendőre válogatja, mert van aki minden apró részletet, idézetekkel tarkítva beleír a feljelentésbe, van viszont, aki egyáltalán nem írja bele a részleteket. A két aláírás valószínűleg a két jegyzőkönyv volt, az egyik a vérvételi, a másik a vizeletvételi jegyzőkönyvvé. Ezek szerint nem volt kettős vérvétel. Arra gondolom emlékeznél, ha kétszer vettek volna vért tőled. A második vérvétel egyébként fél órával az elsőt követte volna. A fél órás várakozás valószínűleg azért lehetett, mert nem volt a helyén az ügyeletes orvos. Bár azt nem írtad, hogy éjjel vagy nappal történt-e az eset, de napszaktól függetlenül néha órákba is beletelik, mire egy orvost elő tudnak keríteni. Az ügyedben egyébként a bíróság fog dönteni, és amennyiben szükséges, behívják tanúnak a rendőröket is, és akkor sem mindegy, hogy mit mondanak el az üggyel kapcsolatban. A vizeletmintáról Nick Name pontosan leírta, amit tudnod kell, ehhez nincs mit hozzáfűzni.

Helló!

Ádiapu

Nick Name # 2005.01.30. 16:26

"Kérdésem, hogy a rendőrökkel szemben tanusított negatív hozzállásom és milyen mértékben számít bele az elbírálásba?"

Ha csak ennyi volt, akkor semennyire.

"Miért vártunk fél órát vérvétel elött?"

Gondolom, a rendőröknek más dolguk volt.

"És mit írhattam alá?"

Az egyik biztosan a vérvételi jegyzőkönyv volt (ebben nyilatkoztál, hogy milyen magas vagy, hány kiló, mit és mikor ittál, mikor ettél stb.), a másik valószínüleg az előállított személy jogairól való ismertető.

"Miért vettek vizelet mintát is?"

Mert a szakértő ebből tud visszaszámolni, hogy a vezetés időpontjában mennyi volt a véralkohol-szinted, és kb. mikor, mennyit ihattál. Ha a véralkohol magasabb, mint a vizeleti alkoholszint, akkor nem régen volt az ivás, mert az alkohol még felszívódóban van, ha a vizeletben van több alkohol, mint a vérben, akkor régebben, mert már kiürülőben van.


Nick Name

Roal # 2005.01.30. 14:00

Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy ittasan vezettem. A rendőrők bevittek vér és vizeletvételre. Odafele úton úgy gondolom nem viselkedtem túl etikusan, bár ez csak szavak szintjén nyilvánult meg. A vizsgálat elött fél órát kellett várni a rendőrautóban a rendőrség parkolójában. Akartam telefonálni, erre megbilincseltek. Az alkohol szintem szerintem 2 felett lesz. Aláírtam két iratot az orvos elött, de nem emlékszem mi volt az. Kérdésem, hogy a rendőrökkel szemben tanusított negatív hozzállásom és milyen mértékben számít bele az elbírálásba? Miért vártunk fél órát vérvétel elött? És mit írhattam alá? Miért vettek vizelet mintát is?

Előre is köszönöm a válaszokat.