Szerzői jogok megsértése?


SDKS # 2017.10.11. 08:30

Véleményem szerint félresiklott az egész eljárás.

Sanyi_82 # 2017.10.10. 10:10

Van új "fejlemény", ma hozta a Posta:
https://s1.postimg.org/…bnan/buu.jpg

Meghosszabbítják 2017. december 3.-áig a nyomozást. Ma jött a levél, de a keltezés az augusztus 22.

Bonyolódik a dolog, itt a papíron egy bizonyos "L. Katalin" (töröltem a teljes nevét, nem vagyok g*) ellen folyik eljárás, az Ő neve a kihallgatáson elő sem került! Csak a szolgáltató tulajdonosa. Ez már nagyon kezd ködös lenni.

Most már végképp nem értem hogyan lettem az ügyben gyanúsított.

SDKS: köszi, akkor ilyen apróságon csúsztam meg és nem vettek ki az ügyből.

SDKS # 2017.10.10. 07:54

Ha szerzői jogokról vagy informatikáról van szó, egyik esetben sincs eléggé képben a rendőrség, pláne ha egyszerre mindkettő előkerül kéz a kézben.

Nem vagyok jogi szaki, de itt a nyomozóhatóság bődületes mulasztást követett el azzal, hogy a szerveren megtalált rádióknak nem járt utána a közös jogkezelő szervezeteknél kellő alapossággal. A panaszod meg tuti, nem volt rendesen bikkfanyelven megfogalmatva, azért utasították el. :(

Ha átadtad a hivatalos igazolást, hogy nincs jogdíjtartozásod, fel kell menteniük, mivel a nyomozást "kiváltó" cselekményben nem vettél részt. Nem tudom, nem-e áll meg a hamis vád az esetedben, mert valakinek a hibájából ártatlanul hurcoltak meg.

ObudaFan # 2017.10.06. 11:48

Adj be egy részletes kimutatást arról, hogy mit fizettés és pontosan mire.

Sanyi_82 # 2017.10.05. 06:19

*a kihallgatást végző rendőr szerint.
(nem barátom az érintőképernyő, ezért elnézést mindenkitől a nyelvtani hibákért)

Sanyi_82 # 2017.10.05. 05:49

Tisztelt ÓbudaFan!

Az informatikai szakértő jelentésére hivatkozva gyanúsítottak meg. Két csoportra szedte a szerveren található összes rádiót: akiknél rendben voltak az engedélyek, és akiknél nem. Ezt onnan állapította meg, hogy a rádió oldalán szerepelt-e Artisjus engedély szám. Nálam nem volt kint, mivel évekkel ezelőtt valaki visszaélt vele.
(Nem kötelező kitenni az engedélyszámot, nincs ilyen előírás)

Az ügyben több mint 300 gyanúsított van a kihallgatást végző rendőr. Ennyi rádió működött ott, de nekem erről nem szólt senki korábban, mert akkor nem keveredtem volna ilyen "társaságba".

ObudaFan # 2017.10.02. 19:58

Ő mondhatta, annak semmi jelentősége, nem ő fog dönteni.

Sanyi_82 # 2017.10.02. 12:53

Tisztelt ObudaFan!

A rendőr mondta ezt, és szerinte a pestiek (akik viszik a nyomozást) azok tolták túl. Eleve miért kérdezték (le volt írva neki a papírra) hogy "fizettett-e jogdíjat?" ha már meggyanúsítottak?

ObudaFan # 2017.10.02. 12:04

Hogy miért lettél meggyanúsítva, annak az eldöntéséhez azért látni kellene azt a jegyzőkönyvet, amiben a panaszt közölték veled. Egyébként elvileg ha "úgyis felmentenek", akkor nem kellene, hogy meggyanúsítsanak.

Sanyi_82 # 2017.10.02. 07:20

Üdvözlet mindenkinek.

Üzemeltettem egy internetes rádiót, fizettem rendesen a jogdíjakat a MAHASZ és az Artisjus felé. 2015 nyarán lefoglalták a szolgáltató szervereit (amiről nekem a szolgáltató nem is szólt, csak hogy sajnálatos technikai hiba történt) és ezután gyorsan egy másik szerverre helyeztem át az "adást". Mivel megváltozott a cím, sok hallgatót vesztettem, ez fájt eléggé. Azt, hogy vitték a szervereket, azt mástól tudtam meg.

Idén nyár elején kaptam egy gyanúsítotti idézést szerzői jogok megsértése miatt. Itt elhangzott, hogy 550 ezer forint kár okozásával gyanúsítanak, mivel nem fizettem meg a szerzői jogdíjakat. Az idézés kézhez vétele után sejtettem, hogy ez lesz az ügy (ismerős mondta, hogy akiket a szerveren megtalálnak, tuti kihallgatnak valamilyen minőségben előbb-utóbb) kértem nullás igazolást, amelyben le van írva, hogy mettől meddig volt élő szerződésem és nincs jogdíjtartozásom. Ezt magammal is vittem, és átadtam a kihallgatást végző rendőrnek. Ennek ellenére rabosítottak, a pesti kollégák kicsit "túltolták" a dolgot. A rendőr javasolta, hogy tegyek panaszt. A panaszt elutasították azzal az indokkal, hogy "A panasz nem volt alapos" és hogy a védekezésemet a későbbiekben vizsgálják. Sajnos ügyvédre nincs pénzem, így is el vagyok csúszva 2 havi lakáshitellel, mivel a tavasszal volt egy drágább műtétem, amit maszek orvos csinált. Az ügyben több mint 300 gyanúsított van, én a 200 akár hányadik vagyok a sorban. Ugyanis ennél a szolgáltatónál "ipari méretekben" ment a szerzői jogok megsértése, de erről nem tudtam akkor.

Kérdéseim:

  • Lehet-e nekem ebből még bajom? Végülis igazoltam, hogy nincs jogdíj-tartozásom. (A rendőr mondta, hogy felmentenek az biztos, de ez még most októberig nem történt meg)
  • Miért lettem meggyanúsítva, mikor a szerver-lefoglaláskor élő szerződésem volt az Artisjussal és a MAHASZ-al?

A kihallgatás során kérdezték, hogy kaptam-e felszólítást, fizettem-e jogdíjat, ismerem-e a szolgáltató üzemeltetőjét személyesen, neki utaltam-e a havi díjat, volt-e írásbeli szerződés közöttünk, honnan hallottam a szolgáltatásról.