lehetséges ez?


zsian # 2011.01.31. 23:12

köszi

Gabicsek # 2011.01.31. 21:33

Be. 137. §
(5) A vádirat benyújtása előtt elrendelt lakhelyelhagyási tilalom az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, az ezt követően elrendelt vagy fenntartott lakhelyelhagyási tilalom az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig, az elsőfokú bíróság által az ügydöntő határozat kihirdetése után elrendelt vagy fenntartott, illetőleg a másodfokú bíróság által elrendelt lakhelyelhagyási tilalom a másodfokú eljárás befejezéséig, a másodfokú bíróság által az ügydöntő határozat kihirdetése után elrendelt vagy fenntartott, illetőleg a harmadfokú bíróság által elrendelt lakhelyelhagyási tilalom az eljárás befejezéséig tart.

(6) Ha a bíróság a lakhelyelhagyási tilalmat a vádirat benyújtása előtt rendelte el, és azóta hat hónap eltelt anélkül, hogy az ügyész vádat emelt volna, a tilalom fenntartásának szükségességét a bíróság megvizsgálja, ez iránt az ügyész a határidő lejárta előtt öt nappal tesz indítványt.

(7) Ha a lakhelyelhagyási tilalom tartama alatt a terhelt életkörülményeiben olyan lényeges változás következik be, amely miatt a tilalommal érintett terület, körzet elhagyása, vagy a tartózkodási hely, illetőleg lakóhely megváltoztatása szükséges, a vádirat benyújtásáig az ügyész, azt követően a bíróság a terhelt kérelmére a lakhelyelhagyási tilalmat részlegesen feloldhatja. A lakhelyelhagyási tilalom részleges feloldásáról szóló határozatban a terhelt részére engedélyezhető a lakhelyelhagyási tilalommal érintett terület, körzet meghatározott célból és úti célra történő egyszeri, időszakos vagy rendszeres elhagyása, illetőleg a tartózkodási hely vagy a lakóhely megváltoztatása.

(8) A lakhelyelhagyási tilalom megszűnik, ha a tartama lejárt, az eljárást jogerősen befejezték, a nyomozást megszüntették, annak határideje lejárt és a lakhelyelhagyási tilalmat a bíróság a (9) bekezdés alapján nem hosszabbította meg, továbbá, ha a vádemelést elhalasztották. A lakhelyelhagyási tilalmat meg kell szüntetni, ha az elrendelésének oka megszűnt. A lakhelyelhagyási tilalom megszüntetésére a vádirat benyújtásáig az ügyész is jogosult.

Remélem, ebben mindent megtaláltál. Részleges feloldást is lehet kérni pl. szükséges és fontos orvosi kezelés céljából. Ekkor meg kell írni, pontosan mikor, hova és miért akarsz menni, erről a bíróság végzésben dönt.

zsian # 2011.01.31. 14:23

2010.08.12. óta lakhely elhagyási tilalmat rendeltek el részemre. Szeretném megtudni, hogy ez mikor járhat le, illetve lehet -e kérni a feloldást...Ha igen, milyen indokok,okok szükségeltetnek hozzá. A választ köszönöm.

plebejus # 2001.09.26. 06:36

Ha elrendelték a lakhelyelhagyási tilalmat, már be kellet gyanúsítsanak, azaz közölték veled mi az alapos gyanú alapja. Gondolom a gyanúsítás ellen panasszal éltél, amit az ügyészség annak rendje módja szerint alutasított.
Ha nem követtél el semmit, nyilván nincs ellened semmi corpus, tehát meg fogják szüntetni a nyomozást, ne aggódj (?)!.
Azonban tapasztalatom szerint, személyes szabadságot korlátozó kényszerintézkedést nem rendelnek a sz*ruk első blikkre. A titkos infógyűjtés valamit biztos kihozott(?).
Jó a védőd?


üdvözlettel: plebejus

Hub Balázs # 2001.08.26. 21:00

Üdv!

A lakhelyelhagyási tilalom az előzetes letartóztatás helyébe lépő kényszerintézkedés, amelyet akkor rendelnek el, ha az előz. let. célját így is el lehet érni.
plussz az előzetes több alkotmányos jogot sért és ezért ha nem eredményes a nyomozás az államot kártérítési felelősség is megilleti.
Ezért szokták a lakhelyelhagyási tilalmat elrendelni az előz. helyett.

Ezt is azonban határozattal kell meghozni, amit fellebbezéssel megtámadhatnak.
A határozatnak tartalmaznia kell az indoklást is aminek állnia kell:

  • indítvány lényege, a bűncselekmény rövid leírása
  • a határozatban meg kell jelölni a konkrét tényeket vagy körülményeket ami alapján a kényszerintézkedést elrendelik

Tehát azért valami tényanyagnak kell lennie a mélyen tisztelt 'ártatlan úr' kezében.  
Privát megjegyzés: azért nem semmi hogy hogy szivatják az embert a bűnüldözők.


HB.

Péter (törölt felhasználó) # 2001.07.18. 09:31

Egy cég felelős vezetőjeként, jogszerűen, megszüntettem egy vállalkozói szerződést. A vállalkozó feljelentett (nem a céget, személyesen engem támadott meg), hogy tavaly vesztegetést követtem el, miszerint pénzt kértem tőle a szerződés aláírása fejében. Mivel ő nem volt hajlandó fizetni, én felbontottam a szerződést. Mielőtt előállítottak és kihallgattak volna a megyei RK vizsgálati osztályán, két hónapig titkos nyomozást folytattak, állítólag lehallgatták a telefonjaimat, felismertettek az állítólagos tanukkal, meg ilyesmi. Azután házkutatás, munkahelyi házkutatás, 72 órás őrizet, meg ilyesmik. Most lakhelyelhagyási tilalom van, és még mindig nem tudom, mikor történt pontosan mindez. A feljelentésben foglaltak színtisztán hazugságok. Soha nem vettem részt semmilyen vesztegetési ügyben, nem voltam büntetve még pénzbírságra sem, csak gyorshajtásért. Nem tudok védekezni, mert nem tudom, mit állítanak, mikor történt mindaz, amit nem követtem el. Bosszút állnak rajtam. Létezik, hogy sikerülhet? Tudom, a szakszerű véleményhez még hiányzik egy csomó információ, de azért várom az ötleteket, véleményeket. Köszönöm.