felbújtás


ObudaFan # 2006.06.17. 09:58

Ha kísérlatig sem jut, akkor nem. Ha kísérletig eljut, akkor felbújtásért felel.

istvanlor # 2006.06.16. 06:01

"A bűncselekmény elkövetésére felhívás (akár sikeres akár sikertelen) előkészületi cselekmény. Tehát ha olyan bcs-ről van szó aminek az előkészülete is büntetendő (pl. emberölés) akkor tettesként az előkészületnek megfelelő büntetést kaphatja."

Ha valaki olyan bűncselekmény elkövetésére irányuló egyértelmű felhívást tesz, aminek az előkészülete nem büntetendő, akkor nem beszélhetünk a felhívás kapcsán bűncselekényről, ha az adott cselekményt végül nem is hajtják végre?

istvanlor # 2006.06.15. 19:34

Az eddig leírtakból helyesen következtetek arra, hogyha valakinek a megverésére irányuló felhívást tesz valaki, az nem bűncselekmény, hisz a testi sértésre irányuló előkészület nem bűncselekmény?

dNver # 2006.06.15. 18:46

Hi!

A felbújtás ahogy ki is emeltem célzatos.
Tehát nem csak jópofizok, hanem azt akarom elérni, hogy az adott személy, az általam mondott bcs.-t elkövesse.
Az első példa azért nem az, mert Attila tudja, hogy Gábor nem fogja megcsinálni a balhét, és nem is erőlködik, hogy rábeszélje.

De a felbujtás tulajdonképpen akkor valósul meg (akkor válik valaki felbújtóvá, bűnrészessé) amikor elkezdik a bcs. elkövetését. Addig bűncselekmény elkövetésére felhívásként előkészületi cselekmény.

A második (munkahelyi) példa csak azért nem bűncselekmény mert Gábor nem követi el a balhét. Mihelyt elkezdené, felbújtó válna Attilából.

De ha úgy mondaná, hogy öld meg az éjjeli őrt és úgy lopd el a pénzt, és ennek érdekében gyakorolja a lelki ráhatás, akkor ez már emberölés előkészülete, ami büntetendő.
Bye

Kála # 2006.06.15. 18:22

A felbujtás járulékos jellegű, azaz mindaddig nem lehet megállapítani, amíg nincs tettesi alapbűncselekmény. Ennyi a dolog lényege, no meg annyi, hogy gondatlanul nem lehet felbujtani valakit, vagyis a felbujtó szándékosan cselekszik amikor valakit az elkövetésre rábír - vagyis ha nincs szándék, nincs felbujtás sem.

istvanlor # 2006.06.15. 18:00

"A bűncselekmény elkövetésére felhívás (akár sikeres akár sikertelen) előkészületi cselekmény. Tehát ha olyan bcs-ről van szó aminek az előkészülete is büntetendő (pl. emberölés) akkor tettesként az előkészületnek megfelelő büntetést kaphatja."

Vagyis ha valaki egy kocsmában azt mondja a barátjának (akár csak viccesen is), hogy "ezt a Sanyit úgy utálom, nyírd már ki"..ez bűncselekmény, vagy csak akkor, ha az illető az emberölésre irányuló előkészületeket meg is tesz?
De ha valakinek a megverésére irányuló felhívást tesz valaki, az nem bűncselekmény, hisz a testi sértésre irányuló előkészület nem bűncselekmény?

dNver # 2006.06.15. 17:44

Hi!

Felbújtó aki mást bűncselekmény elkövetésére rábír.

A felbújtásnak konkrét személy irányába kell történnie, konkrét bűncselekményre és szándékkiváltó hatásúnak kell lennie.
Szándékerősítő hatású rábírás a pszichikai bűnsegédhez tartozik.

Tehát nem felbújtás, ha pl. egy 10 fős társaságban megjegyzed valaki megverhetné már ezt a Pistát, mert akkora barom.

Nem felbújtás, ha a pénzzavarban lévő barátodnak azt mondod: "Rabolj ki egy bankot!"

A felbújtás célzatos tevékenység a bcs. elkövetési szándék kialakítására.

Általában a tettes cselekményéhez kötött. Ha nem csinálja meg, akkor a sikertelen felbújtás sem bcs., ha megcsinálja ugyanazért a bűncselekményért és ugyanazzal a büntetési tétellel büntethető mint a tettes.

A bűncselekmény elkövetésére felhívás (akár sikeres akár sikertelen) előkészületi cselekmény. Tehát ha olyan bcs-ről van szó aminek az előkészülete is büntetendő (pl. emberölés) akkor tettesként az előkészületnek megfelelő büntetést kaphatja. Ha meg is kísérlik, vagy végrehajtják a bcs.-t akkor részesként (felbujtóként) a megkezdett v. befejezett bűncselekmény megfelelő minősítéséhez kapcsolódó büntetés jár neki.

Nagyon tömören kb. ennyi.

Bye

Bovary # 2006.06.15. 17:17

Kedves Istvanlor!

Egyik esetben sem beszélhetünk bűncselekményről.

(Ha a felbujtás eredményeként közvetlenül és véglegesen kialakítja, kiváltja a bűncselekmény elkövetésének szándékát, és ennek eredményeképpen el is követik a bűncselekményt, akkor felel a felbujtó.)

istvanlor # 2006.06.15. 15:26

De még vegyünk egy helyzetet, hogy pontosan megértsem, mikor lehet felbújtó valaki.

"Szintén Attila és Gábor dolgozik egy munkahelyen. Attila hónapokon át agitálja Gábort, hogy a főnök rengeteg pénzt tart a széfjében és meg kéne fújni és milyen jól el tudnák költeni a pénzt. Lelki ráhatást tesz Attila, állandóan erröl beszél, de Gábor nem teszi meg. "

Ez esetben beszélhetünk felbújtásról?

istvanlor # 2006.06.15. 15:19

vegyünk egy helyzetet. 2 barát beszélget egy kocsmában egy sör mellett. Az egyik embert nevezzük Attilának, a másikat Gábornak. Mindkettőjüknek tartozik Sanyi valamennyi pénzzel.
Attila a beszélgetés közben arról beszél Gábornak, hogy Sanyit meg kéne verni, hogy a pénzt visszaadja. De közben Attila pontosan tudja, hogy ezt Sanyi sosem fogja megtenni, sőt Attila sem ilyen természet.

Ilyen esetben Attila lehet felbújtónak minősíthető, vagy felbújtásról csak akkor beszélünk, ha ennek következtében a másik el is végzi a bűncselekményt?

Remélem érthető voltam.